Огляд iPad Pro 9.7: хочу бути комп'ютером

Випустивши в минулому році 12,9-дюймовий iPad Pro , Apple вразила всіх розмірами цього найбільшого в історії платформи iOS пристрою. Але багатьом не потрібен такий великий дисплей і вони не готові заради високої продуктивності, а також можливості використовувати Apple Pencil і підключаються через смарт-коннектор обкладинки-клавіатури миритися з габаритами "професійного" планшета. Для них, а також всіх бажаючих придбати саме потужний i-гаджет в традиційному форм-факторі, цієї весни компанія випустила iPad Pro з екраном діагоналлю 9,7 дюйма. У чому "iPad Pro mini" поступається старшої моделі, в чому перевершує її і чи може, як Apple хоче переконати нас, замінити повноцінний компьютер, з'ясували Весті.Hi-tech.

12,9-дюймовий iPad Pro

iPad Pro 9.7 має точно ті ж габарити, що і iPad Air 2, випущений восени 2014 го, та й зовнішність майже не змінилася. Але відрізнити новинку все ж можна, причому не тільки за кольором "рожеве золото". Прорізи для динаміків тепер є й на верхньому торці корпусу (всього динаміків чотири) а тилова камера (використаний модуль як в iPhone 6s) випирає приблизно на міліметр і забезпечена спалахом. Крім того, питання пропускання корпусом сигналу стільникового зв'язку вирішене витонченіше - суцільну пластикову пластину у верхній частині корпусу 4G-версії iPad замінили на більш витончену смужку в дусі останніх моделей iPhone.

Крім того, питання пропускання корпусом сигналу стільникового зв'язку вирішене витонченіше - суцільну пластикову пластину у верхній частині корпусу 4G-версії iPad замінили на більш витончену смужку в дусі останніх моделей iPhone

Чи є iPad Pro 9.7 точної зменшеною копією 12,9-дюймового пристрою? Зовсім ні. Так, процесор A9X з співпроцесором M9 і чіпи, які відповідають за передачу даних, у новинки ті ж, але різниця в їх продуктивності (через менших можливостей теплоотведенія в компактному корпусі 9,7-дюймової моделі) є, зверніть увагу на цифри з сайту Apple нижче.

Про Потужність ще потрібно сказати, що в тісті Geekbench 3 iPad Pro 9.7 набирає більше балів, ніж, наприклад, 12-дюймовий MacBook, та й торішньому 13-дюймовому MacBook Pro поступається несильно:

Думаю, покупцям хотілося б мати можливість дізнатися і про різницю в обсязі оперативної пам'яті - 2 ГБ у компактного iPad Pro замість 4 ГБ у "великої". Але про "оперативку" в Apple традиційно говорити не люблять, і відомості про її обсязі доводиться отримувати з ПО для тестів продуктивності на кшталт Geekbench. Насправді, в 99% випадків різниці в швидкодії iPad Pro різних розмірів ви не помітите - 4 ГБ старшої моделі потрібні головним чином щоб перевертати 5,5 мільйонами пікселів на великому надчітке екрані. Проте, хотілось би і в компактної моделі мати резерв оперативки "на виріст" - хіба мало які завдання можна буде вирішувати за допомогою iPad через пару років?

При цьому Apple явно вирішила розкласти яйця по різних кошиках - хоча по обчислювальної потужності і обсягу оперативної пам'яті 12,9-дюймова модель попереду, 9,7-дюймовий iPad Pro має ряд особливостей, які роблять його більш цікавим придбанням.

Головна перевага iPad Pro 9.7, на мій погляд - екран. Дозвіл 2048 × 1536 пікселів не рекордний, перший iPad з таким Apple випустила 4 роки тому. Але якість картинки, і суб'єктивно оцінювана, і на думку експертів DisplayMate , Які вивчили екран за допомогою спеціального обладнання, на недосяжній поки для конкурентів висоті. За оцінкою DisplayMate, iPad Pro 9.7 лідирує на ринку споживчих планшетів за такими показниками як колірний обхват і точність перенесення кольорів, противідблискуючі властивості, максимальна яскравість і кути огляду.

7 лідирує на ринку споживчих планшетів за такими показниками як колірний обхват і точність перенесення кольорів, противідблискуючі властивості, максимальна яскравість і кути огляду

Тобто краще картинки в планшеті на сьогодні просто не знайдеш, особливо якщо говорити про використання його в умовах яскравого освітлення (вулиця, офіс). А ще, щоб не витрачати даремно батарею, відображаючи статичне зображення iPad Pro динамічно знижує частоту оновлення картинки. Не виключено, що багато видатних властивості екрану iPad Pro 9.7 перекочують і в майбутній iPhone 7 .

Можливо, з'явиться в iPhone 7 і функція True Tone Display. Її робить можливим новий датчик освітленості, заміряли не тільки яскравість світла, але і його колірну температуру. Ці дані планшет використовує, щоб в реальному часі коригувати відтінки зображення на екрані - вони стануть більш холодними на природному сонячному світлі, більш теплими при електричному освітленні. Поставивши поруч iPad Pro 12.9 або Mac, розумієш, що адаптована для офісного чи домашнього освітлення трохи більше "тепла" картинка набагато комфортніше.

