Огляд Huawei P8 Lite 2017. Добротний среднебюджетной смартфон

  1. Технічні характеристики
  2. Зовнішній вигляд і зручність використання
  3. Програмне забезпечення
  4. дисплей
  5. звук
  6. Камера
  7. Акумулятор і автономна робота
  8. висновок

Huawei P8 Lite 2017 - це абсолютно новий смартфон, тому не варто його плутати з оригінальним P8 Lite, представленим в 2015 році. У новинки інший дизайн, SoC, обсяг пам'яті, матриця камери і навіть розмір дисплея.

Huawei P8 Lite 2017 - це среднебюджетной рішення на базі HiSilicon Kirin 655, обладнане 3 або 4 ГБ оперативної пам'яті, а також камерою на 12 МП з сенсором, як у старшої моделі Huawei P9. Вишенька на торті - Android 7.0 і EMUI 5.0 з коробки.

Технічні характеристики

Розмір і тип дисплея 5,2 дюйма, 1920х1080 точок, IPS, ємнісний мультитач Процесор HiSilicon Kirin 655, 8 ядер (4 × 2,1 ГГц + 4 × 1,7ГГц) Графічний прискорювач GPU Mali-T830 MP2 Вбудована пам'ять, ГБ 16 Оперативна пам'ять, ГБ 3 Розширення пам'яті microSD (до 128 Гб) Кількість SIM-карт 2 Стандарти зв'язку 2G 850, 900, 1800, 1900 МГц Стандарти зв'язку 3G 850, 900, 1900, 2100 МГц Стандарти зв'язку 4G 800, 900, 1800, 2100, 2600 МГц Wi-Fi Wi-Fi 802.11b / g / n, 2,4 ГГц Bluetooth 4.1 BLE NFC Ні IrDA Ні Роз'єм USB MicroUSB Роз'єм 3,5 мм Є FM-радіо Є Сканер відбитків пальців Є Навігація GPS / A-GPS, ГЛОНАСС, BeiDou Вбудовані датчики Акселерометр, датчик наближення , Датчик Холла, магнітометр, датчик світла, крокомір, сканер відбитків Основна камера 12 МП, f / 2,2 Фронтальна камера 8 Мп, f / 2,0 Операційна система Android 7.0 + EMUI 5.0 Клас захисту Ні Акумулятор 3000 мАг Габарити, мм 147 , 2х72,9х7,6 Вага, гр 147

Зовнішній вигляд і зручність використання

У дизайні корпусу смартфона немає нічого екстраординарного, але виглядає він здорово. Передня і задня поверхня - це скло з ефектом 2,5D, а з боків - пластикова вставка, поверхня якої нагадує алюміній, оброблений методом грубої шліфовки. Срібляста фарба надзвичайно чіпко тримається за пластикову поверхню, тому при експлуатації без чохла вона не облізе, як у випадку бічних алюмінієвих вставок на особистому Xiaomi Mi5. Скло корпусу згідно із заявами виробника, не прості, а Corning Gorilla Glass 3. Але якщо спереду після півторамісячної експлуатації журналістами подряпини на склі так і не проявилися, то ззаду, під певними кутами і яскравому освітленні, потертості все ж помітні. Втім, на білій версії, яка потрапила на тестування, невеликі пошкодження помітити вкрай складно. Як складно помітити і відбитки пальців, хоч і збирає їх корпус з величезною швидкістю. Дивно, але в обох стекол немає олеофобним покриття. І якщо біла і золота модифікації від цього страждають менше, то чорна, судячи з усього, замазура ще та. До слова, у близнюка, моделі Huawei Honor 8 Lite 2017, яка офіційно була представлена ​​набагато пізніше, доступна ще й синя модифікація. Якість збірки смартфона високе, а причепитися можна тільки до клавіші-гойдалки регулювання гучності, яка злегка деренчить при легкому постукуванні по корпусу.

Спереду, під дисплеєм, помітний тільки логотип компанії виробника, а у верхній частині встановлено розмовний динамік, датчик освітленості / наближення і фронтальна камера.

З тильного боку встановлена ​​основна камера, світлодіодний спалах і круглий сенсор читання відбитків пальців. Сенсор злегка втоплений всередину корпусу і виділений декоративним алюмінієвим кільцем. Традиційно, для смартфонів Huawei, сенсор читання відбитків пальців дозволяє управляти деякими функціями смартфона. Наприклад, з його допомогою можна дістати інформаційну шторку, зробити знімок, перегортати зняті фото, відповідати на вхідні дзвінки, відключати будильник. Сенсор надзвичайно чутливий, тому за період тестування не було жодного некоректного спрацьовування.

