Термін служби літій іонних акумуляторів і способи його збільшення

  1. Правила для довгого життя Li-Ion батареї
  2. Уникати тотальної розрядки
  3. Зарядні цикли
  4. уникати перегрівання
  5. Застосування і довговічність
  6. Належне зберігання та «рецепт» довгоживучих Li-Ion батарей
  7. Про життя акумуляторів ноутбуків
  8. Як продовжити термін служби Li-Ion батареї

Напевно багатьом відомі переваги літієвих джерел живлення: не вимагає обслуговування компактна батарея зі зниженим саморазрядом і високою енергоємністю знайшла широке застосування в ноутбуках, телефонах, смартфонах і інших розумних пристроях. Однак, як і інші джерела, літій-іонні батареї володіють своїм низку недоліків і все ж потребують особливих умов зберігання. У цій статті піде мова про те, який термін служби літій іонних акумуляторів і як збільшити період їх працездатності.

Правила для довгого життя Li-Ion батареї

Розглянемо, як продовжити термін служби акумулятора телефону і будь-який інший цифрової техніки, що працює на джерелі цього типу.

Уникати тотальної розрядки

Використовувані раніше в електронних девайсах батареї володіли «ефектом пам'яті», через якого було необхідно розряджати акумулятори до нуля, а після - заряджати повністю, щоб вони не розряджалися занадто стрімко. Однак сучасних літій-іонних і літій-полімерних батарей це не стосується.

Якщо пристрій розряджається повністю лише зрідка, це не понесе за собою особливих наслідків. Однак постійна глибока розрядка для такого виду акумуляторів згубна, тому не рекомендується розряджати літій-іонні джерела живлення нижче, ніж на 45%.

Зарядні цикли

На термін працездатності телефонної батареї також впливають зарядні цикли, тобто кількість зарядів на певний відсоток.

Стверджують, що літій-іонні акумулятори в середньому можуть «прожити» до 500 циклів, однак це при обліку тотальної розрядки: чим вище відсоток заряду перед початком процесу заряду, тим довше буде працювати девайс. Детальніше про те, як правильно заряджати Li-Ion акумулятори →

Детальніше про те, як правильно заряджати Li-Ion акумулятори →

уникати перегрівання

Спека і мороз негативно впливають на літієві джерела живлення, при цьому спека губить їх навіть сильніше, ніж мороз. Тому краще за все тримати їх при температурі + 15 ° С в темному місці.

Застосування і довговічність

Літій-іонні акумулятори вважаються найкращими і, відповідно, найдорожчими з усіх існуючих. Вони, як уже було сказано раніше, широко використовуються в якості акумулятора ноутбука, смартфонів і багатьох інших незамінних в житті гаджетів. Вади в акумуляторної батареї такого типу знайти дійсно складно, але вони є.

Головним чином в якості істотних недоліків виступають чутливість в повному заряду і розряду в нуль, а також вибухонебезпечність в разі пошкодження корпусу.

Про термін працездатності пристосування ходять суперечки, в основному вважається, що на даний момент термін служби літій-іонних акумуляторів становить від семи до десяти років. Цей результат куди краще, ніж у ранніх прототипів, адже раніше термін служби Li-Ion акумуляторів становив незначних три роки максимум.

Деякі люди, вважаючи, що такий термін надмірно малий, йдуть на різного роду хитрощі для продовження життя свого дорогоцінного девайса і збільшують період працездатності своїх ноутбуків, смартфонів, телефонів і інших гаджетів, продовжуючи тривалість життя самим літій іонним пристосуванням.

Належне зберігання та «рецепт» довгоживучих Li-Ion батарей

Якщо говорити не про продовження життя пристрою, коли максимальні десять років вже минули, а про належне зберігання пристосування, потрібно пам'ятати кілька значущих правил:

  • Li-Ion АКБ потрібно зберігати в температурному діапазоні від +5 до + 25 ° С, оскільки пристосування такого типу не переносять занадто низької або високої температур - це загрожує зупинкою роботи і швидким саморазрядом.
  • Необхідно тримати пристрої подалі від відкритого полум'я.
  • Батарея не підлягає розбиранню.
  • Фізичні удари і сильна вібрація здатні погубити важливу деталь девайса, тому піддавати його таким випробуванням не можна.
  • Це ж стосується і попадання вологи.

