Mobile-review.com Трансформер Microsoft Surface Book 2, створений проти MacBook Pro

  1. Ідеологічні відмінності Surface Book 2 від MacBook Pro
  2. Посилання по темі

«Якщо довго мучитися, що-небудь вийде»
Народна мудрість

Привіт.

Можна як завгодно ставитися до Microsoft і їх спробам випускати залізяки, але не можна не визнати, що в компанії є кілька аспектів, які допомагають або сильно заважають їй жити. Одним з таких якостей є завзятість в проходженні до мети незалежно від того, наскільки ця мета реальна, наскільки вона досяжна або потрібна. Бунтувалися в мобільній версії ОС до останнього, щоб витратити кілька десятків мільярдів, а точніше, спалити ці гроші. Запуск власної лінійки залозок виглядав приблизно таким же екстравагантним ходом, тим більше що для Windows існує десяток іменитих виробників, які прекрасно справляються зі своїм завданням. У Microsoft абсолютно недвозначно позиціонували проект Surface проти Apple і їх лінійки пристроїв, як планшетів, так і комп'ютерів. І якщо для першого покоління планшетів Surface все було неоднозначно, так само як і наступні пристрої викликали багато питань, то в 2017 році в Microsoft, здається, намацали правильне позиціонування і вміло використовували слабкості Apple, щоб створити реального конкурента MacBook Pro, але працює на Windows.

На жаль, метання в перших поколіннях Surface привели до того, що, крім США, Німеччини і, мабуть, Гонконгу, ніде в світі ці пристрої не продаються в помітних кількостях, про них не завжди згадують. У Росії вони офіційно не представлені, тому що бажаючих ними торгувати за цінами Microsoft немає, а на сірому ринку вони не користуються попитом. Всі, хто хоче таку «іграшку», як правило, самі купують їх в поїздках.

Всі, хто хоче таку «іграшку», як правило, самі купують їх в поїздках

Мабуть, в цьому матеріалі мені хочеться зосередитися на ноутбуці-трансформере Surface Book 2, так як саме він створений для конкуренції з MacBook Pro, про що в Microsoft побічно говорять в порівняннях, представлених на їх промо-сторінці. І мушу сказати, що за останні роки якість Windows сильно зросла, так само як впало якість MacOS (помилки на High Sierra - це щось позамежне і лякає, у мене ноутбук раз в тиждень перезавантажується з помилкою і безбожно гальмує). Як і раніше, Windows і MacOS - це різні світи, які марно порівнювати, щось краще в одній системі, щось в інший. Не будучи апологетом однієї з систем, я завжди обирав комп'ютер і ОС, слідуючи логіці і можливостям, які вони пропонували. Шість років тому купив MacBook Air, три роки тому - MacBook Pro і сміливо можу сказати, що це найкращі ноутбуки того часу, невбивані машинки, які мають величезне число переваг. Наприклад, цей час роботи, яке випливає з тонкої настройки ОС і заліза, яку може зробити тільки виробник і того, і іншого. Безумовно, вони не ідеальні, і багато звичні по Windows речі в MacOS виглядають як біль, наприклад, файлові менеджери і робота з великим об'ємом файлів, але це якось можна перетерпіти і змиритися, а потім вже і запам'ятовуєш комбінації клавіш.

Нове покоління MacBook Pro з сенсорним тачбаром у мене якось не зайшло, здалося, що його зробили заради того, щоб воно справляло враження. Про тих, хто працює за такими машинками, як-то забули, про це був окремий матеріал.

Але, дивлячись, на те, як вміло в Microsoft усвідомили всі мінуси поточних MacBook, хочеться їм аплодувати, ці хлопці зробили максимум можливого для того, щоб їх пропозиція виглядала цікавіше. Давайте разом подивимося на Surface Book 2, щоб зрозуміти, що в ньому є такого, від чого відмовилися в Apple.

Ідеологічні відмінності Surface Book 2 від MacBook Pro

Почну з самого простого і очевидного, Surface Book 2 - це пристрій два в одному, ви можете «відірвати» екран, і тоді у вас в руках залишиться Windows-планшет з повноцінною, настільної ОС, або ви можете користуватися ним з клавіатурою. Який варіант зручніше, кожен вирішує сам, але можу сказати, що наявність альтернативи дуже підкуповує.

Який варіант зручніше, кожен вирішує сам, але можу сказати, що наявність альтернативи дуже підкуповує

Наступний момент - це наявність сенсорного екрану, на якому можна набирати пальцями або використовувати стилус, який дозволить вам малювати або креслити.

Наступний момент - це наявність сенсорного екрану, на якому можна набирати пальцями або використовувати стилус, який дозволить вам малювати або креслити

Наступний важливий момент, вже в базовій конфігурації кожен Book 2 йде з дискретною відеокартою від NVidia (крім однієї, самій початковій моделі, там тільки Intel HD 620), для 13,5-дюймової моделі це GeForce 1050 з 2 ГБ пам'яті, для 15-дюймової GeForce 1060 з 6 ГБ. Фактично ми говоримо про те, що в 13-дюймових MacBook варто тільки графіка від Intel (Intel Iris Plus Graphics 640, 650), а в Book 2 коштує як вона (Intel HD / UHD Graphics 620), так і продуктивна відеокарта від NVidia. У 15-дюймових MacBook дискретна відеокарта також є, це Radeon Pro 555 (2 ГБ) або Radeon Pro 560 (4 ГБ) плюс Intel HD 630. З точки зору продуктивності рішення від NVidia значно краще, також вони підтримують роботу з віртуальними шоломами від Microsoft - Windows Mixed Reality. В Apple на це свято технологій поки не поспішають і в області AR / VR сильно поступаються своїм конкурентам.

