Як включити і налаштувати блютуз на ноутбуці

  1. Як дізнатися, чи є блютуз на ноутбуці?
  2. Включаємо блютуз через гарячі клавіші
  3. Встановлюємо і оновлюємо драйвера
  4. Включаємо і налаштовуємо Bluetooth на ноутбуках з різною операционкой
  5. Можливі труднощі та шляхи їх вирішення

Практично кожен сучасний ноутбук будь-якого виробника (lenovo, asus, toshiba, hp, dell, samsung, msi і ін.) Обладнаний вбудованим bluetooth-модулем. Навіщо він потрібен? Функціонал цього інтерфейсу великий. За допомогою блютуз можна обмінюватися різними даними з іншими пристроями (планшет, смартфон), не використовуючи при цьому USB або Wi-Fi. До того ж, через нього легко підключити мишку, клавіатуру або бездротові навушники.

Однак мало хто користується цією функцією. Чому? Найчастіше через те, що просто не знають, як включити блютуз на ноутбуці. Хоча нічого складного в цьому немає. Тим більше що в цій статті ви знайдете всю необхідну інформацію.

Як дізнатися, чи є блютуз на ноутбуці?

Насамперед потрібно з'ясувати, чи оснащений ваш ноутбук модулем bluetooth? Адже присутність на клавіатурі лептопа відповідної кнопки / перемикача - не завжди говорить про наявність адаптера. Виробники часом економлять, не встановлюючи на свою техніку даний модуль. Тим більше що останнім часом ця технологія передачі інформації не користується великою популярністю. Її витіснили Wi-Fi і USB.

Але все ж як зрозуміти, чи є в ноутбуці блютуз? Є кілька варіантів:

  1. Зайдіть на офіційний сайт виробника. Знайдіть там модель вашого лептопа і уважно вивчіть його характеристики. Якщо пристрій оснащується адаптером блютуз, то ви обов'язково дізнаєтеся тут про це.
  2. Огляньте нижню кришку ноутбука. Бачите там етикетку з фірмовим логотипом bluetooth і написом? Тоді на пристрої є дана функція.
  3. Ще можна дізнатися про наявність / відсутність адаптера блютуз через Диспетчер пристроїв. Зробити це досить просто. Наприклад, в виндовс 8 і 10 клікніть правою кнопкою миші на значок Пуск. Потім виберіть пункт «Диспетчер пристроїв». У списку, залишилося знайти рядок «Зв'язок Bluetooth». Якщо її немає (і відсутня будь-яка інша згадка про блютуз), тоді включити bluetooth на ноутбуці не вийде. Відповідний модуль просто не встановлений на лептопі.

Відповідний модуль просто не встановлений на лептопі

Включаємо блютуз через гарячі клавіші

Отже, ви змогли знайти блютуз в ноутбуці і тепер впевнені, що на вашому пристрої є ця функція. В такому випадку залишається лише зрозуміти, як активувати або вимкнути її. Зробити це можна різними способами. Найпростіший - через натискання певних кнопок на клавіатурі ноутбука.

Майже всі виробники (Леново, сумісного, тошиба, асус, соні та ін.) Виділяють під включення блютуза на лептопі спеціальну клавішу. Зазвичай це одна з функціональних кнопок - F1-F12. Працює вона в парі з клавішею Fn (знаходиться внизу зліва, поруч з Ctrl).

Працює вона в парі з клавішею Fn (знаходиться внизу зліва, поруч з Ctrl)

Дізнатися, яка саме кнопка активує функцію просто. На ній буде значок блютуз. У точності, такий як на картинці. Нагадує антену. Вам потрібно буде лише натиснути цю клавішу в комбінації з Fn. Крім того, є лептопи, де блютуз активується за допомогою спеціального перемикача. Зазвичай він розташовується збоку поруч з різними роз'ємами або над клавіатурою.

Як перевірити, чи вдалося включити bluetooth? На панелі сповіщень справа з'явиться синій значок. Також на деяких ноутбуках є спеціальний індикатор. Якщо він загорівся білим, жовтим, синім або зеленим кольором (в залежності від моделі), значить, вам вдалося включити блютуз. Що робити далі?

  1. Кількома на значок правою кнопкою миші.
  2. Вибираємо пункт «Додати пристрій».
  3. Після чого ОС ноута запустить сканування. Як тільки закінчиться пошук блютуз пристроїв, ви зможете вибрати обладнання, до якого і потрібно підключитися для обміну музикою, відео, зображеннями та іншими файлами.

Однак буває і так, що через натискання клавіш включити блютуз не виходить. Що потрібно зробити в такому випадку, дізнаєтеся далі.

Для довідки! Деякі виробники ноутбуків об'єднують клавішу активації блютуз з кнопкою включення Wi-Fi! Наочний приклад - моделі з лінійки acer aspire.

