Про смартфон Gigaset ME: залишки солодкі?

  1. зміст
  2. Технічні характеристики
  3. Зовнішній вигляд, сканер відбитків пальців і дисплей
  4. Обережно, гаряче!
  5. Android 5.1 із стороннім лаунчером
  6. Комунікації і мультимедіа
  7. автономність
  8. камери
  9. підсумки
  10. Що сподобалось:

Gigaset AG - німецька компанія, заснована в 2005 році як підрозділ всім відомої Siemens. У 2010-му весь пакет акцій був викуплений фірмою ARQUES, яка згодом змінила свою назву на Gigaset. Основний напрямок діяльності - телефони фіксованого зв'язку і VoIP. У минулому році компанія вийшла на ринок смартфонів і на виставці IFA представила модельний ряд з 3 пристроїв: ME, ME Pure і ME Pro. Ціна першого на старті продажів становила 530 доларів, а зараз цей же смартфон розпродають в китайських інтернет-магазинах від $ 140. Чому? Розповім в цьому невеликому матеріалі.

Важливо! Матеріал був написаний на початку січня 2017 го і пролежав більше місяця в очікуванні свіжої партії смартфонів. Але так як справа наближається до березня, а Gigaset ME в наявності як і раніше немає, вирішено було опублікувати огляд в ознайомлювальних цілях.


Текст може містити і напевно містить граматичні, орфографічні, пунктуаційні та інші види помилок, включаючи смислові. Я всіляко прошу читачів вказувати на ці помилки і виправляти мене за допомогою особистих повідомлень.


зміст

  1. Технічні характеристики
  2. Зовнішній вигляд, сканер відбитків пальців і дисплей
  3. апаратна платформа
  4. Програмне забезпечення
  5. Комунікації і мультимедіа
  6. автономність
  7. камери
  8. підсумки
  9. Де купити

Технічні характеристики

Екран: 5-дюймовий IPS дисплей з FullHD (1920 x 1080) дозволом, захисне скло Gorilla Glass (покоління не вказано) з хорошим олеофобним покриттям Матеріали корпусу: металевий каркас зі скляною задньою панеллю Кольори: чорний і білий Процесор:

Qualcomm Snapdragon 810 з 8 ядрами в двох кластерах: 4х Cortex-A57 (до 1.8 ГГц) + 4x Cortex-A53 (до 1.6 ГГц), 20 нм техпроцес

Графіка: Adreno 430 (630 МГц) Операційна система: Android 5.1 з оболонкою Gigaset UI Оперативна пам'ять: 3 ГБ Пам'ять користувача: 32 ГБ (eMMC, є 23.43 ГБ), комбінований слот для карти пам'яті до 128 ГБ (замість однієї SIM) Камери: 16 Мп (діафрагма f / 2.0), сенсор OV16825, розмір пікселя 1.34μm, двоколірна світлодіодний спалах, захисне скло з сапфіровим покриттям; фронтальна камера 8 МП, діафрагма f / 2.0 Підтримка мереж:

GSM / EDGE (850/900/1800 / 1900MHz), WCDMA (850/900/1900 / 2100MHz), FDD-LTE (Band 1/3/7/20), TD-LTE, TD-SCDMA, два слота під карти nanoSIM, радіомодуль один

Бездротові технології: Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac (2.4 і 5 ГГц), Bluetooth 4.1 (заявлена підтримка кодека aptX), GPS / GLONASS / BDS, підтримка A-GPS Датчики: сканер відбитків пальців, акселерометр, барометр, гіроскоп, цифровий компас, датчики відстані, освітленості, інтесивності ультрафіолетового випромінювання і частоти серцевих скорочень, ІК-передавач для управління побутовою технікою Додатково: USB 2.0 Type-C, USB-OTG не працює, 3.5 мм роз'єм для гарнітури, виділений ЦАП ES9018 , швидка зарядка QC 2.0, індикаторний світлодіод, п'єзоелектричний розмовний динамік (звук передається ч ерез всю фронтальну панель) Акумулятор 3000 мА · год, незнімний Комплект поставки: блок живлення для швидкої зарядки (5-12 Вольт, 18 Вт), USB-кабель, скріпка для вилучення лотка, інструкція, гарнітура Розміри: 144.5 x 69.4 x 7.7 мм Вага: 160 грам Ціна:

$ 180 (На момент написання статті в інтернет-магазині Gearbest)

Зовнішній вигляд, сканер відбитків пальців і дисплей

Зовнішній вигляд - одна із сильних сторін Gigaset ME. Металевий каркас зі скляною задньою панеллю виглядає «багато», але і тільки. Ні про яку практичності такого рішення і мови бути не може.

