Windows Phone 7.8 на телефоні Nokia Lumia 800 - особливості реалізації популярних сервісів

  1. Історія появи Nokia Lumia 800
  2. Характеристики смартфона Nokia Lumia 800
  3. Реалізація популярних сервісів в Windows Phone 7.8
  4. Підключення смартфона до комп'ютера
  5. Mobile VoIP

Привіт шановні читачі www.ithabits.ru. Після довгих коливань все ж вирішив поділиться з вами своїми враженнями від використання телефону Nokia Lumia 800 з операційною системою Windows Phone 7.8.

Таке вступ неминуче повинно спровокувати появу двох питань: чим були зумовлені коливання і що в кінцевому рахунку спонукало до написання статті.

Бажання поділитися своїми міркуваннями з приводу даного пристрою виникло відразу ж після повернення з недавньої відпускної поїздки в "далекі країни".

Особливістю поїздки було те, що вперше в ній брали участь планшет Samsung Galaxy Note 8.0 GT-N5110 з операційною системою Android (деякий час назад він уже з'являвся у статті , Присвяченій включенню синхронізації після оновлення ОС Android) і згаданий вище винуватець сьогоднішньої публікації телефон Nokia Lumia 800 на Windows Phone 7.8.

Крім цього я вперше знімав відео фотоапаратом Nikon 1 J1 замість звичної, але нарешті відмовила після декількох років експлуатації відеокамери Canon HV20. До сьогоднішньої теми це ніяк не відноситься, однак досвід виявився дуже цікавим і я сподіваюся поділитися ним з усіма незабаром.

Сильно забігаючи вперед можу відразу сказати, що враження від використання планшета Galaxy Note 8.0 виявилися надзвичайно позитивними. Пристрій дійсно дуже корисно в поїздці. Невелика проблема виникла, хіба що зі Skype - неможливо було зробити звичайний дзвінок, тільки з відео. Напевно не потрібно нагадувати, що Skype це тепер Microsoft. Проблемка вирішилася лише недавно після поновлення Skype до версії 5.0.

А ось враження від смартфона Lumia 800 виявилися здебільшого негативними. Вірніше сказати, що не від пристрою, як такого, до нього як раз особливих претензій немає, а від реалізації ключових для мене сервісів в Windows Phone 7.8.

Історія появи Nokia Lumia 800

Сумніви щодо частини писати - не писали визначалися, головним чином, самою моделлю цього смартфона і відповідної їй версією ОС - WP7. Lumia 800 - це перший і, до певної міри, сумно відомий смартфон компанії Nokia з операційною системою Windows Phone 7.

У вересні 2010 року генеральним директором Nokia став Стівен Елоп, який займався до цього в керівництві Microsoft просуванням лінійки продуктів Microsoft Office У вересні 2010 року генеральним директором Nokia став Стівен Елоп, який займався до цього в керівництві Microsoft просуванням лінійки продуктів Microsoft Office.

Незабаром після цього, на початку 2011 року, був укладений стратегічний альянс з Microsoft за умовами якого фінська компанія зобов'язалася використовувати на всіх своїх мобільних телефонах замість платформ Symbian і MeeGo операційну систему Windows Phone.

Чим для фінського гіганта обернулося керівництво Стівен Елоп сьогодні добре відомо - мобільний бізнес компанії був проданий Microsoft за рекордно низькою ціною 5,44 млрд євро.

І все йде до того, що через деякий час Nokia, ще зовсім недавно один з найвідоміших світових брендів стільникових телефонів, стане лише надбанням історії.

Сьогодні з дуже великою часткою ймовірності можна припустити, що головним завданням Елоп на посту генерального директора Nokia була підготовка компанії до поглинання Microsoft шляхом зниження її ринкової вартості. Інакше дуже складно пояснити, як керівник такого рівня міг робити настільки хрестоматійні помилки.

Перша, як би "помилка", була допущена на самому початку його правління. Елоп привселюдно заявив про повний перехід на мобільну платформу Windows Phone, ніж негайно спровокував трагічний відтік потенційних покупців телефонів Nokia.

Наступний удар по своєму фінському партнеру Microsoft завдала вже після початку продажів смартфонів лінійки Lumia. У розпал продажів був анонсований вихід нової ОС Windows Phone 8. При цьому було заявлено, що всі існуючі пристрої, що працюють на попередніх версіях 7 і 7.5 Windows Phone не отримають оновлення до нової версії, так як їх апаратних можливостей буде недостатньо.

