Як вибрати водонагрівач?

  1. Як правильно вибрати водонагрівач?
  2. газові водонагрівачі
  3. електричні водонагрівачі
  4. поради покупцеві

Водонагрівачі Водонагрівачі. Як вибрати водонагрівач.

Гаряча вода - це перша необхідність в будинку. При її відсутності, ні про який комфорт не може бути й мови. Неважливо де ви живете, в південних районах або на півночі, в мегаполісі або в невеликому селищі, в багатоквартирної висотці або приватному будинку - гаряча вода потрібна завжди і всюди. Забезпечити безперебійне постачання їй може тільки особистий водонагрівач.

Які бувають водонагрівачі? Що важливо при виборі водонагрівача? На що потрібно звернути увагу в першу чергу, вибираючи водонагрівач?

Все що треба знати про водонагрівачі ви знайдете в пропонованій вашій увазі статті.

Тут же ви знайдете поради про те, як правильно вибрати водонагрівач.

Як правильно вибрати водонагрівач?

Водонагрівачі. У наші дні на ринку представлена ​​велика кількість різних водонагрівачів: різних типів, видів і продуктивності. Як при такому розмаїтті вибрати «правильний» водонагрівач, саме той, який вам підійде?

Спробуємо в цьому розібратися.

Залежно від джерела енергії всі існуючі технічні пристрої для нагріву води можна розділити на два типи: газові водонагрівачі та електричні водонагрівачі.

Почнемо з газових.

газові водонагрівачі

Залежно від способу нагрівання води газові водонагрівачі прийнято ділити на два види:

  • проточні газові водонагрівачі (газові колонки);
  • ємнісні газові водонагрівачі (газові котли і підключаються до них баки непрямого нагріву).

В рамках даної статті ми відмовимося від розгляду ємнісних газових водонагрівачів (це тема іншої статті) і відразу перейдемо до проточних газових водонагрівачів представниками яких є газові колонки.

В рамках даної статті ми відмовимося від розгляду ємнісних газових водонагрівачів (це тема іншої статті) і відразу перейдемо до проточних газових водонагрівачів представниками яких є газові колонки

Мал. 1. Газова колонка.

За визначенням, газові колонки - це проточні газові водонагрівачі, здатні практично відразу після включення забезпечити подачу підігрітої води, без обмеження її кількості.

Газова колонка - напірний водонагрівач, тобто для роботи даного технічного пристрою вода в нього повинна подаватися під тиском.

Зовні, газова колонка являє собою металевий короб прямокутної форми з розташованими на передній панелі органами управління (рис. 1)

Мал. 2. Внутрішній устрій газової колонки.

Внутрішній устрій типовою газової колонки представлено на малюнку 2.

Принцип дії газової колонки

У газових колонках нагрів води може здійснюється в камері згоряння закритого або відкритого типу. Закрита камера згоряння вимагає примусової тяги, тобто наявності димоходу, відкрита - має природну тягу, повітря необхідне для горіння газу береться прямо з приміщення. У погано провітрюваних приміщеннях не можна використовувати колонку з камерою відкритого типу.

Розпалювання полум'я в колонках зазвичай здійснюється за допомогою пьезорозжига або електронного (електричного) розпал. У моделях з пьезорозжігом для розпалювання полум'я необхідно одночасно відкрити клапан подачі газу і натискати на кнопку розпалу. У моделях з електронним розпалом відразу при появі води система автоматично створює електро розряд підпалює газ.

Номінальна теплова потужність газової колонки

Номінальна теплова потужність є основною характеристикою ефективності роботи газової колонки. На неї слід звертати увагу.

Зараз на ринку представлені колонки з різною потужністю, тому, перш ніж йти в магазин, треба точно знати, колонка якої потужності вам підійде. Наприклад, якщо ви вибираєте газову колонку в однокімнатну квартиру - вам підійде колонка має потужність 17-17,5 кВт. У двох-трьох кімнатних квартирах краще встановлювати газові колонки мають стандартну потужність 23-24 кВт. При виборі колонки для квартири з більш ніж 2-я точками розбору гарячої води, або в разі, якщо у вас встановлена ​​не стандартна сантехніка, що вимагає великої кількості гарячої води - придивіться до газових колонок з потужністю 28-30 кВт.

