Ноутбуки без акумуляторів - нова платформа або маркетинговий хід?

Олег Татарників

Ложка дьогтю

Ви ніколи не замислювалися, в чому суть революційних змін в техніці і технологіях? Чому інженерна ідея, яка здавалася спочатку геніальної, не знаходить схвалення у споживачів, а проста дизайнерська знахідка може породити справжній бум? А може бути, маркетингові виверти важливіше інженерної геніальності? Сьогодні на ринку комп'ютерних платформ з'являються такі химерні гібриди і «нові течії», що не перестаєш дивуватися! Платформа компактних міні-систем SFF починає конкурувати з підкласом «настільних» Безакумуляторна ноутбуків Desknote, а ті, в свою чергу, - з новомодними планшетними ПК (Tablet PC).

е секрет, що ноутбуки рік від року збільшують свою частку в загальній кількості продаваних комп'ютерних систем е секрет, що ноутбуки рік від року збільшують свою частку в загальній кількості продаваних комп'ютерних систем. Це пояснюється цілою низкою причин, головні з яких - поліпшення швидкісних і функціональних характеристик (завдяки яким ноутбуки по продуктивності впритул наблизилися до настільним системам) при одночасному зниженні цін на портативні комп'ютери. Звичайно, портативний комп'ютер коштує в середньому в 1,5-2 рази дорожче, ніж аналогічна за цими параметрами настільна система, і, на відміну від останньої, мало піддається апгрейду в процесі експлуатації. Тому багатьом доводилося жертвувати портативністю заради виграшною ціни. У той же час зростання продуктивності комп'ютерних систем для переважної більшості додатків вже перевищив розумні межі, а часта зміна платформ зводить нанівець можливості розумної модернізації. Що реально ми можемо додати до наявної у нас настільної системі з плином часу? Ну, припустимо, збільшимо обсяг оперативної пам'яті, замінимо жорсткий диск на більший (причому не факт, що на той час, коли нам це знадобиться, виробники не встигнуть поміняти його інтерфейс) і поставимо трохи швидший процесор (радикальне підвищення його швидкодії напевно зажадає заміни материнської плати, типу пам'яті, блоку живлення і, можливо, самого корпусу, що призведе до заміни всього комп'ютера).

Таким чином, у порівнянні з настільним комп'ютером у ноутбука залишається тільки один істотний недолік - висока ціна. Все інше (тобто компактність, легкість транспортування і низький рівень шуму) - поза конкуренцією. Таким чином, у порівнянні з настільним комп'ютером у ноутбука залишається тільки один істотний недолік - висока ціна

Однак все частіше можна побачити, що з ноутбуками працюють виключно «від розетки», хоча і переносять його з місця на місце. Цілком логічно в подібній ситуації відмовитися від непотрібної, дорогий і недовговічною батареї, системи збереження енергії і інших мобільних підсистем, заощадивши тим самим значну частину вартості (і зберігши всі основні переваги). Крім того, в таких системах можна використовувати настільні компоненти, які обійдуться значно дешевше. Однак все частіше можна побачити, що з ноутбуками працюють виключно «від розетки», хоча і переносять його з місця на місце

За результатами маркетингових досліджень найближчим часом представляється можливим зростання виробництва Безакумуляторна ноутбуків, які потребують підключення до джерела живлення. Після того як аналітики з'ясували, що багато клієнтів працюють на своїх ноутбуках в безпосередній близькості від розетки і головне, що їм потрібно, - це можливість перенести своє робоче місце на сусідній стіл в офісі або додому на вихідні, виробники придумали Desknote. В принципі, електроживлення відкрити майже з усіх більш-менш цивілізованому місці - в більшості публічних місць на стінах є розетки: в залах очікування аеропортів, в готелях і навіть в літаках. Харчування ноутбука можна забезпечити навіть в автомобілі.

Без сумніву, для роботи такої комп'ютер цілком зручний і комфортний, а якщо не подобається його нестандартна клавіатура або незручний тач-пед, то можна обзавестися додатковим комплектом з повнорозмірною клавіатури і класичної миші і зберігати його в місцях більш-менш регулярного перебування. Зате можливість оперативно перебратися разом зі своїм робочим місцем в іншу кімнату, квартиру або на дачу, безсумнівно, приверне багатьох потенційних покупців. Без сумніву, для роботи такої комп'ютер цілком зручний і комфортний, а якщо не подобається його нестандартна клавіатура або незручний тач-пед, то можна обзавестися додатковим комплектом з повнорозмірною клавіатури і класичної миші і зберігати його в місцях більш-менш регулярного перебування

Однак Desknote тільки на перший погляд лише ноутбук без акумуляторів. Що не мають таких недоліків своїх працюючих на акумуляторах побратимів, як слабке харчування і термін дії батарей, Безакумуляторна ноутбуки можуть бути обладнані більш швидкими і потужними процесорами, стандартною пам'яттю, більш яскравими дисплеями і іншою начинкою від настільних комп'ютерів (навіть з поправкою на підвищений тепловиділення таких компонентів відсутність необхідності економити енергію дозволяє забезпечити краще охолодження навіть у самого маленького корпусу). Крім того, все це виявиться значно дешевше, а процес модернізації буде проходити майже так само легко, як і у настільних систем (єдина відмінність від настільного комп'ютера - це труднощі заміни відеопідсистеми). Більш того, відсутність важких і досить потужних акумуляторних батарей дозволить зменшити вагу і розміри нового пристрою навіть у порівнянні з його мобільним побратимом - ноутбуком. А беручи до уваги деякі невдалі конструкції батарей, проблеми перегріву акумуляторів і навіть випадки самозаймання ноутбуків, покупці портативних комп'ютерів цілком можуть поставитися до ноутбуків без акумуляторів більш ніж серйозно. Однак Desknote тільки на перший погляд лише ноутбук без акумуляторів

Як правило, комп'ютери Desknote поставляються в комплекті без процесора, жорсткого диска і оперативної пам'яті (втім, як і у настільних комп'ютерів, існують також версії з встановленими компонентами, тобто в зборі «під ключ»).

