EIA: видобуток урану в США - на історичному мінімумі

Міністерство енергетики США констатувало факт підвищеної залежності атомної енергетики країни від імпортних поставок урану і рекордно низьких обсягів його власного видобутку.

Виробництво урану в США впало до рівня початку 2000-х рр. і, з урахуванням прогнозованих показників на 2016 р наближається до мінімальних значень світанку ядерної ери в середині XX століття.

за даними Управління з енергетичної інформації (EIA) при Міненерго США, в 2015 р обсяги власного виробництва концентрату урану (U3O8) в США склали 3,7 млн ​​фунтів.

Пік по уранової видобутку в США, офіційно почалася в 1949 р, припав на 1980 року на рівні 45 млн фунтів. Після цього відбулося різке зниження обсягів аж до значень в 5 млн фунтів, нижче яких показники коливалися більшу частину часу з початку 1990-х і до сьогодні.

Після цього відбулося різке зниження обсягів аж до значень в 5 млн фунтів, нижче яких показники коливалися більшу частину часу з початку 1990-х і до сьогодні

Графіка, дані: EIA

За даними EIA, в I кварталі 2016 року в США було вироблено 0,63 млн фунтів концентрату урану (U3O8). При таких темпах загальний обсяг видобутку в США в 2016 р може скласти близько 2,5 млн фунтів. Це лише на 0,5 млн фунтів більше рівня в 2 млн фунтів, показаного в 2003 р, - мінімального значення для уранової галузі США з середини XX століття.

Скорочення власних потужностей з видобутку в США проходить на тлі зростання накопичених запасів за рахунок імпорту урану.

Як зазначається, обсяг імпорту урану в США в 2015 р склав 57 млн ​​фунтів. З них майже 50% припало на поставки з Канади і Казахстану, які продали американським компаніям 17 млн ​​і 11 млн фунтів відповідно.

Графіка, дані: EIA

Обсяг завантаженого уранового палива в ядерні реактори АЕС США в середньому коливається на рівні 49 млн фунтів на рік протягом 2004-2015 рр.

За оцінками EIA, запаси урану в США стійко ростуть з початку 2000-х рр. і до кінця 2015 р досягли позначки 121 млн фунтів. Даного об'єму достатньо для забезпечення внутрішнього споживання АЕС США протягом 2 років.

Варто додати, що на тлі передвиборної кампанії в США в 2015 р розгорівся скандал, пов'язаний з уранової галуззю, після статті в New York Times, згідно з якою подружжя Білл і Хілларі Клінтон "сприяли" поглинання компанії Uranium One з боку російської держкорпорації "Росатом".

Канадська урановидобувна компанія Uranium One володіє підприємствами в в Австралії, Канаді, Казахстані, США і ПАР.

Після викупу 100% акцій Uranium One в січні 2013 р з боку "АРМЗ" ( "Атомредметзолото"), в жовтні 2013 року було проведено делістинг акцій Uranium One з Фондової біржі Торонто. Згідно з оцінками NYT в результаті угоди з Uranium One Росія отримала доступ до 20% запасів урану в США.

Раніше глава "Росатома" Сергій Кирієнко офіційно заявляв про те, що російська держкорпорація дійсно отримала контроль над істотним обсягом уранових запасів США. Зокрема, своєму виступі в Держдумі РФ в 2013 р Сергій Кирієнко зазначив:

"Ми відновили всі родовища урану в Росії. Ми, крім цього, змогли зібрати родовища урану в Казахстані, Австралії, недавно отримали ліцензію на родовище в Танзанії. Можу вам доповісти: сьогодні ми контролюємо 20% урану в Сполучених Штатах Америки. Якщо нам цей уран буде потрібно, ми в змозі їм скористатися в будь-який момент часу ".