Продуктивність газової колонки

Продуктивність газової колонки - це кількість води в літрах, що нагрівається колонкою до температури 80 ° С за одну хвилину.

Зазвичай цей показник коливається в межах 10-17 л / хв і залежить від номінальної теплової потужності колонки.

Як правило, співвідношення продуктивності і тепловою потужністю наступне:

Потужність Продуктивність 17-17,5 кВт 10-11 л / хв 23-24 кВт 13-14 л / хв 28-30 кВт 16-17 л / хв

Забезпечення безпеки

Дуже велику увагу виробники приділяють безпеці таких водонагрівачів, практично у всіх моделях газових колонок вона багаторівнева. Найбільш часто використовуються системи припиняють подачу газу при зникненні полум'я, відсутності тяги в димоході, припинення подачі води та ін. Газові колонки, що поставляються на ринки країн СНД, можуть бути обладнані додатковими системами безпеки, які враховують місцеві особливості, наприклад, часті перепади тиску в магістралях води . У будинках де можливі коливання тиску води нижче 1 атм. краще встановлювати колонки працюють навіть при мінімальному тиску води 0,1 атм.

Переваги та недоліки газових колонок

До переваг газових колонок можна віднести:

  • економічність (невелике споживання газу при ефективній роботі);
  • швидке нагрівання води.

недоліки:

  • необхідно підключення і постійна наявність магістрального газу;
  • існують обмеження за місцем установки;
  • чималі розміри.

Далі розглянемо електричні водонагрівачі.

електричні водонагрівачі

Вид електричного водонагрівача, так само визначається способом нагріву води.

Залежно від способу нагрівання води, електроводонагрівачі діляться на:

  • проточні електроводонагрівачі;
  • ємнісні електроводонагрівачі (в народі - бойлери).

Мал. 3. Проточний бойлер.

Проточні електроводонагрівачі - це електричні водонагрівачі, здатні практично відразу після включення забезпечити подачу підігрітої води, без обмеження її кількості.

Зовні проточні електроводонагрівачі досить компактні і досить привабливі. Пластмасовий корпус даного технічного пристрою може бути виконаний в різних кольорах і мати різну форму. На передній панелі нагрівача розташований клавіші управління режимом роботи (рис. 3).

3)

Мал. 4. Внутрішній устрій електроводонагрівача.

Внутрішній устрій найбільш типового проточного електроводонагрівача представлено на малюнку 4.

Принцип дії проточних електроводонагрівачів

Принцип дії проточних електроводонагрівачів заснований на миттєвому теплообміні. Схематично це виглядає так: вода з системи холодного водопостачання під тиском надходить у контур водонагрівача; потім, рухаючись по контуру, вона потрапляє в блок нагріву води; всередині блоку (конструктивно він являє собою невелику пластмасову циліндричну ємність, з вбудованим заізольовані спіральним Теном) вода безпосередньо контактує з Теном, отримує від нього тепло і нагрівається.

Мал. 5.
1 - клавіші управління режимом;
2 - кран.

Температуру нагрівання води в блоці можна регулювати двома способами (рис. 5):

  • за допомогою завдання температури нагріву Тена;
  • краном, встановлюються перед входом в контур, подаючи більший чи менший кількості води.

Примітка. Зараз серед побутових проточних електричних водонагрівачів широко поширені одноконтурні моделі, але, так само, зустрічаються і водонагрівачі, які мають два, а іноді навіть і три контури.

У цьому випадку кожен контур містить свій блок нагріву води (рис. 6).

Мал. 6. Схема багатоконтурного водонагрівача.

Багатоконтурні проточні електричні водонагрівачі більш економно витрачають електроенергію, ніж одноконтурні водонагрівачі такої ж потужності, але коштують дорожче.