На лівій бічній поверхні помітний тільки гібридний лоток установки SIM-карт і карти пам'яті формату MiroSD. Лоток дозволяє встановити або 2 SIM-карти, або 1 «сімку» і карту пам'яті. І якщо для 32 ГБ версії (і 64 ГБ в разі близнюка Honor 8 Lite 2017) це не так вже й страшно, то для версії з 16 ГБ набортної пам'яті це може стати невеликий, але все ж проблемою. Справа встановлені клавіші управління рівнем гучності і харчування.

На верхньому торці видно мікрофон і аналоговий аудіороз'єм mini-jack 3,5 мм. Знизу помітні дві декоративні решітки, але системний динамік тільки під одним з них. Між гратами встановлений роз'єм microUSB. Останнє трохи розчаровує, адже на дворі 2017 рік, тому в арсеналі хотілося б мати USB Type-C, нехай навіть USB 2.0, аби була можливість підключати кабель не дивлячись.

0, аби була можливість підключати кабель не дивлячись

Програмне забезпечення

Зазвичай цим пунктом я приділяю мало уваги, якщо взагалі приділяю. Адже, по-перше, масу софта, включаючи оболонку, користувач при бажанні може поміняти, а по-друге, програмне забезпечення в межах модельного ряду одного виробника часто рідко відрізняється від пристрою до пристрою. Але в разі Huawei P8 Lite 2017 на ПО варто звернути увагу, адже на відміну від соплатформенного GR5 2017 (Він же Mate 9 Lite і Honor 6x) піддослідний може похвалитися наявністю Android 7.0 і EMUI 5.0 з коробки.

Перше з відмінностей, яке кидається в очі - це нова шторка, яка тепер складається з однієї вкладки, як в стоковому Android 7. Звичайно, тут важливі особисті переваги, але особисто мені такий підхід здається зручніше. Кольорову гаму змінили в біло-блакитну, яка з суб'єктивної точки зору приємніше. Також з'явилася можливість активування стандартної схеми відображення робочого столу з виділеним меню додатків, тоді як в більш ранніх оболонках EMUI все іконки додатків і віджети відображалися на робочому столі. Крім того, в будь-якому пункті налаштувань ви можете телефонувати перегортати меню з усіма пунктами меню верхнього рівня. Виробник акцентує увагу на тому, що тепер більшість дій можна зробити в 2-3 кліка, що в цілому схоже на правду.

Це слайд-шоу вимагає JavaScript.

дисплей

У смартфоні встановлена ​​матриця з діагоналлю 5,2 дюйма. З суб'єктивної точки зору дана діагональ здається найбільш оптимальним рішенням. Однією рукою зі смартфоном можна впоратися, і читати веб-сторінки досить зручно. В іграх, звичайно, краще діагоналі 5,5-5,7 дюйма, але тестований смартфон на лаври ігрового і не претендує. Дозвіл IPS-матриці, виконаної за технологією OGS, типове для сучасного смартфона середнього класу - 1920х1080 пікселів. Є і підтримка до 10 одночасних дотиків. А ось олеофобним покриття немає. У теорії, ситуацію можна виправити дорогим захисним склом, але на склі з ефектом 2,5D ця конструкція буде виглядати убого (з суб'єктивної точки зору, зрозуміло).

Дисплей досить яскравий і контрастний. При максимальній яскравості підсвічування максимальна світність становить 537,6 кд / м2, а мінімальна - 0,49 кд / м2, що дає підсумкову статичну контрастність на рівні 1097: 1, а це досить непоганий результат. Крім того, дисплей легко читається при падінні прямих сонячних променів (за умови відсутності відбитків), а при оцінці дисплея під кутом кольори лише злегка тьмяніють. Адаптивна регулювання яскравості підсвічування працює коректно, і за період тестування необхідність в ручному регулюванні не виникла жодного разу.

Налаштування зображення зводиться до ручного регулювання колірної температури і активированию режиму «захист очей», який різко знижує колірну температуру, що зручно при тривалому читанні. Заміри проводилися в режимі відображення за замовчуванням. Відхилення Delta E за основними кольорами RGBCMY знаходиться в межах 1,3-3,6, що є дуже хорошим показником, адже відхилення менше 3,0 людське око вловити нездатний. Колірний обхват лише трохи не відповідає стандартному колірному простору sRGB. У режимі «за замовчуванням» колірна температура, в залежності від світності, коливається в межах 6809-7095 K, що є порівняно невеликим відхиленням від еталонного значення 6500 K.

Це слайд-шоу вимагає JavaScript.

