Огляд Lenovo Yoga 530 - сенсорний ультрабук для творчості і роботи - Super G

  1. Комплектація
  2. Дизайн і зручність
  3. Клавіатура і тачпад
  4. сканер відбитків
  5. дисплей
  6. Lenovo Active Pen
  7. Технічні характеристики Lenovo Yoga 530
  8. Автономна робота
  9. Динаміки і звук
  10. підсумок

Що хочеться отримати від ультрабука за 70 тисяч рублів? Само собою, кращих показників в усьому: відмінною продуктивності і швидкості роботи, максимального комфорту у використанні і ще якихось цікавих фішок. Але, на жаль, застереження і нюанси є завжди, навіть при такій ціні. Сьогодні ми з'ясуємо, наскільки класним і безкомпромісним вийшов новий Lenovo Yoga 530. Що хочеться отримати від ультрабука за 70 тисяч рублів

Комплектація

До мене Yoga 530 приїхав в картонній коробці, з якої я дістав сам ноутбук, зарядний пристрій, а також Lenovo Active Pen 1-го покоління. Про фірмову ручку я розповім окремо трохи нижче. Зараз хотів би пару слів сказати про зарядку.

Як видно, її габарити при бажанні дозволяють кого-небудь убити. У висоту і ширину блок зарядки по 7,5 см, а в товщину - 3,5 см. Це без урахування самої вилки.

Для ноутбука, який передбачається часто носити з собою, це забагато.

Адже, яким би автономним бук не був, зарядний пристрій теж часом доводиться закидати в рюкзак - а з такою велетнем цього робити не дуже хочеться. Воно і місця в сумці займає чимало, і додає зайвої ваги.

Дизайн і зручність

Зовні Yoga 530 мені сподобався.

У ноутбука строгий, серйозний дизайн, все витончено і стильно. Відразу видно, що перед тобою відповідальна людина з серйозним ноутбуком. Хлопці з Lenovo, судячи з усього, дуже старалися зробити так, щоб корпус виглядав металевим, і у них це навіть вийшло. Але маємо на увазі, що виконаний він повністю з пластика. Чи погано це? Я думаю, що ні, тому що матеріал сприятливо впливає на масу ноутбука - важить він всього 1,6 кг. Для 14-дюймової діагоналі це хороший показник.

Для 14-дюймової діагоналі це хороший показник

На лівій грані корпусу розташувалося кругле гніздо зарядки, аудіороз'єм, HDMI, а також по порту кожного виду: USB-C і USB 3.0. На правій стороні ми бачимо ще один USB 3.0, замок Kensington Lock і карт-рідер. Все, більше ніяких гнізд на ноут немає. До речі, справа також красується кнопка харчування з підсвічуванням. І у неї моторошно незручне розташування.

Якщо покласти ноутбук в рюкзак на правий бік, то він може мимоволі включитися через випадкове натискання кнопки живлення.

У мене так пару раз було. Так що доведеться про це пам'ятати і стежити за становищем бука в рюкзаку.

Так що доведеться про це пам'ятати і стежити за становищем бука в рюкзаку

Ззаду ніяких елементів немає, тільки повітропроводи, а решітки динаміків поставили на дно корпусу, поряд з гумовими ніжками. Чергове сумнівне рішення, тому що динаміки майже повністю закриваються поверхнею столу. У підсумку через таку конструкції звук Yoga 530 трохи приглушається, коли варто в звичайному положенні.

У підсумку через таку конструкції звук Yoga 530 трохи приглушається, коли варто в звичайному положенні

Але наш герой адже ще вміє перетворюватися в планшет - проте в такому положенні спікери закриваються вже верхньою кришкою, так що ситуація майже не змінюється. Та й габарити, товщина і вага ускладнюють використання в режимі планшета. Громіздкий ноут складно тримати в руках. По крайней мере, мені.

Однак є компромісне рішення: можна поставити Yoga 530 пірамідкою, щоб не потрібно було тримати його на вазі. У такому положенні працювати з сенсорним екраном набагато зручніше, та й динаміки повністю відкриті і спрямовані на користувача. До речі, при перекладі в планшетний режим клавіатура з тачпадом автоматично відключаються, так що ризику випадково щось натиснути немає.

