Планшети, якими можна замінити смартфони: вибір ZOOM

  1. Кращі GSM-планшети на Android
  2. GSM-планшети на платформі Windows
  3. GSM-планшети на Android з двома SIM-картами

Справді, ніякого технічного розриву у цих класів пристроїв просто немає. Всі вони збираються з одних і тих же деталей, працюють під управлінням одних і тих же операційних систем, використовують одні і ті ж мережеві сервіси.

Звичайно, відрізнити смартфон, у якого діагональ екрану дорівнює 3,5 дюймам від 10-тидюймових планшета зможе кожен. Однак це не дозволяє нам закривати очі на очевидні тенденції, які говорять одне - діагональ росте, а модуль GSM стає все більш повсякденним і затребуваним.

Фактично, хоч якесь умовне розмежування між смартфонами і фаблет з одного боку і планшетами з підтримкою функції голосових дзвінків по стільникового зв'язку можна знайти лише одне - фізичний розмір корпусу. Якщо, телефонуючи, користувач тримає пристрій в руці біля вуха - це смартфон або, в крайньому випадку, фаблет. Якщо змушений вести бесіду через гарнітуру - планшет. Прийнявши таке досить просте (хоча і суб'єктивне - руки-то у всіх різні) правило диференціації, ми емпірично знайдемо грань в 6,5-7 дюймів діагоналі екрана, після якої фаблет «перетворюється» в планшет з підтримкою стандарту зв'язку GSM.

Визначившись з поняттями, спробуємо дізнатися - наскільки взагалі поширені сьогодні фаблет (смартфони з діагоналлю екрана 5-6 дюймів) і GSM-планшети. Всезнаючий «Маркет.Яндекс» дає таку статистику:

У його базі з тисяча шістсот вісімдесят сім смартфонів до класу фаблет відносяться 615.

У той же час з 3052 планшетів з діагоналлю екрану від 6,5 дюймів мають модуль GSM цілих 617.

Виходить, що якщо в процентному співвідношенні фаблет поки більш широко представлені, абсолютні цифри - вже не на їхньому боці.

Зрозуміло, загальна якість GSM-планшетів відповідає усередненим рівнем якості сучасних мобільних пристроїв, де провідне місце за кількістю поданих брендів і назв займає КНР. Однак пошукавши серед планшетів з підтримкою функції голосового зв'язку можна знайти дуже цікаві екземпляри.

Кращі GSM-планшети на Android

Як ми вже сказали вище, найбільша різноманітність сучасних гаджетів можна отримати на китайському ринку. Однак істотна частина моделей, представлених тут, все ж не заслуговує інтересу. Виною тому і слабка технічна база пристроїв, і погана оптимізація програмного забезпечення і банальні проблеми з локалізацією для європейського, американського та російського ринків, а також відсутність гарантії та сервісу.

Втім, не секрет, що деяким виробникам з КНР вдалося пройти великий шлях до визнання в світі, налагодивши цілком конкурентоспроможне виробництво сматрфона, фаблет і планшетів, які не соромно поставити поряд з найкращими зразками і їх класі. В якості живого прикладу можна вказати на компанію Huawei, відносно недавно випустила GSM-планшет Huawei MediaPad X1 7.0.

Про високу якість Huawei MediaPad X1 7.0 виробник заявляє відразу - самим дизайном виконання і матеріалами, застосованими в конструкції корпусу. На момент виходу в світ цей планшет був одним з найбільш тонких і компактних у світі в класі пристроїв з екраном діагоналлю 7 дюймів. І хоча алюмінієве шасі MediaPad X1 7.0 не монолітна, виглядає планшет дуже стильно.

Обчислювальну потужність MediaPad X1 7.0 забезпечує чотирьохядерний процесор Kirin K910, створений тісно пов'язаної з Huawei компанією HiSilicon. Його ядра на архітектурі ARM Cortex-A9 працюють на частоті в 1,6 гігагерца і в популярному тесті AnTuTu набирають 21,5-22 тисячі балів. Як відеоприскорювача планшетом використовується Mali-450MP4, обсяг оперативної пам'яті дорівнює 2 гігабайтам, програми розташовуються в робочій пам'яті об'ємом 16 гігабайт і на картах флеш-пам'яті стандарту MicroSD.

