Пожежна безпека

  1. Пожежна безпека влітку Пожежа може виникнути в будь-якому місці і в будь-який час. Тому до нього...
  2. Пожежна безпека в лісі

Пожежна безпека влітку

Пожежа може виникнути в будь-якому місці і в будь-який час. Тому до нього треба бути підготовленим. Головне, що потрібно запам'ятати - сірники і запальнички служать для господарських справ, але ніяк не для гри. Навіть маленька іскра може призвести до великої біди в будь-якому місці, навіть на вулиці.

Закріплюйте з дітьми правила пожежної безпеки:

  • Чи не гратися із сірниками, не розводити багаття!
  • Не вмикати електроприлади, якщо дорослих немає вдома!
  • Не відкривати дверцята грубки!
  • Не можна кидати у вогонь порожні баночки і флакони від побутових хімічних речовин, особливо аерозолі!
  • Не граймо з бензином та іншими горючими речовинами!
  • Ніколи не ховатися під час пожежі, ні під ліжко, ні в шафу!
  • При пожежі дзвонити 01, 112 (назвати свою адресу, телефон, прізвище та розповісти що горить)!
  • Не гратися з вогнем!


Пожежа завжди є величезну небезпеку для людини, і з цим не посперечаєшся. Але якщо дорослі люди знають і про потенційну небезпеку будь-якого спалаху, і про те, як слід поводитися під час пожежі, то маленькі діти такою інформацією просто не володіють, і при пожежі вони часто виявляються беззахисні. З цієї причини навчання дітей правилам пожежної безпеки потрібно починати якомога раніше.

Правила поведінки дітей під час пожежі

Дії під час пожежі для дітей практично такі ж, що і для дорослих, адже вогонь не робить відмінностей за віком. Отже, якщо в квартирі або будинку несподівано сталося загоряння, дитина повинна діяти таким чином.

  1. Якщо полум'я невелике, то його можна спробувати загасити самостійно, накинувши зверху ковдру або вологу ганчірку. Якщо вогонь не згас або він занадто великий, щоб можна було його загасити, потрібно швидко покинути квартиру.
  2. Перед тим, як викликати пожежників, потрібно спочатку евакуюватися. Для цього слід закрити ніс і рот вологою ганчіркою і, пересуваючись поповзом, залишити приміщення. Ліфтом в під'їзді краще не користуватися, оскільки під час пожежі він може відключитися.
  3. Потім слід негайно покликати кого-небудь з дорослих (сусідів) і терміново зателефонувати в пожежну службу за телефоном 101. Цей номер, так само як і інші номери служб екстреної допомоги (швидкої, аварійної, міліції) будь-яка дитина має знати напам'ять. По телефону треба буде повідомити чергового пожежної частини свою повну адресу, в тому числі і поверх, розповісти, що горить, назвати своє прізвище.
  4. Після евакуації дитина повинна очікувати приїзду пожежників у дворі будинку, а потім - виконувати всі їх команди.
  5. Якщо втекти з дому не виходить, потрібно самостійно дістатися до телефону, щоб викликати пожежних. Також можна зателефонувати сусідам і батькам і покликати на допомогу.

Знання про пожежну безпеку для дітей часом виявляються важливішими знання іноземних мов і математики. Навчати азам цієї грамоти можна вже 3-4-річної дитини. Це потрібно робити в ігровій формі, показуючи дитині тематичні картинки, читаючи вірші і задаючи питання:

  1. Чому небезпечний пожежа (вогонь)?
  2. Що небезпечніше - вогонь або дим? Чому?
  3. Чи можна залишатися в квартирі, де щось горить?
  4. Чи можна самостійно гасити пожежу?
  5. Кого потрібно покликати, якщо почалася пожежа?

Заняття з техніки пожежної безпеки для дітей проводяться в дошкільних установах, але особлива роль у цьому питанні все ж належить батькам. Адже за статистикою саме вдома, в їх відсутність, з дітьми найчастіше трапляються трагедії.

Уроки пожежної безпеки будинку можна проводити в різних формах:

  • розповіді про те, що таке пожежа, і чому він такий небезпечний;
  • пояснення причин пожежі доступною для дітей мовою;
  • профілактичні бесіди про правила самостійного перебування вдома;
  • розповіді про те, як не допустити пожежі (не грати з сірниками і запальничками, не чіпати електроприлади мокрими руками);
  • вивчення правил поведінки при виникненні пожежі;
  • бесіди зі співробітниками пожежної частини;
  • спільні заняття в ігровій формі, коли дітям пропонується намалювати план евакуації з квартири, допомогти оформити пам'ятку для дітей під час пожежі;
  • проведення конкурсу малюнків «Пожежна безпека очима дітей».

Ці методи, поєднані в комплексі, допоможуть батькам підготувати дітей до таких нестандартних ситуацій, як пожежа. Подібні бесіди слід проводити регулярно, щоб діти твердо знали, що таке пожежа, чим він небезпечний, що потрібно робити, якщо в будинку щось загорілося, і чого, навпаки, робити не можна, щоб пожежа не виник.

Пожежна безпека в лісі

Більшість лісових пожеж виникає через необережне поводження людей з вогнем Більшість лісових пожеж виникає через необережне поводження людей з вогнем.
Перебуваючи в лісі, необхідно пам'ятати, що цілком реальна небезпека виникнення лісової пожежі навіть від невеликого джерела вогню, особливо в суху, теплу і вітряну погоду.
При виявленні вогню в лісі - головне завдання - не дати пожежі набрати силу і поширитися. У тих випадках, коли Ви бачите, що самостійно вогонь загасити не вдасться, необхідно без зволікання повідомити про пожежу в пожежну охорону за телефоном «01».
При гасінні загорянь в лісі найпоширенішим способом є захлёстиваніе вогню на кромці пожежі. Для захлёстиванія використовуються зелені гілки. Ефективно закидання кромки пожежі ґрунтом, охолоджуючим палаючі матеріали і позбавляють їх доступу повітря.

ТРЕБА ВИКОНУВАТИ ПРОСТІ ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ багаття в лісі:

· Забороняється розпалювати багаття в суху, теплу (жарку) і вітряну погоду.
· Розпалювати багаття слід на спеціально відведених для цього місцях.
· Бажано, щоб поблизу багаття була вода, а також гілки для захлёстиванія полум'я на випадок поширення горіння.
· Не слід розпалювати багаття поблизу дерев, так як від цього вони можуть загинути.
· При відвідуванні лісу людям слід уникати паління. Пам'ятайте! Що від незатушенноё сигарети може спалахнути суха трава і виникнути пожежа.
· Свідома поведінка в лісі і суворе дотримання нескладних правил пожежної безпеки буде гарантією заощадження лісів від пожеж.

Що небезпечніше - вогонь або дим?
Чому?
Чи можна залишатися в квартирі, де щось горить?
Чи можна самостійно гасити пожежу?
Кого потрібно покликати, якщо почалася пожежа?