Вибір Батареї для електровелосипедів

  1. типи батарей
  2. Поради по експлуатації батарей
  3. визначення Ємності
  4. Місце встановлення
  5. робимо висновки

Існує досить багато різних типів батарей для електровелосипеда. Відповідно, виникає багато запитань щодо їх вибору. Як вибрати батарею для електровелосипеда? Який тип батареї надійніше? У чому між ними різниця? Давайте спробуємо розібратися.

Акумуляторна батарея (АКБ) є однією з найважливіших частин електровелосипеда. Від її вибору напряму залежатиме відстань яке ви зможете проїхати без перезарядки.
Так як існує досить багато різних типів батарей, виникає багато запитань щодо їх вибору. Як вибрати батарею для електровелосипеда? Який тип батареї надійніше? У чому між ними різниця? Давайте спробуємо розібратися.

типи батарей

Існує досить велика кількість видів акумуляторних батарей, нижче наведені деякі з них:

  • Свинцево-кислотні (SLA)
  • Нікель-кадмієві (NiCd)
  • Нікель метал-гидридні (NiMh)
  • Літій-іонні (Li-ion)
  • Літій-полімерні (Li-pol)
  • Літій-залізофосфатні (LiFePO4)

У кожного з цих типів є свої переваги і свої недоліки.
Свинцево-кислотні (SLA) - Незважаючи на свою дешевизну, цей вид погано підходять для використання на електровелосипед тому має дуже велику вагу. До того ж, швидкість заряду даного типу акумуляторів теж залишає бажати кращого. Через специфічність роботи в електровелосипед дотримати необхідні режими заряду для нього досить важко, а без цього він швидко виходить з ладу.

Нікель-кадмієві (NiCd) - Мають велику ємність ніж свинцеві акумулятори, а це найважливіша його якість. Але недолік їх в змісті кадмію який дуже важко і дорого переробити. Тому, такі батареї не прижилися і використовувати їх не варто в силу великої шкоди для навколишнього середовища. Крім того, вони мають ефект пам'яті, т. Е. Подібні накопичувачі необхідно розряджати тільки до кінця, інакше вони швидко почнуть втрачати ємність.

Нінкель-металгідридні (NiMh) - з'явилися як альтернатива нікель-кадмієвих та усунули його характерні недоліки, такі як шкода для навколишнього середовища. До того ж їх ємність в середньому на 30% більше останніх. З недоліків можна виділити мала кількість циклів заряд-розряд (близько 500).

Літій-іонні батареї (Li-ion) - Дуже поширений тип батарей і найдосконаліший на даний момент. Вони застосовуються повсюдно в електроніці, як джерела живлення для телефонів і ноутбуків. Досить невибагливі до режиму заряду. Термін їх експлуатації часто визначається терміном роботи міститься хімічного складу, тому при дбайливому зверненні вони пропрацюють від 3 до 4 років. На сьогоднішній день це найбільш ємні батареї. Основним недоліком є ​​висока ціна.

Літій-полімерні батареї (Li-pol) - Батареї можна порівняти за характеристиками з літій-іонними але коштують дешевше. Мають невелику вагу, здатні віддавати великий струм. Але незважаючи на свої переваги у них є великий недолік - це низька пожежна безпека, вони схильні до самозаймання. Також не мають жорсткого корпусу що посилює цю проблему. До того ж даний вид батарей не призначений працювати в умовах підвищеної вібрації, а це дуже важко дотриматися при їзді на велосипеді.

Літій-залізофосфатні батареї (LiFePO4) - одні з найдосконаліших з класу літієвих, вони перевершують їх за всіма основними показниками таким як число циклів заряд-розряд, широкий діапазон робочих температур і відсутність «ефекту пам'яті». До того ж вони термічно і хімічно стабільні що підвищує безпеку але мають більшу вагу за рахунок меншої напруги осередку. Аналогічний літій-іонний накопичувач завжди буде на 30% легше.

Поради по експлуатації батарей

Звичайно, кожен з видів має як свої недоліки, так і свої переваги. Наприклад, якщо ви не плануєте їздити далеко, то можливо вам підійде дешевий свинцевий акумулятор. Якщо ж ви плануєте їздити на далекі відстані, то варто подивитися в бік групи дорогих але енергоємних і легких літієвих батарей. Але якою б з них ви не вибрали, потрібно детально ознайомитися з особливостями їх експлуатації та режимів заряду.
Ось кілька простих правил які дозволять продовжити термін роботи вашої батареї:

  1. Не залишайте акумулятори вбраними на тривалий період часу. Якщо для нікель-кадмієвих та нікель-металогідридних потрібен повний цикл заряду розряду щоб уникнути втрати ємності, а для групи літій-іонних ця умова не обов'язково, то протягом тривалого часу, в розрядженому стані не терпить ні один з них.
  2. Дотримуйтесь температурний режим для кожного виду.
  3. Витратьте на хороше спеціалізіровное пристрій зарядки для потрібного вам типу акумуляторів. Воно буде коштувати дешевше ніж новий АКБ в будь-якому випадку.

визначення Ємності

Наступним кроком після визначення типу батареї необхідно вирішити яка ємність необхідна саме вам. Пробіг напряму залежатиме як від ємності так і від напруги самої батареї. По суті енергія запасена в акумуляторі цей твір її ємності яка вимірюється в ампер-годинах і яку можна подивитися на корпусі акумулятора на її напруга.
Тобто якщо є два акумулятора 24 і 36 вольт кожен по 10 ампер-годин, то енергія запасена в 24 вольта буде на 30% менше ніж у 36-вольта. Звичайно в даному питанні потрібно орієнтуватися на робочу напругу вашого електроприводу і вибирати комплектуючі в суворій відповідності до вимог.

Місце встановлення

Існує досить багато різних типів батарей для електровелосипеда

Розташування акумуляторних батарей на велосипеді

Ще одним важливим аспектом на який варто звернути увагу буде місце розташування АКБ. Її можна розмістити як на задньому так і на передньому багажнику а так само в просторі трикутника рами або підсідельною трубі.
Розташування на задньому багажнику може бути розумним в тому випадку, якщо мотор-колесо встановлено попереду. Тоді вийде більш рівномірний розподіл ваги велосипеда.
Розташування АКБ спереду виправдано зменшенням довжини проводів до двигуна якщо він встановлений спереду, але зменшує керованість і переносить навантаження на передню частину.
Дуже часто можна побачити установку АКБ в просторі трикутника рами або підсідельною трубі. Таке розташування найбільш рівномірно розподіляє вагу на раму велосипеда. На жаль, мінус цього способу полягає в тому, що витяг акумулятора замість кількох десятків секунд, може розтягнутися на кілька годин.

робимо висновки

Таким чином, витративши всього кілька годин на докладне вивчення характеристик того чи іншого АКБ, можна вибрати потрібний для себе варіант, а користуючись нехитрими правилами експлуатації продовжити термін служби батареї до її максимуму. Вибір же місця кріплення буде виходити з типу батареї і ваших уподобань і способу використання велосипеда.

Як вибрати батарею для електровелосипеда?
Який тип батареї надійніше?
У чому між ними різниця?
Як вибрати батарею для електровелосипеда?
Який тип батареї надійніше?
У чому між ними різниця?