споживана потужність

Споживана потужність проточного електроводонагрівача дає можливість оцінити дане технічний пристрій з точки зору енергоспоживання, тобто дозволяє оцінити електричну навантаження на вашу електромережу. Зазвичай, для більшості побутових проточних електро водонагрівачів споживана потужність коливається в межах від 3-5 до 7-9 кВт / год.

Захист проточного електроводонагрівача

Надійність і довговічність елементів, що нагрівають проточних електроводонагрівачів забезпечується багаторівневим захистом. Всі сучасні проточні електроводонагрівачі забезпечені захистом від включення без води, захистом від перегріву нагрівальних елементів, датчиком тиску, що подає сигнал на відключення нагрівають в разі зменшення напору води нижче норми. Деякі, більш дорогі моделі проточних електроводонагрівачів можуть бути обладнані захистом від утворення накипу і водяними фільтрами, що так само продовжує термін служби даних технічних пристроїв.

Практично на всі моделі проточних електроводонагрівачів виробники встановлюють захист від надмірного нагрівання води, яка, в разі нагрівання води в контурі вище 80 ° С, відключає подається на ТЕН контуру електрику, ніж повністю виключає випадкове ошпаріваніе під час користування нагрітою водою.

Додаткові функції

У деяких проточних електроводонагрівачів може бути присутнім функція самодіагностики.

Комплектація

Часто виробники проточних електроводонагрівачів укомплектовують свої вироби по передбачуваному місцю застосування - для кухні або для душа (рис. 7). Водонагрівачі для кухні містять в комплекті слив, через які здійснюється подача води на раковину мийки, а в комплект для душа включений шланг з насадкою.

Водонагрівачі для кухні містять в комплекті слив, через які здійснюється подача води на раковину мийки, а в комплект для душа включений шланг з насадкою

Мал. 7. Комплектації проточних електроводонагрівачів
(Для кухні / для душа).

Ступінь електричної безпеки

Відповідно до міжнародних норм ступінь безпеки електричних технічних пристроїв побутового призначення характеризується класом захисту - IP і виражається у вигляді двох цифр.

Перша цифра - захист від контактів або попадання чужорідних тіл:
1 - рука, великі сторонні тіла;
2 - палець, чужорідні тіла середніх розмірів;
4 - дріт, чужорідні тіла> 1 мм;
5 - повний захист, в т.ч. і від пилу.

Друга цифра - захист від води:
0 - відсутність особливого захисту;
1 - водяні краплі, які падають згори;
3 - захист від дощу, бризки під кутом 60 °;
4 - захист від бризок, бризки всіх напрямків;
5 - захист від водяних струменів, струмені з усіх боків.

Найчастіше електроводонагрівачі мають захист IP24 або IP25. Це означає, що водонагрівач з позначенням IP24 захищений від попадання водяних бризок. Такий нагрівач можна встановити, наприклад, у ванній кімнаті, але бажано подалі від раковин і душу. А водонагрівача з IP25 не страшні навіть водяні струмені і його можна прикріпити де завгодно.

Переваги та недоліки проточних електроводонагрівачів

До переваг проточних електроводонагрівачів можна віднести:

  • миттєвий нагрів води;
  • компактні розміри;
  • сучасний, привабливий дизайн.

недоліки:

  • при установці проточного електроводонагрівача може знадобитися прокладка електропроводки високої потужності;
  • підвищені витрати на оплату електроенергії при регулярному використанні пристрою і нагріванні великої кількості води.

Якщо ви хочете користуватися гарячою водою в досить серйозних обсягах - вам слід купити ємнісний водонагрівач. На обсязі вони "з'їдають" менше електроенергії, тому часто краще.

Ємнісні електроводонагрівачі - це електричні водонагрівачі, здатні забезпечити подачу обмеженої кількості заздалегідь підігрітої води.

Ємнісні водонагрівачі діляться на підвиди:

  • накопичувальні ємнісні електроводонагрівачі;
  • наливні ємнісні електроводонагрівачі.

