Новий макбук краще старих двох: враження від MBP 2017

  1. Новий макбук краще старих двох: враження від MBP 2017 В своїй попередній статті я розповіла захоплюючу...
  2. Новий макбук краще старих двох: враження від MBP 2017

Новий макбук краще старих двох: враження від MBP 2017

Новий макбук краще старих двох: враження від MBP 2017

В своїй попередній статті я розповіла захоплюючу історію про те, як я в цілях економії (і з бажання спробувати нове) вирішила змінити свій старенький MacBook Pro 2010 року на новинку на базі Windows 10 - Surface Laptop. У підсумку я вирішила, що 12 років на «маках» були не просто так і немає сенсу ламати собі голову і все звички. Ноутбук MS Surface був зданий в магазин, а замість нього до мене приїхав красавчик MacBook Pro 2017 року з екраном 13,3 дюйма. І так, без тачбара (про це багато хто запитував). Так як я спочатку збиралася заощадити, то, природно, взяла мінімальну конфігурацію. Необхідності в touchbar не бачу.

Необхідності в touchbar не бачу

Чому саме він?

А інших варіантів і не було. MacBook Air я не розглядала. Він давно не оновлювався і не володіє retina-екраном, хоч і відносно дешевий. Брати ноут в 2018 році з таким екраном я сенсу не бачила. Адже купую на довгий термін.

Останній «нормальний» макбук (в сенсі, з різними роз'ємами, що світиться яблучком і magsafe) 2015 роки вже не продається офіційно. Брати з рук я не хотіла - за великі гроші пропонуються девайси без гарантії, нехай і в ідеальному стані. Так, я в курсі, що «маки» надійні, попередній за 8 років що тільки ні пережив. Але все одно не хочеться віддати таку суму і «потрапити».

Ще мені не раз «сватали» 12-дюймову модель, яка просто MacBook, а не Pro. Ви знаєте, мені він здався занадто компактним. Ця клавіатура на всю нижню панель ... Цей екранчик ... Так, розумію, різниця в діагоналі з 13,3 всього 1,3 дюйма, але мені це здалося істотним. Я працюю з текстами, на більший екран комфортніше дивитися.

Крім того, у 12-дюймової версії пасивне охолодження. У мене немає важких завдань, але все одно іноді так навантажую свою «Прошка», що вона на кілька секунд включає кулери. 12-дюймовий, мабуть, в такі моменти зовсім знижує потужність. Та й процесор в мінімальній конфігурації там слабенький.

І ще момент: 12-дюймовий MacBook і 13,3-дюймовий MacBook Pro коштують однаково. Тобто в активі одного супер компактність і легкість, а в активі іншого запас потужності. Так як я працюю вдома і нікуди не тягаю ноутбук, очевидно, що мені підходить другий варіант.

зовнішність

Він красунчик. До речі, про легкість і компактність. Після «бандури», якою був мій MBP 2010 «прошка» 2017 року виглядає тоненькою пушіночкой. Та й на дотик такий же. Так що гнатися за 12-кою я сенсу не бачила.



Вибачте, що ноут не в фокусі, але зате кіт!

Що ще кинулося в очі відразу? Маленькі рамки екрану, динаміки з боків від клавіатури, величезний тачпад.


Що я втратила, сидячи 8 років на старому макбуки? По-перше світиться яблучко. Ну ладно, дзеркальне теж дуже нічого.


Спасибі Яндексу - наклейки на НГ надіслав!

По-друге, magsafe-роз'єм для зарядки. Багато хто нарікає, що його прибрали, ідея адже була геніальна. Тепер зарядка як в айфоне або Айпад (не по типу роз'єму, звичайно, а саме за способом її утикання). Забавно, навіть індикація заряду і звук при підключенні в мережі такий же, як в iOS. Не скажу, що новий роз'єм напружує. Інша реалізація і все. Ситуацій, коли ноут смикають за кабель, не допускаю. Та й взагалі він нечасто увімкнений у розетку. Чула про різні «приблуди» від сторонніх виробників, які повертають «магсейф», але, повторюся, не страждаю.

