Топ-5 найбільш «довгограючих» ноутбуків

  1. Apple MacBook Air 13
  2. HP EliteBook 840 G1
  3. ASUS Transformer Book Trio
  4. Sony VAIO Duo 13
  5. Fujitsu Lifebook E744 / E754

Але для початку підкреслимо, що в даному рейтингу враховуються тільки ноутбуки зі штатними батареями: тобто тими, які органічно складають єдине ціле з самим апаратом при покупці. До багатьох можна докупити додаткові батареї, що збільшують час автономної роботи - але також і масу, і габарити. Причому досить відчутно.

Причому досить відчутно

Але для початку підкреслимо, що в даному рейтингу враховуються тільки ноутбуки зі штатними батареями: тобто тими, які органічно складають єдине ціле з самим апаратом при покупці. До багатьох можна докупити додаткові батареї, що збільшують час автономної роботи - але також і масу, і габарити. Причому досить відчутно.

Можна, звичайно, хитро маніпулювати потужністю і можливостями операційної системи. Якщо згадати п'ятирічної давності експериментальний двухопераціонний нетбук Acer Aspire One Happy2, то він «жив» близько трьох-чотирьох годин в режимі набору тексту в Windows, але міг проіснувати й десять годин в такому режимі в другій ОС Android. Але сьогодні всі учасники нашого заїзду - різноманітні ноутбуки на Windows 7/8 (ну і один на OS X), кожен зі своїми достоїнствами, недоліками і особливостями. Втім, один схожий на Happy2 все ж є.

Всі моделі актуальні і продаються на ринку досить активно. Ми ранжирували їх щодо часу автономної роботи, і тому почнемо з самого «недолгоіграющего».

Apple MacBook Air 13

Так, найменш «живучим» лептопом в нашому рейтингу виявився новий MacBook Air. Але не треба думати, що через це він дуже поганий: незважаючи на декларовані 12 годин роботи від одного заряду, це, по-перше, ультрабук (і 12 годин для ультрабука - дуже багато), а по-друге - це ж Apple .

Нагадаємо, що саме з MacBook Air почалася ера ультрабуків: багато хто пам'ятає епохальний момент, коли Джобс вийшов на сцену з конвертом, де був захований Той Самий Лептоп. З тих пір MacBook Air перетерпів кілька перероджень, і сьогодні ми говоримо про саму останню модифікацію 13-дюймової моделі.

Що ж цікавого можна сказати про цей лептоп? Його корпус - алюмінієве unibody: метал використовується для кращого пасивного відведення тепла, чому допомагає і клавіатура, але в активному режимі. Маса - трохи більше кілограма. Товщина - 17 мм в самому товстому місці.

Apple MacBook Air 13

Всередині - четверте покоління процесорів Intel Core з графікою Intel HD 5000. Зрозуміло, підтримуються найостанніші технології: наприклад, високошвидкісний Wi-Fi 802.11ac, два роз'єми USB 3.0, інтерфейс Thunderbolt, клавіатура з лазерним підсвічуванням, тачпад з мультитач, SSD-драйв з об'ємом до 512 Гбайт, подвійний мікрофон, інтерфейс для підключення зарядного пристрою MagSafe2, роз'єм для карт SDXC. Дозвіл фірмового дисплея становить 1440х900 пікселів з LED-підсвіткою, веб-камера також не просте - фірмова FaceTime з дозволом HD 720р, ну і ціна - від 900 доларів. Ультрабук ж.

Наостанок потрібно зазначити ще одну фірмову фішку, що відноситься до довгого часу роботи: якщо MacBook Air відвести в сон, то через три години він входить в режим гібернації, в якому може прожити до 30 днів. При цьому пошта і календарні повідомлення все одно будуть приходити.

Загалом, п'яте місце дісталося просунутому в технічному відношенні лептопу, який, крім тривалого часу роботи, дає і доступ до найостаннішими технологіями за цілком конкурентоспроможну ціну.

HP EliteBook 840 G1

Четверте місце списку дісталося 14-дюймовому ноутбуку виробництва HP, і ось цей - стовідсотковий корпоративний монстр. Іншими словами, перед нами бізнес-ноутбук з усіма наслідками, що випливають.