Накопичувальні ємнісні електроводонагрівачі - це електричні напірні водонагрівачі для автоматичного нагріву обмеженої кількості води.

Накопичувальні ємнісні електроводонагрівачі - це електричні напірні водонагрівачі для автоматичного нагріву обмеженої кількості води

Мал. 8. Накопичувальний ємнісний бойлер (бойлер).

Зовні побутові накопичувальні ємнісні електроводонагрівачі є закритий сталевий бак об'ємом від 20 до 300 літрів, на передній стінці якого розміщені органи управління і контролю (кнопка або клавіша «вкл. / Викл.», Електронний або механічний задатчик-регулятор температури спрацьовування реостата, термометр зі стрілочним або цифровим індикатором реальної температури води в баку) (рис. 8).

Примітка. У деяких моделях накопичувальних місткостей електричних воводонагревателей задатчик-регулятор температури спрацьовування реостата захований під захисною кришкою. Це здається не дуже зручним, однак практика показує, що у більшості людей бажання крутити ручку регулятора зазвичай зберігається не довше ніж декількох днів - після настройки водонагрівача з урахуванням індивідуальних потреб регулятор залишається в спокої.

Це здається не дуже зручним, однак практика показує, що у більшості людей бажання крутити ручку регулятора зазвичай зберігається не довше ніж декількох днів - після настройки водонагрівача з урахуванням індивідуальних потреб регулятор залишається в спокої

Мал. 9. Внутрішній устрій накопичувального ємнісного електроводонагрівача:
1 - трубка виведення гарячої води;
2 - внутрішній бак;
3 - магнієвий анод;
4 - фланець;
5 - термостат;
6 - трубка підведення холодної води;
7 - теплоізоляція;
8 - зовнішній корпус.

Внутрішній устрій найбільш типового проточного електроводонагрівача представлено на малюнку 9.

Принцип дії накопичувальних місткостей електроводонагрівачі

Принцип дії накопичувальних місткостей електроводонагрівачі заснований на теплообміні між поміщеними усередині бака Тенамі і заповнює бак водою.

Схематично це виглядає так: на початку експлуатації накопичувального ємнісного електроводонагрівача, вода з системи холодного водопостачання під тиском надходить в бак і заповнює його; контактуючи з нагрітим Теном, розташованим в нижній частині бака, вода навколо нього нагрівається і починає рух вгору, а її місце заповнюють більш важкі холодні шари води; при їх нагріванні процес повторюється. В ході вище описаної циркуляції відбувається нагрів всієї знаходиться в баку води до заданої споживачем температури. При досягненні заданої температури, спрацьовує реостат і ТЕН відключаються. Вода в баку нагріта - нею можна користуватися.

Коли споживач відкриває кран гарячої води і починає використовувати нагріту в баку воду відбувається наступне: вода забирається з верхньої частини бака і в нижню частину починає надходити холодна вода з системи холодного водопостачання; знову спрацьовує реостат і ТЕН включається; в баку знову починається нагрів води і циркуляція.

Як ви розумієте, процес нагрівання води в баку відбувається значно повільніше, ніж її витрата, тому при тривалому використанні води з бака водонагрівача почне відчуватися падіння її температури. Саме цим (якщо не враховувати особливості конструкції) ємнісні електроводонагрівачі і відрізняються від проточних. Для відновлення подачі гарячої води, видатковий кран необхідно закрити і якийсь час почекати, поки температура в баці досягне заданої.

Час нагріву води в баку накопичувального ємнісного електроводонагрівача до максимальної робочої температури (в залежності від моделі це 70-85 ° С) може варіюватися від пари десятків хвилин до декількох годин в залежності від обсягу бака, початкової температури води в ньому і потужності Тена.