Як відеоприскорювача планшетом використовується Mali-450MP4, обсяг оперативної пам'яті дорівнює 2 гігабайтам, програми розташовуються в робочій пам'яті об'ємом 16 гігабайт і на картах флеш-пам'яті стандарту MicroSD

Huawei MediaPad X1 7.0

Екран Huawei MediaPad X1 7.0 використовує матрицю IPS дуже хорошої якості. Її дозвіл становить 1920 на 1200, дисплею властива відмінна передача кольору і висока яскравість. Екран покритий захисним склом Gorilla Glass і підтримує 10-точковий сенсорний ввід.

Досить серйозні енерговитрати планшета забезпечує вбудований незмінний акумулятор ємністю 5000 мАч. Його заряду вистачає на два-чотири дні стандартного використання.

Вбудований камери пристрою мають досить високий дозвіл: фронтальна - 5 мегапікселів, а тильна - аж 13.

В цілому, Huawei MediaPad X1 7.0 хороший і сам по собі, він досить впевнено тримає позиції на тлі конкурентів. Однак наявність у нього модуля GSM робить цей апарат практично універсальним: у нього великий для комфортного споживання контенту екран, відмінний час автономної роботи, скромні габарити і малу вагу. Останнє - не в останню чергу дозволяє рекомендувати даний планшет на заміну смартфону або фаблет.

Якщо розмір діагоналі в 7 дюймів вам здається недостатнім, а наявність модуля голосового зв'язку GSM в габаритному планшеті не викликає здивування, то в якості реального прикладу з життя варто придивитися до Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition Wifi + 3G.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition Wifi + 3G, незважаючи на назву, був випущений в 2013 році (в кінці року) і став першим планшетом з восьмиядерна процесором. Цей процесор - фірмовий Samsung Exynos 5420 з чотирма ядрами Cortex A15, які працюють на частоті 1,9 гігагерца і чотирма ядрами Cortex A7 з частотою до 1,3 гігагерца. Складний механізм працює послідовно - в залежності від ресурсоємності завдання і необхідності економії енергії. Синтетичний рівень продуктивності Samsung Exynos 5420 тест AntuTu оцінює в 32-34 тисячі балів.

Будучи флагманським рішенням Samsung в лінійці планшетів, Galaxy Note 10.1 2014 Edition з готовністю надихає шанувальників солідних цифр і іншими своїми параметрами. Об'єм оперативної пам'яті планшета становить 3 гігабайти, на ринку доступні версії з 16 і 32 гігабайтами робочої пам'яті, обидві вони підтримують установку додаткової карти MicroSD.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition Wifi + 3G

Екран - ще одна причина гордості пристрою. Його дозвіл одно 2560х1600 пікселів, матриця зроблена за технологією Super Clear LCD. Крім звичайного сенсорного введення пальцями, дисплей Galaxy Note 10.1 2014 Edition навчений працювати з йдуть в комплекті пером за технологіями, ліцензованим у Wacom - відомого виробника графічних планшетів.

Хороші технічні дані дисплея розширені графічною оболонкою TouchWiz, яка дозволяє функціонувати додатків в многооконном режимі. Для планшета, орієнтованого на використання в якості робочого інструменту - це важливий момент.

Флагманські апетити Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition Wifi + 3G задовольняє акумулятор ємністю 8220 мАг. Робить він це непогано - на день його заряду вистачає повністю.

В цілому, Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition - це прекрасне, хоча і не дешеве, в силу свого флагманського класу, рішення. Планшет хороший і сам по собі, однак, якщо вам потрібно пристрій з хорошою продуктивністю, дуже якісний дисплей і підтримкою голосового зв'язку за стандартом GSM - то це, мабуть, самий очевидний, якщо не єдиний, вибір.