Ноутбука для бізнесу апріорі велено володіти максимально можливим часом автономної роботи на поточний день: і у 840 G1 цей час, за даними виробника, становить 13 годин при використанні штатного акумулятора, яке збільшується до 33 годин при установці додаткової батареї. На практиці, зрозуміло, ці цифри нижчі, але все знову-таки залежить від спектра виконуваних завдань.

На практиці, зрозуміло, ці цифри нижчі, але все знову-таки залежить від спектра виконуваних завдань

HP EliteBook 840 G1

Хоча, кажучи про цей пристрій в однині, ми трохи лукавим. У моделі дуже багато модифікацій, які відрізняються параметрами екрану і «начинкою», як апаратної, так і програмної (в останні входять Windows 7/8, SUSE Linux або FreeDOS) - до того ж тривалість автономної роботи у всіх моделей становить від 2 до 13 годин . Неможливо виділити якусь одну з моделей і сказати, що вона працює довше інших: акумулятори у них у всіх однакові, а різниця в ціні може досягти і дворазової величини; в середньому вона становить від i 35 до 70 тис.

Що ж цікавого і незвичайного може запропонувати цей ноутбук? Наприклад, сам корпус: по різним тестам температура нагріву не перевищує в режимі навіть активної роботи 35 градусів. Далі - плюс платформи Haswell: завдяки низьковольтному процесору ноутбук мало шумить і майже не гріється незалежно від навантаження. Правда, геймерам про всі ці переваги турбуватися не варто: в основному модифікації комплектуються тільки вбудованим графічним рішенням Intel HD Graphics HD4000, і лише ряд з найпотужніших моделей обладнані дискретною відеокартою AMD Radeon HD 8750М з 1 Гбайт виділеної пам'яті GDDR5. HD4000 не підходить для 3D-ігор, але дозволяє дивитися відео навіть у високій роздільній здатності 4К - цього допоможе, в тому числі, і процесор Core i7-4600U на старших конфігураціях.

Максимальний об'єм пам'яті, який можна встановити на модифікаціях з 64-розрядної версії Windows або Linux складає 16 Гбайт: в цих ноутбуках по два слоти DDR3L SDRAM, так що ви можете докупити модулі пам'яті самостійно. Жорсткі диски - найрізноманітніші, від просто SATA-вінчестера на 320 Гбайт з 7200 об / хв до SSD-драйву на 256 Гбайт.

З інших особливостей варто відзначити клавіатуру з захистом від попадання рідини і отворами для зливу, а також можливість замовити модифікацію з підсвічуванням клавіатури. Зрозуміло, є і системи безпеки у вигляді мікросхеми TPM і маси фірмових додатків для захисту даних.

ASUS Transformer Book Trio

Це, мабуть, самий незвичайний лептоп в нашому сьогоднішньому «колекції». Незвичайний він як мінімум тому, що є представником сімейства трансформерів - ноутбуків, які перетворюються в планшети, якщо у них відстебнути клавіатуру. І на відміну від планшетів з клавіатурою, це дійсно повноцінний ультрабук, а «трансформованою» дала йому суперздатність у вигляді двох штатних батарей - в корпусі екрану-планшета і в корпусі клавіатури-дока. Тому сумарно максимальний час автономної роботи заявлено аж 15 годин. У реальності, як водиться, ця цифра трохи менше.

Зауважимо, що це не перша спроба ASUS випустити гібридний агрегат, але в цей раз тайванська компанія вирішила зробити все набагато цікавіше, запропонувавши в планшетному режимі ще й ОС Android, на яку можна легко перемикатися завдяки другій апаратній платформі, а Trio в назві присутнє тому, що мається на увазі три можливих сценарії використання пристрою: як планшет, як ноутбук і як десктоп. Правда, тут не обійшлося без різних «але»: для планшета гаджет завеликий і важкуватий (1,7 кг з клавіатурою, 700 грам - без неї), а для повноцінного декстопного ПК занадто малуватий (діагональ екрану складає всього 11,6 дюйма, хоча це дозвіл Full-HD і IPS-матриця).

