Огляд Samsung Galaxy S 3 (I9300): нова заявка на лідерство

  1. зміст Дизайн, конструкція і комплектація Програмне забезпечення Камера Досвід використання...
  2. Програмне забезпечення
  3. Камера
  4. Досвід використання і продуктивність
  5. підсумок

зміст
  1. Дизайн, конструкція і комплектація
  2. Програмне забезпечення
  3. Камера
  4. Досвід використання і продуктивність
  5. підсумок

Вихід Samsung Galaxy S 3 не став несподіванкою. Його анонсу передувало велику кількість витоків, і публіка була напружена до межі. Здебільшого очікування виправдалися - нам показали продуктивний гуглофон з вражаючими характеристиками, але, на жаль, укладеними в не зовсім привабливий корпус. Хайп виявився настільки сильним, що в підсумку показаний апарат багато хто сприйняв прохолодно. Причому якщо власників iPhone 4S і Android-флагманів від інших виробників (до того моменту в широку роздріб надійшли HTC One X, Sony Xperia S) він не надихнув по цілком зрозумілих причин, то ось реакція користувачів Galaxy S 2, Galaxy Note і Galaxy Nexus виявилася несподіваною. Хоча, якщо розглянути Galaxy S 3 з усіх боків, то все встає на свої місця.



Технічні характеристики Samsung Galaxy S 3 (I9300):

  • Мережа: GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 Мгц), WCDMA / HSPA + 21 Мбіт / c (850/900/1900/2100 Мгц)
  • Платформа (на момент анонса): Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich), TouchWiz Nature UX
  • Дисплей: сенсорний, ємнісний, 4,8 ", 1280 х 720 пікселів, HD Super AMOLED, 306 ppi, PenTile, мультитач 10 натискань
  • Камера: 8 Мп, автофокус, спалах, запис відео 1080p @ 30fps, BSI, Zero Shutter Lag
  • Фронтальна камера: 1,9 Мп, запис відео 720p @ 30fps, BSI, Zero Shutter Lag
  • Процесор: чотирьохядерний, 1,4 ГГц, ARM Cortex-A9, Exynos 4 Quad (Exynos 4412)
  • Графічний чіп: Mali-400 MP
  • ОЗУ: 1 Гб
  • ПЗУ: 16 Гб, 32 Гб, 64 Гб
  • Карта пам'яті: microSD (до 64 Гб)
  • A-GPS і ГЛОНАСС
  • WiFi (802.11a / b / g / n), WiFi HT40
  • Bluetooth 4.0 LE
  • 3,5-мм аудіороз'єм
  • NFC
  • micro-SIM
  • Акселерометр, датчик світла, датчик відстаней, цифровий компас, гіроскоп, датчик тиску
  • Аудіо: MP3, AMR-NB / WB, AAC, WMA, OGG, FLAC, AC-3, apt-X
  • Відео: MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7 / 8, Sorenson Spark
  • Акумулятор 2100 мАг
  • Розміри: 136,6 x 70,6 x 8,6 мм
  • Вага: 133 г
  • Форм-фактор: моноблок з тачскріном
  • Тип: смартфон
  • Дата анонса 3 травня 2012 року
  • Дата релізу: травень 2012 (червень Росії)


Дизайн, конструкція і комплектація




Galaxy S 3 доступний в двох кольорах - білому і темно-синьому. У нас на тесті була біла версія для продажу в одній з європейських країн. Однак її комплектація не відрізняється від російської: блок зарядного пристрою (1000 мА вихід), USB-кабель, дротова гарнітура, акумулятор ємністю 2100 мАг, документація. Чи не здивую, якщо скажу, що дизайн телефону мені спочатку не сподобався: плоский апарат в корпусі з глянсового пластика, саме місце якого у бюджетних рішень, а не у топового гаджета. Але вживу, треба визнати, телефон не викликає відторгнення і в якійсь мірі навіть привабливий. Зрозуміло, стильним його складно назвати, дивлячись на той же Xperia S з прозорою вставкою з підсвічуванням, але якась родзинка в Galaxy S 3 є. Крім того, завдяки округленим кутах і малій товщині (8,6 мм) новинка прекрасно лежить в руці - лопата, але зручна.



На передній частині пристрою знаходиться світлодіод, датчики освітленості і відстані, камера 1,9 Мп, розмовний динамік, логотип компанії. Праворуч і ліворуч від центральної клавіші «додому» (вона фізична) розташовуються сенсорні «назад» і «меню». Майже всю фронтальну сторону займає 4,8 "дисплей з роздільною здатністю 1280 х 720 пікселів. Корисна площа, віддана під нього, більше, ніж у горезвісного Xperia S, тому по висоті телефони близькі один до одного, але працювати з Galaxy S 3 зручніше (хоча часто доводиться задіяти обидві руки, але це справедливо для всіх пристроїв з великою діагоналлю). На зворотному боці - логотип, динамік, 8-Мп камера з потужною LED-спалахом і автофокусом. На лівому торці - гойдалка гучності, на правому - клавіша вимикання / блокування, на верхньому - 3,5-мм гніздо і додатковий мікрофон, на нижньому - порт microUSB і основний мікрофон.



