Xiaomi без MIUI: «чистий» Android-смартфон Xiaomi Mi A1

  1. Комплектація
  2. Зовнішній вигляд і ергономіка
  3. дисплей
  4. Апаратна платформа, продуктивність
  5. Програмне забезпечення
  6. Камера
  7. автономність

Представлений на початку вересня Xiaomi Mi A1 - перший смартфон компанії без фірмової оболонки MIUI, з «чистим» Android, викликав серйозний інтерес

Представлений на початку вересня Xiaomi Mi A1 - перший смартфон компанії без фірмової оболонки MIUI, з «чистим» Android, викликав серйозний інтерес. Не секрет, що ставлення до MIUI в народі неоднозначне, і є певна кількість користувачів, які від покупки смартфона Xiaomi відмовляються якраз через фірмового софта. У такому випадку їм явно повинна сподобатися нова модель Mi A1, створена за програмою Android One на базі Xiaomi Mi 5X.

Моделей в лінійці: 6

смартфон надано Xiaomi.ua

Комплектація

Поставляється смартфон в невеликій білій коробці, аналогічної тій, що ми бачили у Mi 5X - однак тут на ній виявляється надіта «суперобкладинка» із зображенням A1. Усередині також можна знайти зарядний пристрій (5V, 2A), USB-кабель, паперовий документообіг електронним і скріпку для вилучення лотка SIM-карти.

Зовнішній вигляд і ергономіка

Дизайн у Mi A1 - «класичний Xiaomi», якихось особливих унікальних рис, що відрізняють його від інших моделей компанії, тут немає. Смартфон доступний в трьох колірних варіантах - чорному, золотом і рожевому, у нас в редакції побував останній. Лицьова панель у нього біла, в поєднанні з рожевою задньою кришкою модель виглядає однозначно жіночої - так що чоловічої частини користувачів, що віддають перевагу білу окантовку дисплея, краще звернутися до золотої моделі.

Над екраном розташовані фронтальна камера, датчики і розмовний мікрофон, внизу - сенсорні кнопки (традиційно для Xiaomi, кнопка «назад» знаходиться праворуч, а «меню» - зліва). На лівій бічній грані знаходиться тільки лоток SIM-карт (розрахований на дві карти формату nanoSIM, замість другої можна встановити карту пам'яті microSD); кнопка включення і гойдалка гучності розташовані праворуч. Кнопки не люфтят, натискаються з виразним кліком і не дуже легко (так що помилкові спрацьовування малоймовірні). На нижній грані знаходяться роз'єм гарнітури, порт USB Type-C, мікрофон і мультимедійний динамік, на верхній межі - інфрачервоний порт і мікрофон шумозаглушення.

Захисне скло трохи пріподнятно, між ним і бічними гранями можна розгледіти тонку смужку білого пластику. Грані і задня стінка - металеві (з пластиковими смужками вгорі і внизу). Про схожість тильної сторони цієї моделі (точніше, Mi 5X) з iPhone 7 Plus сказано вже досить, тому повторюватися не будемо. У лівому верхньому куті розташовані спалах і здвоєний модуль основної камери, під ними по центру - сканер відбитків пальців.

Смартфон досить великий, за суб'єктивними відчуттями - розмір трохи більше середнього (позначаються досить широкі, як на поточний момент, рамки навколо 5.5-дюймового дисплея). У руці він лежить добре, округлені грані не врізаються в долоню. По ергономіці це скоріше апарат для великих долонь, хоча і в такому випадку до верхньої частини екрану дотягнутися однією рукою буде непросто. Якість збірки виявляється на високому рівні, смартфон в руках не скрипить і не люфтить.

дисплей

У Xiaomi Mi A1 використовується IPS-екран діагоналлю 5.5 "і роздільною здатністю Full HD. Дисплей прикритий захисним склом Gorilla Glass 4 з олеофобним покриттям. По суб'єктивних вражень, екран яскравий, з гарною насиченістю кольорів як за мірками IPS. Кути огляду непогані, хоча яскравість при погляді під кутом знижується досить сильно. В цілому враження від екрану приємні, така якість зображення цілком очікуєш побачити і в апаратах вищого цінового діапазону.

Заміряна максимальна яскравість склала 470 кд / м2, що досить багато - на вулиці інформацію на екрані прочитати можна навіть в сонячну погоду. Колірний обхват - типовий для IPS, значення гами досить близько до стандартних 2.2, що в цілому дає зображення з хорошою насиченістю і правильної опрацюванням деталей в тінях і на світлі - однак, через помітно завищеною колірної температури, воно виявляється трохи холодніше, ніж варто було б.

Апаратна платформа, продуктивність

У плані «начинки» Mi A1 - смартфон хорошого середнього рівня. У ньому використовується вже добре нам знайомий чіпсет Qualcomm Snapdragon 625 (8 ядер Cortex-A53, що працюють на частотах до 2 ГГц, і GPU Adreno 506), встановлено 4 ГБ оперативної пам'яті, обсяг внутрішнього сховища становить 64 ГБ (з них доступно користувачеві близько 50 ГБ ). На відміну від Mi 5X, молодшої версії на 3/32 ГБ у цій моделі немає.

Процесор виконаний за технологією 14 нм і під навантаженням гріється слабо - смартфон в ході виконання бенчмарків залишався лише трохи теплим. Результати Mi A1 типові для моделей на даному чіпсеті, в порівнянні з Mi 5X модель на чистому Android демонструє або такі ж, або трохи нижчі результати, в залежності від конкретного бенчмарка.

