Огляд смартфона Nokia 8

  1. Модельний ряд
  2. Комплектація і перші враження
  3. Дизайн і зручність використання
  4. дисплей
  5. звук
  6. Продуктивність і ПО
  7. автономність
  8. камери

Реліз поточного флагмана компанії Nokia (HMD)   відбувся   ще в серпні, а в продаж пристрою надійшли у вересні

Реліз поточного флагмана компанії Nokia (HMD) відбувся ще в серпні, а в продаж пристрою надійшли у вересні. Смартфону дістався не найбільший дисплей, металевий корпус, подвійна камера і топова «начинка». вперше познайомитися з ним у нашій редакції вийшло ще на IFA 2017. Цього разу апарат приїхав до нас для більш докладного знайомства.

Моделей в лінійці: 3

Модельний ряд

З тих пір як бренд Nokia повернувся на ринок, під ним випускаються моделі двох типів: Android-смартфони і звичайні «звонилки». Компанія навіть спробувала реінкарнувати легендарну Nokia 3310 . Смартфони бренду іменуються однією цифрою, і краще, ніж Nokia 8, у компанії поки нічого немає. Правда, протягом року з'являється все більше чуток про Nokia 9, але з'явиться вона не раніше початку наступного року.

Компанія HMD не побоялася позмагатися з гігантами і флагманський смартфон оснастила кращими на сьогоднішній момент комплектуючими, підтримала тренд подвійних камер, допрацювала пару фірмових «фішок», швидко випустила оновлення до Android 8 ... І ціна в наших широтах вийшла відповідна. Але про все по черзі.

Комплектація і перші враження

Коробка флагмана не відрізняється від більш дешевих моделей. А зі смартфоном користувач отримає гарнітуру зі змінними амбушюрами різного розміру, кабель (USB-A to USB-C), зарядний пристрій і фірмову «скріпку». Стандартний набір сучасного флагмана. Тепер уже досить актуально відразу звернути увагу на наявність стандартного 3,5-міліметрового роз'єму, ніякої перехідник або специфічний аксесуар не потрібен для підключення як комплектних, так і вже звичних користувачеві навушників.

Перше, що зробив смартфон, отримавши доступ до Wi-Fi, це запропонував оновитися до Android 8, на що я негайно погодився. Відчуття того, що в пристрої хороші комплектуючі, з'являється відразу, адже все працює дуже швидко. Думаю, тим, хто оновиться з слабших смартфонів, це буде сильно помітно, а для тих, хто звик до флагманів, дискомфорту не передбачається. Як для відроджуваного бренду, перші враження чудові.

Дизайн і зручність використання

Зовні Nokia 8 дуже схожа на попередні моделі. Тобто, спадкоємність дизайну є. Різнобарвні варіанти корпусу нікуди не пропали: є звичайний матовий сірий, відшліфований / глянсовий помаранчевий (Copper), і синій в версії з матовим, або глянсовим покриттям. Думаю, очевидно, що практичними тут будуть тільки матові версії, а для збереження зовнішнього вигляду «блискучих» моделей буде потрібно чохол.

Наш варіант матового синього корпусу виглядає непогано. Всі колірні варіанти зроблені з цілісного шматка алюмінію (серія 6000). Якщо iPhone 6 «прославився» тим, що гнувся (а там використовували такий же метал), то за Nokia 8 можна не турбуватись . Єдині сліди використання, які могли бути на нашому семпли - відбитки пальців. Ніяких дрібних пошкоджень на тестовому зразку немає. Правда, з падіннями все складніше, адже дисплей великий, а на металі точно залишаться сліди від ударів. Сам же апарат досить слизький, ось чому чохлом дійсно краще не нехтувати. На і без цього немаленький розмір (151,5 × 73,7 × 7.9 мм, 160 грам) це вплине не кращим чином, зате за збереження буде спокійніше.

Знизу і зверху на корпусі є пластикові вставки, що прикривають антени, але їх практично не видно. Праворуч розташовані єдині механічні кнопки (включення і регулювання гучності), які красиво поблискують відшліфованими гранями. У лівому боці захований лоток для Sim-карт і карти пам'яті (використовуючи яку, доведеться відмовитися від другої Sim). Знизу ж розташований основний динамік, мікрофон і USB-C, а зверху гніздо для гарнітури.

На лицьовій стороні навколо дисплея досить великі рамки, на яких цілком можна було розмістити чудові фронтальні динаміки, але виробник подумав інакше. Так під дисплеєм виявився сканер відбитка пальця і ​​дві сенсорні кнопки. Сканер злегка втоплений в корпус, знайти його легко, хоча і не дуже зручно, в залежності від положення смартфона в руці. Сусідні кнопки з підсвічуванням. На задній стороні є скляний «постамент» з відблисками гранями, на якому розташовані обидві камери, ІЧ-датчик і подвійний спалах.

Такий смартфон складно назвати номінантом на «кращий дизайн», хоча і виглядає він відносно непогано. Але з конкурентними флагманами порівнювати його, як мені здається, немає ніякого сенсу. Він програє як зовні, так і практично, адже на відміну від інших флагманів, навіть не вміє занурюватися під воду (IP54 вже нікого не здивує).

дисплей

Як для великого корпусу, діагональ екрану не велика - 5,3 дюйма. У будь-якому випадку, цього вистачить для будь-якого завдання, хоча корпус дійсно міг бути трохи поменше. Зате для любителів високої щільності пікселів є чудова новина, адже дозвіл дисплея становить 2560 × 1440 крапок, 554 ppi. Прикриває матрицю скло Gorilla Glass 5 з популярним 2,5D-ефектом.