Під цю "роздачу" якраз і потрапив Nokia Lumia 800. Пізніше Microsoft злегка підсолодила гірку пілюлю випустивши оновлення Windows Phone 7.8. Але по суті це та ж Windows Phone 7, в основі якої лежить Windows CE, зі зміненим інтерфейсом, далека від повноцінної Windows Phone 8.

Власне, це і стало основною причиною моїх коливань. Не впевнений, що додатки, про особливості роботи яких хотілося б написати, поводяться аналогічним чином в Windows Phone 8. Втім, хтозна. Для тих, хто тільки планує покупку нового WP смартфона, матеріали статті можуть виявитися корисними.

А підштовхнуло до написання поста з'явилося останнім часом велика кількість публікацій на тему мобільного бізнесу Microsoft. При цьому часом з інтервалом в декілька днів з'являлася інформація, що повністю виключає попередню.

Так, в середині травня поточного року Microsoft оголосила про початок продажів Nokia XL на Android. Приблизно місяць тому було анонсовано в другому поколінні Nokia X. А кілька днів тому Microsoft оголосила про своє рішення припинити випуск Android-смартфонів.

Гарантійна підтримка апаратів здійснюватися буде, а ось пов'язані з їх роботою сервіси передбачається згорнути протягом наступних 18 місяців.

По всій видимості по інерції популярний Інтернет-ресурс Хабрахабр до сих пір надає даний пристрій на тест-драйв.

Крім завершення не надто зрозумілого експерименту з Nokia X, Microsoft позбавляється від лінійок Asha і S40, завдяки яким Nokia хоч якось зводила кінці з кінцями останнім часом. Таким чином всі сили будуть віддані Windows Phone.

Одночасно з цим нещодавно стало відомо про найбільшому в історії Microsoft скорочення співробітників. Протягом 2015 року буде звільнено до 18 000 чоловік. В першу чергу скорочення торкнеться нових співробітників, які перейшли в Microsoft в результаті покупки мобільного бізнесу Nokia.

Бізнес є бізнес і Microsoft має повне право чинити так, як вважає за потрібне. Але ось тільки до чого тут користувачі? Чи добре це спочатку анонсувати, рекламувати переваги і випускати в масовий продаж пристрою, які вже через місяць виявляться зняті з виробництва, які не будуть оновлюватися, а через півтора року і зовсім перестануть працювати?

Характеристики смартфона Nokia Lumia 800

На момент виходу в 2011 році смартфон позиціонувався як топовий і мав такі основні характеристики: сенсорний 3,7 дюйма Gorilla Glass AMOLED екран, флеш-пам'ять 16 Гб, 512 Мб оперативної пам'яті, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 8 Мп камера з оптикою CarlZeiss і LED-спалахом.

Зовні Lumia 800 близнюк смартфона Nokia N9 на MeeGo, якому пощастило ще менше - з'явився він на сцені в той момент, коли завіса вже закривався Зовні Lumia 800 близнюк смартфона Nokia N9 на MeeGo, якому пощастило ще менше - з'явився він на сцені в той момент, коли завіса вже закривався.

Видима різниця полягає в наявності у Lumia 800 трьох ємнісних клавіш в нижній частині екрана, необхідних для Windows Phone. З цієї причини дозвіл екрана на 54 пікселя менше, ніж у N9 (800 х 480 проти 854 х 480).

Розбирати сьогодні, ніж начинка Nokia Lumia 800 не влаштувала Windows Phone 8, сенсу немає. Бентежить тільки ось що.

Нова версія операційної системи вийшла в жовтні 2012 року, тобто рівно через рік після першого подання смартфона. Зрозуміло, операційні системи розробляються не настільки швидко. Ось і питання до керівника Nokia від Microsoft - навіщо потрібно було робити і випускати в продаж такий телефон, якщо на той момент його подальша доля була вже фактично вирішена?

Як я вже сказав вище, до самого телефону у мене особливих претензій немає.

Один раз мала місце бути вельми неприємна ситуація, що виникла при зміні SIM-карти.

Тримач SIM-карти розташований у верхньому торці телефону. Його фіксатором служить кришка відсіку роз'єму Micro USB. Відкрите стан кришечки вкрай нестабільно - вона миттєво закривається при самому незначному нахилі корпусу.

Ось кришечка і закрилася не на часі при установці на місце нової SIM-карти, в той самий момент, коли я натиснув пальцем на тримач.

Це сталося настільки швидко, що я не встиг зреагувати і по інерції дотиснув кронштейн. А далі, як то кажуть, тиша. Торець кришки USB-роз'єму виявився під верхньою частиною кріплення SIM-карти, яка, в свою чергу, виявилося перекошене і тим самим намертво зафіксовано в корпусі телефону.