Що відбувається якщо вода з бака тривалий час не витрачається? Зазвичай, водонагрівачі мають потужну теплоізоляцію і гаряча вода зберігається в них багато годин. У разі якщо водонагрівач тривалий час не використовується (кілька годин), вода всередині бака все ж поступово остигає. Швидкість охолодження води залежить від конструкції бака, застосовуваного теплоізоляційного матеріалу, температури в приміщенні і інших чинників. У паспорті виробу виробники зазвичай вказують теплову втрату - для більшості водонагрівачів зниження температури води гарантується не більше ніж на 0,25-0,5 градуса на годину. Тобто як в термосі. І все ж, якщо зниження температури в баку сталося - в роботу вступає реостат, який, як уже говорилося, управляє включенням і відключенням ТЕНів (деякі моделі випускаються з двома незалежними Тенамі), а ті, в свою чергу, знову доводять температуру води до заданої .

Як правило, чутливість реостата до перепадів температури води всередині бака складає 4-5 ° С, таким чином, можна говорити, що температура води нагрітої в накопичувальному місткості електроводонагрівачі завжди залишається постійною.

Примітка. Слід зазначити, що на підігрів води витрачається менше електроенергії, ніж на повний нагрів. Іншими словами, якщо ви не плануєте їхати з дому на кілька днів, то водонагрівач краще тримати в режимі очікування, ніж відключати, а потім, при потребі, знову включати і чекати поки він доведе температур повністю остигнула води, до заданої.

споживана потужність

Для більшості побутових накопичувальних місткостей електроводонагрівачі споживана потужність коливається в межах від 1.2 до 2.0 кВт / год. Що можна порівняти з електрочайником. Але можна зустріти і моделі електроводонагрівачі з об'ємом бака 200-300 літрів, споживана потужність яких становить 2.2, 2.5, 3.0 кВт / год.

Бак накопичувальних місткостей електроводонагрівачі

У переважній більшості сучасних побутових накопичувальних місткостей електроводонагрівачі, бак виконаний зі звичайної сталі з емалевим покриттям, або з нержавіючої сталі. Обидва види баків мають свої переваги і недоліки.

Баки з покриття помітно дешевше своих нержавіючіх побратимів. При віборі з двох нагрівачів з блізької ціною пам'ятайте, что у бака з нержавіючої сталі почти напевно стінкі будут помітно тонше І, відповідно, будут володіті менше міцністю. Якщо у вашій водопровідної мережі часто трапляються гідроудари (різкі перепади тиску), то у менш міцного бака шанси отримати пошкодження будуть вище.

З іншого боку, нержавіюча сталь має більш високу корозійну стійкість. Покриття на баку зі звичайної стали згодом може потріскатися, після чого бак швидко прийде в непридатність. Швидкість зносу покриття залежить в основному від складу водопровідної води - від її жорсткості (великий вміст солей у воді призводить до швидкого утворення накипу) і наявності в ній абразивних часток (дрібного піску).

Форма бака може бути різною. Зараз на ринку присутні накопичувальні ємнісні електроводонагрівачі виконані в трьох форм-факторах (рис. 10):

  • циліндричні - «бочка» з співвідношенням діаметра до висоти близько 1: 2;
  • «Слім» (тонкі) - співвідношення діаметра до висоти складає близько 1: 2,5..3,5;
  • Прямокутні.

Мал. 10. Форми накопичувальних місткостей електроводонагрівачі.

Накопичувальні ємнісні електроводонагрівачі циліндричної форми найбільш поширені, а співвідношення діаметра до висоти близько 1: 2 вже можна вважати класикою.

Поява на ринку електроводонагрівачів прямокутної форми і з формою «слім» перш за все, продиктовано умовами монтажу.

Не всі водонагрівачі можна кріпити на стіні, в підвішеному стані зазвичай встановлюються моделі з об'ємом бака до 150 літрів, моделі же обсяг бака яких перевищує 150 літрів, часто мають підлогове розміщення. «Слім», за рахунок збільшення висоти і зменшення діаметра, дозволяють заощадити займану ними площу, а прямокутні моделі, які можна порівняти з циліндричними за обсягом, в деяких випадках можна більш вдало вписати в нішу на стіні.

Примітка. Деякі виробники для більшої свободи при монтажі пропонують електроводонагрівачі з можливістю як вертикального, так і горизонтального монтажу. Така особливість конструкції характерна для деяких моделей водонагрівачів значної ємності, що так само дозволяє розмістити їх в малогабаритних приміщеннях і заощадити місце.