Клавіатура і тачпад

У клавіатури хороший хід клавіш, друкувати на ноутбуці зручно. Єдиний вузький момент: це кнопки зі стрілками «вгору» і «вниз»: їх зробили якимись надто вузькими, так що часом замість однієї натискаєш іншу, а іноді - обидві відразу. Також «клава» здалася мені надто гучною.

Пробіл в поєднанні з кнопкою «fn» активує підсвітку клавіатури. Є два рівня яскравості: слабка, з тьмяним ненав'язливим світлом, і сильна, коли все горить максимально яскраво. Обидві комфортні для використання як в темній кімнаті, так і в повній темряві. Так що вибір інтенсивності підсвічування залежить, скоріше, від особистих переваг користувача.

Тачпад поставили з підтримкою multi-touch, і це значить, що мишка вам може і не знадобитися. Двома пальцями можна прокручувати сторінки вгору і вниз, трьома - відкривати віконце запущених програм. Сам прямокутник зробили цільним, без виділених кнопок, в тон сірою клавіатурі.

сканер відбитків

Маленький дактилоскопічний датчик красується праворуч від тачпада, прямо під клавішею зі стрілкою. Працює він майже блискавично: після того, як палець виявився на поверхні сканера, ноутбук активується максимум через 1-2 секунди. Некоректної роботи і помилок зчитування я не помітив. Додати і налаштувати дактилоскопію можна в меню «облікові записи» - там буде потрібно зайти в розділ «параметри входу».

Єдиний мінус: незручність використання сканера в режимі планшета.

Коли Yoga 530 стоїть на столі не повністю складеним, ще нормально. Але коли юзаешь його як планшет і тримаєш в руках, намацувати квадратик сканера на тильній стороні взагалі незручно - знову ж таки, через габарити корпусу.

дисплей

На моїй моделі встановлена ​​IPS-матриця з відмінними кутами огляду і резолюцією 1920 x 1080 пікселів (є й інші варіанти, про них пізніше).

Якість картинки на висоті, як і передача кольору з рівнем яскравості. Однак іноді виникає одна проблема.

Деякі вікна, найчастіше це віконця інсталяторів програм, відображаються розмитими і пиксельними.

Чому так відбувається? За замовчуванням масштаб картинки в системі встановлений 125%. Це найкомфортніший для очей розмір елементів робочого столу і всієї операційки (якщо ставити 100%, буде занадто дрібно). Але деякі процеси іноді конфліктують з масштабуванням, і постають перед нами як би збільшеними, і тому - розмитими вікнами.

Радує, що рамки навколо екрану зовсім невеликі - всього сантиметр товщини. Це, правда, не стосується нижньої полоси: її ширина сягає 2,7 см. При звичайному використанні Yoga 530 цей елемент зовсім не кидається в очі, але якщо перевести в режим планшета, то величезна чорна смуга куди частіше помічається боковим зором і відволікає від роботи .

Але головне, що екран - з сенсорним відгуком. Саме це перетворює ноутбук в планшет для різних цілей. Наприклад, для роботи в графічних редакторах або звичайного малювання. Можна, в принципі, користуватися пристроєм в планшетному вигляді на постоянка, але особисто мені незручно робити це на Windows.

І так як не завжди виходить ефективно працювати на дисплеї пальцями (наприклад, у випадку з будь-якими дрібними графічними елементами), Lenovo передбачили підтримку свого фірмового стилуса - Active Pen.

Lenovo Active Pen

У комплекті з моєї моделлю Yoga 530 йшов Active Pen першого покоління. Різниця з другим поколінням в кольорі (у мене - чорний, друге покоління - сірий) і в тому, що Pen 2 вміє заряджатися від проводу USB, а перша «активна ручка» працює тільки від батарейки типу АААА. Я навіть трохи здивувався, коли виявив. Стилус на батарейках - це забавно.

На корпусі пера є дві кнопки. Для них можна налаштовувати різні дії: відкриття будь-яких додатків, перегортання фоток / слайдів / музики і таке інше. Можна призначити навіть будь-яке поєднання клавіш. На скріншоті з настройками, до речі, якраз зображений Active Pen 2.

Передбачили в Lenovo навіть спосіб кріплення ручки до ноутбука - за допомогою кільця-тримача, який вставляється в порт USB. Правда, є в цьому і мінус: так як USB-роз'ємів всього два, не хочеться займати один з них стилусом. Гаразд би він хоч заряджався від власника, а так - взагалі марна втрата роз'єму виходить.

