ASUS Zenfone 3 Ultra: Величезний фаблет з великим серцем

Вам здається, що iPhone 7 Plus великий? Незграбно величезний? Незручно лежить в руці? У мене для вас погані новини: до нас на тестування прибув фаблет ASUS Zenfone 3 Ultra з екраном діагоналлю 6,8 дюйма.

вперше я познайомився з цим апаратом влітку на виставці Computex 2016, в рамках якої ASUS провела велику презентацію. Компанія продемонструвала всі свої новинки майбутнього сезону, в тому числі і смартфони лінійки ZenFone 3. А вже у вересні нові моделі були представлені і на російському ринку. Названі були і ціни: за Ultra-модель доведеться заплатити 44 990 руб., Що, звичайно, чимало.

ASUS ZenFone 3 Ultra і iPhone 7 Plus

Два попередні роки основною фішкою смартфонів лінійки ASUS ZenFone були процесори Intel, що помітно виділяло їх з натовпу пристроїв на базі Snapdragon і MediaTek. Ймовірно, Intel субсидувала виробництво, так що апарати виходили ще й вельми дешевими. У 2015 р ASUS продавала в Росії ZenFone 2 з 4 Гбайт оперативної пам'яті за 19 990 руб. Зрозуміло, що основну роль в цьому випадку зіграло падіння курсу рубля, але все ж ...

Зрозуміло, що основну роль в цьому випадку зіграло падіння курсу рубля, але все ж

Відмова від процесорів Intel стався не з ініціативи ASUS. Ні для кого не секрет, що Intel подзадержалась з виходом на ринок мобільних продуктів і постійно залишалася наздоганяючої. Що для Intel, м'яко кажучи, було не дуже звично. Зрештою, компанія вирішила зосередитися на інших сегментах ринку, в тому числі на IoT (Інтернеті речей) і розвитку 5G, де ASUS продовжує взаємодію з нею. Це підтвердив нам в інтерв'ю на Computex і віце-президент ASUS Ерік Чен.

Слід зазначити, що змінилася не тільки ціна. Порівнювати ZenFone 2 і ZenFone 3 складно з цілої низки причин. Досить подивитися хоча б на коробку. З 2016 року всі новинки продаються в упаковці з темного-синього вощеного картону, бархатистого на дотик і нагадує упаковку для дорогих цукерок або ювелірних виробів. Причому неважливо, чи йде мова про смартфон або про ноутбуці ZenBook 3 . Єдиний стиль, навіть якщо ми говоримо про упаковку, - це завжди добре. Рівень виробника особливо помітний по його відношенню до деталей.

Комплектація

Комплектація стандартна: звичне зарядний пристрій, але підтримує Quick Charge 3.0, USB-провід, гарнітура з набором змінних амбюшюр в комплекті. Все упаковано дуже солідно. Окрему увагу USB-дроту - смартфон отримав роз'єм Type-C, так що його краще не втрачати. Зараз ситуація стала трохи простіше, такі кабелі продаються досить широко, але все ж знайти його десь у знайомих, щоб підзарядитися, як і раніше непросто.

Зовнішній вигляд

«Хороший смартфон - залізний смартфон», - вирішили в ASUS і випустили в 2016 р апарати в корпусах, для виготовлення яких якщо і застосовували пластик, то тільки в якості допоміжного матеріалу. А ZenFone 3 Deluxe і Ultra взагалі вийшли суцільнометалевими. Ще один привід для гордості інженерів ASUS - антени модулів бездротового зв'язку, непомітні оку.

Крім порту USB Type-C нікуди не подівся і вже звичний сканер відбитків пальців, традиційно захований в кнопку, розташовану в нижній частині дисплея. А ось клавіші регулювання гучності перемістилися на задню поверхню.

Взагалі ж, міграція елементів управління по корпусу - окреме і дуже кумедне видовище. Як ви пам'ятаєте, компанія LG була першою, що відправила всі елементи управління смартфоном на задню кришку. Цього року корейці передумали і в моделях G5 і V20 повернули кнопки регулювання гучності на бічну грань, але ASUS продовжує наполягати на своєму. В апараті з екраном діагоналлю 6,8 дюйма таке рішення, мабуть, доречно, оскільки обхопити його пензлем руки вдасться далеко не всім. Я з цим завданням впорався, але натискати кнопки кінчиками пальців було не дуже комфортно.

