Універсальний роз'єм USB Type-C - все так погано?

Після недавньої презентації нових Macbook Pro в мережі з'явилося багато незадоволених відмовою компанії від звичних портів. Наявність декількох USB Type-C, на їхню запевненням, зовсім неприпустимі для професійного комп'ютера. Давайте розберемося, чи так це.

На перший погляд так воно і є. Як тепер підключати мишку, клавіатуру, весняний HDD, флешку або монітор?

У мене був тривалий досвід використання 11-дюймового Macbook Air в якості основного комп'ютера. Він оснащений усіма необхідними портами, які ми використовуємо щодня: кілька стандартних USB, роз'єм навушників, картрідер і Thunderbolt. Працюючи поза домом, мені навіть не потрібно було носити з собою зарядку, так як акумулятор забезпечував стабільні 5-6 годин роботи.

Периферія в такому режимі абсолютно не використовується. Підключати мишку / клавіатуру в портативному режимі необхідності немає, вбудовані в ноутбук рішення повністю виправдовують себе.

При необхідності щось передати з телефону на комп'ютер, я використовував програму Instashare. Вона підтримує роботу з більшістю сучасних ОС і труднощів в підключенні ніколи не виникало. Про USB кабель я забув з року так 2013-го. Обмін будь-якими файлами відбувався набагато швидше, ніж по дроту. Для мобільних пристроїв додаток безкоштовно, для настільних систем - $ 5. Але я жодного разу не пошкодував витрачених на нього грошей.

Так що потреби використовувати роз'єми на ноутбуці у мене не було. Всі переміщення файлів відбувалися по повітрю, або через хмарне сховище. Сьогодні навіть новий Macbook 2015 року та його єдиний порт USB Type-C здається досить зручним і розумним портативним рішенням. Тих же USB Type-C флешок вже повно на полицях магазинів.

У домашніх умовах, ясна річ, використовувалися всі доступні роз'єми. Працюючи за столом, з'являлася необхідність використовувати зовнішній екран і, власне, USB хаб з підключеною до нього периферією. І про зовнішню акустику не забуваємо, вбудовані динаміки хорошої якості, але кайфу від прослуховування музики ви не отримаєте. У підсумку на столі була просто купа проводів, які стирчали з усіх сторін ноутбука. Особисто мене це дратувало.

Питання про покупку Thunderbolt док-станції з'явився сам собою. Вартість такої іграшки немаленька, але купуючи хорошу і дорогу техніку потрібно розуміти, що і периферія до неї буде відповідної вартості. Я витратив кровні $ 100, але тепер, прийшовши додому мені потрібно було підключити всього один кабель до ноутбука і продовжити роботу. Правда, позбутися всіх кабелів не вийшло - харчування ноутбука не могло здійснюватися через Thunderbolt. Так що від незліченної кількості проводів я прийшов до двох.

Представлені Macbook виправляють вищевказаний недолік. Купивши собі відповідну док-станцію або перехідник, ви одночасно можете працювати з усією периферією і заряджати ноутбук. Використовуючи ОДИН кабель.

Відсутність SD-рідера на корпусі дійсно можна вважати недоліком, так як швидко передати інформацію з флешки на комп'ютер не вийде. Але будемо чесні з собою - як часто вам доводиться це робити? А люди, які професійно займаються фотографією, вже давно придбали собі зовнішній картрідер, що дозволяє підключати не тільки SD, але і СF карти пам'яті. Плюс деякі сучасні камери можуть передавати дані без проводів. Тільки виходить це не завжди.

Те ж саме можна сказати і про дизайнерів, відео-монтажерів і людей, що займаються виробництвом музики. Доступних роз'ємів на корпусі все одно буде недостатньо для роботи, а купувати додаткові док-станції потрібно було і раніше. Тільки тепер це більш універсально. Прихід USB Type-C в маси підштовхне індустрію до виробництва більшої кількості модулів, що розширюють можливості ваших пристроїв і, безумовно, до розвитку бездротових технологій. І навіть при переході на Windows-пристрій, змінювати периферію не доведеться - USB Type-C все частіше можна зустріти і в них.

Яким би безглуздим не здавалося нам відмова від старих улюблених роз'ємів, це все зіграє тільки на користь споживачам. Єдине, мені буде дуже не вистачати просто геніального магнітного MagSafe. По зручності підключення з ним ніщо не зрівняється. А всім тим, хто не готовий до радикальних змін, раджу звернути увагу на попередні моделі ноутбуків. Вони не перетворилися на гарбуз, і все ще становлять інтерес.

А що ви думаєте з цього приводу?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Як тепер підключати мишку, клавіатуру, весняний HDD, флешку або монітор?
Але будемо чесні з собою - як часто вам доводиться це робити?
А що ви думаєте з цього приводу?