Ах да, хотілося б вірити, що нові дроти у Apple не мають особливості перетиратися. У попереднього макбука змінила три зарядки. За 8 років, правда.

З дрібниць: пропав світловий індикатор «заряджений / заряджається» на кабелі і кнопочка на боці корпусу, при натисканні на яку світлодіоди показували рівень заряду акумулятора. Тепер тільки ноутбук відкривати, якщо хочеться дізнатися, наскільки він заряджений. Ну і звичної кнопки включення вже немає (точніше, вона тепер частина клавіатури), але вона і не була потрібна.

Деякі страждають без USB, я ні. Не пам'ятаю, коли цим роз'ємом в останній раз користувалася. Хтось нарікає, що айфон до макбуков не підключений. А у мене немає айфона. Мій Galaxy S8 оснащений тим же USB-C роз'ємом, що і ноутбук. Так що їх від одного проводу можу заряджати. Зручно!

екран

Вперше працюю з «ретиной» і це, звичайно, прекрасно. Чіткість ідеальна, на екран вміщується багато, працювати і з текстами, і з зображеннями саме те. І на відміну від короткого досвіду з Windows, в Mac OS жодної не адаптованою для retina програми не зустріла.

До речі, екран витягнуть в довжину, так що я вперше за довгий час перенесла док на бічну сторону: в висоту влазить більше. На старому маці намагалася, але не зрослося, а зараз швидко звикла.


Тачпад, клавіатура

Тачпади у макбуков традиційно кращі по частині зручності і чутливості. У MBP останніх поколінь вони ще й величезні, мені це подобається.

З нового для мене - force touch. Це коли на тачпад можна натиснути сильніше і, наприклад, відкрити попередній файлу. Але я як звикла робити це прогалиною, так і роблю. Мені цей «клацання із зусиллям» не дуже подобається на дотик. Можливо, справа звички.

Можливо, справа звички

Клавіатурою захоплюватися не буду ... З 2016 її механізм змінили на догоду тонкощі. Тепер у клавіш ооооооочень короткий хід. Спочатку це так незвично, що словами не описати. І через 3 тижні, блін, теж незвично. Навіть не знаю, в чому справа. Може, трохи інша форма клавіш. Може, трохи інше відстань між ними. Може (мабуть, напевно) то, що кнопки зробили супер чутливими і вони спрацьовують навіть від найлегшого дотику збоку. Коротше, я роблю багато помилок. Що при моїй роботі (писати багато текстів) напружує.

Дивно, але на Surface Laptop у мене не було проблем з печаткою. Хоч клавіатура була й інша, але з традиційним ходом.

Багато мені писали, що це питання звички, що після 8 років на старій «клаві» складно перебудуватися. А потім я вже друкувати ні на який інший не захочу. Що ж, я дуууже чекаю цього прекрасного моменту.

Варто додати: мене не раз лякали історіями про те, що butterfly-механізм з часом псується, якщо під клавіші потрапляють пилинки. Ну а потім ноутбуки або несуть в сервіс, або в домашніх умовах продувають стисненим повітрям. Таких скарг було чимало про моделі 2016 року. Щиро сподіваюся, що в 2017-х щось поміняли. Сама поки з проблемами не стикалася. Проте я з нього в прямому сенсі пилинки здував, якщо бачу! Мало що.

До речі, ще нова клавіатура голосно стукає. Але я швидко перестала це помічати.

продуктивність

Головне, що мене радує після 8-річного старого макбука: швидкість роботи! Ще б пак! Він справляється з будь-якими завданнями і зовсім не шумить. Старий включав «злітний режим» навіть при розмові по скайпу або якщо відкрити кілька вкладок в браузері.