Програмне забезпечення

Власне, головна перевага моделі Mi A1. Як вже говорилося на початку, по суті, це - Mi 5X, що випускається в рамках програми Android One - лінійки смартфонів (спочатку бюджетних моделей для ринків, що розвиваються, але останнім часом не тільки), які поставляються з чистою ОС Android, без жодних фірмових оболонок і додаткових лаунчер, з досить тривалим періодом підтримки і випуску оновлень. Так, представлений на початку вересня Xiaomi Mi A1 повинен бути доступний по всьому світу (а точніше, мінімум в 36 країнах, включаючи Україну), «з коробки» йде з Android 7.1.2, причому виробник обіцяє принаймні 2 роки підтримки, оновлення до Android 8 (Oreo) ще в нинішньому році і до Android P - на протязі 2018.

Відповідно, інтерфейс тут - звичайний Android 7, без будь-яких добавок і твиков від Xiaomi. Більш того, навіть попередньо встановлених додатків тут самий мінімум - тільки камера, ІЧ-пульт і форум Mi Community (останні два пропонуються для опціонального встановлення при первинній налаштуванні смартфона), плюс в налаштуваннях є розділ «Mi Сервіси», в якому можна відмовитися від участі в «програмою поліпшення якості», яка щороку збирає анонімні дані про використання смартфона, і заборонити автоматичну відправку діагностичної інформації.

Більш того, навіть попередньо встановлених додатків тут самий мінімум - тільки камера, ІЧ-пульт і форум Mi Community (останні два пропонуються для опціонального встановлення при первинній налаштуванні смартфона), плюс в налаштуваннях є розділ «Mi Сервіси», в якому можна відмовитися від участі в «програмою поліпшення якості», яка щороку збирає анонімні дані про використання смартфона, і заборонити автоматичну відправку діагностичної інформації

У побувала в редакції моделі не було навіть фірмового магазину додатків Mi Store - лише Google Play Market. Інтерфейс працює швидко і плавно, без лагів і пригальмовування - в загальному, в цьому плані враження від Mi A1 виключно позитивні.

Камера

У основної камери два модуля по 12 Мп кожен - «головний» з еквівалентною фокусною відстанню 26 мм і діафрагмою 2.2, і додатковий - 50 мм, f / 2.6. Другий модуль забезпечує оптичний дворазовий зум без втрати якості зображення (в додатку камери перемикання між ними здійснюється за допомогою кнопки 1х / 2х). 12 мегапікселів - розмір повного кадру (з співвідношенням сторін 4: 3), в широкоформатному 16: 9 (на весь екран смартфона) він зменшується до 9 Мп.

Фірмова камера досить функціональна - крім вищевказаного зуму, є портретний режим (за допомогою двох модулів розмиває фон за об'єктом, при цьому основний кадр робить додатковий модуль, тобто він виходить з двократним збільшенням). HDR працює тільки в ручному режимі - опції автоматичного його включення в залежності від сцени тут немає. Як водиться, є режим панорами, зйомка по таймеру або по голосовій команді, програмний ефект tilt-shift, «групове Селфі» (в якому смартфон робить кілька знімків підряд і вибирає той, де всі учасники «вийшли найкраще»), нічна зйомка і ручний режим, в якому користувач може налаштувати баланс білого, режим фокусування, витримку і чутливість.

Знімки виходять непоганими, але не більше того. Деталізації хотілося б побільше навіть в ідеальних умовах, на вулиці в сонячний день; в приміщенні або в умовах недостатньої освітленості вона виявляється ще нижче, а знімок може придбати «пластмасовий ефект», плюс в такій ситуації нерідкі змазування через занадто довгої витримки. У простих умовах освітлення особливих промахів по балансу білого не спостерігалося, хоча в деяких випадках і був помітний зайвий рожевий колір. Динамічний діапазон не дуже високий, в контрастних сценах через це нерідко виходять надмірно глибокі тіні (яскраві ділянки кадру камера опрацьовує при цьому непогано).

Частково вирішує проблему режим HDR - він добре проявляє деталі в тінях, але при цьому весь кадр робить світлішим, ніж хотілося б (цей недолік вже доведеться виправляти в фоторедакторі).

Суб'єктивно знімки з двократним збільшенням дещо поступаються за якістю зробленим на основний модуль - у них трохи нижче деталізація, плюс бувають помилки з визначенням балансу білого. Ще один недолік (на цей раз, втім, не самої камери, а скоріше користувача) - при такій фокусній відстані нескладно отримати змащений кадр в умовах недостатньої освітленості.

Портретний режим із завданням розмиття фону справляється непогано, проте краю об'єкта при цьому також можуть постраждати - у випадку з пишною зачіскою це може бути не так помітно, однак при зйомці предмета з чіткими кордонами це відразу впадає в очі.

В цілому - камера у Mi A1 непогана (особливо як за таку вартість), зі своїми цікавими «фішками», проте купувати цей апарат заради однієї тільки камери явно не варто.

автономність

У Mi A1 не сама ємна за нинішніми мірками батарея (3080 мАч), проте завдяки енергоефективного чіпсету Snapdragon 625 смартфон показує дуже непогану «живучість» - він без особливих проблем проживе день-півтора (а в більш-менш економному режимі - і все 2) , в тесті на автономність в PCMark він протримався майже 9 годин при яскравості екрану 200 кд / м2.

У Mi A1 не сама ємна за нинішніми мірками батарея (3080 мАч), проте завдяки енергоефективного чіпсету Snapdragon 625 смартфон показує дуже непогану «живучість» - він без особливих проблем проживе день-півтора (а в більш-менш економному режимі - і все 2) , в тесті на автономність в PCMark він протримався майже 9 годин при яскравості екрану 200 кд / м2

Редакція висловлює подяку Xiaomi.ua за наданий для тестування смартфон