Як встановити драйвера на ноутбук

  1. зміст
  2. 2. Установка драйверів з диска
  3. 3. Якщо на диску немає інсталятора
  4. 4. Вхід в «Диспетчер пристроїв»
  5. 4.1. «Диспетчер пристроїв» в Windows 7 і XP
  6. 4.2. «Диспетчер пристроїв» в Windows 8.1
  7. 5. Установка драйверів в «Диспетчері пристроїв»
  8. 6. Якщо у ноутбука немає DVD-приводу
  9. 7. Завантаження драйверів з сайту виробника
  10. 7.1. Визначення моделі ноутбука
  11. 7.2. визначення пристроїв
  12. 7.3. Завантаження драйверів
  13. 8. Порядок установки драйверів
  14. 9. Фірмові утиліти для установки драйверів
  15. 10. Сторонні утиліти для установки драйверів
  16. 11. Посилання

Різні способи пошуку і установки драйверів на ноутбук - за допомогою інсталяційного диска, сайтів виробників і спеціальних утиліт.

Це керівництво підходить для більшості ноутбуків з Windows XP, 7, 8, 10. Якщо у вас стаціонарний комп'ютер, то вам краще підійде стаття « Як встановити драйвера на комп'ютер ».

зміст

зміст

1. Що таке драйвер і для чого він потрібен

Драйвером називається спеціальна програма, необхідна кожному пристрою комп'ютера або ноутбука для їх роботи. До таких пристроїв відносяться чіпсет (керуюча схема) материнської плати, звукова карта, мережева карта, відеокарта, контролером дисків і т.п.

Windows містить в собі безліч драйверів для різних пристроїв, необхідних для початкової установки і запуску операційної системи. Але зазвичай вони є спрощеними і застарілими, а деякі сучасні пристрої і зовсім не визначаються і не працюють. Тому після установки Windows насамперед потрібно встановити всі необхідні драйвера.

Перед установкою драйверів рекомендую зробити резервну копію системи на зовнішній диск. Якщо щось піде не так, ви зможете швидко відновити чисту систему без необхідності її повної перевстановлення. Жорсткий диск Transcend StoreJet 25M3 1 TB

2. Установка драйверів з диска

Якщо в комплекті з ноутбуком додавався диск з драйверами для потрібної версії Windows, то найпростіше встановити драйвера з нього.

Встановіть диск в привід і зачекайте поки з'явиться установче меню. У Windows 8 в правому верхньому куті з'являється повідомлення, на яке потрібно клікнути мишкою.

Потім потрібно підтвердити запуск настановної програми.

Якщо меню не з'являється, то відкрийте диск в провіднику і запустіть інсталяційний файл (autorun.exe, setup.exe або подібний).

Установче меню може мати різний вигляд, але сенс всюди один.

Часто установча програма сама визначає які драйвера необхідно встановити на ноутбук. Іноді галочки потрібно поставити вручну і натиснути кнопку «Встановити» або іншу подібну.

Після цього почнеться послідовна установка всіх драйверів. В процесі установки можуть з'являтися різні повідомлення, де вам потрібно буде підтвердити установку якихось компонентів. Для установки деяких з них може бути запропонована закачування з інтернету. Погоджуйтеся з усіма пропозиціями настановної програми, інакше якісь драйвера можуть не встановитися.

Під час установки ноутбук може багаторазово перезавантажуватися. Після перезавантаження установка повинна тривати автоматично, іноді в прихованому режимі. Не витягуйте інсталяційний диск і дочекайтеся повідомлення про те, що все драйвера встановлені.

Якщо протягом 15-30 хвилин на екрані нічого не відбувається, то зверніть увагу на індикатор жорсткого диска. Якщо лампочка горить або часто блимає, значить установка ще триває. Також можна запустити диспетчер задач (Ctrl + Alt + Delete) і знайти в переліку запущених процесів інсталятор драйверів, якщо він займає ресурси процесора, значить установка ще триває.

На скріншоті нижче зображений момент установки програмою «HP Software Setup» драйвера звукової карти «IDT PC Audio».

На диску можуть бути ще різні програми і утиліти, але зазвичай в них немає особливої ​​необхідності і вони тільки гальмують комп'ютер. Тому рекомендую встановлювати тільки те, що вам дійсно необхідно і ви знаєте як цим користуватися. Краще спочатку пошукати інформацію в інтернеті для чого потрібна та чи інша програма.