звук

Розмовний динамік досить гучний, та й звучання чисте. Мікрофон досить непоганий: співрозмовник під час телефонної розмови відмінно чує мова навіть якщо користувач тестованого смартфона знаходиться поруч з галасливим багатосмуговим проспектом. Невеликі скарги у співрозмовника є тільки на шум вітру. Системний динамік також приємно порадував якістю звучання, але гучність виявилася середньої. При відтворенні синусоїдального сигналу частотою 1 кГц рівень шуму, зафіксований на відстані 1 м від смартфона, склав 75,1 дБА. Але зате, навіть при установці максимального рівня гучності, динаміка не захлинається, та й взагалі якісь серйозні дефекти при цьому не виявляються.

На аналоговому виході гучність залежить від багатьох факторів, починаючи від імпедансу і закінчуючи типом конструкції навушників і безпосередньо динамічних випромінювачів. Перевірити роботу у всіляких комбінаціях з різними типами навушників у нас можливості немає, тому обмежимося виміром рівня напруги при відтворенні синусоїдального сигналу частотою 1 кГц і роботі на навантаження 32 Ом. Результат, прямо скажемо, розчарував - всього 136,1 мВ. Загалом, цього смартфону навушники з опором більш 22-24 Ом просто протипоказані. Що до якості звучання, то тут все непогано. При тестуванні в пакеті Right Mark Audio Analyzer 6 за допомогою зовнішнього аудіоінтерфейсу Creative E-MU 0204 USB смартфон отримав підсумкову оцінку «дуже добре».

загальні результати

Нерівномірність АЧХ (у діапазоні 40 Гц - 15 кГц), дБ -0.08, -0.18 Відмінно Рівень шуму, дБ (А) -83.4 Добре Динамічні діапазон, дБ (А) 83.4 Добре Гармонійні спотворення,% 0.0036 Дуже добре Гармонійні спотворення + шум, дБ (A) -77.3 Середньо Інтермодуляційні викривлення + шум,% 0.019 Дуже добре Взаємопроникнення каналів, дБ -81.3 Дуже добре Інтермодуляції на 10 кГц,% 0.019 Дуже добре Загальна оцінка Дуже добре

Частотний діапазон

Лівий Правий Від 20 Гц до 20 кГц, дБ -0.19, +0.03 -0.28, -0.08 Від 40 Гц до 15 кГц, дБ -0.08, +0.03 -0.18, -0.08

продуктивність

Смартфон заснований на базі SoC власного виробництва HiSilicon Kirin 655, при виробництві якого застосований 16 нм техпроцес FinFET Plus. Це 8-ядерне рішення, в якому 4 ядра Cortex-A53 працюють на частоті 2,1 ГГц, а ще 4 ядра на базі тієї ж архітектури, але вже з частотою до 1,7 ГГц. Відеопідсистема заснована на Mali-T830MP2.

Тестований смартфон існує в двох модифікаціях - 3 ГБ ОЗУ і 16 ГБ ПЗУ, а також 4 ГБ ОЗУ і 32 ГБ ПЗУ. На тестування потрапила молодша модифікація. Брат-близнюк, Huawei Honor 8 Lite, також існує в модифікаціях з 3 ГБ оперативної пам'яті і 32 ГБ ПЗУ, а також в модифікації 4/64 ГБ. Втім, незалежно від обсягу оперативної пам'яті, тип завжди один і той же - LPDDR3 933 МГц.

Це слайд-шоу вимагає JavaScript.

Продуктивність системи вимірювалася в синтетиці PCMark, 3DMark, Geekbanch 4 і AnTuTu v6. Швидкість роботи з пам'яттю була оцінена за допомогою додатка AndroBench.

Швидкість роботи з пам'яттю була оцінена за допомогою додатка AndroBench

Також тестування було проведено в кроссплатформенних тестах javascript (Mozilla Kraken JavaScript і SunSpider). Результати даних тестів істотно залежать від використовуваного браузера, тому для мінімізації впливу у всіх оглядах буде використовуватися Google Chrome, як найбільш поширений.

Результати даних тестів істотно залежать від використовуваного браузера, тому для мінімізації впливу у всіх оглядах буде використовуватися Google Chrome, як найбільш поширений

Камера

Практично у всіх смартфонах Huawei використовуються матриці виробництва Sony. На думку спадає тільки два винятки - це Huawei Honor Holly, обладнаний матрицею Samsung, а також оригінальний Huawei P8 Lite 2015 року, в якому встановлена ​​матриця OmniVision OV13850. Але у нашого піддослідного встановлена ​​матриця Sony. На жаль, модель сенсора в специфікаціях не заявлена. Але все ж припущу, що використовується матриця Sony Exmor RS IMX286. Це 1 / 2,9-дюмовий сенсор з фізичним розміром пікселя 1,25 мкм. У Sony не так багато сучасних 12 МП матриць. Модель IMX260 - ексклюзив для Samsung, IMX386 - ексклюзив Meizu, є ще IMX378 без нальоту ексклюзивності, але він використовується в дорогих продуктах Xiaomi Mi5s, HTC U Ultra і Google Pixel (XL), тому його використання в порівняно недорогому смартфоні малоймовірно. У підсумку залишається тільки IMX286. До того ж сенсор IMX286 використовується практично у всіх сучасних смартфонах Huawei з 12 МП камерою.