Ситуація здавалася практично безвихідною. Дозволити її вдалося лише звільнивши кришку USB-роз'єму, для чого її довелося дуже сильно зігнути піддягши маленькою викруткою зсередини. Благо матеріал, з якої вона виготовлена, виявився досить пластичний, що і врятувало спритну винуватицю неприємності від неминучої загибелі.

Із загальних особливостей можна відзначити досить повільний пошук стільникових мереж. Так я мало не повернув як несправну SIM-карту GoodLine, тому як Lumia 800 не міг знайти мережу після включення протягом кілька хвилин.

Така ж загадкова повільність має місце при підключенні зарядки і при з'єднанні смартфона з комп'ютером по USB. Втім, коли знаєш про цю особливість, то вона напружує не дуже сильно.

Фотоапарат, яким оснащений смартфон, в загальному то не поганий, але і особливого захоплення не викликає. У мене була можливість порівняти його з 4-м iPhone і, треба сказати, порівняння виявилося не на користь Lumia. Головна неприємність - апарат частенько промахується з наведенням на різкість. З цієї причини відповідальні знімки краще дублювати.

Те ж саме можна сказати про зйомку відео - якість цілком пристойне (1280 х 720 30р), але дуже часті перефокусировки. Втім, на цю недугу страждають багато пристроїв такого типу.

Реалізація популярних сервісів в Windows Phone 7.8

Багато років я користувався різними телефонами Nokia з операційною системою Symbian. Довше за всіх, мабуть, Nokia 5800 XpressMusic. Він, до речі, до цих пір живий і відмінно працює. Зрозуміло, я мимоволі буду порівнювати Lumia 800 з ними.

Підключення смартфона до комп'ютера

Тут мене чекало перше розчарування. По-перше, отримати простий доступ до вмісту внутрішньої пам'яті пристрою, тобто, як до накопичувача, не вийде.

Дивно, але виявилося, що з фото-відео файлами Lumia 800 безпосередньо вміє працювати гугловський менеджер фотографій Picasa .

Дивно, але виявилося, що з фото-відео файлами Lumia 800 безпосередньо вміє працювати гугловський менеджер фотографій   Picasa

Для спілкування зі смартфоном доведеться завантажити з Microsoft і встановити програму Zune. Після цього можна обмінюватися музичними, фото і відео файлами, синхронізуючи вміст заданих на комп'ютері папок.

Добре, з файлами розібралися, але що ще? А більше нічого. Очевидно на думку Microsoft смартфон повинен використовуватися виключно як фотоапарат і музичний програвач.

З комфортом написати на комп'ютері і відправити через телефон SMS більше не можна. Відредагувати телефонну книгу можна в браузері на сайті www.windowsphone.com після прив'язки телефону до облікового запису Microsoft. Відповідно, якщо облікового запису немає, то її доведеться створити.

Це добре, але виходить дуже забавно - смартфон підключений до комп'ютера через USB, а для редагування його вмісту потрібно ще підключення комп'ютера до Інтернет. В іншому випадку все тільки безпосередньо на маленькій клавіатурі пристрою.

Можливості за допомогою комп'ютера керувати картами навігатора Nokia не видно зовсім.

А як зручно було все це робити в додатку Nokia Suite для Symbian - телефонів.

Mobile VoIP

Якщо не підійти до питання мінімізації витрат на мобільний зв'язок в закордонній поїздці серйозно, то спілкування з батьківщиною може виявитися ну дуже дорогим задоволенням.

Поділюся з нагоди своїм секретом. Одним з чудових рішень задачі мінімізації витрат на зв'язок для мене стала туристична сім-карта GoodLine . Це не реклама.

Skype

Упевнений, що сьогодні дуже складно знайти людину, яка б не був знайомий з комунікатором Skype. При наявності безкоштовного Wi-Fi в готелі це відмінний спосіб не тільки щось розповісти, але і відразу показати.

До роботи програми як такої на Lumia 800 у мене претензій не виникло, чого не можна сказати про її поведінці.

Я спочатку навіть не повірив (якщо чесно, то і до сих пір до кінця не вірю), але Skype на Windows Phone 7.8 не вміє працювати у фоновому режимі. При запуску будь-якого іншого застосування, і навіть просто перемиканні на початковий екран, Skype працювати перестає.

Тобто, хочеш щоб хтось мав можливість зателефонувати тобі в Skype, тримай додаток відкритим. Будь-яке неакуратне рух з телефоном і тебе в мережі немає.