Вперше я почула шум вентиляторів в моєму MBP, коли відкрила в Safari більше 60 вкладок (шукала інформацію для роботи і кликала на безліч статей по різних запитах в гуглі). І то він пошумел рівно 10 секунд і все. Вау! Мій старий макбук не витримав би вже на 30-й вкладці і почав би безбожно гальмувати.

ОС

Про софт багато писати не буду, тут нічого особливого. Моя улюблена і звична «Макось», було чудово повернутися до неї після «вінди». На старому ноутбуці я теж працювала в Sierra. На High Sierra поки оновлюватися не планую, нехай спочатку відшліфують.

Кумедний факт - я налаштувала систему з нуля (раніше тільки оновлення «накочувала») і прийшла до несподіваного висновку: Dashboard більше не актуальне. Ну тобто воно працює, але ніяких плагінів вже давно немає, не підтримуються і не завантажуються, відповідний розділ сайту Apple виглядає як з 2000-х, іконки зі старим добрим НЕ-material дизайном. Коротше, все перенесли в Notification Center. А я так і звикла вести мишку в нижній кут і відкривати Dashboard. Стереопари, що тут скажеш.



пам'ять

У мінімальній конфігурації MBP 2017 128 ГБ пам'яті. Мене не раз запитували, чи достатньо цього? Кому як. Я майже нічого «важкого" не зберігаю на ноутбуці. Робота - в Google Docs, пошта - в GMail, фото- і відеоархів - в хмарному сервісі. Музика, кіно - в стрімінгових сервісах. Перелік необхідного мені софта не дуже великий. Загалом, зараз у мене вільно 96 ГБ і мене все влаштовує.

акумулятор

При ненапряжний роботі з текстами та інтернетом одного заряду вистачає на 9-10 годин. Я використовую ноутбук по суті як планшет: на зарядку ставлю тільки на ніч і то не кожен день.

Питала в соцмережах, чи варто якось стежити за акумулятором. Наприклад, частіше тримати на зарядці і не витрачати ресурс. В основному говорять, що не варто розряджати більше, ніж на 80%. І робити цикл зарядки-розрядки хоча б раз на тиждень. А в цілому можна не морочитися - у макбуков якісні акумулятори. Я можу підтвердити: в моєму «дідка» батарея стала просити заміни тільки до кінця минулого року, тобто через 7 років роботи.

Разом

Хороший ноутбук. Хоча ще б він за такі гроші не був хорошим. Сподіваюся, і з клавіатурою ми подружимося, і прослужить він мені багато років.

Сподіваюся, і з клавіатурою ми подружимося, і прослужить він мені багато років

Фото - CNET

А що ви думаєте про нинішні макбуков?

Новий макбук краще старих двох: враження від MBP 2017

Новий макбук краще старих двох: враження від MBP 2017

В своїй попередній статті я розповіла захоплюючу історію про те, як я в цілях економії (і з бажання спробувати нове) вирішила змінити свій старенький MacBook Pro 2010 року на новинку на базі Windows 10 - Surface Laptop. У підсумку я вирішила, що 12 років на «маках» були не просто так і немає сенсу ламати собі голову і все звички. Ноутбук MS Surface був зданий в магазин, а замість нього до мене приїхав красавчик MacBook Pro 2017 року з екраном 13,3 дюйма. І так, без тачбара (про це багато хто запитував). Так як я спочатку збиралася заощадити, то, природно, взяла мінімальну конфігурацію. Необхідності в touchbar не бачу.

Необхідності в touchbar не бачу

Чому саме він?

А інших варіантів і не було. MacBook Air я не розглядала. Він давно не оновлювався і не володіє retina-екраном, хоч і відносно дешевий. Брати ноут в 2018 році з таким екраном я сенсу не бачила. Адже купую на довгий термін.

