ATi Radeon HD 5000: від малого до великого (частина 1)

23 вересня 2009 року компанія AMD анонсувала нову лінійку графічних прискорювачів і охрестила її ATI Radeon 5000. Протягом останніх 9 місяців були випущені відеокарти всіх цінових категорій. Наймолодшим на сьогоднішній день є ATI Radeon HD 5450 з ціною (по Москві) від 1000р, а найстаршим - ATI Radeon HD 5970, що несе на борту відразу два GPU і оцінюваний в 19 тисяч рублів (мінімум).

Виходить, що AMD в прагненні догодити навіть самим недосвідченим покупцям заповнила всі цінові ніші ринку відеоадаптерів. Звичайно, все відеокарти з лінійки ATI Radeon 5000 вже розглядалися в нашій лабораторії. "Але в чому тоді сенс цієї статті і що в ній буде?", - запитаєте ви. А зміст даного матеріалу в тому, що потенційному покупцеві відеокарти серії 5000 не доведеться збирати безліч інформації з різних статей, а можна буде «тут і відразу» дізнатися всі особливості та переваги кожного з випробуваних. Потрібно розуміти, що далеко не всі можуть впевнено розповісти про кожного представника п'ятитисячний серії.

У цьому матеріалі згадаємо, з чого починалася вся лінійка ATI Radeon 5000, визначимо архітектурні особливості новинок і з'ясуємо, до чого ж в підсумку прийшла AMD. Для цих цілей ми постаралися зібрати майже всіх представників з кожної підсерії (5900, 5800, 5700, 5600, 5500, 5400) і уважно їх вивчити.



В даному циклі матеріалів ви знайдете результати кожної відеокарти в сімнадцяти тестових додатках, які включають в себе 3D гри і популярні напівсинтетичні тести. Обов'язковою частиною програми є: розгін кожного відеоадаптера без застосування вольтмод, заміри рівня шуму виробленого випробуваними як при навантаженні, так і на «холостому» ходу, зняття показань температурних датчиків у всіх режимах роботи відеокарт, пошук найбільш вигідних рішень в категорії "ціна / продуктивність" і багато іншого. Загалом, нудьгувати не доведеться.

Найпершими були випущені відеоадаптери ATI Radeon HD 5870 і ATI Radeon HD 5850:

23 вересня 2009 року компанія AMD анонсувала нову лінійку графічних прискорювачів і охрестила її ATI Radeon 5000

Серця новинок були виготовлені за новим (на момент виходу) 40 нм технологічному процесу. На цьому нововведення не закінчилися, адже HD 5870 і HD 5850 апаратно підтримували заповітний DirectX 11. І нехай користь останнього навіть через дев'ять місяців не настільки очевидна, як хотілося б, і будь-якого істотного прориву в графіку ми не побачили, але все ж ці карти були першими, з які надали можливість побачити його на власні очі.



Тоді ж ми вперше почули такі назви як Cypress і Juniper. З невідомих нам причин AMD вирішила привласнити новим GPU імена за прикладом центральних процесорів. Тим самим вона перервала логічний ланцюжок GPU з іменами RVxxx. У результаті покупці ATI Radeon HD 5870 і HD 5850 отримали GPU під несподіваним, я б навіть сказав, раптовим, назвою Cypress, а не RV870.

Незабаром з'явилася відеокарта з позивним Hemlock - ATI Radeon HD 5970, яка виявилася просто двома GPU Cypress на одній підкладці і зі зниженими щодо номінальних частотами. Вона повинна була стати самим продуктивним рішенням у новій лінійці. Вдалося їй це чи ні, ми дізнаємося пізніше.

Але єдиними ТОПами, як відомо, ситий не будеш. Потрібно було випускати більш масові рішення, і світ побачили відеокарти підсерію ATI Radeon HD 5700 в особі HD 5770 і HD 5750. Вони були засновані на відмінному від старших братів GPU під назвою Juniper. По суті, новий відеопроцесор був половинкою Cypress з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками в плані продуктивності.

На цьому AMD вирішила не зупинятися і продовжувала заповнювати прогалини в ціновому позиціонуванні карт, внаслідок чого з'явилися відеоадаптери подсерий ATI Radeon HD 5600, HD 5500 і HD 5400. Як і старші відеокарти лінійки, вони отримали свої власні GPU з індивідуальними іменами. Таким чином, підсерії ATI radeon 5600/5500 базуються на GPU Redwood, а GPU підсерії 5400 носять ім'я Cedar.



Після того, як ми коротко згадали історію випуску п'ятитисячний лінійки відеокарт, постараємося більш детально розглянути всі параметри і нові смаколики, які запропонувала нам AMD і, звичайно ж, вивчимо микроархитектуру. З неї ми і почнемо.

Випустивши нову лінійку відеокарт, AMD сильно обійшла свого конкурента в особі NVIDIA, змусивши останнього залишитися не при справах на деякий час. Бо відеокарти NVIDIA в той час були не набагато дешевше новинок ATI, при цьому відстаючи від них по продуктивності, та на додачу з мінусом у вигляді відсутності підтримки DirectX 11. Про такі "дрібниці" як старий техпроцес, більше тепловиділення ми і зовсім не згадуватимемо Випустивши нову лінійку відеокарт, AMD сильно обійшла свого конкурента в особі NVIDIA, змусивши останнього залишитися не при справах на деякий час .