Процесор використовується стандартний. Існують версії і під Pentium III, і під Pentium 4, і під Athlon. Слотів для оперативної пам'яті мало (всього один або два), але, на відміну від ноутбуків, вони розраховані на стандартні «настільні» модулі. Жорсткі диски, як правило, маленькі (2,5-дюймові), а їх ємність на ринку обмежена 15-40 Гбайт.

Тайванська корпорація Elitegroup Computer Systems (ECS) вже рік випускає такі Безакумуляторна ноутбуки, а також пропонує рішення для платформи Intel Pentium 4 - Desknote i-Buddie 4. Ще кілька тайваньських компаній, таких як Mitac і Asustek, теж збираються випускати Безакумуляторна ноутбуки на базі процесорів Pentium 4. При цьому ECS вирішила піти ще далі і випускати Desknote без дисплея, надаючи користувачу можливість вибрати монітор самостійно, керуючись своїми потребами і можливостями. Дітище Elitegroup на ім'я i-Buddie A980 нагадує товстий ноутбук, позбавлений екрану. Насправді ж А980 є портативну настільну систему, наполовину складається з «мобільних» комплектуючих, а наполовину - з «настільних». Основою для побудови цієї системи стала материнська плата на базі чіпсета SiS 651/962. Платформа підтримує настільні процесори Pentium 4 на базі ядер Willamette і Northwood і має вбудовану видеоподсистему SiS 315.

У стандартній конфігурації цей «недоноутбук» коштує всього 300 дол. При вазі 1,8 кг - в кращих традиціях ноутбуків. Однак якщо когось не задовольняють мізерні можливості базової графіки, то він може окремо придбати відеокарту на мобільному чіпі NVIDIA GeForce 4Go! з 32 Мбайт DDR-пам'яті. І взагалі, є широкі можливості для розширення цієї системи: модернізації процесора, пам'яті (один слот DIMM з підтримкою до одного гігабайта пам'яті DDR 266/333) і жорсткого диска (підтримуються 2,5-дюймові моделі ємністю від 15 до 40 Гбайт). Оптичні приводи теж можна вибирати: DVD-ROM 8x або комбінований пристрій DVD / CD-RW зі швидкістю запису CD-R 24x. У корпус системи вбудовані аудиоколонки. Для підключення зовнішньої периферії є чотири порти USB 2.0, один порт IEEE-1394, інфрачервоний порт, мережевий інтерфейс 10/100 Мбіт / с і вбудований модем 56 Кбіт / с. Таким чином, система має повний набір інтерфейсних і телекомунікаційних можливостей. У комплекті є навіть бездротова радіомишь. Додатково можна придбати зовнішні батареї живлення і флоппі-привід, а для повноти комплекту - купити зовнішній 15-дюймовий ЖК-монітор або 14-дюймову «ноутбучную» панель.

сторія знає масу невдалих спроб, коли геніальні розробки та проекти терпіли фіаско виключно з вини маркетингу - в результаті помилково вибраних часу появи і форми втілення сторія знає масу невдалих спроб, коли геніальні розробки та проекти терпіли фіаско виключно з вини маркетингу - в результаті помилково вибраних часу появи і форми втілення.

Компанія MiTAC International оголосила про зупинку виробництва своїх мобільних комп'ютерів через низький попит на них. Безаккумуляторний MiNote 8500 планувалося продавати в кількості до 50 тис. Штук щомісяця, але вийти на цей рівень так і не вдалося.

Особливо не сподобалися такі портативні ПК покупцям з Європи і Японії. Примітно, що і представники компанії Intel активно виступали проти використання настільних варіантів процесорів в Безакумуляторна ноутбуках. Дійсно, незважаючи на те що ноутбуки більшу частину часу працюють від стаціонарного джерела живлення (що і послужило підставою випустити ноутбук без акумулятора), у них навіть в цьому випадку є таке незаперечна перевага, як «переносний джерело безперебійного живлення», який отримує покупець у вигляді системи живлення ноутбука з акумулятором. Причому тривалість роботи такого джерела становить кілька годин, в той час як звичайні побутові UPS здатні підживлювати комп'ютерну систему не більше півгодини.

Більшість виробників ноутбуків сьогодні виходять на ринок з повноцінними, але недорогими моделями. При цьому основні виробники продовжують відстоювати традиційну концепцію, що ноутбук повинен бути портативним, і роблять упор на його мобільність і незалежність від джерел живлення навіть в бюджетному варіанті. А якщо різниця в ціні між портативними Безакумуляторна моделями і повноцінними ноутбуками стане мінімальною, то покупці, природно, будуть вибирати останні. Так що перспективність цього відгалуження в еволюції комп'ютерів поки залишається під великим питанням ...

КомпьютерПресс 4'2003

Чому інженерна ідея, яка здавалася спочатку геніальної, не знаходить схвалення у споживачів, а проста дизайнерська знахідка може породити справжній бум?
А може бути, маркетингові виверти важливіше інженерної геніальності?
Що реально ми можемо додати до наявної у нас настільної системі з плином часу?