Якщо ми заглянемо під кришку (тонкий шматок пластику, що закривається зі страшними клацанням), то побачимо потужну батарейку, в яку вбудований чіп NFC, слот під micro-SIM і роз'єм для карти пам'яті microSD.



Розташування центральної клавіші близько до нижнього торця виправдано з тієї точки зору, що воно виключає випадкові натискання на екран - ніяких незручностей в роботі з нею я не виявив. Сенсорні кнопки мають приємну підсвічуванням, яка особливо ефектна у білої моделі (синю я чіпав в магазині і вона мене не вразила). Виділена кнопка камери на корпусі відсутня, але з роллю швидкої запускалкі камери легко справляється віртуальна клавіша на екрані блокування. Пластик якісний і, як і будь-який глянець, буде дряпатися, якщо не вживати заходів щодо захисту корпусу (ака чохол). При цьому я не можу сказати, що софт-тач був би кращим варіантом, так як він облазив, і телефон може втратити презентабельний зовнішній вигляд досить швидко (на прикладі Xperia S). Скло і метал (ну, і кераміка) були б доречніше на флагмані за 30 тис. Рублів, але, на жаль, Samsung в цей напрямок поки не сунеться. Збірка у Galaxy S 3 на висоті - ні скрипів, ні люфтів ви не знайдете навіть з плином часу.


Програмне забезпечення


Було б дивно, якби в основі Galaxy S 3 лежала стара версія Android, тому апарат хизується 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Офіційно щодо поновлення до 4.1 Jelly Bean поки нічого не говориться, але це питання часу. Роль інтерфейсу грає змінений TouchWiz, обізвав Nature UX. Оболонка зроблена з акцентом на єднанні людини з природою - звуки, картинки, рингтони - все спокійне і налаштовує на миролюбний лад. На жаль, не всім до вподоби дзюрчання і квіточки, тому компанії слід було б передбачити опцію більш суворого інтерфейсу. Однак ніхто не заважає встановити сторонні шпалери або вказати свою музику. Та й root може допомогти, якщо зовсім не під силу.



Для розміщення віджетів, яких безліч для будь-яких завдань, додатків і папок виділяється до семи робочих столів. Екран блокування дуже гнучкий - можна налаштувати висновок погоди, акцій, новин, клавіші швидкого доступу до найбільш часто використовуваних функцій. На екрані повідомлень з'являються клавіші управління плеєром, якщо він активний, різні оповіщення. Там завжди є кнопки швидкого доступу до Wi-Fi, GPS, беззвучний режим, відключення автоповороту екрану, енергозбереження, мобільним даними, Bluetooth, режиму водіння і синхронізації. При утриманні клавіші додому спливають останні запущені програми, які відразу ж можна все закрити, або перейти в Диспетчер завдань, де можна призупинити певні програми.



Про налаштуваннях слід розповісти детальніше. Нагорі там поміщені Wi-Fi і Bluetooth, Використання даних, де користувач має право вказати поріг обсягу мобільного інтернет-трафіку, щоб не перейти за ліміт тарифу, Android Beam і S Beam, що використовують технологію NFC, знаходяться в Додатково. У налаштуваннях екрану є режим інтелектуального очікування - він визначає, що користувач дивиться на екран, і не відключає підсвічування. В принципі, працює. Кілька видів шрифтів і розмірів безумовно сподобаються користувачам з ослабленим зором. Дисплей HD Super AMOLED може працювати на Galaxy S 3 в чотирьох режимах - динамічному (надто яскраво, просто вирви око), стандартному (стоїть за умовчанням), природному (наближено до реальної гамі) і фільмі (все сіро і нудно). Багато функцій смартфона зав'язано на датчику положень. Мені не подобається моушен-управління, тому чесно скажу, що на практиці я їх не перевіряв. Зате перевіряв голосове управління - воно працює, але умови навколо повинні бути наближені до ідеальних, тобто ніяких сторонніх шумів. Але навіть в цьому випадку на пристрій доводиться підвищувати голос, що з боку виглядає безглуздо. Голосом можна робити знімки, управляти плеєром, переставляти будильник, відповідати на дзвінки. Дуже сподобався голосове введення тексту - точність визначення російських слів досить-таки висока, але знаки пунктуації технологія ставити поки не вміє. Як альтернатива - введення тексту жестами Swipe. Швидко і зручно. Але слова чомусь підбираються не ті, які потрібні. У Xperia S технологія трішки інтуїтивно. Телефон працює довго, але продовжити час додатково допоможе пункт Енергозбереження. Там обмежується продуктивність процесора, яскравість, змінюється рівень яскравості в додатках, відключається вібрація. Способів блокування дуже багато - і гортання по екрану, і шляхом руху, і по обличчю (Фейсконтроль), і голосом, і малюнком, і паролем і навіть PIN. При цьому не всі вони безпечні, а розпізнавання особи легко обдурити фотографією - в Jelly Bean зробити це буде складніше, так як там з'явиться перевірка на «живучість» об'єкта.