3. Якщо на диску немає інсталятора

Іноді на дисках з драйверами для ноутбуків немає загальної настановної програми, яка визначає конфігурацію устаткування і пропонує до установки тільки необхідні драйвера. Також на диску можуть бути сотні драйверів для різних ноутбуків одного виробника. Не намагайтеся встановити все підряд або навмання, так як це може призвести до різних проблем. В такому випадку можна спробувати встановити драйвера через «Диспетчер пристроїв».

4. Вхід в «Диспетчер пристроїв»

Зайти в «Диспетчер пристроїв» можна кількома способами.

4.1. «Диспетчер пристроїв» в Windows 7 і XP

Клацніть правою кнопкою миші на значку «Комп'ютер» на робочому столі або в меню ПУСК і виберіть «Управління».

Потім перейдіть в розділ «Диспетчер пристроїв».

4.2. «Диспетчер пристроїв» в Windows 8.1

Клацніть правою кнопкою миші на значок «Windows» у лівому нижньому куті робочого столу і виберіть «Диспетчер пристроїв».

5. Установка драйверів в «Диспетчері пристроїв»

Якщо в розділі «Інші пристрої» є значки зі знаком оклику, це означає, що драйвер для цього пристрою не встановлено.

Якщо значки зі знаком оклику будуть в інших розділах, це означає, що драйвер встановлений, але ймовірно він не підійшов і пристрій не працює.

Клацніть правою кнопкою миші на першому влаштуванні без драйвера і виберіть "Оновити драйвери ...».

Потім «Виконати пошук драйверів на цьому комп'ютері».

Натисніть кнопку «Обзор», виберіть ваш диск з драйверами і натисніть «Далі».

Якщо відповідний драйвер буде знайдений на диску, то він встановиться і пристрій повинен прірву зі списку, хто не визначився в диспетчері пристроїв.

Встановіть таким же чином драйвера для всіх інших пристроїв зі знаком оклику.

6. Якщо у ноутбука немає DVD-приводу

Якщо у ноутбука немає DVD-приводу, то диск з драйверами в комплект зазвичай не кладуть. Але якщо диск все-таки є, то можна на іншому комп'ютері скопіювати з нього файли на флешку і встановити драйвера з цієї флешки за допомогою програми установки або вручну через «Диспетчер пристроїв», як описано вище.
Transcend JetFlash 790 8Gb

Іноді драйвера можуть бути в окремій папці на диску ноутбука. Уважно перегляньте вміст жорсткого диска в провіднику і подбайте про подальшу збереження папки з драйверами. Встановити драйвера з цієї папки можна по черзі запускаючи установчу програму кожного драйвера або вручну з «Диспетчера завдань», вказавши замість CD-диска папку з драйверами.

Але врахуйте, що драйвера можуть не підходити до вашої версії Windows. Орієнтуйтеся за назвами папок і файлів, в них часто є згадка версії Windows, для якої призначені драйвера.

7. Завантаження драйверів з сайту виробника

Якщо драйверів для ноутбука у вас не виявилося, то найкращим варіантом буде їх завантаження з офіційного сайту виробника ноутбука. Для цього вам знадобиться повна модель ноутбука (іноді серійний номер) і пристроїв, для яких необхідно завантажити драйвера.

7.1. Визначення моделі ноутбука

Модель ноутбука і його серійний номер вказані в табличці на нижній кришці або під акумулятором, на коробці від ноутбука і в BIOS.

Також ці дані можна дізнатися за допомогою програми «HWiNFO», яку ви можете скачати в розділі « посилання ».

7.2. визначення пристроїв

З ноутбуками, на відміну від стаціонарних комп'ютерів, є один нюанс. Справа в тому, що ноутбуки з однієї серії можуть комплектуватися різними відеокартами, мережевими адаптерами, модулями Wi-Fi, Bluetooth і т.д. При пошуку драйверів на сайті виробника вам буде запропоновано список драйверів для всіх пристроїв, які встановлювалися в ноутбуки однієї серії.

Щоб завантажити правильні драйвера, вам потрібно буде визначити які пристрої встановлені саме в вашому ноутбуці. Найпростіше це зробити за допомогою утиліти «Unknown Device Identifier», скачати яку ви можете в розділі « посилання ».

Вам потрібно уважно перегорнути весь список і виписати моделі пристроїв. Для цього потрібно проаналізувати текст на предмет відомих пристроїв і виробників. Нижче я опишу типи пристроїв, а в дужках найбільш популярних виробників.