Тени

Тіні СУЧАСНИХ нагрівачів діляться на два типи - мокрі и сухі. Як нескладно зрозуміти з назви - мокрі ТЕНи своєю металевою поверхнею безпосередньо контактують з водою. Сухі Тени відокремлені від води герметичній скляній або керамічної трубкою. Сухі Тени краще - вони довговічніші, забезпечують більш високий рівень електробезпеки, на них не утворюється накип. Але накопичувальні ємнісні електроводонагрівачі з сухими тенами коштують трохи дорожче.

Додатковий захист від корозії

Для Додатковий захисту від корозії бака все бойлери оснащені системою електрохімічного захисту з протекторними анодом (магнієвім, рідше - цинкові). Анод забезпечує цілісність металу бака, але він є витратним елементом - при експлуатації анод поступово окислюється і розчиняється. Вистачає анода, в середньому, на десять років. Потім він підлягає заміні.

комплектація

Зазвичай, виробники накопичувальних місткостей електроводонагрівачі комплектують свої вироби необхідними кріпильними елементами, кабелем електроживлення достатньої довжини і підривним клапаном (що встановлюються на вході холодної води у водонагрівач, що захищає бак від надлишкового тиску). Але це тільки необхідний мінімум.

У будь-якому випадку вам доведеться додатково придбати (або доручити зробити це установника) деякий додаткове кріплення, водопровідні труби для підключення водонагрівача до системи централізованого водопостачання, сполучну фурнітуру для труб, вентилі, дренажну трубку (надівається на підривний клапан). Бажано також встановити фільтр грубої очистки води (якщо у вас його ще немає) і окремий автоматичний вимикач для лінії електроживлення водонагрівача.

установка

Як правило, виробники не заперечують проти самостійної установки їх виробів користувачем - але врахуйте, що для збереження гарантійних зобов'язань даних виробником, необхідно виконати зазначені в інструкції по установці вимоги. Смороду немного варіюються, но в цілому зводяться до следующего набору:

  • Наявність грамотного реалізованого захисного заземлення;
  • Відповідність тиску холодної води у водопроводі робочому тиску водонагрівача - при надмірному значенні потрібно установка редуктора тиску;
  • Підключення водонагрівача до водопроводу пластиковими або металопластиковими трубами (використання гнучких гумових шлангів не допускається);
  • Забезпечення вільного простору навколо водонагрівача (конкретні розміри вказані в інструкції до кожної моделі).

обслуговування

Електричний водонагрівач - пристрій, що потребує регулярного обслуговування. Воно проводиться раз на рік (деякі моделі - раз на два роки) уповноваженими сервісними центрами з занесенням відмітки про проведені роботи в гарантійний талон.

Обслуговуванні полягає в чищенні бака і підривного клапана від сміття і накипу, а також в заміні відпрацьованого анода на новий. Робота ця платна, проте, її варто проводити - через несвоєчасне або некваліфікованого обслуговування водонагрівач може вийти з ладу.

Переваги та недоліки накопичувальних місткостей електроводонагрівачі

До переваг розглянутих електроводонагрівачі можна віднести:

  • великий запас гарячої води;
  • економічність (невелике споживання енергії, можливість використовувати нічний тариф);
  • монтаж без додаткової електропроводки.

недоліки:

  • досить великі габарити;
  • необхідний час для нагріву води (водонагрівач потрібно включати заздалегідь).

Наливні ємнісні електроводонагрівачі - це електричні безнапірні водонагрівачі для автоматичного нагріву обмеженої кількості води.

Зовні наливні електроводонагрівачі представляють собою металевий (рис. 11) або пластмасовий (рис. 12) бак прямокутної форми зі знімною верхньою кришкою.

Рис.11. Наливна ємнісний бойлер з металевим бвком.

Наливна ємнісний бойлер з металевим бвком

Рис.12. Наливна ємнісний бойлер з пластмасовим баком.

