Звукорежисер

Добрий час доби!

Поговоримо сьогодні про комутацію та розпаювання. Безсумнівно, домашня студія звукозапису потребують неабиякої кількості комутації: шнурів і роз'ємів. Багатьом здасться, що дроти - "справа десята", аби щось було. Але, це - далеко не так.

Почну з азів. Всі шнури, які і ви будете використовувати у вашій домашній студії, діляться на балансові (симетричні, стерео, трижильні: два сигнальних + металева оплетка, вона ж маса) і небалансні (несиметричні, моно, двожильні: сигнальний + маса, відповідно).

Вас особливо будуть цікавити перші - балансові. Як, втім, і такі ж роз'єми. Симетричними вони називаються тому, що розпаювали аналогічно однаково з двох своїх кінців і їхні сигнальні жили не переплутані місцями. Симетрія забезпечує більш низьку кількість шумів, що походять від різних наведень. Пізніше поясню - чому.

Роз'єми, які ви будете використовувати у вашій домашній студії, знадобляться вам чотирьох видів: jack 1.4 "(джек), mini-jack 1.8" (міні-джек), cannon XLR або XLR-3 (кеннон) і RCA-jack (тюльпан).

Будь-роз'єм складається з двох частин. Гніздо, це - те, куди встромляють. Штекер, це - те, що встромляють. І встромляють дуже акуратно.

jack 1.4 "(далі -" джек ")

4 (далі - джек )

Великий джек (або jack). Розмір - 6.3 мм. Ще позначається як 1.4 ', - одна четверта дюйма.

Штекер джек може бути моно: позначається як TS, від Tip - кінчик і Sleeve - гільза корпусу. І стерео: TRS - Tip, Ring, Sleeve; Ring в цьому випадку означає кільце на зарядному, до якого підходить контакт правого каналу або перевернута фаза сигналу.

Як їх відрізнити зовні? На TRS є дві чорні поперечні смужки - ізоляційні кільця, а на TS - тільки одна. Стерео-джеки можуть бути також використовуватися для збалансованих моно-кабелів, але тоді доведеться паяти перемичку між Sleeve (масою) і Ring (сигнальним).

Цей роз'єм часто використовується при підключенні гітари, клавішних інструментів (припустимо, синтезатора) і іноді мікрофона. А ще при коммутірованіі "залізних" процесорів і в мікшерних пультах у вигляді гнізд - jack socket.

mini-jack 1.8 "(далі -" міні-джек ")

8 (далі - міні-джек )

Міні-джек (mini-jack), як в навушниках для плеєра або роз'єму звукових колонок вашого комп'ютера. Виглядає як великий джек, тільки менше - 3.5 мл (1.8 "дюйма).

cannon, XLR або XLR-3 (далі - "кеннон")

Масивний металевий (або пластиковий) роз'єм з трьома штирями і характерною засувкою. Ділиться сленгових на "хлопчиків" (штекер) і "дівчаток" (гніздо). Штирі роз'єму мають маркування: 1 - Sleeve (маса, земля), 2 - Tip, 3 - Ring.

Мікрофон, як правило, має роз'єм кеннон (XLR), до нього підключається кабель. Кабель може закінчуватися ще одним Кенноном або звичайним джек. Якщо у вас немає мікшера, куди ви можете вставити кеннон, то вам потрібен кабель з джеком. Джек ви зможете підключити до простої звукової карти за допомогою перехідника "з звичайного джека на міні-джек".

Ці роз'єми застосовуються при підключенні до пульта мікшера кабелю мікрофона, позначаючи собою присутність вбудованого мікрофонного підсилювача в даній лінейкемікшерного пульта. Або в великих мікшерних пультах, що мають архітектуру лінійок in-out і кілька підгруп (sub), і мають можливість працювати з багатоканальними системами звукозапису.

Використовуються Кеннон і в різних процесорах, як аналогові входи-виходи (in-out) або як цифрові, професійні (AES / EBU).

RCA jack (далі - "тюльпан")

Зустрічається на професійних звукових картах (використовуються для лінійних входів і виходів), а також на побутових відеомагнітофонах. Оскільки таких роз'ємів зазвичай два (лівий і правий канали), то лівий роз'єм-канал має чорний колір, якщо є чорний і червоний роз'єми; і правий канал - червоного кольору, якщо є білий і червоний роз'єми.

Тюльпан використовується часто, як роз'єм цифрового інтерфейсу S / PDIF (Sony / Philips Digital Interface Format). Іноді зустрічається на мікшерних пультах, як in або out для tape, то естьвиход для рекордера або увійти для плеєра.

Що стосується виробника роз'ємів, то особисто я віддаю перевагу Switchcraft або Neutrik. Хоча їх ціна істотно вище, ніж у інших виробників, але, мелочится тут я б вам не рекомендував ...

Наступного разу поговоримо про можливі і правильних схемах розпаювання комутаційних кабелів для вашої домашньої студії.

До зустрічі!

Як їх відрізнити зовні?