Технічні характеристики Lenovo Yoga 530

  • сенсорний IPS-дисплей діагоналлю 14 дюймів з підтримкою Active Pen, яскравість 250 ніт, 16: 9, 60 Гц, резолюція HD 1366 х 768 (112 ppi) / FHD 1920 x 1080 (158 ppi)
  • процесори: Intel Core i3 7130U (2,7 ГГц) / Core i5 8250U (1,6 ГГц) / Core i7 8550U (1,8 ГГц) / Pentuim 4415U (2,3 ГГц) або AMD Ryzen 3 2200U (2,5 ГГц) / Ryzen 5 2500U (2,0 ГГц) / Ryzen 7 2700U (2,2 ГГц)
  • вбудована графіка: Intel HD Graphics 610 / HD Graphics 620 / UHD Graphics 620 або AMD Radeon Vega 3 / Vega 8 / RX Vega 10
  • мобільна відеокарта NVIDIA GeForce 940MX (або вона, або вбудовані GPU)
  • оперативка 4/8/16 ГБ (DDR4)
  • накопичувач SSD PCIe М.2 128/256/512 ГБ
  • роз'єми: 1х USB-C, 2х USB 3.0, HDMI, карт-рідер (SD, SDHC, SDXC), Kensington Lock, аудіороз'єм 3.5 мм (комбінований)
  • інтерфейси: Wi-Fi (802.11 ac, 2,4 і 5 ГГц), Bluetooth, сканер відбитків
  • звукова карта Realtek ALC236, 2 динаміка Harman (по 2 Вт) з технологією Dolby Premium Audio, 2 цифрові мікрофони
  • акумулятор 4-Cell Li-Ion (45520 mWh) з підтримкою швидкої зарядки
  • ОС Windows 10 Домашня (64-bit)
  • габарити: 328 x 229 x 17,6 мм
  • вага: 1,6 кг

продуктивність

Мені на огляд дісталася модель 14ARR 81H9000GRU, у неї такі характеристики по залізу:

  • чіп AMD Ryzen 7 2700U (14 нм, 2,2 ГГц)
  • GPU AMD Radeon RX Vega 10 (256 МБ)
  • 8 ГБ оперативної пам'яті
  • SSD на 256 ГБ (доступно 238 ГБ)

У повсякденному використанні до ультрабуку претензій практично немає. Все літає, програми запускаються швидко, сама система теж завантажується всього за 10 секунд. А перезавантаження займає максимум півхвилини. За весь цей дякуємо SSD-диск, який неслабо збільшує швидкості роботи комп'ютера. Ось, до речі, тест його власних швидкостей запису / читання:

Найбільше запитань викликає вбудований графічний чіп. Обсяг його відеопам'яті становить всього 256 МБ, і нерідко виникають випадки, коли та чи інша програма лається на це. Наприклад, Photoshop постійно нагадує, що з-за маленької відеопам'яті не може використовувати деякі свої функції. Хоча при цьому програма оре дуже швидко і стабільно, тому що добирає пам'яті з оперативки, та до того ж встановлена ​​на SSD. Але подібні заяви, так чи інакше, пригнічують і мають вплив - 3D-функції справді не запустиш. Найбільше запитань викликає вбудований графічний чіп А тепер торкнемося самого педантичного питання стосовно відеочипа і продуктивності - мова йде, звичайно, про ігри.

Пограти на Lenovo Yoga 530 вийде, але з великим напрягом.

Тут все теж впирається в графічний чіп. Через відсутність дискретної видюхи гри забирають у оперативної пам'яті цілих 4 ГБ, щоб виділити їх на графіку і інші ігрові потреби. Але це далеко не завжди дає результат, тому що ноуту просто не вистачає потужностей для обробки важких іграшок. Розглянемо на конкретних прикладах:

  • PUBG: тільки найнижчі настройки (20-25 fps). Вище вже нереально, бо все смикається і підвисає, а fps падає до 10-15.
  • GTA V: середні налаштування графіки (30 fps). Можна спробувати переключитися на високі (близько 15 fps), там критичних гальм немає, проте часто на кнопки руху персонаж реагує з великим запізненням і постійно рухається не туди - так що грати неможливо.
  • The Whitcher 3 Wild Hunt: несподівано, але відмінно пограти виходить навіть на високих налаштуваннях, хоча fps всього 13-15. Але для максимальної плавності процесу і зручності гри краще знизити до середніх налаштувань (20 fps).