Картинкою займається IPS-матриця. Вона добре відкалібрована, але трохи відхиляється в сторону холодних відтінків. Це добре помітно при прямому порівнянні. Таке відхилення цілком прийнятно і непомітно в повсякденному використанні. А для вечора є відповідний режим, який робить картинку тепліше. Глобально, до екрану складно причепитися, зображення відмінне. На ньому добре переглядати фото і відео, а тим більше читати і виконувати всі інші повсякденні завдання.

Максимальна яскравість повинна впоратися з прямими сонячними променями, але датчик не завжди потрапляє в комфортні межі. До роботи сенсорного шару не причепитися. Олеофобное покриття теж на місці. До всього виробник додав висновок часу, дати, індикатор заряду батареї і показ повідомлень про дзвінки, повідомлення і поштою на вимкненому дисплеї. Природно, для цього трохи підсвічується весь дисплей, а для економії заряду він горить не весь час. Але запасу акумулятора на таку функцію вистачає.

звук

Основний динамік тільки один, і при відтворенні музики або відео розмовний динамік йому не допомагає. Звук у нього посередній, він не поганий, але і далекий до того, що можна почути у флагманів А-брендів. Може для музики це явно не найкращий рішення, адже бажаного обсягу у звуку немає, але для роликів з Мережі він придатний. Послухати музику можна буде навіть на стандартній гарнітурі, якість якої хоч і поступається музичним брендам, проте дуже гарне, як для комплектної. Також навушники зручні, що важливо.

Потужності і якості розмовного динаміка достатньо, щоб розмовляти біля дороги. А так як у смартфона три мікрофони, за передачу голосу можна не переживати.

Продуктивність і ПО

За швидкість роботи тут відповідає стандартний для нинішніх флагманів восьміядерний Qualcomm Snapdragon 835 з Adreno 540 і 4 ГБ оперативної пам'яті. Накопичувач ємністю 64 ГБ можна збільшити картою пам'яті, але в такому випадку доведеться пожертвувати другий Sim-картою. Супроводжується це всіма необхідними датчиками, включаючи Bluetooth 5.0, AC Wi-Fi з підтримкою MIMO, а так само NFC.

Очевидно, що працює це все дуже швидко. Продуктивності за очі вистачає для всього, що є в Google Play. Сама система теж працює блискавично. І зовсім не важливо, скільки додатків запущено у фоновому режимі, ніщо не уповільнює роботу смартфона. Синтетичні тести тільки зайвий раз це все підтверджують. Само собою, відкрити відео на YouTube і одночасно читати стрічку новин / соціальних мереж для смартфона теж не проблема. Як і гри. Це все навіть практично не нагріває корпус.

Як уже згадувалося, відразу при першому налаштуванні на пристрій прилітає Android 8.0. Установка не займе багато часу. Система практично незаймана, що оцінять фанати «чистого» Android'a. Сторонніх додатків і чотирьох календарів, наприклад, теж не буде. Більш того, компанія весь час говорить про швидкі оновлення, що поки підтверджується діями.

автономність

Для такого розміру корпусу і дисплея, ємність батареї теж можна назвати стандартною - 3090 мА ∙ год. Тест автономності Geekbench пропрацював 7:30, а PCMark цілих 10:40. У повсякденному використанні при п'яти годинах роботи екрану в день, перед сном у мене залишалося 30-40% заряду, що є досить гарним запасом при такому споживанні енергії. При цьому, я ні в чому себе не обмежував під час використання пристрою.

На повну зарядку від комплектного ЗУ варто виділити близько двох годин, що трохи швидше звичайного, але і не так швидко, як буває у конкурентів. Підтримки бездротової зарядки у смартфона немає.

камери

На лицьовій стороні є віконце з 13-мегапіксельним модулем з апертурою f / 2.0. Основна камера складається з двох сенсорів з таким же дозволом і апертурою, тільки один звичайний з оптичною стабілізацією, а другий - монохромний. Доповнюють їх подвійна спалах і інфрачервоний сенсор для визначення відстані. Природно, тут же присутній і логотип Carl Zeiss.

З одного боку, як для Nokia, камера хороша, але потягатися в роботі з топовими конкурентами вона не зможе. Зробити хороший знімок можна, але іноді на це буде потрібно більше часу, ніж хотілося б. Промахи в фокусуванні змушували переглядати знімки на місці, а краще відразу робити кілька. З рухомими об'єктами камера справляється погано. А в умовах недостатнього освітлення (ввечері) можна бачити пересвеченние елементи (лампочки, ліхтарі), а рухомі об'єкти будуть зовсім розмазані.

З "наворотів" є режим Live Bokeh і, звичайно ж, чорно-білий режим (як, наприклад, у Huawei). Розмиває фон камера досить грубо, і для цього буде потрібно багато світла, який є далеко не завжди. Набагато цікавіше виходять чорно-білі знімки, але, як показує практика, мати для цього окремий сенсор не так і обов'язково.

Відео хоч і можна знімати в дозволі 4K, його якість буде не найкращим. Тут же є і режим уповільненої відео, але тільки в HD-дозволі і без можливості настройки уповільнення в певних моментах (весь ролик буде «повільний»).

Приклад запису відео в 4K:

Приклад запису відео в Full HD:

Приклад запису уповільненої відео:

Фронтальна камера не здивує. У приміщенні їй буде важкувато. Зате їй комфортно вистачить кута охоплення на пару-трійку людина.

Додаток камери досить просте, але не сильно швидке. Камері потрібен якийсь час на запуск і фокусування, перемикання між режимами теж займе секунду-другу. Але все досить зручно згруповано, є ручний режим налаштувань і цікавий режим запису з обох камер (основний і фронтальної), але особисто я ніколи не бачив, щоб хтось користувався схожими рішеннями у інших смартфонів. Тут же є і можливість стрім відео прямо в Facebook або YouTube.