SSD диски

  1. обсяг накопичувача
  2. Тип підключення SSD-дисків
  3. Форм-фактор SSD-дисків
  4. Де можна купити SSD-диски в Україні

При виборі накопичувача для комп'ютера завжди виникають певні проблеми. Особливо це актуально з появою нового типу дисків SSD, які набирають все більшої популярності серед користувачів. Ці пристрої є твердотільними накопичувачами. Принцип їх роботи заснований не на механіці, як в магнітних жорстких дисках, а на мікросхемах.

є твердотільними накопичувачами

З використанням для читання і запису файлів у flash-пам'ять, розробники SSD-дисків змогли істотно збільшити їх швидкодія в порівнянні з HDD моделями. Але нова технологія позначилася на вартості - ціна 1 ГБ твердотільних накопичувачів вище, ніж у традиційних вінчестерів. Чи варто переплачувати і переходити повністю на SSD-диски? Розглянемо в статті детально особливості цих пристроїв.

обсяг накопичувача

Одна з головних характеристик, яка турбує всіх користувачів при виборі накопичувача - його ємність. І чим більше інформації здатний він вмістити, тим краще. Вартість містких SSD-дисків досить пристойна. Але не обов'язково обладнати ПК лише твердотільними сховищами. Фахівці рекомендують використовувати комбінований варіант з HDD-пристроями.

SSD-диск добре застосовувати для установки операційної системи і програм. При цьому швидкість завантаження ПК і швидкодія інтерфейсу ОС різко зросте. Для цих цілей достатньо буде встановити твердотільний накопичувач ємністю до 120 Гб. Ви відразу відчуєте різницю - ОС завантажиться за лічені секунди. А для зберігання фільмів, установки ресурсномістких ігор можна використовувати звичний HDD-диск.

Великий вибір SSD-сховищ дозволяє кожному покупцеві підібрати модель з необхідною місткістю. За ємності твердотільні накопичувачі класифікують наступним чином:

  • 60 ГБ;
  • 61 - 64 ГБ;
  • 65 - 120 ГБ ;
  • 121 - 128 ГБ;
  • 129 - 240 ГБ ;
  • 241 - 256 ГБ;
  • 257 - 480 ГБ;
  • 481 - 512 ГБ;
  • 513 - 999 ГБ;
  • 1 ТБ;
  • 2 ТБ;
  • 4 ТБ.

Тип підключення SSD-дисків

За способом установки існує два види SSD-дисків:

Зовнішній накопичувач встановлюється поза корпусу системного блоку і підключається через інтерфейс USB 3.0 і USB 3.1. Таке рішення найкраще використовувати в якості мобільного сховища, на яке можна швидко записати інформацію з будь-якого комп'ютера. Тим більше використання USB роз'єму дає низьку швидкість передачі даних.

Тим більше використання USB роз'єму дає низьку швидкість передачі даних

Чого не можна сказати про SATA 3 інтерфейсі, на якому працює більшість твердотільних накопичувачів. Даний роз'єм забезпечує читання і запис файлів зі швидкістю до 600 МБ / с. Таким способом підключаються тільки внутрішні SSD-сховища, розташовані в слоті системного блоку.

Абсолютно інноваційним рішенням, властивим також виключно внутрішнім дискам, стало використання PCI-Express з'єднання. При цьому накопичувач підключається безпосередньо до материнської плати комп'ютера. Швидкість передачі даних з цим інтерфейсом може досягати 4 ГБ / с.

Форм-фактор SSD-дисків

Розмір накопичувача вкрай важливий в тому випадку, коли місце для його установки обмежена. Особливо це стосується власників ноутбуків. Найбільш компактні SSD-диски з високою швидкістю передачі даних, які можна використовувати в портативних і стаціонарних ПК:

Більш габаритними і найпоширенішими вважаються твердотільні накопичувачі з форм-фактором 2,5. Це значення позначає довжину діагоналі диска в дюймах. Вони підключаються через роз'єм SATA 3 і встановлюються усередині корпусу системного блоку.

Де можна купити SSD-диски в Україні

На твердотільних накопичувачах зберігається дуже важлива інформація, втрата якої може привести до негативних наслідків. Тому дуже важливо, щоб ці пристрої стабільно працювали тривалий час. Для цього варто вибирати моделі відомих виробників, які гарантують якість і надійність своєї продукції. Найбільш відомими виробниками SSD-дисків є такі компанії:

Купити твердотільні накопичувачі цих та багатьох інших виробників за найвигіднішими цінами ви можете в інтернет-магазині MobilePlanet . Замовити вподобану модель можна в один клік прямо на сайті. Щоб отримати допомогу консультанта і оформити замовлення по телефону - телефонуйте за одним із вказаних телефонів. Доставка проводиться в будь-який регіон України!

Доставка проводиться в будь-який регіон України

В'ячеслав Вербанов

Чи варто переплачувати і переходити повністю на SSD-диски?