Встановлюємо і оновлюємо драйвера

Якщо bluetooth не працює, то, швидше за все, проблема прихована на програмному рівні. Наприклад, досить часто функція недоступна через відсутність драйверів. Тому перш за все загляньте в Диспетчер пристроїв. Потрапити в нього можна так: натисніть Windows + R, вбийте в рядок «Відкрити» команду «devmgmt.msc» і клікніть ОК. Після чого дотримуйтеся наступного плану дій:

  1. Зайшовши в Диспетчер пристроїв, знайдіть блютуз-адаптер. Як правило, він відображається в пункті «Мережеві адаптери», «Зв'язок Bluetooth» або окремо.
  2. Далі уважно подивіться на синій значок блютуз. Якщо на ньому або поруч немає позначень у вигляді чорної стрілки або знаку оклику, то все в порядку. Якщо ж стоїть стрілка, тоді потрібно включити bluetooth-адаптер через контекстне меню, натиснувши «Задіяти». Знак оклику на іконці вказує на проблеми з драйверами. Просто завантажте їх з сайту виробника або натисніть на «Оновити» у вкладці «Драйвер».
  3. Все одно не вдалося включити блютуз? Тоді через Панель управління заходами в «Центр управління мережами і загальним доступом». Далі натискаємо на «Зміна параметрів адаптера». Клацаємо правою кнопкою миші на «Мережеві підключення Bluetooth», а потім на «Включити».

До речі, таким способом можна включити блютуз на Windows 7 і Vista.

Включаємо і налаштовуємо Bluetooth на ноутбуках з різною операционкой

Підключити блютуз і користуватися ним нескладно. Однак кожна версія ОС має деякі особливості. Тому ми вирішили розповісти, як можна включити передачу даних по бездротовій мережі в виндовс 7, 8, 10 і навіть на «старенькій» XP, а також яким чином найпростіше підключити до ноутбука по bluetooth інші пристрої.

  1. У «сімці» потрібно через Пуск зайти в «Пристрої та принтери». Відкриється вікно, в якому будуть відображені всі підключені до ноуту гаджети. Тут же можна «Законекть» новий девайс по блютуз. Про те, як саме включити цю функцію на лептопі з Windows 7, ми розповідали вище.
  2. Власникам і користувачам ноутбуків з ОС Windows 8 потрібно спочатку викликати бічну панель через комбінацію клавіш Win + C, а потім клікнути «Параметри». Залишиться лише вибрати пункт «Зміна параметрів комп'ютера», натиснути на «Bluetooth» і перевести перемикач в положення ON.
  3. У Windows 10 блютуз включається майже також, як і в «вісімці». Потрібно через Пуск відкрити «Параметри». Далі зайти в розділ «Пристрої». Останній етап - вибрати пункт «Bluetooth» і активувати положення "On". Після чого ноутбук виконає пошук пристроїв, з якими можливо сполучення.
  4. Включити і налаштувати блютуз на ноутбуці з Windows XP можна наступним чином. Заходимо в Пуск. Кількома на Панель управління. Потім переходимо в розділ «Bluetooth-пристрої». У цьому меню додаємо нове підключення за допомогою спеціального майстра.

Для довідки! В інтернеті є спеціальні програми, які дозволяють включати блютуз і налаштовувати підключення по цьому каналу зв'язку. Одна з найбільш зручних і популярних утиліт - Widcomm.

Можливі труднощі та шляхи їх вирішення

Що робити, якщо ноутбук не знаходить пристрій для підключення по блютуз? Швидше за все, у планшета, смартфона або якогось іншого гаджета включена невидимість для неспряжених об'єктів. Або на лептопі в настройках Bluetooth відключено виявлення. Необхідно клікнути на модуль допоміжної кнопкою миші, зайти у вкладку «Параметри» і поставити галочку навпроти «Дозволити пристроям знаходити цей комп'ютер».

Якщо підключитися все одно ніяк не вдається, то ймовірно пристрій знаходиться поза зоною дії радиомодуля. Потрібно розташувати його максимально близько до ноутбуку. Хоч і вважається, що радіус дії при передачі даних по блютуз становить 10-50 м, але насправді це значення набагато нижче. Адже в житлових приміщеннях і офісах є різні прилади (радіотелефони, мікрохвильові печі та ін.), Які створюють перешкоди і заважають виявленню.

Як дізнатися, чи є блютуз на ноутбуці?
Навіщо він потрібен?
Чому?
Як дізнатися, чи є блютуз на ноутбуці?
Насамперед потрібно з'ясувати, чи оснащений ваш ноутбук модулем bluetooth?
Але все ж як зрозуміти, чи є в ноутбуці блютуз?
Бачите там етикетку з фірмовим логотипом bluetooth і написом?
Як перевірити, чи вдалося включити bluetooth?
Що робити далі?
Все одно не вдалося включити блютуз?