Останній «нормальний» макбук (в сенсі, з різними роз'ємами, що світиться яблучком і magsafe) 2015 роки вже не продається офіційно. Брати з рук я не хотіла - за великі гроші пропонуються девайси без гарантії, нехай і в ідеальному стані. Так, я в курсі, що «маки» надійні, попередній за 8 років що тільки ні пережив. Але все одно не хочеться віддати таку суму і «потрапити».

Ще мені не раз «сватали» 12-дюймову модель, яка просто MacBook, а не Pro. Ви знаєте, мені він здався занадто компактним. Ця клавіатура на всю нижню панель ... Цей екранчик ... Так, розумію, різниця в діагоналі з 13,3 всього 1,3 дюйма, але мені це здалося істотним. Я працюю з текстами, на більший екран комфортніше дивитися.

Крім того, у 12-дюймової версії пасивне охолодження. У мене немає важких завдань, але все одно іноді так навантажую свою «Прошка», що вона на кілька секунд включає кулери. 12-дюймовий, мабуть, в такі моменти зовсім знижує потужність. Та й процесор в мінімальній конфігурації там слабенький.

І ще момент: 12-дюймовий MacBook і 13,3-дюймовий MacBook Pro коштують однаково. Тобто в активі одного супер компактність і легкість, а в активі іншого запас потужності. Так як я працюю вдома і нікуди не тягаю ноутбук, очевидно, що мені підходить другий варіант.

зовнішність

Він красунчик. До речі, про легкість і компактність. Після «бандури», якою був мій MBP 2010 «прошка» 2017 року виглядає тоненькою пушіночкой. Та й на дотик такий же. Так що гнатися за 12-кою я сенсу не бачила.



Вибачте, що ноут не в фокусі, але зате кіт!

Що ще кинулося в очі відразу? Маленькі рамки екрану, динаміки з боків від клавіатури, величезний тачпад.


Що я втратила, сидячи 8 років на старому макбуки? По-перше світиться яблучко. Ну ладно, дзеркальне теж дуже нічого.


Спасибі Яндексу - наклейки на НГ надіслав!

По-друге, magsafe-роз'єм для зарядки. Багато хто нарікає, що його прибрали, ідея адже була геніальна. Тепер зарядка як в айфоне або Айпад (не по типу роз'єму, звичайно, а саме за способом її утикання). Забавно, навіть індикація заряду і звук при підключенні в мережі такий же, як в iOS. Не скажу, що новий роз'єм напружує. Інша реалізація і все. Ситуацій, коли ноут смикають за кабель, не допускаю. Та й взагалі він нечасто увімкнений у розетку. Чула про різні «приблуди» від сторонніх виробників, які повертають «магсейф», але, повторюся, не страждаю.

Ах да, хотілося б вірити, що нові дроти у Apple не мають особливості перетиратися. У попереднього макбука змінила три зарядки. За 8 років, правда.

З дрібниць: пропав світловий індикатор «заряджений / заряджається» на кабелі і кнопочка на боці корпусу, при натисканні на яку світлодіоди показували рівень заряду акумулятора. Тепер тільки ноутбук відкривати, якщо хочеться дізнатися, наскільки він заряджений. Ну і звичної кнопки включення вже немає (точніше, вона тепер частина клавіатури), але вона і не була потрібна.

Деякі страждають без USB, я ні. Не пам'ятаю, коли цим роз'ємом в останній раз користувалася. Хтось нарікає, що айфон до макбуков не підключений. А у мене немає айфона. Мій Galaxy S8 оснащений тим же USB-C роз'ємом, що і ноутбук. Так що їх від одного проводу можу заряджати. Зручно!

екран

Вперше працюю з «ретиной» і це, звичайно, прекрасно. Чіткість ідеальна, на екран вміщується багато, працювати і з текстами, і з зображеннями саме те. І на відміну від короткого досвіду з Windows, в Mac OS жодної не адаптованою для retina програми не зустріла.

До речі, екран витягнуть в довжину, так що я вперше за довгий час перенесла док на бічну сторону: в висоту влазить більше. На старому маці намагалася, але не зрослося, а зараз швидко звикла.


