Де виробляють і збирають айфони?

  1. Де починається виробництво айфонів?
  2. Де відбувається збірка айфонів?

Всіх вітаю! Давайте сьогодні відвернемося від будь-яких інструкцій, оглядів, припинимо заробляти деньжищи і поговоримо про те, звідки родом Ваш iPhone або iPad. Чому я взагалі вирішив присвятити цьому питанню статтю? Все просто - провівши невеличке опитування серед своїх друзів і знайомих (багато з яких із задоволенням користуються i-пристроями) я з подивом дізнався, що чи не всі з них переконані - айфони виробляють і збирають де тільки можна, але не в Китаї.

Ця країна все ще асоціюється з недоброякісними товарами і ніяк не в'яжеться з ідеальною (звичайно, з невеликими застереженнями) технікою Apple. А дарма, адже крім дрібних фабрик - де як раз і випускають основний ширвжиток, в Китаї розташована велика кількість виробництв різних компаній світового рівня. Але давайте не будемо поспішати, забігати вперед, поспішати, а почнемо по порядку ...

Якщо сильно (дуже сильно) спростити, то весь процес виробництва айфонів можна розділити на два етапи.

  1. Початковий етап - розробка пристрою, програмного забезпечення, створення прототипів і т.д.
  2. Остаточний процес складання.

Цікаво те, що вони відбуваються на абсолютно різних територіях. Де? Зараз поговоримо про кожен окремо і всі дізнаємося.

Де починається виробництво айфонів?

А починається все з головного офісу компанії Apple в Купертіно (американський штат Каліфорнія), не дарма ж на задній кришці Вашого гаджета, Ви можете побачити напис: Designed by Apple in California.

Саме в США народжуються ідеї нових пристроїв, розробляється дизайн, зовнішній вигляд, програмне забезпечення ( iTunes , IOS, iCloud і багато іншого). Тут знаходитися, якщо висловлюватися простою мовою - мозок і голова компанії. А значить можна досить сміливо стверджувати, що основну частину айфона виробляють в Купертіно. Причому, на мій погляд, найважливішу частину. Хто не згоден, готовий посперечатися, коментарі чекають! :)

Так що заява, що айфон зроблений в Америці аж ніяк не безпідставно, і звичайно, з деякими застереженнями про це можна сміливо говорити привселюдно.

Де відбувається збірка айфонів?

Ось тут, якщо Ви не знали цього заздалегідь, буде невеликий сюрприз. Всі оригінальні айфони збирають де? Виключно в КНР (Китаї). Більш того, так було завжди і з усіма моделями. Запам'ятайте, не буває iPhone фінської, малайзійської, тайванської, американської збірки. Немає таких і не було! Якщо ж продавець або магазин переконує про зворотне, не вірте - Вас обманюють і це не оригінальний телефон ( як відрізнити підробку на 100% ).

Оновлене! Apple запустила збірку iPhone в Індії. Втім, зараз виробничі потужності цього заводу не йдуть ні в яке порівняння з Китаєм. А значить, на даний момент, шанс зустріти «індійський» iPhone дуже малий (але він все-таки є). Пам'ятайте про це і, якщо що, не дивуйтеся :)

До речі, глянувши на задню панель смартфона, ми побачимо «assembled in china». Що в дослівному перекладі означає - «зібраний в Китаї».

Чому саме там? Існує велика кількість причин вибрати Китай як «країна-виробника» iPhone.

Давайте поглянемо лише на деякі з них:

  • Дешева робоча сила. При такій чисельності населення, нестачі в робочих руках явно не відчувається.
  • Айфони користуються колосальним попитом, для того щоб покрити його, необхідно проводити їх у величезних кількостях. У Китаї це можливо.
  • Якщо проводити збірку в іншій країні, наприклад США, то витрати на випуск 1-ої одиниці продукції зростуть у кілька разів (страховки, заробітна плата, логістика), відповідно виросте і ціна кінцевого продукту.
  • Податок на виробництво - один з найнижчих.
  • Видобуток рідкоземельних металів (використовуваних при виробництві техніки) - близько 90%, тобто в усьому іншому світі - всього близько 10%! Також держава обмежує експорт цих елементів.

Зрозуміло, це далеко не всі аргументи і докази на користь Китаю, як країни виробника. Хоча і цих вистачає з лишком для розуміння того, чому самий технологічний і бажаний багатьма гаджет збирається в КНР.

PS Ось така «гірка» правда - все моделі iPhone є «китайськими»! Поділися їй - став «лайки» і тисни на кнопки соціальних мереж!

Де починається виробництво айфонів?
Де відбувається збірка айфонів?
Чому я взагалі вирішив присвятити цьому питанню статтю?
Де?
Де починається виробництво айфонів?
Де відбувається збірка айфонів?
Всі оригінальні айфони збирають де?
Чому саме там?