Правда, тут не обійшлося без різних «але»: для планшета гаджет завеликий і важкуватий (1,7 кг з клавіатурою, 700 грам - без неї), а для повноцінного декстопного ПК занадто малуватий (діагональ екрану складає всього 11,6 дюйма, хоча це дозвіл Full-HD і IPS-матриця)

ASUS Transformer Book Trio

«Друга платформа», про яку ми згадали в попередньому абзаці, існує в Trio буквально: перша з них укладена в екрані-планшеті, це двоядерний Intel Atom Z2560, і вона призначена саме для Android-режиму. Друга платформа захована в доці-клавіатурі: це двоядерний Intel Core i5-4200U з 1,6-гігагерцовий ядрами. Оперативної пам'яті також різну кількість у різних систем: 2 Гбайт у Atom-платформи, 4 або 6 - у версії на Intel Core i5.

Що ж ще цікавого може запропонувати лептоп? Формально, оскільки це планшет - сенсорний екран з мультитач (до 10 торкань), на додаток до тачпаду в клавіатурі-доці, що трохи підвищує зручність в роботі, але не дуже. До речі, дублюються не тільки платформи самі по собі, а й робочі елементи. Наприклад, в планшет вбудований SSD-драйв об'ємом до 64 Гбайт, який використовується для роботи в середовищі Android. Йому допомагає вбудований в клавіатуру гібридний жорсткий диск об'ємом до 1 Тбайт в сукупності з 16-гігабайтним SSD-драйвом, що є в розпорядженні Windows 8. Акумулятори - по одній штуці в планшеті і в доці-клавіатурі. Їх точна ємність становить 19 Вт / год основного, в планшеті, і 33 Вт / ч - другого, в доці. Камер, відповідно, теж дві, і обидві розташовані по різні боки екрану-планшета: тильна на 5 МП, і фронтальна «вебка» - на 0,9 МП. Цифри на теперішній час невеликі, і, крім того, в режимі Windows працює тільки фронтальна, і вона далеко не ідеальна. Найбільші мінуси теж є. Наприклад, бликуючий глянсовий екран без олеофобним покриття і невисока щільність пікселів першого (189 ppi).

Загалом, ASUS Transformer Book Trio - для тих, хто не хочеться мучитися вибором і отримати всі відразу в одному флаконі. Правда, для цього доведеться переплатити: варто пристрій в середньому i 43 тис. З іншого боку, економія при покупці потужних планшета і ультрабука одночасно цілком значна.

Sony VAIO Duo 13

Трансформер виробництва Sony також можна назвати незвичайним пристроєм: це теж гібрид ультрабука і планшета, але вже у вигляді слайдера. Спочатку це начебто планшет, але екран від'їжджає вгору, і користувачеві відкривається клавіатура з маленьким тачпадом (80х25 мм). Вуаля - тепер перед нами ультрабук.

Цей пристрій повинен виробник обіцяє до 16 годин автономної роботи; і, що цікаво, в вряди-годи результати тестів не сильно розходяться з реальністю - гібрид дійсно живе навіть більше 16 годин по різним тестам, але тільки в режимі читання. Тому «паспортні» 16 годин автономної роботи від одного заряду дотримані.

Тому «паспортні» 16 годин автономної роботи від одного заряду дотримані

Sony VAIO Duo 13

Чим же цікавим може похвалитися даний трансформер, крім вражаючого часу автономної роботи? Наприклад, магнієвим корпусом, який добре відводить зайве тепло і доповнений вентилятором в правому верхньому куті нижньої панелі. Начинка у лептопа більш ніж сучасна: це повний набір старших процесорів Intel Core, Core i5 і i7. Бездротові інтерфейси, крім традиційних Wi-Fi і Bluetooth, доповнені NFC і 3G (HSPA +) або 4G (LTE). Всі порти розташовані ззаду, а в комплекті ви отримуєте ще і два цінних перехідника на Ethernet через USB (до 100 Мбіт / с) і на VGA через HDMI. Що ж стосується екрану, то при діагоналі 13,3 дюйма, Vaio Duo 13 має роздільну здатність 1920х1080 пікселів. Плюс екрану - використана технологія TRILUMINOS, перевага якої полягає в багатшою, ніж у «звичайного екрану», передачі кольору.

Що стосується ціни, то за високі технології знову доведеться платити, і досить пристойну ціну. Залежно від конфігурації, ціна на VAIO Duo 13 варіюється в середньому від i 55 тис. За початкову поділитися на Core i5 з 4 Гбайт ОЗУ і 128 Гбайт внутрішньої пам'яті, до понад i 100 тис. За Core i7, 8 Гбайт оперативної пам'яті і SSD драйв об'ємом 512 Гбайт.