екран

Апарат отримав гігантський 6,8-дюймовий дисплей, але всього лише з роздільною здатністю Full HD (1920 x 1080 пікселів). Таким своїм підходом ASUS змусила мене згадати вельми цікавий продукт виробництва Sony - Xperia Z Ultra , Дуже популярний кілька років тому. Зараз і на більш компактних пристроях такий дозвіл видається трохи архаїчним, ну а в майже 7-дюймової «лопаті» ... Втім, я радий, що обійшлося без 4К-екрану, так як в цьому випадку заряд батареї відлітав б зі свистом. Тим часом до якості зображення за час тестування у мене питань не виникло.

Автоматичне регулювання яскравості вельми гідно справляється зі своїми завданнями, так що відключити її бажання у мене не виникло, що буває дуже і дуже рідко. Окремо хочеться відзначити передачу кольору і кути огляду. Інженери ASUS використовували дуже якісну IPS-матрицю, що забезпечує високу якість зображення. Компанія заявляє кути огляду до 178 о, і, схоже, це правда. Крім того, дисплей має колірний обхват 95% палітри NTSC - параметр, раніше надавався тільки для настільних моніторів.

Для захисту дисплея від пошкоджень використовується Gorilla Glass 4. Але завжди важливо пам'ятати, що подряпини - це одне, а падіння з висоти - інше. Є і дуже гідна олеофобним захист, завдяки якій відбитки пальців на поверхні практично не видно. А ось покриття антивідблиску немає, і це серйозний недолік.

начинка

Про те, що Intel - більше не Inside, вже сказано. Натомість процесорів Atom тепер використовується восьміядерний Qualcomm Snapdragon 652 з графікою Adreno 510 і 4 Гбайт оперативної пам'яті. Модель ZenFone 3 Deluxe порадувала всіх: 256 Гбайт пам'яті для зберігання даних (за пару місяців до презентації нових iPhone 7, зазначу). У моделі ZenFone 3 Ultra пам'яті менше - 64 Гбайт, з яких система резервує під свої потреби трохи більше 11 Гбайт. Є і слот для карти пам'яті microSD, як годиться, але, на жаль, - гібридний, тобто або карта пам'яті, або друга SIM-карта.

До речі, про SIM-картах. Смартфон отримав модем X8 LTE, який працює з мережами LTE Cat 4 і Cat 6. Забавно, але в звичайному ZenFone 3 європейців трохи обділили: якщо азіатська версія апарату підтримує LTE аж до Cat 6, то європейська - тільки Cat 4 і швидкості до 150 Мбіт / с. У ZenFone 3 Ultra такої проблеми немає, оскільки працюють і Cat 4, і Cat 6. Втім, є і у нас привід ображатися: NFC-модуль дістався тільки Deluxe-версії, а в Ultra його немає. Що ж до Wi-Fi, то модуль забезпечує роботу в режимі 802.11ac MU-MIMO, і цього більш ніж достатньо для вирішення будь-яких завдань.

Що ж стосується продуктивності системи, то вона не топова - вона не надлишкова. У AnTuTu ASUS ZenFone 3 Ultra набирає близько 80 тис. Папуг. це рівень Meizu Pro 5 і Samsung Galaxy Note 5 . За час тестування я дивився 4К-ролики, ганяв важкі ігри, знімав відео, навантажував браузер сотнею відкритих вкладок і з'ясував, що у всіх цих сценаріях апарат жодного разу не дозволив собі «задуматися».