Якщо 7 дюймів екрану вам здається для планшета недостатніми, а 10 - дуже надлишковими для пристрою, що заміняє телефон, то варто звернути увагу на серединні варіанти. Якщо час вибору терпить, то є сенс дочекатися появи на ринку нового планшета Sony з лінійки Xperia - Sony Xperia Z3 Tablet Compact.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact має екран діагоналлю 8 дюймів з достатнім, але не надмірно «ненажерливим» дозволом в 1920 на 1080 пікселів. Краї екрана мають округлені форми, що відмінно поєднується з легким, тонким металевим корпусом. Традиційно для планшетів Soтy новий Xperia Z3 Tablet Compact володіє пило-вологозахистом, так що зробити ділової дзвінок з нього можна навіть приймаючи ванну або сидячи на березі басейну.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Обчислювальним серцем планшета став вже добре зарекомендував себе у флагманських смартфонах і фаблет чіп Qualcomm Snapdragon 801 з чотирма ядрами, що працюють на частоті 2,5 гігагерца. Процесор набирає в AnTuTu 33-35 тисяч балів і не відчуває проблем з найсучаснішими програмами та іграми. Тому ж сприяють і 3 гігабайти оперативної пам'яті, що знаходяться на «борту» Xperia Z3 Tablet Compact. Вбудована пам'ять вміщує 16 гігабайт даних, які можна збільшити за допомогою карт MicroSD.

За комфортний за сучасними мірками режим зарядки пристрою відповідає акумулятор ємністю 4500 мАг. Його енергії вистачає на день-півтора щільного використання, проте деякі прийоми економії доводять термін автономності до двох повноцінних діб.

В цілому, Sony Xperia Z3 Tablet Compact обіцяє стати хорошим вибором на ринку планшетів з Восьмидюймовий діагоналлю екрану. Як же телефону конкуренцію йому міг би скласти лише планшет Nvidia Shield Tablet LTE. Однак доля GSM-модуля останнього досить неоднозначна (за останніми даними, виконувати роль смартфона Nvidia Shield Tablet LTE зможе лише на території США в мережах певних операторів) і до російського користувачеві не прихильна.


ПроцесорЕкранАкумуляторЦінаHuawei MediaPad X1 7.0

HiSilicon Kirin K910

4x 1,6 ГГц

IPS 7 ''

1920x1200 пікс.

5000 мАч i 13 000 Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Samsung Exynos 5420

8x 1,9 ГГц

Super Clear LCD 10,1 "

2560x1600 пікс.

8220 мАг i: 25 500 Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Qualcomm Snapdragon 801

4x 2,5 ГГц

IPS 8 ''

1920x1200 пікс.

4500 мАг i 23 000

Джерело: ZOOM.CNews

GSM-планшети на платформі Windows

Говорячи про фаблет або планшетах з наявністю модуля GSM ми практично на автоматі маємо на увазі пристрій, що працює під управлінням операційної системи Android. Воно й зрозуміло: платформа iOS навряд чи коли-небудь в доступному для огляду майбутньому буде встановлена ​​на планшет з підтримкою голосових дзвінків, а про Windows якось зовсім не згадується.

І насправді - даремно. Хоча коло виробників GSM-планшетів на Windows вузький, самі вони можуть запропонувати досить цікаві варіанти. Наприклад, не кожен сучасний планшет в принципі може похвалитися екраном з діагоналлю 11,6 дюйма. А iRU C1101W - може!

Втім, апаратна база планшета у вигляді двоядерного процесора Intel Celeron 1037U (архітектура Ivy Bridge) з частотою 1,8 гігагерца і йде в комплекті клавіатура-чохол дозволяють пристрою іменуватися і ноутбуком.

Як і належить комп'ютера на базі чіпа з архітектурою x86, в якості операційної системи на iRU C1101W встановлена ​​повноцінна Windows 8.1. Наявність 2 гігабайт оперативної пам'яті і 64 гігабайт на твердотільному масиві дозволяють планшету використовувати досить широких спектр додатків з безмежної софтотекі Windows-сумісних програм. Якщо рамки 64 гігабайт виявляться користувачеві, пристрій дозволяє наростити обсяги сховища за рахунок карт MicroSD.

Якщо рамки 64 гігабайт виявляться користувачеві, пристрій дозволяє наростити обсяги сховища за рахунок карт MicroSD

IRu C1101W

Діагональ екрану iRU C1101W хоч і велика, але дозвіл матриці досить помірне - 1366 на 768 точок. Дисплей підтримує десятіточечний сенсорне введення, а в комплект поставки планшета входить стилус.