Це ж стосується і попадання вологи

Про життя акумуляторів ноутбуків

А як бути власникам ноутбуків? Якими способами вони можуть зберегти важливу деталь свого «помічника»?

Для них також існує ряд правил, що кожух справно служило протягом довгого часу:

  • Роботу потрібно проводити від мережі, отсоединяя харчування.
  • Непрацююча запчастина старіє, тому їй необхідні тотальні розрядка і зарядка хоча б раз в п'ять днів.
  • Краще не від'єднувати харчування при заряді нижче 80% і не розряджати девайс до планки нижче 20%.
  • Важливо зберігати ноутбук подалі від сонця і не затуляти процесор з вентиляцією.

Напевно, кожен другий порівнює акумулятор ноутбука з звичайним витратним матеріалом, з розряду «щось не так з батареєю - біжу купувати нову». Акумулятори здатні змінювати свої властивості. Вони можуть втратити свої первинні якості під впливом маси факторів - від високої температури зберігання і використання до похилого віку самої АКБ.

На ділі батарея може зіпсуватися набагато раніше покладеного терміну. Правда, скрізь бувають винятки: ноутбуки Apple MacBook оснащуються літієвими акумуляторами, розрахованими на більш ніж 1000 циклів розряд / заряд, і працюють без перебою від 2 до 5 років. Порівняйте: звичайні Li-Ion АКБ для ноутбуків витримують лише 300 циклів і служать максимум 2-3 роки. А потім перед їх власниками стоїть вибір - або зайнятися відновленням акумулятора ноутбука , Або відправити його на утилізацію .

А потім перед їх власниками стоїть вибір - або зайнятися   відновленням акумулятора ноутбука   , Або відправити його на   утилізацію

Як продовжити термін служби Li-Ion батареї

Насправді, продовжити життя запчастини і, відповідно, ноутбука, смартфону і іншим пристроям не представляє особливої ​​складності. Наприклад, в цьому плані пощастило власникам смарфона на Андроїд. Для них, мабуть, буде найлегше провести подібну процедуру. Мало того, є кілька таких способів.

По-перше, власники Андроїда можуть зробити калібрування девайса. Найпростіше цю процедуру можна запустити за допомогою програми «Battery Calibration» - донезмоги легкого у використанні завдяки покроковому керівництву. Хоча самі розробники програми стверджують, що без root прав процедура не здійсненна, до того ж, вважається, що до калібрування як такої «Battery Calibration» не має ніякого відношення.

Але і тут немає сенсу сумувати, провести калібрування акумулятора на Андроїд можна і без скачування будь-яких додатків.

Потрібно лише дотримуватися досить простому алгоритму:

  • Включити девайс і потім підключити до нього харчування на восьму годину як мінімум.
  • З плином часу відключити гаджет від блоку живлення.
  • Вимкнути його і дати зарядитися протягом ще однієї години.
  • Повторити другий пункт.
  • Включити пристрій заново на дві хвилини.
  • Повторити третій пункт.
  • Прибрати подачу харчування і запустити девайс.

Android має можливості економії енергії, яких з кожним разом стає все більше. Різким поштовхом в сторону прогресу в цій області послужив з'явився в Marshmallow інноваційний алгоритм засипання Doze Mode. Він починає свою роботу через півгодини-годину знаходження пристрою в стані спокою (за умови, що воно відключено від зарядного пристрою і лежить нерухомо). Додатки на смартфоні відправляються в глибокий сон на 1, 2 і 4 години.

Однак версія для Android Nougat 7.0 працює куди краще: пристрій «засинає» раніше, і зовсім не важливо, знаходиться воно в русі (наприклад, в кишені йде людини) чи ні. Також Doze Mode неможливо відключити, він постійно буде включатися при нагоді.

Простіше кажучи, можна зробити елементарний висновок про те, що більш нова версія Android збільшує тривалість працездатності девайса, тому не варто коливатися з приводу оновлення операційної системи, якщо це можливо.

Багато в чому тривалість життя і якість роботи літій-іонного акумулятора залежить від вашого до нього дбайливого ставлення і дотримання умов зберігання, правильної зарядки і експлуатації. АКБ в стані глибокого розряду можна навіть воскресити, але пропрацює після такого відновлення літій-іонний акумулятор недовго.

Якими способами вони можуть зберегти важливу деталь свого «помічника»?