Як видно, в більшості «великих» ігор будуть доступні тільки низькі і середні параметри графіки. В іншому Yoga 530 тримається молодцем і справляється практично з усіма поставленими завданнями. Для повноти картини додаю бали, які ультрабук вибиває в Geekbench4 - на скріншотах вище.

Автономна робота

Ноутбук демонструє довгу роботу від батарейки.

Yoga 530 відмінно підійде для частих і тривалих виходів з будинку. У моєму звичайному робочому режимі (Word, Photoshop, інтернет) ноутбук тримався 5-7 годин, в залежності від інтенсивності використання. А якщо відключити Wi-Fi, то показник буде ще краще. Для далекої дороги машинка теж буде корисна: якщо дивитися фільми або відео оффлайн, заряду вистачить на 4,5 години. А якщо заманеться пограти, та до того ж ще поставити «режим максимальної продуктивності» в настройках харчування, то акумулятор буде триматися близько 2 годин.

З зарядкою теж все в порядку. Виробником заявлено, що поповнити акумулятор можна всього за пару годин. Так воно і виходить: від рідного блоку живлення (20 В / 3.25 А) ноут заряджається за 120 хвилин, причому - у включеному стані, при неактивному використанні.

Динаміки і звук

В роботі динаміків видатного нічого немає.

Як я вже говорив, тут встановлено аудіо від Harman. І в цілому зовнішній звук непоганий, однак здається він якимось плоским і злегка бруднуватим. Можливо, спотворення частково пов'язано з невдалим розташуванням спікерів, про який я говорив вище. Однак і сама їх якість залишає бажати кращого: звук не найчистіший, плюс не вистачає низів.

При перегляді фільмів в стандартному програвачі чутні постійні хрипи і перешкоди (сторонній плеєр типу Ace або KMP цю проблему прибирає).

Що стосується навушників, то тут ситуація куди краще - як з музикою, так і з фільмами. Звук стає об'ємним і чистим. Так що, на мою думку, пріоритетним варіантом у випадку з Yoga 530 є використання навушників, а до послуг динаміків варто вдаватися рідше.

підсумок

Головна проблема сімейства ультрабуків в тому, що упор в таких пристроях робиться більшою мірою на «мобільність». Можливість з найбільшим комфортом використовувати Yoga 530 поза домом, а також наявність фішок типу сканера відбитка або сенсорного дисплея, істотно підвищує його вартість. Але при цьому ми отримуємо не найкраще залізо: з тієї ж дискретною відеокартою, якій ноутбука, на мою думку, не вистачає, цінник виріс би мінімум на третину.

Але, так чи інакше, Yoga 530 - швидкий, продуктивний і справляється з безліччю завдань. І, незважаючи на явний недолік потужності (фотошоп відмовляється працювати на повну, а про додатки могутніше, типу 3D-редакторів, я взагалі мовчу) - ціна у нього щодо справедлива. Чому? По-перше, ми з вами живемо не в ті прекрасні дні, коли долар був по 35 рублів за штуку. По-друге, Lenovo - все-таки бренд, і його логотип на корпусі теж додає частина до вартості. Ну, і все-таки символізує якість.

Ну, і все-таки символізує якість

Так що категорично заявляти, що ціна Lenovo Yoga 530 невиправдано висока, я не буду. До того ж, наш ультрабук має чимало переваг, які роблять його використання дуже комфортним і зручним. Давайте їх згадаємо:

сенсорний дисплей з нахилом на 360 градусів

сканер відбитка

швидкий SSD-диск

хороша автономність

Звичайно, пограти в важкі гри на максималку на Yoga 530, на жаль, не вийде. Але для цих цілей є ігрові ноути, без сенсорних екранів і стилусів - коштують вони приблизно так само, тому що ціновий удар бере на себе потужна відеокарта. Але вона ж грунтовно знижує, наприклад, ту ж автономність. А наш сьогоднішній герой відмінно тримає заряд, при цьому пропонуючи широкі можливості для різної робочої і творчої діяльності.

Купити Lenovo Yoga 530 в моїй конфігурації пропонується за 71 990 рублів на офіційному сайті виробника. Вартість інших моделей там же, з залізом від AMD або Intel, починається від 45 тисяч.

Вже у продажу Ціна даної конфігурації 71 990 рублів Вже у продажу Ціна даної конфігурації 71 990 рублів

Чи погано це?
Чому так відбувається?
Чому?