Тачпад, клавіатура

Тачпади у макбуков традиційно кращі по частині зручності і чутливості. У MBP останніх поколінь вони ще й величезні, мені це подобається.

З нового для мене - force touch. Це коли на тачпад можна натиснути сильніше і, наприклад, відкрити попередній файлу. Але я як звикла робити це прогалиною, так і роблю. Мені цей «клацання із зусиллям» не дуже подобається на дотик. Можливо, справа звички.

Можливо, справа звички

Клавіатурою захоплюватися не буду ... З 2016 її механізм змінили на догоду тонкощі. Тепер у клавіш ооооооочень короткий хід. Спочатку це так незвично, що словами не описати. І через 3 тижні, блін, теж незвично. Навіть не знаю, в чому справа. Може, трохи інша форма клавіш. Може, трохи інше відстань між ними. Може (мабуть, напевно) то, що кнопки зробили супер чутливими і вони спрацьовують навіть від найлегшого дотику збоку. Коротше, я роблю багато помилок. Що при моїй роботі (писати багато текстів) напружує.

Дивно, але на Surface Laptop у мене не було проблем з печаткою. Хоч клавіатура була й інша, але з традиційним ходом.

Багато мені писали, що це питання звички, що після 8 років на старій «клаві» складно перебудуватися. А потім я вже друкувати ні на який інший не захочу. Що ж, я дуууже чекаю цього прекрасного моменту.

Варто додати: мене не раз лякали історіями про те, що butterfly-механізм з часом псується, якщо під клавіші потрапляють пилинки. Ну а потім ноутбуки або несуть в сервіс, або в домашніх умовах продувають стисненим повітрям. Таких скарг було чимало про моделі 2016 року. Щиро сподіваюся, що в 2017-х щось поміняли. Сама поки з проблемами не стикалася. Проте я з нього в прямому сенсі пилинки здував, якщо бачу! Мало що.

До речі, ще нова клавіатура голосно стукає. Але я швидко перестала це помічати.

продуктивність

Головне, що мене радує після 8-річного старого макбука: швидкість роботи! Ще б пак! Він справляється з будь-якими завданнями і зовсім не шумить. Старий включав «злітний режим» навіть при розмові по скайпу або якщо відкрити кілька вкладок в браузері.

Вперше я почула шум вентиляторів в моєму MBP, коли відкрила в Safari більше 60 вкладок (шукала інформацію для роботи і кликала на безліч статей по різних запитах в гуглі). І то він пошумел рівно 10 секунд і все. Вау! Мій старий макбук не витримав би вже на 30-й вкладці і почав би безбожно гальмувати.

ОС

Про софт багато писати не буду, тут нічого особливого. Моя улюблена і звична «Макось», було чудово повернутися до неї після «вінди». На старому ноутбуці я теж працювала в Sierra. На High Sierra поки оновлюватися не планую, нехай спочатку відшліфують.

Кумедний факт - я налаштувала систему з нуля (раніше тільки оновлення «накочувала») і прийшла до несподіваного висновку: Dashboard більше не актуальне. Ну тобто воно працює, але ніяких плагінів вже давно немає, не підтримуються і не завантажуються, відповідний розділ сайту Apple виглядає як з 2000-х, іконки зі старим добрим НЕ-material дизайном. Коротше, все перенесли в Notification Center. А я так і звикла вести мишку в нижній кут і відкривати Dashboard. Стереопари, що тут скажеш.



пам'ять

У мінімальній конфігурації MBP 2017 128 ГБ пам'яті. Мене не раз запитували, чи достатньо цього? Кому як. Я майже нічого «важкого" не зберігаю на ноутбуці. Робота - в Google Docs, пошта - в GMail, фото- і відеоархів - в хмарному сервісі. Музика, кіно - в стрімінгових сервісах. Перелік необхідного мені софта не дуже великий. Загалом, зараз у мене вільно 96 ГБ і мене все влаштовує.