CardReader кардрідер для читання карт пам'яті (Realtek) Ethernet мережева карта (Realtek) Wi-Fi адаптер Wi-Fi (Intel, Qualcomm Atheros, Broadcom, Mediatek) Bluetooth адаптер Bluetooth (Intel, Qualcomm Atheros, Broadcom, Mediatek) Graphics Controller відеокарта, може бути дві - одна інтегрована в процесор (Intel, AMD), друга дискретна (nVidia, AMD) HD Audio Controller аудіокарта, може бути дві - основна для виведення звуку на динаміки (Realtek, Analog Devices, IDT) та додаткова для виведення звуку на роз'єм HDMI (Intel) SATA Controller контролер дисків, може входити в комплект драйверів для чіпсета (Intel) або поставлятися окремо (AMD) USB 3 контролер USB 3 (Intel, Realtek) Ch ipset різні системні пристрої, драйвера на який входять в пакет драйверів для чіпсетів (Intel, AMD)

Найголовніше - це моделі мережевої карти, адаптерів Wi-Fi і Bluetooth, так як вони можуть бути різними. Що стосується пристроїв чіпсета, то їх виписувати непотрібно, якщо у вас процесор Intel, то і чіпсет теж Intel, якщо процесор AMD - чіпсет AMD. Якщо ви знаєте якого виробника ваша дискретна відеокарта (Intel або AMD), то цього також достатньо. На ноутбуках часто бувають наклейки, за якими легко визначити виробника процесора і відеокарти.

Тепер потрібно завантажити необхідні драйвера.

7.3. Завантаження драйверів

Перейдіть на сайт підтримки виробника ноутбука і введіть в поле пошуку його модель (іноді серійний номер). Список сайтів є в розділі « посилання ».

Для прикладу я покажу вам як знайти і завантажити драйвера на ноутбук HP. Заходимо за посиланням на сайт і вводимо в поле пошуку модель ноутбука.

Далі в розділ «Драйвера», «Для дорослих» або щось подібне.

Виберіть вашу версію Windows.

Після цього повинен відобразитися список всіх наявних драйверів. Перегортуєте його послідовно зверху вниз і завантажуйте ті драйвера, які вам підходять.

Перший розділ в нашому випадку драйвера на звукову карту.

Драйвер тут всього один, так що його і завантажуємо.

Наступний розділ драйвера на відеокарту.

Якщо процесор з інтегрованою відеокартою Intel (Core i3-i7, Pentium, Atom) або AMD (A4-A10), то драйвер для неї завантажуємо в будь-якому випадку. У нас якраз такий процесор Intel Core i5. Якщо в ноутбуці є дискретна відеокарта (nVidia або AMD), то завантажуйте драйвер і на неї.

Наступний розділ драйвера на пристрої введення, до яких відносяться тачпад (сенсорна панель замість мишки), клавіатура з гарячими клавішами (Hotkey) для регулювання гучності, яскравості і т.п., сканер відбитків пальців.

Зверніть увагу, що в даному випадку є кілька версій кожного драйвера (остання і попередня), крім того, десь назви вказані на російській, а десь теж саме англійською. Я рекомендую завантажувати останні версії драйверів, зазвичай вони знаходяться вище, ніж попередні.

Версія і дата її виходу вказані в стовпчику «Поточна версія». Щоб визначити драйвера для одного і того ж пристрою порівнюйте англійське і російське назва драйвера. Також можна орієнтуватися по стовпчику «Попередня версія» і «Розмір». Розмір між різними версіями одного і того ж драйвера не повинен сильно відрізнятися.

Зазвичай потрібно завантажити драйвера для тачпада і підтримки гарячих клавіш. У нашому випадку це 3 файлу, так як є ще окремий драйвер для кнопки включення / вимикання Wi-Fi. Драйвер для сканера відбитків пальців я вирішив не викачувати, так як не планую ним користуватися.

Наступний розділ драйвера для чіпсета.

Тут ми бачимо два пакети драйверів, назва і розмір яких сильно відрізняються. Значить потрібно завантажувати обидва. Якщо раптом у цьому розділі будуть драйвера для різних чіпсетів (Intel і AMD), то завантажуйте тільки ті, які відповідають вашому процесору (Intel або AMD).

Наступний розділ драйвера для накопичувачів.

Тут є драйвер для нашого кардридера Realtek, утиліта «3D DriverGuard» для захисту диска від ударів і драйвер «Intel Rapid Storage Technology» для поліпшення роботи контролера дисків. Все це рекомендую скачати.

Драйвера контролера позитивно впливають на стабільність і швидкість роботи диска, але якщо ваш ноутбук все одно працює повільно, встановіть SSD диск і він стане значно спритніше і чуйними! Жорсткий диск A-Data Ultimate SU650 120GB

Найбільший і складний розділ з драйверами для мережевих адаптерів.

