Клавіатура і призначення її клавіш

  1. Робочі області клавіатури
  2. Функціональні і допоміжні клавіші
  3. Символьні клавіші
  4. клавіші модифікатори
  5. курсорні клавіші
  6. Додатковий блок клавіш
  7. Ще по темі:

Ми з вами вже непогано освоїли роботу з мишкою . Прийшла пора ближче познайомитися з клавіатурою . Можливо, велика кількість клавіш злегка лякає початківців, адже крім знайомих клавіш з цифрами і буквами на клавіатурі є ще безліч додаткових клавіш. Але нічого в них немає страшного, і ми зараз з ними розберемося.

Думаю, для вас не є секретом, що клавіатура в основному використовується для введення даних в комп'ютер. Але крім цього клавіатуру застосовують і для здійснення різних операцій з управління комп'ютером.

до змісту ↑

Зараз ми з вами розберемо саму звичайну (класичну) клавіатуру і складемо список найбільш важливих для нас клавіш. Я сказав «звичайнісіньку» тому, що в продажу ви можете знайти клавіатури, які мають додаткові функціональні клавіші допоміжні функції. Виробники клавіатур постійно придумують нові конструкції, часом мають дуже химерний вигляд.

до змісту ↑

Робочі області клавіатури

Звичайну клавіатуру можна умовно розділити на кілька областей.

Давайте детально розглянемо всі ці області і виділимо ті клавіші, які нам знадобляться при щоденній роботі на комп'ютері.

до змісту ↑

Функціональні і допоміжні клавіші

У самій верхній області клавіатури знаходяться клавіші, які не використовуються для введення даних в комп'ютер. Ці клавіші виконують допоміжні дії, які наведені в таблиці нижче.

до змісту ↑

Символьні клавіші

Під областю функціональних клавіш знаходиться область символьних клавіш, в якій розміщуються клавіші для введення цифр, букв та інших символів. На багатьох клавішах зображено по два або три символи. На буквених клавішах зображені російські та латинські літери і при перемиканні мови введення на англійську мову, будуть вводитися латинські букви, а при перемиканні на російську розкладку клавіатури - російські літери.

до змісту ↑

клавіші модифікатори

У цій області є клавіші, які називають клавішами модифікаторами (клавіші Ctrl, Alt і Shift). Ці клавіші отримали таку назву за те, що вони дозволяють змінювати значення символьних клавіш. Наприклад, якщо на клавіші зображено три символи (ріс.81), то один з них вводиться при простому натисканні клавіші (це символ «3»), другий - при одночасному натисканні символьної клавіші і клавіші Shift (це символ «№», за умови , що обрана російська розкладка клавіатури), третій символ - при перемиканні розкладки клавіатури на іншу мову і одночасному натисканні символьної клавіші з клавішею Shift (це символ «#», якщо обрана англійська розкладка клавіатури).

Ми ще не розглядали введення тексту, але думаю, що слід ввести поняття текстового курсора, так як наступна група клавіш пов'язана саме з ним. Текстовим курсором називається миготлива вертикальна або горизонтальна риска, яка вказує на екрані розташування знову вводиться з клавіатури символу. Напевно ви бачили його, якщо запускали якусь програму для введення тексту.

до змісту ↑

курсорні клавіші

Отже, клавіші управління текстовим курсором:

Трохи вище клавіш управління курсором зазвичай розміщуються додаткові клавіші, які також мають відношення до управління курсором. Дії, що виконуються цими клавішами складно описати без приведення практичних прикладів. Тому в таблиці нижче я наводжу короткий опис цих клавіш, і ви можете користуватися цією таблицею надалі як довідником. Поверніться до неї, коли ми будемо вивчати роботу в текстових редакторах.

до змісту ↑

Додатковий блок клавіш

Як я вже згадував раніше, в правій частині клавіатури знаходиться додаткова клавіатура, на якій розташовані цифрові клавіші і клавіші математичних дій, а так само додаткова клавіша Enter. Додаткова клавіатура включається клавішею NumLock. При відключеному режимі NumLock додаткову клавіатуру можна використовувати для управління курсором - на цифрових клавішах є додаткові написи, що вказують на функціональність клавіші.

На багатьох (але не на всіх) клавіатурах є область, в якій знаходяться індикатори режимів (ріс.80). Ці індикатори спалахують при натисканні відповідної клавіші:

Ці індикатори спалахують при натисканні відповідної клавіші:

Джерело.

Поділитися.
до змісту ↑

Ще по темі:

  • Як освоїти сліпий друк на комп'ютері Багато з нас, ймовірно, бачили, наскільки швидко танцюють пальцями на клавіатурі «досвідчені» користувачі комп'ютерів. Причому роблять це легко, і навіть не дивлячись на клавіші. Такий спосіб друку [...]
  • Що таке гарячі клавіші і для чого вони потрібні? Швидкий доступ - це комбінація клавіш на клавіатурі, натискання на які дозволяє виконувати різні дії в операційній системі і програмах, не вдаючись до використання миші і не [...]
  • Як копіювати текст за допомогою клавіатури Більшість початківців користувачів комп'ютера при роботі з текстом застосовують стандартний прийом копіювання і вставки з використанням миші, тобто при затиснутою ліву кнопку виділяється [...]
  • Як перемкнути мову клавіатури і налаштувати його перемикання в Windows. У російськомовних версіях Windows зазвичай за умовчанням є вибір з двох мов - російської та англійської. Мова набору, на якому в даний момент можна набирати текст, відображається в [...]
  • Як зробити скріншот екрану Скріншот (або скрін) - це знімок екрана монітора на поточний момент або інакше кажучи, скріншот - це миттєве фото з екрану. Рано чи пізно перед початківцям користувачем [...]

Що таке гарячі клавіші і для чого вони потрібні?