Схема підключення сонячних батарей

  1. Схема підключення різноспрямованих сонячних батарей
  2. Контролер зарядки в сонячній батареї
  3. Як організувати контроль зарядки при підключенні сонячних батарей?
  4. Схема підключення сонячних батарей і додаткових джерел струму
  5. Схема підключення сонячних батарей і вітрогенератора
  6. Схема підключення сонячних батарей і джерела змінного струму

Підключаючи сонячні батареї, варто продумати схему підключення сонячних батарей і враховувати всі нюанси - майбутнє навантаження, необхідність установки пристрою, який буде контролювати зарядку АКБ, додаткових джерел струму.

Існують різні схеми сонячних батарей і способи їх підключення до пристроїв. Найголовніше в налаштуванні сонячної батареї - це правильно розрахувати навантаження, налаштувати контролер зарядки, контролер, який відбирає енергію у джерел.

Щоб зрозуміти, як правильно підключити сонячну батарею, варто розглянути всі нюанси. Наприклад, розповімо, чому панелі можуть по-різному висвітлюватися. Крім цього, більш детально розглянемо види контролерів зарядки.

Схема підключення різноспрямованих сонячних батарей

Наприклад, якщо розмістити в одній площині кілька панелей, тоді проблем з підключенням бути не повинно Наприклад, якщо розмістити в одній площині кілька панелей, тоді проблем з підключенням бути не повинно. А коли панелі знаходяться в різних площинах, тоді і працюють вони по-різному. Одна з них, яка знаходиться ближче до точки з максимальною потужністю, буде висвітлюватися більше. Вона буде генерувати електрику, а частина цього електрики потім буде йти на нагрів іншій панелі.

Щоб в цій схемі підключення зробити втрати мінімальними, найкращим варіантом буде для кожної панелі зробити по контролеру. Але робити це потрібно за умови, що панель має потужність більше 1 кВт, або коли між панелями досить велику відстань.

Також можна поставити відсікають діоди. Буває, що виробники іноді встановлюють діоди в панелі з самого початку, залишають в коробці розподільної для них місце. Передбачено, щоб усередині між пластинами були діоди, тоді в результаті буде максимальний показник потужності. Також не будуть "грітися" пластини, що відрізняються нижчими показниками.

Звертайте також увагу на втрату в з'єднаннях, напруга, коли воно падає, в проводах, розташованих в низьковольтної частини системи Звертайте також увагу на втрату в з'єднаннях, напруга, коли воно падає, в проводах, розташованих в низьковольтної частини системи. Наприклад, ми беремо кабель (1 метр), у якого перетин - 4 мм2. Коли по ньому проходить 80 А і напруга становить 12 В, то падіння в "скручування" сягатиме показника 0,383 В, а падіння напруги дорівнюватиме 3,19%.

Контролер зарядки в сонячній батареї

У схемі сонячної батареї потрібно пам'ятати і про установці пристрою, який контролює зарядку АКБ. Адже воно розподіляє електричну енергію, яка генерується. Варто стежити, щоб АБК завжди був зарядженим, стежити за його станом зарядки. Коли вона повністю буде заряджена, тоді енергія спрямовується в інвертор.

Як організувати контроль зарядки при підключенні сонячних батарей?

на сонячну батарею можна встановити два види контролера: PWM (ШІМ) або MPPT.

PWM є пристроєм, який генерує вимірювальні імпульси (1 Гц). такі контролери усереднено контролюють стан батареї.

Другий вид контролера MPPT має процесор, він фіксує точки, де проявляються показники напруги і струму по максимуму. Друге плече контролера стежить, в якому стан знаходиться АКБ. За допомогою процесора визначаються показники напруги, струму, які направляються на АКБ.

Незалежно від вибору контролера, вам забезпечений комфортний режим роботи вашої сонячної батареї. Контролер MPPT має свій плюс - він може накопичувати інформацію. Також ми маємо можливість спостерігати за його роботою.

Схема підключення сонячних батарей і додаткових джерел струму

Якщо до схеми під'єднати інші джерела електрики, тоді надійність електропостачання стає набагато вище. Але при появі інших пристроїв, які контролюють і управляють, схема підключення сонячних батарей стає складніше.

Схема підключення сонячних батарей і вітрогенератора

Якщо ви встановили різні джерела енергії, то зобов'язані стежити, щоб у них була однакова напруга
Якщо ви встановили різні джерела енергії, то зобов'язані стежити, щоб у них була однакова напруга. В іншому випадку вам необхідно буде встановлювати контролери зарядки, іноді можуть знадобитися навіть інвертори. Схема блоку АКБ допоможе підлаштуватися під ту напругу, яка видається всіма джерелами.

Схема підключення сонячних батарей і джерела змінного струму

Схема підключення сонячних батарей і джерела змінного струму

Злегка змінюється схема, коли ви підключаєте пристрій, який видає змінний струм.

Також схема сонячної батареї стає складніше, коли ви вирішили безпосередньо до мережі централізованої підключити автономну систему. Адже приватному споживачеві не надається можливість скидати залишилася енергію. Можливі під час роботи перепади напруги, які можуть тривати до 1 сек. Все залежить ще від встановленого перемикача, наскільки він складний.

Чим більше інших джерел ви підключаєте, тим складніше стає схема підключення. При складній комплектації варто звернути увагу на:

  1. Характеристики джерел, пристроїв, які керують, перетворюють енергію.
  2. Надійність системи, яка включає також проблеми з утилізацією надлишкової енергією.

Якщо ви не можете самостійно освоїти схему підключення сонячних батарей то довірте роботу по установці спеціалізованим компаніям. Професіонали самостійно розроблять схему підключення сонячних батарей, своїми руками виконають монтаж.

Рекомендуємо прочитати:

Як організувати контроль зарядки при підключенні сонячних батарей?