акумулятор

При ненапряжний роботі з текстами та інтернетом одного заряду вистачає на 9-10 годин. Я використовую ноутбук по суті як планшет: на зарядку ставлю тільки на ніч і то не кожен день.

Питала в соцмережах, чи варто якось стежити за акумулятором. Наприклад, частіше тримати на зарядці і не витрачати ресурс. В основному говорять, що не варто розряджати більше, ніж на 80%. І робити цикл зарядки-розрядки хоча б раз на тиждень. А в цілому можна не морочитися - у макбуков якісні акумулятори. Я можу підтвердити: в моєму «дідка» батарея стала просити заміни тільки до кінця минулого року, тобто через 7 років роботи.

Разом

Хороший ноутбук. Хоча ще б він за такі гроші не був хорошим. Сподіваюся, і з клавіатурою ми подружимося, і прослужить він мені багато років.

Сподіваюся, і з клавіатурою ми подружимося, і прослужить він мені багато років

Фото - CNET

А що ви думаєте про нинішні макбуков?

Новий макбук краще старих двох: враження від MBP 2017

Новий макбук краще старих двох: враження від MBP 2017

В своїй попередній статті я розповіла захоплюючу історію про те, як я в цілях економії (і з бажання спробувати нове) вирішила змінити свій старенький MacBook Pro 2010 року на новинку на базі Windows 10 - Surface Laptop. У підсумку я вирішила, що 12 років на «маках» були не просто так і немає сенсу ламати собі голову і все звички. Ноутбук MS Surface був зданий в магазин, а замість нього до мене приїхав красавчик MacBook Pro 2017 року з екраном 13,3 дюйма. І так, без тачбара (про це багато хто запитував). Так як я спочатку збиралася заощадити, то, природно, взяла мінімальну конфігурацію. Необхідності в touchbar не бачу.

Необхідності в touchbar не бачу

Чому саме він?

А інших варіантів і не було. MacBook Air я не розглядала. Він давно не оновлювався і не володіє retina-екраном, хоч і відносно дешевий. Брати ноут в 2018 році з таким екраном я сенсу не бачила. Адже купую на довгий термін.

Останній «нормальний» макбук (в сенсі, з різними роз'ємами, що світиться яблучком і magsafe) 2015 роки вже не продається офіційно. Брати з рук я не хотіла - за великі гроші пропонуються девайси без гарантії, нехай і в ідеальному стані. Так, я в курсі, що «маки» надійні, попередній за 8 років що тільки ні пережив. Але все одно не хочеться віддати таку суму і «потрапити».

Ще мені не раз «сватали» 12-дюймову модель, яка просто MacBook, а не Pro. Ви знаєте, мені він здався занадто компактним. Ця клавіатура на всю нижню панель ... Цей екранчик ... Так, розумію, різниця в діагоналі з 13,3 всього 1,3 дюйма, але мені це здалося істотним. Я працюю з текстами, на більший екран комфортніше дивитися.

Крім того, у 12-дюймової версії пасивне охолодження. У мене немає важких завдань, але все одно іноді так навантажую свою «Прошка», що вона на кілька секунд включає кулери. 12-дюймовий, мабуть, в такі моменти зовсім знижує потужність. Та й процесор в мінімальній конфігурації там слабенький.

І ще момент: 12-дюймовий MacBook і 13,3-дюймовий MacBook Pro коштують однаково. Тобто в активі одного супер компактність і легкість, а в активі іншого запас потужності. Так як я працюю вдома і нікуди не тягаю ноутбук, очевидно, що мені підходить другий варіант.

зовнішність

Він красунчик. До речі, про легкість і компактність. Після «бандури», якою був мій MBP 2010 «прошка» 2017 року виглядає тоненькою пушіночкой. Та й на дотик такий же. Так що гнатися за 12-кою я сенсу не бачила.