Спочатку була надія, що така поведінка програми обумовлено включенням в налаштуваннях смартфона економії заряду акумулятора. Але аж ніяк. Відмова від режиму економії заряду нічого не змінив.

Вражаюче! І це при тому, що даним сервісом тепер володіє Microsoft.

Ну добре. Як то кажуть, не Скайпом єдиним ... У мене є SIP аккаунт у одного з провайдерів IP телефонії. Удома він не сказати, що сильно актуальне, а ось для дзвінків з-за кордону це якраз те, що потрібно.

На Nokia 5800 я з успіхом використовую в якості VoIP клієнта додаток Nimbuzz. Головна його принадність полягає в тому, що воно дозволяє налаштовувати зв'язок з використанням існуючого стороннього SIP аккаунта. Тобто, ніяких додаткових грошей.

Nimbuzz для Windows Phone існує. Його можна безкоштовно встановити через Marketplace, що я, природно, і зробив. А вже через 10 хвилин видалив назавжди. Це вам не Symbian - у версії програми для WP7 можливість використання наявного SIP аккаунта повністю відсутня.

Одним словом, не судилося. Якщо хтось підкаже VoIP-клієнта для Windows Phone 7.8, буду дуже вдячний.

PS

Незабаром після публікації статті прийшло звістка про те, що замість чергового оновлення Skype до нового релізу, власники пристроїв з Windows Phone 7 - 7.8 отримали «дірку від бублика». Замість того, щоб зробити адекватно працюючу програму, Microsoft просто задушили її зовсім.

Ну що тут скажеш? Вищий пілотаж! Мабуть користувачів WP7 виявилося так мало, що софтверний гігант вирішив їх просто не помічати.

Упевнений, що якби Skype не перейшла в руки Microsoft, подібне було б неможливо.

Навігація

Ось вже з чим не очікував пригод, так це з навігатором Nokia. Багато років і абсолютно без проблем користувався цим сервісом на попередніх моделях нокіевскій телефонів.

Сюрприз підкрався непомітно. Виявилося, що в реалізації навігатора Nokia для Lumia 800 загадковим чином зник пішохід. Причому зник як клас. Очевидно, в Microsoft ніхто пішки не ходить, все переміщуються виключно на автомобілях.

Адже ось права була одна з героїнь культового фільму "Діамантова рука", коли говорила: "Наші люди в булочну на таксі не їздять".

Однак, жарти в сторону. Була божевільна надія, що додаток якось відрізняє пішохода від автомобіля по швидкості його переміщення. Але коли в 50 метрах від мети маршруту (потрібно було лише перейти через площу) смартфон намалював мені двокілометровий об'їзд по довколишніх вулицях, все стало остаточно ясно.

Ну що тут сказати? Слів немає. Вірніше вони є, але вимовляти я їх з вашого дозволу не буду.

файли

У процесі підготовки до далекої поїздки з'являється велика кількість різноманітних файлів. Це путівники, карти, всілякі розкладу, квитки, схеми об'єктів відвідування і т.д. До багатьох з цих файлів бажано і навіть необхідно мати швидкий доступ з мобільного пристрою. В іншому випадку з собою доведеться носити стопку паперових документів.

Основним сервісом, який я давно і з незмінним успіхом використовую для обміну такого роду файлами між пристроями, є DropBox.

Цей сервіс настільки популярний у користувачів, що особливого уявлення не потребує. DropBox надає безкоштовно 2 Гб хмарного сховища. Є способи, як платні, так і, знову ж таки, безкоштовні, цей обсяг збільшити. Чудово реалізована реплікація вмісту між призначеними для користувача пристроями і хмарою.

Зручно - не те слово. Можна готувати матеріали на великому комп'ютері і всі вони будуть доступні на нетбуці, планшеті, смартфоні. DropBox навіть вміє реплицировать файли між пристроями по локальній мережі, тобто без їх скачування через Інтернет.

Мабуть в якості єдиного недоліку DropBox можна назвати відсутність вбудованих засобів шифрування на стороні клієнта. Для себе я давно вирішив цю задачу за допомогою програми TrueCrypt . На жаль, не так давно з нею трапилася неприємність .

Насправді всі ці дифірамби DropBox можна було і не озвучувати, так як для ОС Windows Phone 7 його просто немає.

Спочатку ця обставина мене аніскільки не засмутило, адже у Microsoft є аналогічний за призначенням OneDrive.

Зрозуміло, на Nokia Lumia 800 він представлений, причому позиціонується як основне місце для зберігання файлів. Відмінно.