Пройдемося по встановленим додатків.



AllShare Play використовує Wi-Fi для зв'язку смартфона з іншими електронними пристроями. Функція дає можливість транслювати і отримувати контент за допомогою бездротового зв'язку.



Клієнт Dropbox, одного з кращих онлайн-сховищ, присутній. Ставлю плюсик.



FM-радіо працює з навушниками. Щось особливе відзначити не можна.



На пристрої кілька сервісів для завантаження програм - Game Hub, Play Market, S Suggest, Samsung Apps, Інші послуги. Чотири з них фірмові від Samsung. Це не погано, але і не добре. Навіщо пропонувати користувачеві так багато альтернатив, різниці між якими практично немає, скрізь одне й те саме? Чи не краще збирати всі програми в одному зручному місці, як це зроблено у iOS?



Програма для нотаток S Memo прийшла з Galaxy Note. Але якщо у «переростка» з нею зручно працювати за допомогою стилуса, то малювати і писати пальцем на Galaxy S 3 з меншою діагоналлю екрану - не найкраща ідея. Втім, ніхто не заважає купити електронне перо для апарату - такий аксесуар заявлений виробником. Однак я б рекомендував зробити вибір на Galaxy Note, якщо вам дуже хочеться творити.



S Planner - просунута версія стандартного календаря з планувальником завдань Google Android.



Лаври Apple Siri не дають спокою багатьом, зокрема, Samsung. Електронний помічник S Voice працює схожим чином - користувач задає пристрою питання і дає вказівки, а він їх виконує. Російська мова сервіс поки не розуміє, тому його корисність прагне до нуля. Втім, навіть знають англійську він напевно набридне за півгодини. Що Siri, що S Voice - баловство чистої води з коротким вау-ефектом. Порівняльне відео обох послуг:





В Android Ice Cream Sandwich змінився клієнт YouTube. Функціонал залишився на колишньому рівні, але зовні він став симпатичніше. підписуйтесь на наш канал !



Galaxy S 3 - потужний мультимедійний комбайн, що перемелює відео високої роздільної здатності самих різних форматів. Виробник заявляє підтримку Full HD і MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7 / 8, Sorenson Spark. Рідкісний файл попросить перекодування для відтворення стандартним плеєром. Вразили ескізи роликів, які допомагають зрозуміти, про що файл. Також цікава функція «картинка в картинці» - маленький екранчик фільму можна винести за межі відеоплеєра, щоб дивитися кіно, спілкуючись по SMS.



Особливості Галереї виділити складно, але можна. Якщо мають з'єднання по DLNA, то в ній будуть показуватися фото і відео з інших девайсів. Також варто відзначити функцію визначення осіб - можна дозволити телефону автоматично вказувати друзів, хоча краще це робити вручну.



Стандартний браузер радує швидкістю. Flash з коробки не підтримується, тому, якщо хочете дивитися банери, то вам в Play Market. Цікаво, що яскравість екрану можна встановити окремо для браузера, незалежно від загальної яскравості. Вважаю, що з доступністю Chrome для ICS дні фірмових браузерів полічені, тому краще встановити його з Маркета і почати звикати.



Від Яндекса тут кілька сервісів - Кіноафіша (опис фільмів, адреси найближчих кінотеатрів з сеансами), Маркет (зручний сервіс для пошуку магазинів з будь-якими важливими вас товарами), Погода.



Музичний плеєр не викликав симпатій - є проблеми з кодуванням, інтерфейс незручний, в деяких випадках не можна перейти до бібліотеки, не замкнувши додаток. Якість звуку гарна, попередніх еквалайзера багато, але працювати ще є над чим.



У Часах знаходиться будильник, таймер, секундомір, світовий час.