Вибачте, що ноут не в фокусі, але зате кіт!

Що ще кинулося в очі відразу? Маленькі рамки екрану, динаміки з боків від клавіатури, величезний тачпад.


Що я втратила, сидячи 8 років на старому макбуки? По-перше світиться яблучко. Ну ладно, дзеркальне теж дуже нічого.


Спасибі Яндексу - наклейки на НГ надіслав!

По-друге, magsafe-роз'єм для зарядки. Багато хто нарікає, що його прибрали, ідея адже була геніальна. Тепер зарядка як в айфоне або Айпад (не по типу роз'єму, звичайно, а саме за способом її утикання). Забавно, навіть індикація заряду і звук при підключенні в мережі такий же, як в iOS. Не скажу, що новий роз'єм напружує. Інша реалізація і все. Ситуацій, коли ноут смикають за кабель, не допускаю. Та й взагалі він нечасто увімкнений у розетку. Чула про різні «приблуди» від сторонніх виробників, які повертають «магсейф», але, повторюся, не страждаю.

Ах да, хотілося б вірити, що нові дроти у Apple не мають особливості перетиратися. У попереднього макбука змінила три зарядки. За 8 років, правда.

З дрібниць: пропав світловий індикатор «заряджений / заряджається» на кабелі і кнопочка на боці корпусу, при натисканні на яку світлодіоди показували рівень заряду акумулятора. Тепер тільки ноутбук відкривати, якщо хочеться дізнатися, наскільки він заряджений. Ну і звичної кнопки включення вже немає (точніше, вона тепер частина клавіатури), але вона і не була потрібна.

Деякі страждають без USB, я ні. Не пам'ятаю, коли цим роз'ємом в останній раз користувалася. Хтось нарікає, що айфон до макбуков не підключений. А у мене немає айфона. Мій Galaxy S8 оснащений тим же USB-C роз'ємом, що і ноутбук. Так що їх від одного проводу можу заряджати. Зручно!

екран

Вперше працюю з «ретиной» і це, звичайно, прекрасно. Чіткість ідеальна, на екран вміщується багато, працювати і з текстами, і з зображеннями саме те. І на відміну від короткого досвіду з Windows, в Mac OS жодної не адаптованою для retina програми не зустріла.

До речі, екран витягнуть в довжину, так що я вперше за довгий час перенесла док на бічну сторону: в висоту влазить більше. На старому маці намагалася, але не зрослося, а зараз швидко звикла.


Тачпад, клавіатура

Тачпади у макбуков традиційно кращі по частині зручності і чутливості. У MBP останніх поколінь вони ще й величезні, мені це подобається.

З нового для мене - force touch. Це коли на тачпад можна натиснути сильніше і, наприклад, відкрити попередній файлу. Але я як звикла робити це прогалиною, так і роблю. Мені цей «клацання із зусиллям» не дуже подобається на дотик. Можливо, справа звички.

Можливо, справа звички

Клавіатурою захоплюватися не буду ... З 2016 її механізм змінили на догоду тонкощі. Тепер у клавіш ооооооочень короткий хід. Спочатку це так незвично, що словами не описати. І через 3 тижні, блін, теж незвично. Навіть не знаю, в чому справа. Може, трохи інша форма клавіш. Може, трохи інше відстань між ними. Може (мабуть, напевно) то, що кнопки зробили супер чутливими і вони спрацьовують навіть від найлегшого дотику збоку. Коротше, я роблю багато помилок. Що при моїй роботі (писати багато текстів) напружує.

Дивно, але на Surface Laptop у мене не було проблем з печаткою. Хоч клавіатура була й інша, але з традиційним ходом.

Багато мені писали, що це питання звички, що після 8 років на старій «клаві» складно перебудуватися. А потім я вже друкувати ні на який інший не захочу. Що ж, я дуууже чекаю цього прекрасного моменту.