Наливні електроводонагрівачі діляться на два класи:

Рис.13. Наливна ємнісний бойлер для душа.

  • наливні електроводонагрівачі для кухні;
  • наливні електроводонагрівачі для душа (рис. 13).

Конструктивно водонагрівачі для кухні та для душа не мають принципових відмінностей і зазвичай влаштовані таким чином:

  • бак для води, який, як правило, не має теплоізоляції;
  • всередині бака розміщується трубчастий електричний нагрівач (ТЕН), термодатчик відключає електроживлення при досягненні водою певного заданого температурного значення і датчик системи захисту від «сухого» включення і перегріву;
  • на передній стінці бака розташований кран, клавіша управління електроживленням «вкл. / викл.» і регулятор, що задає необхідну температуру нагрівання води.

На класи їх ділять виходячи тільки з обсягу бака. Водонагрівачі для кухні мають невеликий обсяг бака (зазвичай від 5 до 20 літрів), а у водонагрівачів для душа бак може бути 50-100 літрів і більше.

Наливні електроводонагрівачі дуже прості в експлуатації і установці. Вони кріпляться на стіну в будь-якому зручному для вас місці. Для установки даних технічних пристроїв не потрібна спеціальна електропроводка, тому що їх номінальна потужність невелика і зазвичай не перевищує 1.25 - 1.5 кВт. Для користування наливним бойлером підійде звичайна електромережу 220В 5А.

На відміну від проточних і накопичувальних ємкісних водонагрівачів, для яких наявність напору є необхідною умовою роботи, в наливний бойлер, вода може подаватися без натиску, а в разі потреби труба водопостачання може і зовсім не підводитися - наливати її в бак можна банально з відра.

Що стосується місць установки наливних електроводонагрівачі - в більшості випадків їх ставлять там, де потрібна дуже гаряча вода - максимальна температура нагріву води в них може досягати 90-95 ° С.

Так само, через свою невибагливість до наявності напору і можливості використання води з будь-якого джерела (не тільки з системи централізованого водопостачання), даний вид водонагрівачів знайшов застосування там, де водопровід відсутній: на садових ділянках, в гаражах, і ін.

поради покупцеві

Вартість газу, в порівнянні з електрикою, поки ще дозволяє говорити про економію, тому використання газової колонки обійдеться дешевше використання будь-якого електричного водонагрівача. Однак, з технічних причин і по ряду причин регламентують установку і використання газових технічних пристроїв, зробити це можливо далеко не завжди. Але якщо у вас є можливість встановити газову колонку - при виборі даного технічного пристрою зверніть увагу на наступне:

  • номінальна теплова потужність;
  • продуктивність;
  • мінімальний тиск води на вході;
  • діаметр труби підводки і тиск газу;
  • розміри і конструктивне виконання пристрою.

Якщо ж ви опинилися в ситуації, коли установка газового водонагрівача виключена і єдиний варіант для вас отримати власне джерело гарячої води - встановити водонагрівач, що працює від електромережі, зробіть наступне:

