Toshiba Satellite A300-1OG - універсальний домашній ноутбук широкого профілю

  1. корпус
  2. Технічні характеристики і результати тестування
  3. тестування
  4. Температурний режим
  5. Тестування процесора, пам'яті і жорсткого диска
  6. Продуктивність підсистеми пам'яті
  7. Тестування жорсткого диска
  8. Тестування в іграх
  9. Час роботи від батарей
  10. суб'єктивне тестування
  11. Додаткові клавіші і індикатори
  12. Екран і звук
  13. Позиціонування та висновки
Матеріал підготовлений за сприяння тестовій лабораторії RTxLab.org

При тестуванні універсальних домашніх ноутбуків, що називається, «мейнстріму», завжди виникає цікава проблема. З одного боку, корпус і все, що з ним пов'язано, єдині для всієї лінійки. Тобто один раз оглянувши корпус, можна описати свої враження і на цьому зупинитися.

З іншого - зміни розрізняються дуже істотно, і це чинить серйозний вплив на позиціонування. По-перше, в одному і тому ж корпусі можуть використовуватися різні платформи (AMD або Intel). По-друге, одна і та ж модель в різних конфігураціях може бути орієнтована як на вимогливого геймера, так і на найпростіше застосування «тексти і інтернет», або навіть на роботу в сфері малого бізнесу. Відповідно, вибір конфігурації (платформа, процесор, відеорішення, жорсткий диск і т.д.) дуже широкий, і, в залежності від начинки, ноутбук буде орієнтований на виконання абсолютно різних завдань. Однак це, як і раніше буде одна модель!

Відповідно, при однаковому корпусі продуктивність різних моделей, включаючи такі показники як нагрів і шум, будуть серйозно відрізнятися. В результаті виходить, що щоб адекватно описати функціональність всієї лінійки, необхідно протестувати 3-4 різних по конфігурації моделі (які ще постійно змінюються), причому тестувати треба одночасно (так як самостійного матеріалу по кожній конфігурації не вийде, надто мало нової інформації).

Нарешті, від функціональності конкретної моделі дуже сильно залежить і ціна. Різниця може бути мало не дворазовою! До речі, ці міркування варто пам'ятати при читанні оглядів майже всіх ноутбуків, не тільки нашого сьогоднішнього гостя, Toshiba А300. Якщо вам сподобався корпус, але не потрібна настільки потужна конфігурація - варто перевірити, майже напевно в арсеналі виробника є моделі з більш скромними характеристиками, але за набагато більш демократичними цінами.

Ну що ж, давайте тепер подивимося на нашого сьогоднішнього гостя - ноутбук Toshiba Satellite А300 з досить потужною конфігурацією.

Ноутбук для тесту надано партнером iXBT.com компанією LineUp.ru придбати Toshiba Satellite X200-21U в конфігурації, що побувала на тестах, можна за ціною 46 800 руб. При покупці ноутбука Satellite X200-21U відвідувачі сайту iXBT.com, які назвали пароль iXBT, отримають в подарунок нову гру Fallout 3!
Прочитати огляд гри на нашому сайті можна тут

корпус

Як ми вже відзначали в огляді Р300, в новій серії Toshiba знову заново переробила дизайн. Змінилася колірна гамма, замість синього і світло-сріблястого тепер ноутбуки чорні з різними відтінками сріблясто-сірого. По-друге, весь ноутбук тепер глянсовий, навіть клавіатура. Це дійсно нове стилістичне рішення, втім, у нього є як плюси, так і мінуси. Ноутбук виглядає дуже ошатно, дивитися на нього приємно (особливо сильне враження він справляє в магазині, де дуже яскраве світло). Але при цьому корпус дуже мазкий, на ньому видно будь-який бруд (наприклад, після того, як я пару раз переніс його з місця на місце, вся кришка виявилася заліплені відбитками пальців, і ноутбук виглядав неохайно). До того ж, на ньому будуть видні всі подряпини і потертості. Взагалі, носити А300 варто обережно, ноутбук дуже швидко заляпується. Причому тут це відноситься і до клавіатурній панелі, і до самої клавіатурі.

Корпус прямокутний, з прямими лініями сторін і дуже округленими кутами. Гострих кутів взагалі немає. Кришка і корпус зроблені стилістично окремими, в закритому стані не виглядають разом. До того ж, до кутів що кришка, що корпус згладжені, тобто між ними залишається значна щілина. Швидше за все, дизайнери орієнтувалися на те, що більшу частину часу ноутбук буде стояти на столі з відкритою кришкою, тобто важливіше, як він буде виглядати відкритим, а не закритим.