Варто додати: мене не раз лякали історіями про те, що butterfly-механізм з часом псується, якщо під клавіші потрапляють пилинки. Ну а потім ноутбуки або несуть в сервіс, або в домашніх умовах продувають стисненим повітрям. Таких скарг було чимало про моделі 2016 року. Щиро сподіваюся, що в 2017-х щось поміняли. Сама поки з проблемами не стикалася. Проте я з нього в прямому сенсі пилинки здував, якщо бачу! Мало що.

До речі, ще нова клавіатура голосно стукає. Але я швидко перестала це помічати.

продуктивність

Головне, що мене радує після 8-річного старого макбука: швидкість роботи! Ще б пак! Він справляється з будь-якими завданнями і зовсім не шумить. Старий включав «злітний режим» навіть при розмові по скайпу або якщо відкрити кілька вкладок в браузері.

Вперше я почула шум вентиляторів в моєму MBP, коли відкрила в Safari більше 60 вкладок (шукала інформацію для роботи і кликала на безліч статей по різних запитах в гуглі). І то він пошумел рівно 10 секунд і все. Вау! Мій старий макбук не витримав би вже на 30-й вкладці і почав би безбожно гальмувати.

ОС

Про софт багато писати не буду, тут нічого особливого. Моя улюблена і звична «Макось», було чудово повернутися до неї після «вінди». На старому ноутбуці я теж працювала в Sierra. На High Sierra поки оновлюватися не планую, нехай спочатку відшліфують.

Кумедний факт - я налаштувала систему з нуля (раніше тільки оновлення «накочувала») і прийшла до несподіваного висновку: Dashboard більше не актуальне. Ну тобто воно працює, але ніяких плагінів вже давно немає, не підтримуються і не завантажуються, відповідний розділ сайту Apple виглядає як з 2000-х, іконки зі старим добрим НЕ-material дизайном. Коротше, все перенесли в Notification Center. А я так і звикла вести мишку в нижній кут і відкривати Dashboard. Стереопари, що тут скажеш.



пам'ять

У мінімальній конфігурації MBP 2017 128 ГБ пам'яті. Мене не раз запитували, чи достатньо цього? Кому як. Я майже нічого «важкого" не зберігаю на ноутбуці. Робота - в Google Docs, пошта - в GMail, фото- і відеоархів - в хмарному сервісі. Музика, кіно - в стрімінгових сервісах. Перелік необхідного мені софта не дуже великий. Загалом, зараз у мене вільно 96 ГБ і мене все влаштовує.

акумулятор

При ненапряжний роботі з текстами та інтернетом одного заряду вистачає на 9-10 годин. Я використовую ноутбук по суті як планшет: на зарядку ставлю тільки на ніч і то не кожен день.

Питала в соцмережах, чи варто якось стежити за акумулятором. Наприклад, частіше тримати на зарядці і не витрачати ресурс. В основному говорять, що не варто розряджати більше, ніж на 80%. І робити цикл зарядки-розрядки хоча б раз на тиждень. А в цілому можна не морочитися - у макбуков якісні акумулятори. Я можу підтвердити: в моєму «дідка» батарея стала просити заміни тільки до кінця минулого року, тобто через 7 років роботи.

Разом

Хороший ноутбук. Хоча ще б він за такі гроші не був хорошим. Сподіваюся, і з клавіатурою ми подружимося, і прослужить він мені багато років.

Сподіваюся, і з клавіатурою ми подружимося, і прослужить він мені багато років

Фото - CNET

А що ви думаєте про нинішні макбуков?Чому саме він?
Що ще кинулося в очі відразу?
Що я втратила, сидячи 8 років на старому макбуки?
Мене не раз запитували, чи достатньо цього?
Чому саме він?
Що ще кинулося в очі відразу?
Що я втратила, сидячи 8 років на старому макбуки?
Мене не раз запитували, чи достатньо цього?
Чому саме він?
Що ще кинулося в очі відразу?