Задня панель виготовлена ​​зі скла Gorilla Glass (як і фронтальна, втім) з олеофобним покриттям і стійкістю до подряпин (особливо в білій версії). Хоч куди поклади цей смартфон - він обов'язково спробує «втекти». Столик в кафе має невеликий нахил? Готуйтеся ловити ваш смартфон. Поклали його на спинку дивана? Вам пощастило, якщо у вас на підлозі килимове покриття. Таких ситуацій зі мною на протязі трьох тижнів експлуатації смартфона сталося добрих два десятка, а раз п'ять смартфон все ж «поцілував» підлогу.

Чохол смартфону прописаний в обов'язковому порядку, причому замовляти необхідно відразу кілька, так як модель більше не виробляється і в найближчому майбутньому з доступністю аксесуарів можуть бути проблеми. Якщо ж носити його без чохла, то це той рідкісний випадок, коли біла версія мені подобається більше, тому що на ній зовсім не помітні відбитки пальців.

У Gigaset ME, як і у будь-якого іншого смартфона, є позитивні і негативні конструктивні особливості. Об'єктив його камери, наприклад, втоплений щодо скляній задньої панелі, що позбавить користувача від подряпин перед матрицею.

Під камерою розташований сканер відбитків пальців. До нього претензій немає - типове рішення для смартфона 2015 го року. Чи не найшвидший і точний, але працює адекватно і свої завдання виконує. Для бюджетного смартфона, яким Gigaset ME зараз є, зійде.

А ось до фізичних клавішах харчування і регулювання гучності претензії є. Всі три кнопки мають слабкий тактильний відгук, образно кажучи - натискаються «мляво». Крім цього гойдалка регулювання гучності буквально «ходить ходуном» в свій ніші, що трохи дратує.

Тепер що стосується дисплея. Про олеофобним покриття я вже згадував - воно дійсно відмінне по обидва боки смартфона. Сама матриця середньої якості, тому що під гострими кутами спостерігається падіння контрастності. Є питання до перенесення кольорів, деякі кольори виглядають кислотними (зелений походить на салатовий, червоний ближче до рожевого), а білий віддає фіолетовим відтінком. Результати замірів дисплея колориметром:

Діапазон регулювання яскравості варіюється в межах від 5 до 378 кд / м2. Дисплей залишається читаним на сонці, а ось мінімальна яскравість в парі з неквапливою автоматичним регулюванням може доставити дискомфорт в темний час доби.

У моєму екземплярі виявилася проблема з мультитач. Незважаючи на підтримку десяти одночасних дотиків, Gigaset ME в грі WoT: Blitz погано справляється навіть з двома. Я спробую продемонструвати суть проблеми скріншотом:

Зліва віртуальний джойстик, яким ми управляємо рухом машини, праворуч - кнопка пострілу. Кожен раз при натисканні цієї кнопки джойстик повертається в центральне положення. Тобто зникає дотик і машина в грі перестає рухатися. У роботі з інтерфейсом така поведінка не заважає, чого не скажеш про ігри.

Обережно, гаряче!

В якості апаратної платформи використовується система-на-кристалі Snapdragon 810. Флагманський, але далеко на найвдаліше рішення в модельному ряду Qualcomm з огляду на сильного нагрівання і подальшого троттлінга. У 2015 році більшість топових смартфонів іменитих брендів оснащувалися саме цим чіпом. На момент написання статті Snapdragon 810 все ще тримається бодрячком:

Але надмірний нагрів все ж вносить свою лепту. Після п'яти тестових прогонів в AnTuTu Benchmark, кількість папуг падає до 60 тисяч, тобто загальна продуктивність знижується на 25 відсотків. На щастя, запас по потужності у чіпа хороший, так що в іграх троттлінг відчувається слабо.

Намагайтеся не поєднувати зарядку смартфона з ігровим процесом, так як нагрів лінії живлення і самого акумулятора під час зарядки відчутно впливає на загальну температуру смартфона, в результаті чого температура задньої кришки може досягати 50 ° C.