Про такі дрібниці як старий техпроцес, більше тепловиділення ми і зовсім не згадуватимемо

На вищенаведеному слайді йде зіставлення з попереднім однопроцесорним флагманом ATI Radeon HD 4870. Багато зараз захочуть жбурнути помідором в слайд, встати і заявити, що однопроцесорним флагманом був HD 4890, але оскільки він нічим не відрізнявся, крім підвищених щодо HD 4870 тактових частот, то ми вважаємо дане порівняння цілком коректним.

Багато зараз захочуть жбурнути помідором в слайд, встати і заявити, що однопроцесорним флагманом був HD 4890, але оскільки він нічим не відрізнявся, крім підвищених щодо HD 4870 тактових частот, то ми вважаємо дане порівняння цілком коректним

Кількість універсальних процесорів, блоків растеризації (ROPs), а також текстурних блоків зросла рівно в два рази. В GPU Cypress фактично два RV770. Це стало можливим завдяки 40 нм техпроцесу. Як і раніше, всі універсальні процесори розбиті на SIMD-ядра, в кожному з яких 16 універсальних процесорів. На схемі вище ви можете побачити, що кількість SIMD-ядер збільшилася з 10 до 20. Але де ж обіцяні 1600 універсальних процесорів? Вся справа в тому, що в нашому розпорядженні знаходяться 320 обчислювальних блоків, і на кожен обчислювальний блок доводиться по 5 ALU. По суті ж, це маркетинговий хід з розряду "1600 більше 320".

Характеристики нового флагмана вселяли впевненість і радість. Крім цього, зросли тактові частоти GPU і відеопам'яті. Серйозна заява на збільшення продуктивності. Єдине, що залишилося незмінним серед "швидкісних" характеристик, це шина, по якій GPU "спілкується" з відеопам'яттю, вона так і залишилася 256 біт. Але AMD запевнила, що при використанні високочастотної GDDR5 пляшкового горлечка не буде.

Не менш важливим фактором є і енергоспоживання. В піку продуктивності воно виросло приблизно на 30%, що є адекватним показником при удваивании потужностей. Але варто звернути увагу на витрати енергії в просте. Завдяки тому, що ATI Radeon HD 5870 і HD 5850 знижують в просте свої тактові частоти, стало можливим знизити енергоспоживання до 27 Вт. Це є відмінним показником щодо попередників. Рекомендовані ціни для ATI Radeon HD 5870 і HD 5850 становлять 399 і 299 доларів США відповідно. Але, звичайно ж, відразу після випуску відеоадаптерів їх ціни в Росії були далекі від рекомендованих. Тільки через 9 місяців вона максимально до неї наблизилася, і на сьогоднішній день ціни можна вважати адекватними.

Тільки через 9 місяців вона максимально до неї наблизилася, і на сьогоднішній день ціни можна вважати адекватними

Як і говорилося раніше, Juniper є фактично половиною Cypress. Аналогічно постраждала і шина пам'яті. Тепер вона становить лише 128 біт. Теоретично продуктивність повинна була впасти в два рази, і це було б справедливо. Так це чи ні, ми обов'язково перевіримо. Рекомендована вартість Radeon HD 5770 становить 159 доларів США.

Переходимо до GPU з ім'ям Redwood, що в перекладі означає «червоне дерево». Цей GPU є серцем відеокарти ATI Radeon 5670.

З невідомих причин відеокарти Radeon HD 5650 в настільному сегменті не існує.

А ось перед нами ще одна половинка старшого GPU - Juniper. Незайманою залишилася лише шина пам'яті, її архітектура не зазнала жодних змін. Рекомендована вартість дорівнює 99 доларам США.


До цього ж GPU відноситься і лінійка відеокарт ATI Radeon 5500.

До цього ж GPU відноситься і лінійка відеокарт ATI Radeon 5500

ATI Radeon 5570 - вельми дивний продукт. Трохи вище ми говорили, що з невідомих нам причин, HD 5650 відсутня в «десктопном» сегменті. Так ось, відеоадаптер Radeon HD 5570 цілком би міг їм бути. Адже сам GPU не зазнав жодних змін. Єдине, що змінилося, це тип використовуваної відеопам'яті і тактові частоти, які стали нижче. А ось ATI Radeon HD 5550 має своє ім'я заслужено, кількість універсальних процесорів і текстурних блоків зменшилася на 20% щодо HD 5570.

Ось ми і дісталися до GPU з кодовим ім'ям Cedar. Це найслабший GPU у всій лінійці на даний момент. До нього відносяться відеокарти серії ATI Radeon HD 5400.

Перед нами наймолодший представник лінійки ATI Radeon 5000. Технічні характеристики були сильно знижені. Закрадається думка, що даний відеоадаптер створювався не для 3D ігор, а для мультимедійних центрів, основною функцією яких є можливість перегляду Full HD відео.

На цьому ми закінчуємо короткий екскурс по всій лінійці відеокарт ATI Radeon 5000. Але ми вчинили б неправильно, якби не згадавши про основні функції DirectX 11 і не розповівши, що ж нового він нам приніс, перейшли б відразу до детального вивчення кожного відеоадаптера.

Але в чому тоді сенс цієї статті і що в ній буде?
20. Але де ж обіцяні 1600 універсальних процесорів?