Камера


У Galaxy S 3 застосовується 8-Мп модуль зі спалахом і автофокусом. Як і личить флагману, кількість всяких різних налаштувань велике. Є зручний тач-фокус, функція зума під час зйомки відео, можливість робити 6-Мп фото, знімаючи Full HD-відео, режим швидкісної зйомки (за раз 20 кадрів) з автоматичним вибором кращого фото. Якість фотографій, на мій смак, знаходиться приблизно на одному рівні з Xperia S, iPhone 4S і Nokia N8. Десь краще, десь гірше, але однозначного лідера виявити складно.


Galaxy S 3 - зліва, Xperia S - справа:



Galaxy S 3 - зліва, iPhone 4S - справа:



Galaxy S 3 - зліва, N8 - справа:



Що до відеозапису, то Galaxy S 3 обходить Xperia S по стабілізації, а iPhone 4S по деталізації. Приклади відео в різних умовах і в порівнянні з Xperia S і iPhone 4S:








Досвід використання і продуктивність



Найчастіше до недоліків Galaxy S 3 зараховують екран, а точніше технологію, по якій він виконаний. Я теж не люблю PenTile, але при дозволі 1280 х 720 пікселів вона абсолютно не турбує. Якщо не накручувати себе і не думати про неї, не вдивлятися в пікселі, не порівнювати з HTC One X і Sony Xperia S, то все буде добре - панель буде радувати вас соковитими кольорами, прекрасними кутами огляду і чудовою чуйністю. Максимальне число натиснень мультитач обмежена десятьма і цього більш ніж достатньо. На сонці HD Super AMOLED проявляє себе не з найкращого боку, а автоматична настройка яскравості любить раз у раз принижувати яскравість, ускладнюючи ситуацію. Рекомендую залишити яскравість на 50-70%.



Хворе місце Android-рішень - час роботи. Але Samsung Galaxy S 3 демонструє просто чудову живучість! У моєму режимі телефон з легкістю витримує день і один раз обходився без підзарядки дві доби, причому я дзвонив, виходив в інтернет, слухав музику по Bluetooth, обмінювався SMS і повідомленнями в WhatsApp. У традиційному тесті на відтворення HD-відео на максимальній яскравості і з усіма активними бездротовими модулями смартфон пропрацював рекордний час - 10 год 22 хв. Це краще за результат Galaxy Note на кілька годин і краще результатів One X, Xperia S в кілька разів! Не віриться, що смартфон з великим HD-екраном і чотирьохядерним процесором може так довго працювати. Хвалити потрібно не тільки батарею ємністю 2100 мАг, а й програмістів Samsung, що досягли таких вражаючих результатів.



Процесор Exynos 4 Quad (він же Exynos 4412) з частотою 1,4 ГГц, 1 Гб ОЗУ, графічний чіп Mali-400 MP перетворюють Galaxy S 3 в потужний телефон, здатний запускати сучасні іграшки та перетравлювати Full HD-відео. На робочих столах і в меню мені не вдалося змусити пристрій гальмувати. Результати бенчмарків для любителів чисел: NeoCore - 60 fps, NenaMark1 - 60 fps (56,6 у Xperia S), AnTuTu - 12 124 (6724), Quadrant - 5598 (3232), Vellamo - 2090 (1 298). Наочне порівняння з Xperia S:



Наочне порівняння з Xperia S:

підсумок


Фурор, викликаний Samsung Galaxy S 2, не повторилася, але Galaxy S 3 все одно виступає значущим явищем. За сукупністю характеристик це найцікавіший Android-телефон на ринку: відмінна камера (як мінімум не поступається конкурентам), вражаюче час роботи, висока продуктивність, свіжа версія Android, яка оновиться до Jelly Bean, багато цікавих функцій, зав'язаних на управлінні голосом і рухами.



При всьому при цьому слід визнати, що нововведень може бути недостатньо для того, щоб спокусити власників Galaxy S 2 (їх, головним чином, бентежить зовнішній вигляд), Galaxy Nexus (відмінностей в начинці не так вже й багато, а змусити їх кинути стоковий Android заради TouchWiz - дуже непросте завдання) і Galaxy Note (вони краще дочекаються 5,5 "Galaxy Note 2) на апгрейд. Але якщо ви стоїте перед вибором флагмана на найближчий рік-два, то купивши Galaxy S 3, навряд чи пошкодуєте, що не взяли HTC One X (володіє средненькой камерою і не вражає часом роботи, хоча корпус і екран відмінні), Sony Xperia S ( камера і зовнішній вигляд гарні, але покриття корпусу і апаратна основа з 2011 року залишають бажати більшого) або LG Optimus 4X HD (боюся, оновлення програмного забезпечення доведеться чекати дуже довго). Що до The New iPhone, то це зовсім інша історія.



Навіщо пропонувати користувачеві так багато альтернатив, різниці між якими практично немає, скрізь одне й те саме?
Чи не краще збирати всі програми в одному зручному місці, як це зроблено у iOS?