Mobile-review.comОбзор Nokia Wireless Keyboard SU-8W

Спеціально для своїх смартфонів компанія Nokia випустила бездротову bluetooth-клавіатури. Будь Symbian-смартфон, оснащений технологією bluetooth може працювати з цим аксесуаром. Природно, що сумісність з продуктами інших виробників (наприклад, Siemens SX1 , Sony Ericsson P900 ) не підтримується. Багато в чому це обумовлено небажанням виробника підвищувати загальну функціональність «чужих» пристроїв за рахунок своїх аксесуарів. Серед всіх продуктів, клавіатура від Nokia - перша, підтримуюча HID-профіль (не тільки GAP), тим не менше, сумісності з різними смартфонами немає. Спеціально для своїх смартфонів компанія Nokia випустила бездротову bluetooth-клавіатури

На сайті Nokia про клавіатуру говориться як про легку, здатної поміщатися в кишені одягу. Якщо поглянути на специфікації, наведені там же, то ви здивуєтеся, маса клавіатури 190 грам, розміри 262х87х13 мм (у складеному стані найбільша сторона близько 130 мм). Зізнаюся чесно, клавіатура в більшій мірі підходить для того, щоб тримати її в портфелі, але ніяк не кишені піджака. Корпус має металізовані вставки, розкрити його, можна натиснувши на фіксатор. З усіх продуктів такого класу дана клавіатура виконана найбільш якісно.

З усіх продуктів такого класу дана клавіатура виконана найбільш якісно

Розкривши клавіатуру, вам необхідно включити її, для цього натискаємо відповідну кнопку. Аксесуар злучається з телефоном, з яким ви працювали в останній раз. Вперше використовуючи клавіатуру вам потрібно прив'язати її до телефону. Процес простий і нічим не відрізняється від звичайного спарювання, досить ввести код і, вуаля - ви можете працювати з телефоном з клавіатури.

Процес простий і нічим не відрізняється від звичайного спарювання, досить ввести код і, вуаля - ви можете працювати з телефоном з клавіатури

Розміри клавіш близькі до таких на ноутбуці, якщо розглядати окремі клавіші, то вони зручні. Клавіатура ж вийшла, не так однозначна, вона має змінені пропорції, що не дозволяє набирати тексти десятипальцевим методом, ви будете промахуватися. Перший же погляд на клавіатуру і ваше увага прикута до верхнього ряду клавіш (подвійні позначення, тут переважає зелений колір). Колірна плутанина призводить до розсіювання уваги, працювати з клавіатурою, дивлячись на неї, незвично і важко.

Передбачається, що подібні аксесуари будуть застосовуватися в поїздках, наприклад, в поїзді, літаку, машині. Це можливо рівно до того моменту, поки у вас є рівна поверхня, наприклад, стіл. Поклавши клавіатуру на коліна, ви виявите, що вона не має фіксатора в місці згину. Набирати текст, коли половинки знаходяться під кутом не дуже зручно, це більше схоже на еквілібристику. У конкуруючих моделей у всіх випадках присутня фіксатор, клавіатура залишиться згинаються таким чином.

Використовуючи клавіатуру, можна не тільки набирати текст, а й здійснювати повноцінну навігацію по меню смартфона. Це вкрай зручно, звикаєш до такої навігації швидко, потім працювати з клавіатурою телефону здається не так легко. Виробник передбачає випускати клавіатуру тільки для трьох мов - англійської, німецької, скандинавського. Наявність другої мови і його символів на клавішах не передбачено. Для локальних ринків це серйозний мінус. Обмовлюся, що і інші компанії поки не вирішили цю проблему, адже клавіатури не надто великі за розмірами.

У лівій частині клавіатури ховаються санчата з тримачем для телефону. Відкинувши дротяну рамку, ви можете встановити в неї телефон. Тримач виступає в ролі обмежувача, він не фіксує апарат жорстко. При трясці (читай поїздці) телефон може випасти з тримача. Особливо це критично для моделей з високою товщиною (наприклад, Nokia 6670 ).

Як джерело живлення в клавіатурі застосовується дві батарейки типу ААА. За заявою виробника їх досить для 50 годин роботи. У реальності час роботи з клавіатурою легко буде досягати тижні. Зв'язок клавіатури з телефоном підтримується тільки коли ви використовуєте клавіатуру, закривши її, ви перериваєте зв'язок. У той же час на телефоні з'єднання не завершується, апарат чекає клавіатуру. Використовувати клавіатуру і комплект гучного зв'язку в автомобілі, або bluetooth-гарнітуру не вийде. При вхідному дзвінку встановити зв'язок з іншим аксесуаром смартфон не зможе. Знову-таки, це не проблема конкретного продукту від Nokia, а загальний випадок на ринку подібних пристроїв.

Знову-таки, це не проблема конкретного продукту від Nokia, а загальний випадок на ринку подібних пристроїв

На ринку клавіатура від Nokia з'явиться в кінці року, вартість складе близько 150-160 доларів. Ціна пристрою вкрай висока, особливо якщо порівняти його з конкуруючими моделями. Особливого сенсу в покупці клавіатури немає, в поїздках використовувати її не дуже зручно. Пристрій вийшло нішевим, розрахованим на неширокий коло споживачів. При меншій вартості (40-45 доларів) можна було б вважати такий аксесуар цікавим, зараз це не так.

Поява перших bluetooth -гарнітури було виключно справою часу, адже для КПК вже були представлені клавіатури працюють через ІК-з'єднання. В даний момент можна придбати Stowaway Bluetooth Keyboard за 150 доларів, це практично повний аналог SU-8W. Відмінність в наявності фіксатора при розкритті (можна працювати на колінах), в більш спокійних позначеннях на клавішах. Розкладка клавіатури також не відрізняється великою зручністю, до клавіатури необхідно звикати. Якість виконання клавіатури високе. З огляду на, що оптові ціни на дану клавіатуру нижче 45 доларів, можна говорити про те, що ринок подібних пристроїв поки залишається невеликим. Лише тільки з масовим початком виробництва з'явиться великий вибір клавіатур, а їх вартість знизиться.

Є, що додати ?! Пишіть ... [email protected]

Є, що додати ?