В WoT: Blitz на високих установках графіки fps тримається на рівні 30, а в action-сценах опускається до 18-20. Значно комфортніше грати на середніх настройках зі стабільними 50-60 fps. Заповнення верхньої частини корпусу при тривалій грі в WoT не перевищує 40 градусів за Цельсієм.

Інша справа, що такий нагрів властивий смартфону і в безлічі інших - менш вимогливих до ресурсів - завдань. Холодними зимовими вечорами смартфон буде зігрівати ваші руки при перегляді відео, активному серфінгу по мережі і при роботі з GPS. І влітку він вас теж буде зігрівати, на жаль.

Android 5.1 із стороннім лаунчером

Система прикрита стороннім лаунчером, який нехай і незначно, але все ж змінює її вигляд. Від настільки продуктивної платформи в зв'язці з 3 ГБ оперативної пам'яті я очікував більш плавного та чуйного інтерфейсу, а отримав типові проблеми китайських OEM Android-смартфонів.

Ви навіть не уявляєте, як мене дратують всі ці додатки для енергозбереження та безпеки в китайських прошивках, через які постійно виникають проблеми з роботою програм у фоновому режимі і push-повідомленнями. Це при тому, що ніякого енергозбереження я, найчастіше, не спостерігаю. Gigaset ME в режимі очікування і зовсім втрачає за ніч добрі 15-20 відсотків заряду.

Для роботи з датчиками ЧСС і ультрафіолетового випромінювання (розташований зліва від тильної камери) передбачено окремий додаток «Health». Крім моїх особистих сумнівів в необхідності цих датчиків в смартфоні, особливого захоплення не викликає і накидав на швидку руку додаток для проведення вимірювань.

Додаток для роботи з ІК-портом хоча б виглядає краще. На відміну від безлічі інших смартфонів з можливістю управління побутовою технікою, в Gigaset ME встановлений інфрачервоний приймач. Якщо в стандартному наборі профілів не виявиться необхідної техніки, можна буде вважати і записати команди з відповідного пульта.

З локалізацією і сервісами Google проблем виявлено не було, чого, повторюся, не скажеш про плавності роботи інтерфейсу і загальної стабільності. Близько 5-6 разів за весь час експлуатації смартфон намертво зависав і його доводилося перезавантажувати.

Ентузіасти на форумах поступово «допилюють» ПО випускаючи системні патчі , Але щоб довести смартфон до більш здоровому глузді стану, доведеться витратити вечір (необхідний час сильно варіюється в залежності від ваших навичок в цій справі) на установку кастомними завантажувача і необхідних патчів.

Комунікації і мультимедіа

На фотографіях в розділі про зовнішній вигляд, уважний читач міг помітити, що на лицьовій стороні смартфона відсутній розмовний динамік. У Gigaset ME застосували технологію передачі звуку через фронтальну панель, як це зроблено в гучному Xiaomi Mi Mix . Це означає, що співрозмовника ви будете чути немов з динаміка під склом.

Запас гучності у цій конструкції досить високий (суб'єктивно, на рівні з iPhone 6S). Але ось з конфіденційністю можуть виникнути проблеми, тому що мова з динаміка в якомусь тихому місці виразно чути на відстані в 1 метр.

Від мультимедійного динаміка хотілося б більше деталізації (особливо на максимальній гучності) і об'ємності в звучанні, але щодо смартфона за 140 доларів це вже причіпки. Відносно якості звуку в навушниках нічого сказати не можу, тому що є вельми невибагливим слухачем. В апараті є виділений ЦАП, а в налаштуваннях можна погратися з еквалайзером. Тільки не забудьте попередньо обзавестися хорошими навушниками, тому що комплектні затички підійдуть тільки для подкастів або перегляду фільмів. Зате завдяки розмірам і вазі взимку під шапкою вони взагалі не відчуваються, на відміну від моїх 1More iBFree .

Незважаючи на зазначену в характеристиках підтримку кодека aptX, звук в бездротових навушниках краще не став (порівнював зі своїм ноутбуком, де даний кодек підтримується). Можливо, проблема на стороні навушників (тоді чому з ноутбуком працюють в aptX-режимі?), Але судячи по Bluetooth-логам для кодування аудіо використовується найпростіший SBC-кодек.

До якості прийому сигналу мережі та роботі Wi-Fi питань не виникало. Супутники навігації, при включеному режимі A-GPS на смартфоні (необхідне підключення до інтернету), виявляються за лічені секунди і стабільно утримуються в процесі експлуатації. FM-радіо в смартфоні відсутній.