Остання цікава деталь пристрою - дігітайзер в комплекті. Тобто в коробці ви знайдете стилус, який володіє власним акумулятором і двома різними наконечниками. Дигитайзер можна використовувати не тільки для роботи в Windows, але і для малювання в різних графічних редакторах, а зберігається стилус в спеціальному відсіку.

Fujitsu Lifebook E744 / E754

Чесно кажучи, з модельного ряду Fujitsu взагалі можна було б скласти весь рейтинг; але це було б несправедливо до апаратів інших виробників, і явно скорочувало б можливості наших читачів у виборі пристрою під свої потреби.

А взагалі, так - на першому місці ми розташували одразу два ноутбука, оскільки вони дуже схожі, відрізняючись в основному в діагоналі екрану. Модель Е754 пропонує екран діагоналлю 15,6 дюйма, Е744 - 14 дюймів. Відповідно, у моделей розрізняються габарити і маса, але батареї використовуються однаковою ємності: на 5600/5800 або 6400/6700 мАч. І це дає саме тривалий час автономної роботи з усіх представлених примірників: до 18 годин на одній батареї, до 25 - на двох. Причому друга батарея - рекова, вона розроблена для використання в спеціальній модульною технологією Fujitsu. Виглядає це просто: ноутбуки мають по парі відсіків для модулів, куди ви можете помістити, наприклад, другий жорсткий диск, привід DVD / Blu-Ray, або ж другу батарею.

Виглядає це просто: ноутбуки мають по парі відсіків для модулів, куди ви можете помістити, наприклад, другий жорсткий диск, привід DVD / Blu-Ray, або ж другу батарею

Fujitsu Lifebook E754

Що ж стосується технічних характеристик, то все по максимуму, оскільки ми маємо справу з міцними бізнес-ноутбуками: останні платформи HM86 і QM87 виробництва Intel всього модельного діапазону від Core i3 до Core i7, підтримка до 16 Гбайт оперативної пам'яті максимум за допомогою двох модулів DDR3L ; жорсткі диски - від простого SATA на 320 Гбайт з 5400 об / хв до гібридного 500-гігабайтного SSHD з 8 Гбайт SSD і до 512-гігабайтного повноцінного SSD-драйву. Графіка використовується тільки вбудована, HD 4600 в обох моделях.

Опціонально можлива установка модулів 4G / LTE, TPM- і Computrace-модуля і вебкамери Full-HD. Обов'язкові - сканери відбитків пальців, технологія Full Disk Encryption і маса фірмових програм і профілів для максимального захисту даних.

Навіть незважаючи на габарити і масу (~ 1,7 кг), моделі Lifebook E744 і Lifebook E754 стоять дуже навіть пристойно - в середньому від i 45 до 75 тис. В залежності від конфігурації.

МодельЕкранПроцесорВнутрішня пам'ять1 Fujitsu Lifebook E744 / E754

TFT 14 ''

TFT IPS 15,6 ''

  • 1366x768 пікс.
  • 1440х900 пікс.
  • Intel Core i7
  • Intel Core i5
  • Intel Core i3
  • 128/256/512 Гбайт SSD
  • 320/500 SATA
  • 500 + 8 Гбайт SSHD
2 Sony Vaio Duo 13

TFT TRILUMINOS 13,3 ''

Intel Core i7Intel Core i5

128/256/512 Гбайт SSD

3 ASUS Transformer Book Trio

TFT IPS 11,6 ''

Intel Atom Z2580 (2x 2 ГГц)

+ Intel Core i7-4500U (2x 1,8 ГГц)

64 Гбайт MicroSD

+256/500/1000 Гбайт

+16 Гбайт SSD

4 HP EliteBook 840 G1

TFT 14 ''

  • 1366 x 768 пікс.
  • 1600 x 900 пікс.
  • 1920х1200 пікс.
  • Intel Core i7
  • Intel Core i5
  • Intel Core i3
  • 120/128/180 Гбайт SSD
  • 256/320/500/1000 Гбайт SATA
5 Apple MacBook Air 13

TFT 13,3 ''

Intel Core i5 (2х 1,4 ГГц)

128/256/512 Гбайт


Джерело: ZOOM.CNews

Що ж цікавого можна сказати про цей лептоп?
Що ж цікавого і незвичайного може запропонувати цей ноутбук?