За час тестування я дивився 4К-ролики, ганяв важкі ігри, знімав відео, навантажував браузер сотнею відкритих вкладок і з'ясував, що у всіх цих сценаріях апарат жодного разу не дозволив собі «задуматися»

Автономна робота

А ось тут від пристрою з такими габаритами ми мали право чекати багато чого. У такий великий корпус можна вмістити батарею як завгодно великої місткості. Звичайно, не зовсім будь-, однак достатньою для комфортної роботи. Інженери ASUS встановили в ZenFone 3 Ultra акумулятор ємністю 4600 мА. ч з підтримкою прискореної зарядки Qualcomm Quick Charge 3.0. Ця технологія дозволяє зарядити акумулятор на 60% всього лише за 30 хв, і наші тести це підтвердили. Крім того, ASUS ZenFone 3 Ultra може виступати в якості зарядного пристрою для інших девайсів, забезпечуючи вихідний струм до 1,5 A. Правда, для цього потрібен спеціальний перехідник USB 2 Go, і я ні разу не бачив, щоб хтось користувався такою опцією. Давайте визнаємо 4600 мА. ч - це не дуже багато. Так що всі ідеї про те, щоб використовувати ZenFone 3 Ultra як повербанка - це скоріше маркетинг, ніж реальний користувальницький сценарій. Та й кабель USB 2 Go під USB Type-C треба ще примудритися знайти. Без всіх же цих розваг заряду батареї вистачає на півтора повноцінних робочих дня, що, безсумнівно, добре.

Камера

В ASUS завжди надавали особливого значення камерам смартфонів. Та й не тільки в ASUS. У моделі ZenFone 3 Ultra використаний модуль PixelMaster 3.0, що складається з фронтальної ширококутної 8-Мпікс камери на і 23 Мпікс основний з апертурою f / 2.0, лазерним автофокусом, подвійним спалахом і спеціальним вбудованим процесором для обробки і поліпшення знімків на льоту. Камера оснащена системою оптичної стабілізації зображення, яка працює при зйомці як фото, так і відео - його ZenFone 3 Ultra здатний записувати як до 4К.

Я не можу назвати камеру ASUS ZenFone 3 Ultra еталонної через невеликі шумів, що виникають в процесі обробки поста зображень вбудованим процесором. І хоча якість одержуваних знімків дуже висока, все ж камера помітно поступається застосованої в Samsung Galaxy Note 7 , Який, на моє переконання, є сьогодні лідером на ринку.

звук

Крім акценту на камері, творці ZenFone 3 Ultra приділили помітна увага і якості звуку. І справа тут навіть не в дуже добротних провідних навушниках ZenEar з підтримкою Hi-Res і DTS, що входять в комплект. Хоча саме завдяки цьому апарат і став першим в світі смартфоном, що підтримує звук 7.1 DTS Headphone X.

Як і багато інших вендори, ASUS стала докладати масу зусиль до роботи над зовнішніми динаміками. В результаті тестований фаблет отримав пару стереодинамиков, кожен з яких оснащений п'ятьма магнітами і підсилювачем Smart Amp.

Я не великий фанат пританцьовуванням навколо звуку смартфонів, які через одного звучать як з відра, але навушники ASUS ZenEar грають дійсно непогано, а набір з шести змінних амбюшюр - просто бальзам для моїх вух, змучених тестуванням Apple EarPods. Що ж до зовнішніх динаміків, то мені не здаються очевидними сценарії, коли їх можна всерйоз використовувати, так що, на мій погляд, все це баловство і марна трата грошей.

ПО

І нарешті, зрозуміло, не можна не відзначити програмну оболонку ASUS ZenFone 3 Ultra. Апарат працює під управлінням Google Android 6.0, яка прихована, а доповнена фірмовою оболонкою ASUS ZenUI 3.0. До сильних сторін оболонки варто віднести роботу з фірмовими аксесуарами і роботу з розмежування доступу до вмісту смартфона, а також найширші можливості по кастомізації всього, чого тільки можливо.

висновки

Ох, крутий смартфон вийшов у ASUS. Але 45 тис. Руб. Але крутий. У ZenFone 3 Ultra відмінна батарея, про яку багатьом апаратам залишається тільки мріяти, і одна з кращих на ринку камер, яку, можливо, ще й поліпшать, випустивши оновлення ПЗ. Зрозуміло, що фаблет з діагоналлю екрана 6,8 дюйма - це на любителя, але таких любителів чимало, і багато хто з них з нетерпінням чекали появи на ринку чогось подібного.

Ось тільки 45 тис. Руб ... Чи готові покупці віддавати стільки грошей за смартфон виробництва ASUS? Це, мабуть, головне питання.

Незграбно величезний?
Незручно лежить в руці?
Чи готові покупці віддавати стільки грошей за смартфон виробництва ASUS?