автономність

Основна проблема - «жор» батареї в режимі очікування. Спроби оптимізації роботи програм у фоновому режимі через додаток «Енергозбереження» частіше призводить до їх повного закриття в тлі і подальшого відсутності необхідних push-повідомлень.

Більш 3.5 годин роботи екрану вичавити з Gigaset ME навіть в щадному режимі експлуатації у мене не вийшло. Якщо під вечір і залишається 15-20% заряду, через пару годин вони «тікають» без мого втручання. Ймовірно, я просто # нерозібраних, а про своє ставлення до нібито енергозберігаючому ПО я згадував вище.

камери

Якість знімків з основної камери Gigaset ME на голову вище, ніж у порівнянних за ціною бюджетних смартфонів. Ось кілька прикладів в порівнянні з Xiaomi Redmi 3S:

Gigaset ME

Gigaset ME

Gigaset ME

Gigaset ME

Xiaomi Redmi 3S

Xiaomi Redmi 3S

Xiaomi Redmi 3S

Xiaomi Redmi 3S

Порадували динамічний діапазон (порівняйте фото в темний час доби) і деталізація знімків. А ось швидкість роботи автофокусу розчарувала - Redmi 3S в цьому плані виграє.

Фронтальна камера непогана, але позбавлена ​​автофокусу, тому котейка вийшла розмитою.

Повнорозмірні знімки можна завантажити за цим засланні .

Відео смартфон пише в дозволі аж до 2К. Швидкість фокусування тут ще повільніше, ніж при зйомці фото, до того ж роботу автофокусу чітко чутно на записи.

Інтерфейс камери зроблений і переведений криво. Активація HDR і доступ до ручних установок параметрів експозиції здійснюється через меню налаштувань, що незручно.

За якість знімків з основної камери смартфону можна поставити плюс, а за додаток і швидкість автофокусу - два мінуси.

підсумки

Здається, я просто не вмію розповідати про смартфонах коротко. Змішані почуття залишаються після майже місяця експлуатації смартфона Gigaset ME. З одного боку, у нього відмінна збірка, хороший зовнішній вигляд, непогана основна камера і продуктивність в ресурсоємних додатках, з іншого - скло на задній панелі абсолютно непрактично, у камери проблеми зі швидкістю фокусування, а потужна апаратна платформа провокує нагрів корпусу навіть при виконанні повсякденних задач. Купуючи цей смартфон собі, я, ймовірно, розібрався б з безліччю програмних проблем установкою патчів і заміною системних додатків, але питання з актуальністю ОС і проблемним мультитач залишається відкритим. При поточній вартості в китайських-інтернет магазинах апарат виглядає привабливо, але кінцеве рішення завжди залишається тільки за вами.

Що сподобалось:
  • ціна;
  • якість збірки і матеріалів;
  • повноцінний ІЧ-порт для управління побутовою технікою;
  • продуктивність в ресурсоємних додатках;
  • якість фото з основної камери.
Що не сподобалося:
  • практичність конструкції зі скляною задньою панеллю;
  • сильне нагрівання під навантаженням під час зарядки;
  • робота автояркость при слабкому освітленні;
  • неактуальна версія ОС і плавність роботи інтерфейсу;
  • максимальна гучність розмовного динаміка;
  • відчутний розряд АКБ в режимі очікування;
  • проблеми з мультитач в іграх;
  • звук роботи автофокусу і його швидкість при відеозапису.
Чого хотілося б:
  • окремий слот для карти пам'яті;
  • наявності NFC-модуля.

Посилання по темі


Де купити?

За наданий на огляд смартфон спасибі інтернет-магазину Gearbest. На момент написання статті вартість Gigaset ME в білому забарвленні становила 180 доларів . Як я вже згадував вище, в Gearbest модель ME закінчилася, а в продажу залишилася молодша Me Pure в металевому корпусі і з бюджетної SoC на борту. В інших китайських інтернет-магазинах все ще можна знайти як ME, так і ME Pro.

Пишіть відгуки щодо матеріалу тут, в коментарях, або в соціальних мережах: Facebook , ВКонтакте , Twitter . Дякую за увагу!

140. Чому?
Столик в кафе має невеликий нахил?
Поклали його на спинку дивана?
Оді чому з ноутбуком працюють в aptX-режимі?