  1. Визначтеся, який тип електроводонагрівача вам краще підійде: проточний або ємнісного й.
    Рішення про те, який електричний водонагрівач купити, приймайте виходячи із завдань, з якими йому доведеться справлятися. Встановивши проточний бойлер, ви можете забезпечити потреби в гарячій воді одну-дві особи. В цьому випадку експлуатаційні витрати даного технічного пристрою будуть не дуже значними і не потребуватимуть великих грошових витрат на оплату рахунків за електроенергію. Якщо ж кількість осіб, які проживають з вами під одним дахом більше двох - придивіться до ємнісним бойлером. В цьому випадку ви заощадите на електроенергії, але будьте готові пожертвувати деякими простором для установки такого технічного пристрою, і пам'ятайте, що подбає про отримання гарячої води, вам доведеться заздалегідь, тому що на нагрів води знаходиться в баку накопичувача гарячої води необхідно деякий час.
  2. Розрахуйте, скільки води ви будете витрачати, і в залежності від цього вибирайте потужність проточного водонагрівача або обсяг ємнісного.
    Що стосується потужності проточного водонагрівача, можна припустити що у деяких покупців може виникнути бажання купити більш економний бойлер даного виду з споживаної потужністю до 5 кВт. Будьте обережні - досвід показує, що подібні технічні пристрої потужністю до 5 кВт гарні для теплої пори року, в зимових же умовах вони не здатні нагріти воду до комфортної температури. Виходячи з цього (якщо, звичайно, у ваші плани не входить експлуатація придбаного вами проточного електроводонагрівача тільки літній період), ми рекомендуємо брати водонагрівач з споживаної потужністю вище 5 кВт.
    Що ж стосується ємнісних водонагрівачів, розрахувати середню кількість споживаної гарячої води на людину, ви можете скориставшись нижче наведеною таблицею: Відповідно, знаючи середня витрата води і помноживши його на кількість людей проживають в квартирі, ви можете визначити загальну кількість витрачається гарячої води. Тепер, для того щоб правильно вибрати необхідний вам об'єм бака водонагрівача, вам слід до отриманого значення додати ще 30-35%. Це обумовлено тим, що: по-перше, вода з бака будь-якого накопичувального ємнісного електроводонагрівача не витрачається повністю; по-друге, завжди працює формула «чим більший об'єм бака водонагрівача - тим довше термін його служби». Завжди краще придбати водонагрівач на 80 літрів і підтримувати в ньому температуру води 60 ° С, замість того, щоб купити 50 літровий і гріти в ньому воду до 85 ° С. Щадний режим роботи сприяє зменшенню заростання бака накипом, а крім того витрачається менша кількість енергії на підтримку температури води в ньому.
  3. Виберіть місце установки водонагрівача. Якщо ви думаєте придбати ємнісний водонагрівач класичної форми з баком великого обсягу і вже пригледіли будь-якої з них для себе, може трапитися так, що сподобалася вам модель не впишеться у відведений вами для неї простір. Якщо так, то зверніть увагу на моделі такого ж обсягу але з іншими формами. Можливо, в цьому випадку, вам краще підійде водонагрівач з прямокутною формою бака або з баком «слім», а можливо водонагрівач встановлюється горизонтально.
  4. Відберіть декілька відповідних моделей, ознайомтеся з їх характеристиками.
  5. Ознайомтеся з функціями відібраних вами моделей.
  6. Зверніть увагу на ступінь електричної безпеки. Переважно брати водонагрівач з IP25.
  7. Зверніть увагу на комплектацію. При виборі звертайте увагу на наявність в комплекті водонагрівача супутніх деталей - вони все одно будуть потрібні для установки, і їх окреме придбання виллється в додаткові витрати.
  8. Дуже важливий момент, на який потрібно врахувати - це якість продукції, що поставляється вам води. Чим чистіше вода у вашому водопроводі, тим довше прослужить водонагрівач, тому радимо одночасно з накопичувальним обладнанням придбати і фільтр для очищення води.
  9. Якщо ви не плануєте самостійно встановлювати купується водонагрівач - визначитеся з монтажною бригадою. У більшості випадків монтаж обладнання, все ж краще довірити професіоналам компанії, яка вам його продає.

Сподіваємося, тепер вибір водонагрівача стане для вас зовсім простою справою і гаряча вода в будинку буде радувати вас цілий рік!

Вдалої покупки!

Відео на десерт:


TechADV

мітки: водонагрівач, як вибрати водонагрівач, який водонагрівач вибрати, проточні водонагрівачі, ємнісні водонагрівачі

Сподобалася стаття? Поділіться нею з друзями!


Як правильно вибрати водонагрівач?
Які бувають водонагрівачі?
Що важливо при виборі водонагрівача?
На що потрібно звернути увагу в першу чергу, вибираючи водонагрівач?
Як правильно вибрати водонагрівач?
Як при такому розмаїтті вибрати «правильний» водонагрівач, саме той, який вам підійде?
Що відбувається якщо вода з бака тривалий час не витрачається?