Оскільки Intel Celeron 1037U відноситься до ультрамобільної лінійці процесорів, що славляться низьким енергоспоживанням, а деталізація екрану за сучасними мірками скромна, акумулятора ємністю 4800 мАч планшету вистачає на 5-7 годин.

В цілому, сама наявність GSM-модуля в пристрої, що є в рівній мірі і планшетом, і ноутбуком на Windows 8 - це плюс. І люди, з якихось причин вирішили здійснювати дзвінки з комп'ютера, цей «плюс» очевидно високо оцінять.

Якщо вам не потрібен планшет з операційною системою Windows 8, що володіє таким великим екраном, як у iRU C1101W, то можна звернути увагу на Prestigio MultiPad PMP810TF 3G.

Prestigio MultiPad PMP810TF 3G - планшет, випущений зовсім недавно, а тому володіє цілком сучасною конфігурацією. Його основою став чотирьохядерний процесор ntel Atom Z3735F з частотою 1,83 гігагерца. Завдяки новій архітектурі Bay Trail-T термопакет процесора становить всього 2,2 ват.

Як і у iRU C1101W, в Prestigio MultiPad PMP810TF 3G встановлено 2 гігабайти оперативної пам'яті і 64 гігабайти робочої на SSD. Втім, під маркою Prestigio випускаються і версії PMP810TE 3G з 16 гігабайтами і PMP810TD 3G - з 32. Всі вони, зрозуміло, мають слотом для установки карт формату MicroSD.

Всі вони, зрозуміло, мають слотом для установки карт формату MicroSD

Prestigio MultiPad PMP810TF 3G

Дисплей Prestigio MultiPad PMP810TF 3G з досить стандартною для планшетів діагоналлю 10,1 дюйма використовує матрицю IPS з роздільною здатністю 1280 на 800 точок. Пристрій не претендує на статус професійного інструменту, тому екран глянцевий, з соковитою передачею кольору і хорошою яскравістю.

На відміну від IRu C1101W планшет Prestigio не комплектується клавіатурою ні у вигляді чохла, ні у вигляді док-станції. Однак сторонні пристрої - як бездротові з інтерфейсом Bluetooth, так і провідні з USB - MultiPad PMP810TF 3G підтримує.

Акумулятор у Prestigio MultiPad PMP810TF 3G досить ємний - на 7000 мАг. Це дозволяє виробникові гарантувати автономну роботу планшета протягом не менше 6 годин. Втім, це досить песимістична оцінка, в реальності пристрій працює довше.

В цілому, Prestigio MultiPad PMP810TF 3G - це хороша альтернатива iRU C1101W. У моделі менше діагональ, але більше дозвіл екрана. У комплекті немає ні клавіатури, ні стилуса, але ціна пристрою нижче майже на 10 тисяч рублів.

У комплекті немає ні клавіатури, ні стилуса, але ціна пристрою нижче майже на 10 тисяч рублів

IRu Pad Master B1002GW

Правда, в арсеналі IRu є відповідь на цінову війну з боку Prestigio - iRU Pad Master B1002GW. Цей планшет коштує відносно недорого, його екран за характеристиками ідентичний дисплею Prestigio MultiPad PMP810TF 3G і він теж працює на базі процесора Intel Atom. Однак у iRU Pad Master B1002GW є незаперечна перевага: два слота для SIM-карт. Суттєвий козир, коли мова йде про використання функції голосових дзвінків через мережу GSM.


ПроцесорЕкранАкумуляторЦінаiRU C1101W

Intel Celeron 1037U

2x 1,8 ГГц

11,6 "

1366x768 пікс.

4800 мАч i 24 000 Prestigio MultiPad PMP810TF 3G

Intel Atom Z3735F

4x 1,83 ГГц

IPS 10,1 ''

1280x800 пікс.

7000 мАг i 15 000 IRu Pad Master B1002GW

Intel Atom Z3740

4x 1,5 ГГц

IPS 10,1 ''

1280x800 пікс.