В Apple на це свято технологій поки не поспішають і в області AR / VR сильно поступаються своїм конкурентам

Розміри екранів приблизно порівняти, так, в 13.5-дюймової моделі це 3000х2000 точок, в MacBook Pro 13 - 2560x1600 точок. Обсяг SSD в Book 2 - від 256 ГБ, в той час як в MacBook він починається з 128 ГБ, граничний обсяг дорівнює 1 ТБ.

Але найголовніше, що в Microsoft не стали прибирати такі необхідні роз'єми. Для зарядки залишили USB Type C, але також є два повноцінних USB Type A, роз'єм 3.5 мм плюс рідер для SD-карт. У MacBook в залежності від конфігурації від 2 до 4 портів USB Type C (Thunderbolt 3). І те, що в Microsoft не стали прибирати ці порти, відразу ставить їх попереду, так як це просто зручно, і немає ніякого сенсу переконувати себе в зворотному. Уже кілька разів спостерігав, як «щасливі» власники нових MacBook Pro бродять по магазину в пошуках перехідників, які вони благополучно забули вдома. У одного мого товариша вже колекція з перехідників, і він на них розорився. Але кожен раз все одно забуває їх і біжить в поїздці в магазин.

У 15-дюймових ноутбуках на стороні MacBook є невелика перевага: можна замовити конфігурацію з 2 ТБ SSD, в той час як в Book 2 максимальний обсяг - 1 ТБ (але впевнений, що цього вистачить переважній більшості за очі).

Майже нічого не сказав про процесори, в Book 2 це восьме покоління Intel Core, що на одне покоління вище таких же процесорів в MacBook Pro. З інших відмінностей зазначу заявлені 17 годин роботи (програвання відео, що не є роботою) для Book 2, думаю, в реальності число буде не таким красивим, а складе приблизно 9-10 годин комфортної роботи. Що цілком можна порівняти з MacBook Pro, тут не буде якихось чудес, не варто їх чекати.

А тепер найцікавіше, давайте порівняємо ціни і зробимо це в США (так зручніше у всіх сенсах). Отже, початкова конфігурація 13.5-дюймової моделі коштуватиме 1 500 доларів, а початкова конфігурація 15-дюймової моделі - від 2 500 доларів. На перший погляд, це дуже висока вартість, але давайте підберемо на сайті Apple аналогічний MacBook Pro. Несподівано з'ясується, що їх ціна збігається повністю.

Несподівано з'ясується, що їх ціна збігається повністю

При цьому на стороні Book 2 вже перераховані переваги, які роблять його цікавішим. І це при однаковій вартості привід задуматися про покупку такого пристрою.

З іншого боку, для Book 2 залишається нез'ясованим питання якості, в першому поколінні все було не дуже добре, пристрій вийшов сирим і перші півроку страждало від дитячих, але дуже дратівливих болячок (криві драйвери, перезавантаження і так далі). У цього ноутбука був найвищий рівень повернень в США.

Купувати Book 2 в Росії означає приректи себе на відсутність підтримки, я б не ризикнув цього робити, так як при виникненні будь-якої проблеми ви залишитеся з нею один на один. Але те, що апарат унікальний і буде звертати на себе увагу, не викликає ніяких сумнівів.

Попереднє покоління Book вийшло два роки тому і не стало подією для ринку. Не думаю, що Book 2 підірве чарти продажів, для цього немає серйозних передумов, та й модель буде продаватися тільки в ряді країн, що обмежує її потенціал. Але з точки зору заліза в Microsoft явно почали перегравати Apple. За кожен долар ви отримуєте трохи більше від Book 2, ніж від MacBook. І, наприклад, в 2019 році, коли імовірно вийде Book 3, можна буде вибирати між ним і MacBook Pro, причому, з огляду на нинішні тенденції, продукт від Apple може бути помітно слабше і мати безліч глюків. І логіка покупців, які стали частіше купувати такі пристрої від Microsoft (в першу чергу планшети, хоча це дуже вузька і невелика ніша), мені зрозуміла - вони шукають вигідну пропозицію і знаходять його.

А що ви думаєте про Book 2, що потрібно зробити Microsoft, щоб ви його купили?

PS Поки писав цей текст і ставив дурні питання причетним до Microsoft, отримав досить цікаву інформацію, що в компанії розглядають можливість відкрити перший фірмовий магазин на території Росії. У ньому тоді будуть представлені всі новинки. Це може статися в кінці першого півріччя 2018 року. Але поки варто це розглядати як чутки, так як на таких тимчасових дистанціях концепція встигне змінитися з десяток разів. Але відрадно думати, що в Microsoft задумалися про те, щоб більш щільно працювати з російським ринком.

Посилання по темі

Поділитися:

Ми в соціальних мережах:


Є, що додати ?! Пишіть ... [email protected]

А що ви думаєте про Book 2, що потрібно зробити Microsoft, щоб ви його купили?