Ви б не розібралися що потрібно завантажувати, якби не визначили заздалегідь які пристрої встановлені у вашому ноутбуці. Але ми це зробили і залишилося тільки знайти потрібні нам моделі. З 17 драйверів, представлених в цьому розділі нам потрібні тільки 3:

  • драйвер для Wi-Fi адаптерів Qualcomm Atheros серії QCA9000
  • драйвер для Bluetooth адаптерів Qualcomm Atheros серії QCA9000
  • драйвер для мережевої карти Realtek

Зверніть увагу, що часто вказується номер серії, а не конкретна модель адаптера. Визначити, що драйвер підходить можна по одній або двом першим цифрам. Драйвер для провідний мережевий карти легко обчислити по слову Ethernet в назві. Врахуйте, що тут теж може бути кілька версій одного і того ж драйвера. Завантажуйте перший (який вище) драйвер, а наступний (який нижче) для того ж пристрою пропускайте.

Наступний розділ BIOS.

Це не драйвер, а прошивка для вашого ноутбука. Якщо ви вирішили поміняти операційну систему, але вона не встановлюється, то скачайте останню версію BIOS для вашого ноутбука, скопіюйте файл на флешку, зайдіть в програму BIOS Setup і скористайтеся функцією оновлення BIOS з флешки. Іноді це допомагає вирішити і деякі інші проблеми.

Наступний розділ оновлення операційної системи.

Завантажуйте наявні тут файли, їх потрібно буде встановити насамперед, так як вони вирішують деякі проблеми, типові для конкретних моделей ноутбуків, покращують стабільність, безпеку та продуктивність.

Наступний розділ програмне забезпечення.

Це різні необов'язкові утиліти, які не потрібні для роботи ноутбука. Вони додають функції, якими рідко хто користується і тільки сповільнюють роботу системи. Чи не качайте зайвого. Якщо хочете розібратися, спочатку пошукайте в інтернеті для чого це потрібно.

Але я не дарма виділив одну утиліту, яка називається «Менеджер завантаження програмних пакетів HP», вона ж англійською називається «HP SoftPaq Download Manager». В даному списку є її нова і стара версія. Ця утиліта сама визначає які пристрої встановлені на вашому ноутбуці і пропонує встановити для них драйвера і програмне забезпечення. Але для того, щоб їй правильно скористатися потрібно знати все те, про що ми зараз з вами говорили. Про цю утиліту ми поговоримо трохи нижче, а зараз розглянемо порядок установки драйверів.

8. Порядок установки драйверів

Установка драйверів здійснюється значно простіше, ніж їх пошук. Досить послідовно запустити кожен інсталяційний файл і кілька разів натиснути кнопку типу «Далі», як і при установці будь-якої програми.

Але з сумісністю драйверів на ноутбуках часто бувають різні проблеми. Щоб їх уникнути, бажано дотримуватися такого порядку установки.

  • Оновлення Windows (вашої версії) *
  • Драйвера на чіпсет (Intel або AMD) *
  • Драйвер контролера дисків (SATA / AHCI / RAID Controller) *
  • Інтегрована відеокарта (Intel або AMD) *
  • Дискретна відеокарта (nVidia або AMD) *
  • Звукова карта (Realtek, Analog Devices, IDT)
  • Мережева карта (Ethernet)
  • Адаптер Bluetooth (Intel, Qualcomm Atheros, Broadcom, Mediatek) *
  • Адаптер Wi-Fi (Intel, Qualcomm Atheros, Broadcom, Mediatek)
  • Контролер USB 3
  • Кардрідер (Realtek)
  • Веб-камера (Webcam)
  • Утиліта для тачпада (драйвер миші (Synaptics))
  • Утиліта для клавіатури (підтримка гарячих клавіш (Hotkey))
  • Утиліта захисту диска від ударів (3D DriveGuard)
  • Інші необхідні утиліти **

* Зірочкою позначені драйвера, після установки яких бажано робити перезавантаження ноутбука.

** Рекомендую не встановлювати утиліти, якими ви не будете користуватися (для сканера відбитків, захисту від крадіжки, шифрування дисків, діагностики мереж і т.п.), а також ті, призначення яких вам невідомо. Перш ніж щось встановлювати бажано пошукати інформацію про це в інтернеті, так як можливі різні проблеми аж до безповоротної блокування ноутбука.

9. Фірмові утиліти для установки драйверів

У популярних виробників ноутбуків є фірмові утиліти для пошуку і установки драйверів. Вони визначають які пристрої встановлені на ноутбуці і пропонують встановити для них драйвера і утиліти. Але що саме встановлювати доведеться вибирати вам, тому знання, отримані в попередніх розділах статті, будуть не зайвими. Завантажити утиліти ви зможете за допомогою списку виробників в розділі « посилання ».