7900 мАг i 16 000

Джерело: ZOOM.CNews

GSM-планшети на Android з двома SIM-картами

Підтримка роботи з двома SIM-картами - ось що поки визначає перевагу фаблет над GSM-планшетами. Дуже затребувана в сучасному світі опція поки знаходить слабку конструкторську підтримку у виробників большеекранних пристроїв. Однак сказати, що вибір в цьому класі у GSM-планшетів геть відсутня, теж не можна.

Відмінним співвідношенням характеристик і ціни сьогодні володіє недавно з'явився на ринку «двухсімочний» GSM-планшет ASUS Fonepad 7 версії FE375CXG (це важливо!).

Пристрій працює під управлінням операційної системи Android версії 4.4. Його серцем став чотирьохядерний процесор Intel Intel Atom Z3530, який конвертує свої 1,3 гігагерц частоти в 33 тисячі балів за курсом AnTuTu. Графічним придатком чіпа є ядро ​​PowerVR G6430. Планшет оснащений гігабайтом оперативної пам'яті і 8 гігабайтами робочої (зрозуміло, з можливістю розширення за рахунок карт MicroSD). Звичайно, це не багато, але своїм виправданням ASUS Fonepad 7 FE375CXG справедливо вважає вельми комфортну вартість.

ASUS Fonepad 7 FE375CXG

З точки зору використання планшета як заміни стільниковому телефону, дисплей ASUS Fonepad 7 FE375CXG з його діагоналлю 7 дюймів - це гідність. Планшет має ширину трохи менше 11 сантиметрів і масу 300 грам. При певному поєднанні зростання і розміру долоні його покупець цілком може розмовляти з цього пристрою в звичній позі, без використання гарнітур. Дозвіл екрану ASUS Fonepad 7 FE375CXG - 1280 на 800 точок. Рівень не преміальний, але і не провальний. Тип матриці - IPS. Якість - гарне, цілком очікуване від виробника рівня Asus.

Ємність акумулятора ASUS Fonepad 7 FE375CXG становить 4270 мАг. За запевненнями конструкторів планшета цього досить для 12 годин автономної роботи. Заява відповідає дійсності - на день батареї вистачає зовсім точно.

В цілому, ASUS Fonepad 7 FE375CXG - це дуже хороший планшет для того, кому потрібно пристрій з екраном комфортного розміру, двома SIM-картами, модулем GSM і брендом з хорошою репутацією в усьому світі. Оскільки якщо відкинути останній нюанс як малозначне, то в класі двухсимочних GSM-планшетів можна знайти варіанти і цікавіше. По крайней мере, з точки зору теоретичних характеристик.

Наприклад, можна згадати пару популярних на китайському ринку планшетів: SENKATEL Maximus S1 і CHUWI VX3. Пристрої, м'яко кажучи, дуже сильно схожі одне на інше і зовні і внутрішньо, правда першому вже вдалося дістатися до кордонів офіційної російської роздробу, а другий поки сподівається на сарафанне радіо в інтернеті, онлайнові магазини і «Пошту Росії».

SENKATEL Maximus S1 і CHUWI VX3

При натисканні на зображення завантажиться повнорозмірне фотографія планшета

Технічні характеристики SENKATEL Maximus S1 і CHUWI VX3 радують око: Android 4.4, восьміядерний чіп MediaTek MT6592 з частотою 1,7 гігагерца, 2 гігабайти оперативної пам'яті, 7-дюймова матриця IPS з роздільною здатністю 1920 на 1200 пікселів. Кілька насторожує ємність аккуулятора - 3000 мАг для такої серйозної комплектації виглядає ризиковано. Однак ціни на моделі 9500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за SENKATEL Maximus S1 і 200 доларів (без урахування послуг пошти) за CHUWI VX3 - провокують ризикнути.


ПроцесорЕкранАкумуляторЦінаASUS Fonepad 7 FE375CXG

Intel Atom Z3560

4x 1,83 ГГц

IPS 7 '' 1280x800 пікс. 4270 мАг i 8 000 SENKATEL Maximus S1

MediaTek MT6592

8x 1,7ГГц

IPS 7 ''

1920x1200 пікс.

3000 мАг i 9 500 CHUWI VX3

MediaTek MT6592

8x 1,7ГГц

IPS 7 ''

1920x1200 пікс.

3000 мАг 200 USD

Джерело: ZOOM.CNews