Для того, щоб потрібні в поїздці файли з'явилися на телефоні, я скопіював їх з відповідною папки DropBox в OneDrive і при включеному Wi-Fi синхронізував хмарне сховище зі смартфоном.

Через деякий час всі потрібні папки і файли на смартфоні, як би, з'явилися. Дуже добре.

Тепер ненадовго знову повернемося до DropBox. Цей сервіс по різному працює з локальними файлами на настільних комп'ютерах і мобільних пристроях. Якщо у перших синхронізуються і зберігаються на локальному диску всі файли, то на мобільних пристроях спочатку показується лише їх назви. Фізично файл потрапляє на пристрій після його першого відкриття відповідним йому додатком.

Зроблено це дуже розумно з метою економії місця на мобільному пристрої. Та й файли, як правило, потрібні далеко не всі.

Таким чином, для того, щоб мати можливість читання або редагування деяких файлів вже без підключення до мережі Інтернет, всі їх потрібно напередодні один раз відкрити. Зовсім не проблема, головне не забути це зробити.

Наївно вважаючи, що Microsoft в своєму OneDrive зробив те ж саме, я послідовно відкрив кілька файлів, а потім спробував повторити це при вимкненому Wi-Fi.

При спробі входу в OneDrive я отримав наступне попередження:

"Підключення до мережі відсутня. Вимкніть автономний режим або встановіть з'єднання з Wi-Fi або мережі мобільного зв'язку ".

Натискаю ОК, з'являються папки і файли сховища. Намагаюся відкрити один з недавніх файлів:

"Неможливо відкрити файл. Підключіться до Wi-Fi або мережі мобільного зв'язку і спробуйте ще раз ".

Спасибі, звичайно, шанованої компанії за такий цінний рада, але я не буду. Гаразд? Припустимо, мені треба було подивитися путівник у pdf файлі розміром близько 2 Мб. При моєму мобільному тарифі в Москві це обійдеться приблизно в 20 рублів. Скільки це задоволення буде коштувати в роумінгу, навіть сказати страшно - близько 1500 рублів.

Ні, ситуація зовсім не безнадійна, вихід є. Потрібно зробити все те ж саме, тобто відкрити напередодні при наявності Wi-Fi на телефоні необхідні файли, розташовані в OneDrive, і послідовно по одному зберегти їх в локальній пам'яті, яка так і називається "Телефон".

Відкривати їх потрібно за допомогою програми "Office". При цьому треба мати на увазі, що звичайні текстові файли відкриваються чомусь в іншому кодуванні. Тобто, прочитати їх не вийде.

Що далі? Далі все дуже нудно. Як тільки пристрій виявиться підключеним до мережі виникнуть як би дві копії одних і тих же файлів. Не дай бог якийсь із них вам потрібно відредагувати з телефону. Досвід показує, що якщо негайно не привести у відповідність версії файлів, що, до речі, доведеться робити вручну, то розібратися вже через пару днів з внесеними змінами буде практично неможливо.

Є правда ще один кардинальний спосіб вирішення завдання - відмовитися від OneDrive на користь стороннього додатка Evernote. Комізм ситуації полягає в тому, що на відміну від майкрософтовського додатків для Windows Phone, Evernote вміє не тільки відразу зберігати в кеші відкриті замітки, але і працювати у фоновому режимі. Але це зажадає значного зміни самої технології підготовки матеріалів.

Така ось вийшла сильно запізнилася за часом «пісеньку». Можливо, сьогодні вона вже не багатьом буде корисною. Але, знову ж таки, як знати.

Передбачаючи резонне питання, а навіщо я взагалі купив такий смартфон, можу відразу сказати - не купував. Пристрій це було мені нишком сплавлено найближчим родичем незабаром після нетривалого, щось близько двох тижнів, ознайомлення. Подружитися він з ним так і не зміг і постало питання - чи віддати мені, або покласти в коробку.

Маю велику надію на те, що власники смартфонів c Windows Phone 8, якщо такі знайдуться серед читачів, доповнять цю статтю в коментарях.

У висновку попрошу відповісти на дуже просте питання.

Опубліковано - 31 липень, 2014 в рубриці - Microsoft Windows Теги: Microsoft , Mobile Phone , Windows Phone

Але ось тільки до чого тут користувачі?
Ось і питання до керівника Nokia від Microsoft - навіщо потрібно було робити і випускати в продаж такий телефон, якщо на той момент його подальша доля була вже фактично вирішена?
Добре, з файлами розібралися, але що ще?
Ну що тут скажеш?
Ну що тут сказати?
Гаразд?
Що далі?