Всі ці утиліти працюють аналогічно. Як приклад ми розглянемо утиліту для ноутбуків HP - «HP SoftPaq Download Manager». Після запуску вона автоматично визначає модель ноутбука, версію Windows, сканує обладнання, шукає підходящі драйвера і програми на сервері. Цей процес може зайняти 1-5 хвилин, після чого буде запропонований список усіх відповідних драйверів і програм для завантаження і установки.

Відзначте галочками потрібні компоненти і натисніть «Встановити». Вибирайте уважно, не потрібно встановлювати все підряд або те, призначення чого вам незрозуміло.

Зверніть увагу, що в цьому переліку можуть бути кілька версій одного і того ж драйвера або програми. Для порівняння відсортуйте список по імені ( «Name») і вибирайте останню версію за датою випуску.

У стовпці «Priority» вказана важливість компонента:

Critical критичні (дуже важливі) Routine звичайні (найнеобхідніші) Recommended рекомендовані (необов'язкові)

У стовпці «Category» зазначений тип компонента:

BIOS прошивка ноутбука (виправлення проблем з прилаштувати) Operating System поновлень Windows (виправлення проблем з операційною системою) Driver драйвер (потрібен для роботи пристрою) Software програма (необов'язково ДОПОВНЕННЯ) Diagnostic діагностика (утіліті для фахівців)

Раджу вібіраті всі Критичні оновлення (Critical), звічайні драйвера (Routine - Driver) и рекомендовані драйвера (Recommended - Driver). У рекомендованих програмах (Recommended - Software) зазвичай немає необхідності.

Особливу обережність проявляєте з компонентами, в назві або категорії яких присутнє слово «Security» ( «Безпека»). Не рекомендую встановлювати і експериментувати з цим початківцям користувачам, так як ваш ноутбук може бути НАЗАВЖДИ заблокований!

Ще в цій програмі є можливість завантажити драйвера для будь-якого іншого ноутбука HP. Для цього можна використовувати одну з додаткових вкладок.

Вкладка «Показати всі продукти» дозволяє завантажити всі наявні файли для конкретної моделі ноутбука, а вкладка «Збірка Driver Pack» - тільки драйвера, але на всі моделі певної серії.

10. Сторонні утиліти для установки драйверів

Для установки драйверів на ноутбуки погано підходять утиліти для стаціонарних комп'ютерів, такі як «Driver Pack Solution Online», вони виявляють далеко не всі драйвера. Однією з кращих програм, яка підходить для ноутбуків, є «IObit Driver Booster». Завантажити її ви можете в розділі « ПОСИЛАННЯ ».

Після запуску програма автоматично сканує ноутбук і пропонує до установки наявні в інтернет-базі драйвера. Вам залишилося тільки натиснути на кнопку «Оновити все» і програма все зробить сама. Причому робить вона це незрівнянно!

Весь пакет драйверів займає невеликий об'єм і скачується дуже швидко одним потоком. У мене 19 драйверів загальним обсягом близько 350 Мб захиталися всього за 6 хвилин! Швидкість інтернет-каналу становила 10 Мбіт / с і скачування відбувалося на повній швидкості. Установка всіх драйверів також проводиться суцільним потоком і зайняла у мене ще 6 хвилин. Разом на закачування і установку всіх драйверів пішло всього 12 хвилин! Це неймовірне досягнення в порівнянні з іншими програмами, на яких закачування і установка драйверів може зайняти від 30 хвилин до 2 годин.

Хочу особливо відзначити гарний і добре продуманий інтерфейс. Програма має російську мову, моделі і виробники всіх пристроїв ідентифікуються дуже коректно. Про кожному пристрої і драйвер для нього можна подивитися додаткову інформацію, клікнувши на посилання поруч з його ім'ям.

Єдиним недоліком програми є те, що вона не завжди встановлює утиліти, необхідні для підтримки розширених функцій клавіатури і тачпада.

Якщо ви знаєте інші хороші способи або програми для установки драйверів, поділіться ними в коментарях!

11. Посилання

Нижче ви можете завантажити всі файли, які згадувалися в статті.

Після установки всіх драйверів рекомендую знову зробити резервну копію системи на зовнішній диск. Це допоможе швидко відновити систему з усіма драйверами в разі збою.

Sandisk Cruzer
Жорсткий диск A-Data Ultimate SU650 240GB
Жорсткий диск Transcend StoreJet 25M TS500GSJ25M 500 GB