До речі, за рахунок цієї щілини дуже зручно відкривати кришку - легко братися за кут пальцями. У кришки немає засувки, вона тримається тільки за рахунок жорсткості петель. Кришка виконана на пана образних петлях, тому не піднімається вгору, а відкидається назад, і матриця при роботі знаходиться нижче, ніж зазвичай у ноутбуків.

Спочатку ця стилістика мені не сподобалася (до Р300, наприклад, я так і не звик), однак після того, як я деякий час попрацював з А300 і звик до нього, загальне враження від дизайну ноутбука стало вельми позитивним. І закритий (завдяки дизайну кришки), і відкритий ноутбук на столі виглядає дуже красиво. До речі, мені дуже сподобалася рамка екрану: по-перше, вона сама по собі красивого відтінку, по-друге - матова (як з'ясувалося при тестуванні ASUS N10J , Глянцева блискуча рамка матриці дуже сильно відволікає від екрану).

По ергономіці ноутбук теж сподобався. Завдяки тому, що матриця відкидається назад, на задній панелі немає місця для роз'ємів, відповідно, вони все розташовані на бічних гранях. До речі, зверніть увагу, що над роз'ємами на клавіатурній панелі зроблена маркування, тобто можна вставляти штекер навпомацки - видно, де той чи інший роз'єм знаходиться. У роботі це дуже зручно!

Спереду розташовані інфрачервоний порт (для пульта дистанційного керування), багатоформатний картовод (тут їм користуватися зручно), аудіороз'єми (незручні - штекер стирчить вперед і кабель бовтається перед ноутбуком. На штекер можна сподіватися широким рукавом).

На лівому боці розташований аналоговий вихід на зовнішній монітор, далі йде вихлопна решітка вентиляції, вихід S-Video, поруч з ним - цифровий вихід HDMI (до речі, є конфігурації без нього), далі - роз'єм для провідної мережі, порт eSATA, порт USB і FireWire. Над ними - слот Expresscard (якщо туди вставлена ​​карта з виступаючою частиною, до розташованих нижче порту не доберешся).

На правому боці розташовані два порти USB, модемний роз'єм, оптичний привід, роз'єм для штекера харчування, порт замку Кенсингтона.

В цілому, наявність і розташування портів на хорошому рівні, є чотири порти USB, порти HDMI і S-Video. Єдине суттєве зауваження - аудіороз'єми розташовані на передній грані, це може заважати при роботі.

Технічні характеристики і результати тестування

Давайте поглянемо на технічні характеристики моделі, яку нам надали для тестування, A300-1OG. Зверніть увагу, що в середині - буква "О", а не нуль. Ось посилання на докладні технічні характеристики моделі на російському сайті.

Toshiba Satellite A300-1OG Офіційна специфікації Конфігурація при тестуванні Процесор Intel® Core ™ 2 Duo P8400, 2,26 ГГц (1066 МГц) Mobile DualCore Intel Core 2 Duo P8400, 2366 MHz (8,5 × 278) чіпсет Intel Cantiga PM45 Оперативна пам'ять 3072 (2048 + 1024 ) МБ 3072 Мб (DDR2-800 DDR2 SDRAM) Відео ATI Mobility Radeon ™ HD 3650 з підтримкою технології HyperMemory ATI Mobility Radeon HD 3650 (512 МБ) Жорсткий диск 320 ГБ TOSHIBA MK3252GSX (320 Гб, 5400 RPM, SATA-II) Оптичний привід DVD Super Multi Екран TFT-дисплей Toshiba TruBrite® WXGA + з високою яскравістю, 15,4 ", 1 400 × 900 AU Optronics B154PW02 V2 [15.4" LCD] Мережеві інтерфейси Wi-Fi, 802.11a / b / g
Bluetooth® 2.0
10BASE-T / 100BASE-TX
модем International V.90 (підтримка V.92) Intel (R) Wireless WiFi Link 5100 Порти розширення 1 × Вхід постійного струму
1 × зовнішній монітор
1 × RJ-11
1 × RJ-45
1 × ТВ-вихід (S-Video)
1 × Порт i.LINK® (IEEE 1394)
1 × зовнішній мікрофон
1 × навушники (стерео)
1 × Вихід SP / DIF (оптичний), спільний з гніздом для навушників
1 × вбудована веб-камера 1,3 МП з вбудованим мікрофоном
1 × Гніздо Bridge Media 5-в-1 (підтримка карт SD ™ до 16 ГБ, Memory Stick® до 256 МБ, Memory Stick Pro ™ до 2 ГБ, MultiMedia Card ™ до 2 ГБ і xD-Picture Card ™ до 2 ГБ)
1 × порт HDMI-CEC (REGZA-Link) з підтримкою формату сигналу 1080p
1 (загальний з одним портом USB) × eSATA
4 (зліва 2, праворуч 2) × USB 2.0 (підтримка USB з технологією Sleep-and-Charge)
1 × Гніздо ExpressCard Звукова підсистема 24-розрядний стереозвук
вбудовані стереофонічні динаміки Harman Kardon®
Звукова система Toshiba Bass Enhanced Sound System з підтримкою Dolby® Sound Room Підсистема живлення Акумулятор Li-ion, до 1 год. 50 м. Габарити і вага Ш × Д × В: 362 × 267 × 34,5 (спереду) / 38,5 (ззаду) мм
маса: від 2,72 кг Гарантія 2-річна міжнародна гарантія