Перевершує компактний iPad Pro 12,9-дюймовою моделлю і за можливостями камер - вони тут як у iPhone 6s Plus , Тобто тилова не тільки вміє знімати 12-мегапіксельні фото, 4K-відео і Live Photos, а й оснащена системою оптичної стабілізації, що працює як при відео-, так і під час фотозйомки. З огляду на, що iPad Pro можна без проблем використовувати не тільки для зйомки, але і для монтажу 4K-відео, стабілізація зайвою не буде.

Приставку Pro виправдовують і інші можливості iPad Pro 9.7, що ріднять його зі старшою моделлю. Це, по-перше, чотири динаміка, при перегляді фільмів видають дуже непоганий (з поправкою на обумовлене товщиною корпуса відсутність басів) звук. По-друге, сумісність з Apple Pencil - про можливості цього цифрового пера докладніше можна прочитати в огляді 12,9-дюймового iPad Pro .

Нарешті, порт Smart Connector. Як з'ясувалося завдяки недавньому анонсу Logitech , Його можна використовувати не тільки для підключення аксесуарів на зразок клавіатур, але і для зарядки пристрою. Поки ж головний аксесуар для нього - клавіатура Smart Keyboard. Аксесуар непоганий (підключається автоматично, не потрібно заряджати, є виділена кнопка для перемикання розкладки), але стосовно до Росії дивний - випускати версії з неангломовними розкладками в Apple, схоже, порахували нерентабельним.

Тобто за 11 790 рублів в офіційному онлайн-магазині Apple росіян пропонують купити клавіатуру без кирилиці. На питання "Так як же це?" Представники компанії, трохи ніяковіючи, пропонують освоїти сліпий метод набору, особисто мені більш реалістичною (хоча і жахливої ​​з точки зору естетики) здається покупка наклейок з російськими буквами. Відразу згадується джобсовское "просто не тримайте його так", сказане в зв'язку з iPhone 4 і його тенденцією скидати дзвінки при певному хваті рукою. Цікаво, до речі, які добрі слова сказав би перфекціоніст Джобс нинішнім дизайнерам Apple, побачивши iPad Pro зі складеним "сходинкою" Smart Keyboard (а ще, звичайно, ось цей "горбатий" чохол-батарею ):

"Ідеальне втілення майбутнього персональних комп'ютерів", - так Тім Кук назвав 9,7-дюймовий iPad Pro на презентації. На скільки-то відсотків він має рацію. Дійсно, сучасне ПО для iPad, включаючи просунуті графічні, відео- та аудіоредактор, офісне ПЗ (в тому числі від Microsoft), productivity-додатки, вміє не набагато менше, ніж традиційні десктопні версії. Завдяки зусиллям розробників додатків, новим функціям в iOS (режим розділеного екрану) і розширюють можливості "заліза" аксесуарам (Apple Pencil, Smart Keyboard), коло повсякденних завдань, які можна вирішувати за допомогою планшета з тим же комфортом, що і на ПК, постійно розширюється.

Але повністю відмовитися від ПК або Mac, перейшовши на iPad, поки що можуть собі дозволити тільки одиниці - тут грає роль і неслаба ціна "вхідного квитка", і неготовність більшості користувачів відмовлятися від напрацьованих роками звичок (я пробував писати тексти на iPad Pro, використовуючи звичайну бездротову клавіатуру Apple - ніби все те ж, але на "маці" виходить швидше) і величезна кількість доступних тільки на Windows програм, багатьом необхідних щодня в корпоративній рутині, які через віртуальні милиці на кшталт Parallels Access працюють, м'яко кажучи , Не ідеально.

Загалом так: черговий iPad в класичному 9,7-дюймовому форм-факторі - це найкращий за всю історію планшет Apple. Ті, хто знають, навіщо їм потрібен такий комп'ютер, і користуються чимось подібним кожен день, напевно отримають від переходу на iPad Pro 9.7 масу позитивних емоцій. Перед 12,9-дюймової версією у 9,7-дюймового планшета є, крім уже згаданих переваг, ще одне - батарея сідає не так швидко. Для не готових заплатити від 53 000 рублів (у "сірих" продавців - від 44 000) за новинку є подешевшав (від 36 000 грн.) IPad Air 2 - дуже приваблива пропозиція, якщо надпотужний процесор не потрібен, фільми дивитеся, підключивши навушники фото і відео планшетом постійно знімати не збираєтеся та перфекціонізм відносно дисплеїв не страждаєте (екран і у Air 2 теж дуже хороший).

Але все ж вважати заміною повноцінному ПК 32-ГБ версію iPad Pro 9.7 досить дивно, а за 128-гігабайтний гаджет віддати доведеться вже 65 000 рублей. Ну і який ПК без клавіатури - додаємо ще 11 790 р. Так, мало не забули - ще комплект наклейок з російськими буквами рублів за 200, і в результаті отримуємо цінник готової системи в 77 000 рублів. Якщо у власника такої суми є мета витратити її на портативний комп'ютер, поки розумніше все ж вкластися в щось більш традиційне - в такий бюджет укладаються не тільки багато відмінні Windows-ультрабуки , А й базові комплектації MacBook Air.

Якщо у власника такої суми є мета витратити її на портативний комп'ютер, поки розумніше все ж вкластися в щось більш традиційне - в такий бюджет укладаються не тільки багато відмінні   Windows-ультрабуки   , А й базові комплектації MacBook Air

Очної зменшеною копією 12,9-дюймового пристрою?
Проте, хотілось би і в компактної моделі мати резерв оперативки "на виріст" - хіба мало які завдання можна буде вирішувати за допомогою iPad через пару років?
На питання "Так як же це?