Чому не працюють цифри на клавіатурі праворуч

  1. Причина, по якій цифровий блок перестає працювати
  2. Як виправити проблему, пов'язану з тим, що цифровий блок перестав друкувати
  3. Як включити цифрові клавіші на клавіатурі, у якого немає цифрового блоку

Повнорозмірні клавіатури ПК і клавіатури більшості ноутбуків (з діагоналлю екрана 15,6 дюймів і більше) мають додаткові цифрові клавіші. Вони потрібні для швидкого введення цифр і виконання арифметичних операцій тими, хто звик користуватися калькулятором і / або просто за службовим обов'язком багато вважає / обчислює. Однак відповідний блок клавіш може перестати функціонувати, і тоді природним чином виникне питання: чому не працюють цифри на клавіатурі праворуч.

Зміст статті:

Причина, по якій цифровий блок перестає працювати

Повнорозмірні клавіатури ПК і клавіатури більшості ноутбуків (з діагоналлю екрана 15,6 дюймів і більше) мають додаткові цифрові клавіші

Num Lock на клавіатурі

Цифровий блок, розташований праворуч на клавіатурі, перестає працювати через те, що користувач перемкнув його режим. Так, у цих клавіш може бути два призначення, адже недарма на них промарковані не тільки цифри і арифметичні оператори, але значення деяких дій (наприклад, PgUp).

Зазвичай це перемикання відбувається за допомогою натискання на клавішу NmLk (на деяких клавіатурах Nlk). Після цього при натисканні на клавіші відповідного блоку цифри перестають виводитися, але починають виконуються інші дії.

Як виправити проблему, пов'язану з тим, що цифровий блок перестав друкувати

Виправити проблему з непрацюючими цифрами на клавіатурі праворуч вкрай просто. Для початку слід спробувати натиснути на клавішу NmLk, яка знаходиться неподалік від блоку з цифровими клавішами (або всередині нього). На клавіатурах для настільних ПК, якщо включений режим введення цифр, загоряється відповідний індикатор (якщо він є).

На клавіатурах для настільних ПК, якщо включений режим введення цифр, загоряється відповідний індикатор (якщо він є)

Включити Num Lock в BIOS

Якщо після натискання на клавішу NumLock нічого не сталося, то, ймовірно, відповідна функція відключена в BIOS (проте це справедливо тільки для старих моделей материнських плат). Але все одно перевірте це, виконавши такі дії:

  1. Перезавантажте комп'ютер;
  2. На стартовому екрані завантаження комп'ютера (не система) натисніть на «Del» або «F2» (залежить від моделі материнської плати);
  3. У меню, пошукайте опцію «Num Lock Status» (може називатися трохи інакше);
  4. Якщо така присутня, то переконаєтеся, що вона має значення «On»;
  5. Якщо це не так, то призначте для неї вказаний стан, застосуєте настройки і перезавантажити.

Після виконання цих дій перемикання після натискання на NmLk має запрацювати. Детальніше про клавіші Num Lock можна прочитати на sdelaicomp.ru/obzori/num-lock-chto-eto-takoe-na-klaviature.html

Як включити цифрові клавіші на клавіатурі, у якого немає цифрового блоку

Включений Num Lock на ноутбуці

На деяких клавіатурах відсутня блок цифрових клавіш праворуч. Однак, як правило, виробники піклуються про користувачів, і реалізовують їх на буквеній клавіатурі. Його включення залежить від моделі клавіатури, але найчастіше це можна зробити за допомогою натискання на клавіші: «Fn + NmLk«. Після виконання відповідної дії букви, розташовані правіше за все, починають виконувати функції цифрової клавіатури. У той же час, якщо натиснути на NmLk, то ці клавіші стануть працювати в другому режимі, який передбачений для цифрового блоку. А для того, щоб повернути працездатність буквеній клавіатурі, потрібно знову натиснути на «Fn + NmLk».

Слід згадати, що іноді виробники, з метою заощадити простір, взагалі не оснащують клавіатуру клавішею NmLk. У таких випадках переключення на цифровий блок може бути реалізований через Fn + FN (одна з функціональних кнопок). Сподіваюся ви дізналися не тільки причини чому не працюють цифри на клавіатурі праворуч, а й змогли вирішити проблему.