Конфігурація досить потужна, особливо для домашнього універсального ноутбука. Процесор дуже непоганий, оперативної пам'яті багато (максимальний обсяг для 32-бітної системи, більше пам'яті ставити сенсу немає), сучасний відеоадаптер, жорсткий диск на 320 гігабайт.

Перш, ніж приступати до тестів, оцінимо формальні показники основних компонентів.

Детальна інформація про графічної підсистеми:

тестування

Спочатку ми, як завжди, вимірюємо інтегральну продуктивність системи в пакетах PCMark 05 і Vantage, 3DMark05 (в дужках - рейтинг процесора, пам'яті, графіки і диска), 3Dmark06 (в дужках результати подтестов SM2.0, HDR / SM3, CPU), Cinebench (Тест продуктивності 1 ядро ​​/ 2 ядра / робота в OpenGL). Крім того, ми виміряли час розрахунку математичних параметрів в програмах SuperPi wPrime.

Toshiba Satellite A300-1OG PCMark05 5787 (5845, 5003, 6127, 4451) PCMark Vantage 3473 3Dmark03 9375 3Dmark05 7440 3Dmark06 3861 (1281, 1676, 2064) Cinebench 2500/5658/3347 SuperPi 21,793 з wPrime 33,043 з

Окремо варто показати результати PCMark Vantage по підсистемах. Вони допомагають зрозуміти внесок в загальну продуктивність різних компонентів.

Ми наводимо результати стандартного тесту продуктивності Windows Vista. Він дозволяє досить адекватно оцінити приблизну продуктивність системи. Крім того, будь-який користувач може порівняти результати своєї системи з тестованої, не встановлюючи в систему ніяких додаткових програм.

Найслабшим компонентом стала "Графіка для ігор", цей параметр показує рейтинг графічної підсистеми в цілому.

Температурний режим

Температурний режим

Як бачите, система охолодження добре впоралася зі своїми обов'язками, температура виросла не дуже сильно. Для порівняння, - температура системи в стані спокою.

Toshiba Satellite A300-1OG Процесор 48 Ядро 1 38 Ядро 2 29 Жорсткий диск 35

Суб'єктивно ноутбук теплий, підставки під долоні прогріваються до 32-33 градусів. Вихлоп в стані простою - 36 градусів, під середнім навантаженням - 47, при максимальній продуктивності - 54 градуси.

Тестування процесора, пам'яті і жорсткого диска

Продуктивність процесора вимірюється в семи тестах утиліти Everest.

Тест CPU - AES

Тест CPU - Photoworxx

Тест CPU - Queen

Тест CPU - zLib

Тест FPU - Julia

Тест FPU - Mandel

Тест FPU - SinJulia

Продуктивність підсистеми пам'яті

Читання з пам'яті:

Запис в пам'ять:

Копіювання даних:

Затримки при роботі з пам'яттю:

Тестування жорсткого диска

Окремо була протестована дискова підсистема.

В цілому, диск досить швидкий, хоча час доступу могло б бути і трохи менше.

Тестування в іграх

Ігрові тести навантажують всі підсистеми ноутбука і дозволяють визначити максимум його продуктивності. До того ж гри - це ті самі реальні програми, для яких ноутбук купується, тобто користувачі зможуть визначити - дасть X200-21U потрібний рівень продуктивності в іграх чи ні.

Toshiba Satellite A300-1OG Crysis DEMO 10,43 Battlefield 2 DEMO 121,5 fps Unreal Tournament 3 DEMO 57,92 Quake 4 DEMO + patch 1.3 69,6 fps CounterStrike Source 162 FEAR 19

За винятком Crysis, який сильно навантажує навіть настільні системи, всі ігри працюють з високою швидкістю. У разі якщо не гнатися за найостаннішими релізами, продуктивності тестованого ноутбука вистачить з лишком.

Час роботи від батарей

Тестування проводилося в трьох режимах: режимі мінімального завантаження (читання тексту з екрану), при перегляді фільму і з навантаженням на всі підсистеми. Тести проводилися в ОС Windows Vista, параметри енергозбереження встановлювалися на мінімум в першому тесті, на адаптивні значення в другому, на максимум в третьому. Яскравість екрану завжди ставилася на максимум.