У специфікаціях засмучує тільки апертура f / 2.2, тоді як у більшості конкурентів використовується об'єктив з діафрагмою f / 2,0. Але не варто забувати, що у того ж Huawei P9 з оптикою Leica діафрагма таке ж. Розчарувала і спалах, адже вона не двоколірна, і складається тільки з одного світлодіода, який на відстані метра забезпечує досить слабку освітленість на рівні 18,1 лк. Для порівняння, схожий за ціною Moto M в тих же умовах показав результат 35,0 лк.

В налаштуваннях передбачена робота як в автоматичному, так і в ручному режимі. Виклик меню режимів здійснюється свайпом зліва направо, а виклик меню установок системи камери - свайпом в зворотному напрямку. Відразу варто відзначити, що режим HDR можна активувати в головному вікні зйомки, і доступний він тільки в меню режимів. Крім того, не можна активувати його автоматичне спрацьовування, що не завжди зручно при повсякденному використанні. Також до недоліків варто віднести автоспуск, який захований в системних настройках камери, а не винесено в основне вікно. Доступно 4 способи спуску затвора - це віртуальна клавіша спуску затвора, сенсор читання відбитків, клавіша гучності, а також режим виявлення посмішки, що зручно при зйомці Селфі. Автофокус фазовий, новомодної лазерної фокусування немає, але тим не менше фокусується камера дуже швидко і точно навіть в умовах слабкого освітлення.

При активації режиму «професійне фото» стає доступним управління наступними параметрами: вибір режиму визначення експозиції, вибір рівня чутливості (в діапазон ISO 100 ... 1600 с кроком 1/3 EV), установка витримки (1/4000 ... 8 секунд), введення корекції експозиції, вибір режиму роботи фокусування, а також вибір настройки балансу білого.

Смартфон підтримує повну передачу управління камерою сторонньому ПО, крім того, підтримується формат RAW. При використанні стороннього ПЗ діапазон чутливості ширше - від 50 до 3200 одиниць в ISO-еквіваленті.

Це слайд-шоу вимагає JavaScript.

Для оцінки якості зображення тестовий шаблон був відзнятий з усіма доступними значеннями чутливості. Нижче наведені кроп-фрагменти.

З методикою оцінки шумності камери в числовому вираженні можна ознайомитися в огляді Huawei GR5 2017 . В даному огляді наведено тільки графік з результатами вимірів. Як бачимо, результати вельми гідні. Трохи дорожчий Huawei GR5 2017 по співвідношенню сигнал / шум відстає у всьому діапазоні чутливості від 2,1 дБ до 4,1 дБ. Це може свідчити про використання матриці Sony Exmor RS IMX286, якою обладнаний в тому числі флагман 2016 року Huawei P9.

приклади знімків

макрозйомка

Зйомка в умовах слабкого освітлення

Фронтальна камера

Фронтальна камера

Відеозйомка - не найсильніше місце смартфона. Максимум, на що він здатний - це ролики в форматі FullHD / 30p. Скромненько, але терпимо. Також можлива уповільнена відеозапис у форматі VGA / 120p. У режимі відео, як і в режимі фото, передбачена ручна настройка параметрів. Доступний вибір режиму визначення експозиції, введення корекції експозиції, вибір режиму роботи фокусування, а також вибір настройки балансу білого. Вибір рівня чутливості не передбачений.

Акумулятор і автономна робота

З методикою тестування можна ознайомитися в огляді Huawei GR5 2017

висновок

Відразу зазначу, що незважаючи на всі недоліки, смартфон сподобався. Більш того, під час тестування паралельно в роботі були ще кілька смартфонів середнього класу, але для особистих цілей використовувався саме Huawei P8 Lite 2017. Але все ж швидко пройдемося по достоїнств і недоліків пристрою. До мінусів варто віднести відсутність олеофобним покриття, порт micrUSB, відсутність 5 ГГц діапазону модуля Wi-Fi, низьку потужність на аналоговому аудіовихід і слабку спалах. Відсутність NFC особливість класу в цілому, але ніяк не мінус. До плюсів варто віднести цікавий дизайн і матеріали корпусу, якісне складання, відмінний дисплей, якість звуку системного динаміка, відмінну за мірками смартфонів середнього цінового сегмента, камеру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.