Ємність батареї склала 94576 mWh.

Toshiba A300 Ємність батареї Читання з екрану 96 хв Перегляд фільму 75 хв Макс навантаження 52 хв

У ноутбука, який був у нас на тестуванні, була несправна батарея (це був екземпляр для тестів), це навіть видно по графіку розрядці - після того, як батарея досягала рівня 30% заряду, йшов різкий спад. Тому результати не відображають реальну картину роботи від батарей. Мені здається, зі справною батареєю А300 повинен працювати десь на 25-30% більше. Під час тестування отримати доступ до іншого ноутбука не вдалося.

суб'єктивне тестування

клавіатура

Клавіатура у А300 у використанні має деякі особливості. За відчуттями при друку клавіатура залишила хороше враження, натискання клавіш досить чітке і пружне. Клавіатура шумновата, при друку клавіші б'ються об підкладку.

Використовувана розкладка, як я вже неодноразово говорив, невдала. Лівий shift зроблений коротким, поруч з ним ще один даремний зворотний слеш. Через це друкувати досить складно, особливо якщо перейшов з клавіатури, у якій не така розкладка - замість shift постійно потрапляєш на цю клавішу. Звикнути можна, але друкувати все одно незручно, і складно переходити на інші клавіатури і назад.

Другий мінус - глянцеві клавіші слизькі, при друку пальці стоять нестійко, часто зісковзують з клавіші. Коли до клавіатури звикаєш, цей недолік майже зникає, але все-таки.

З плюсів варто відзначити розташований в кутку ctrl. Редагування досить зручно, курсором користуватися зручно, del розташований в кутку і його легко знайти на дотик, клавіші швидкого переходу курсора розташовані в вертикальному стовпці.

Тачпад виконаний на одному рівні з корпусом, колір тачпада темніше, ніж у підставок під долоні, але він теж зроблений «в смужку». Відбудований тачпад непогано. Традиційні дві кнопки тачпада тут зроблені величезними і різко виділяються в корпусі. Практичної вигоди це не несе, але виглядає цікаво.

Додаткові клавіші і індикатори

Індикатори у нових моделей світяться білим і знаходяться під кнопками тачпада. При вимкненому ноутбуці індикаторів не видно. Всього індикаторів чотири - підключення до мережі, робота, стан батареї і жорсткий диск використовується. Хотілося б тут же бачити індикатор бездротових інтерфейсів, він розташований в незручному місці - на передній скошеної межі, поруч з вимикачем. Єдиний спосіб побачити його - сильно нахилитися і зазирнути під ноутбук (ну, або підняти передню частину ноутбука).

В робочому стані підсвічується білим світлом смужка над тачпадом і світяться кнопки мультимедіа-плеєра, розташовані над клавіатурою. Якщо ви дивитеся кіно в темряві, знайти основні органи управління досить просто і зручно. На той випадок, якщо підсвічування дратує (в темряві вона може відволікати від екрану) є спеціальна кнопка відключення цієї підсвічування.

Екран і звук

У Toshiba встановлена ​​дзеркальна матриця з дозволом 1440х900 пікселів. З точки зору роботи матриця зручна по співвідношенню розмір / дозвіл - символи достатнього розміру, читати тексти (в тому числі на веб-сторінках) можна без проблем.

Матриця дзеркальна. Це робить більш яскравою і соковитою картинку в мультимедійних додатках, однак матриця дуже сильно відблискує. Вона відображає всі навколо, тобто на темних сценах у фільмах і іграх власне відображення може виявитися більш яскравим і виразним, ніж зображення на екрані. У деяких ситуаціях дивитися кіно просто складно.

В А300 використовується звук розробки Harman-Kardon. Звук хороший для ноутбука, можна без проблем працювати з вбудованою акустикою. Мені здалося, що у А300 досить специфічна передача, він грає в основному середні частоти і якось трохи гулко. Це ж відзначили і колеги, які чули, як ноутбук програє музику. Але в цілому, рівень акустики хороший.

Позиціонування та висновки

А300 - універсальний домашній ноутбук, орієнтований на широку аудиторію. В принципі, в ньому є все, щоб задовольнити запити звичайного користувача - привабливий зовнішній вигляд, досить хороший рівень продуктивності, хороші можливості по роботі з відео та звуком власними засобами і зручний набір «домашніх» інтерфейсів, включаючи HDMI, зручна клавіатура, та й взагалі хороша ергономіка.

Варто також пам'ятати, що в лінійці А300 дуже багато різних конфігурацій, орієнтованих як на ігрове і мультимедійне застосування, так і на роботу. Відповідно, змінюється і ціна моделі.

Редакція висловлює подяку компанії LineUp.ru за наданий ноутбук