Intel готує 10-нм процесори Cannon Lake-U з відключеним відеоядром

Не секрет, що в останні роки корпорація Intel зазнає труднощів з перекладом своєї продукції на більш досконалі технологічні норми. З цієї причини чипмейкер був змушений відмовитися від стратегії « тик так », А 14-нанометровий техпроцес в тому чи іншому вигляді знайшов застосування вже в чотирьох поколіннях мікропроцесорів Core. Проте, Intel і раніше веде роботу над удосконаленням своїх виробничих ліній і вже в цьому році повинні дебютувати 10-нанометрові мобільні чіпи Cannon Lake, правда і тут не все так гладко.

тик так

Багато років мобільні рішення Intel з суфіксом U, призначені для використання в ультрабуках і міні-ПК, містили в собі два ядра x86-64 поряд з відеоядром HD Graphics, що дозволяло тримати енергоспоживання таких пристроїв на досить низькому рівні.

Як стало відомо з офіційного документа , Що розповідає про заплановані оновлення микрокода, лінійка процесорів Intel Cannon Lake-U буде представлена ​​двома варіантами чіпів: з інтегрованим графічним ядром і без. Обидва рішення використовують ідентичний кристал, при цьому в одному з них відеоядро HD Graphics буде скасовано.

На думку наших колег з ComputerBase цього існує як мінімум два пояснення: або Intel спочатку планувала випустити чіпи без відеоядра, або, що більш імовірно, з 10-нм виробничих ліній сходить велика кількість дефектних CPU. Причому обсяги шлюбу повинні бути досить великими, інакше б Intel просто позбулася їх, а не випускала в якості окремого продукту. До того ж відсутність інтегрованого відеоядра зобов'язує використовувати спільно з деякими процесорами Cannon Lake-U дискретну графіку, що практично повністю нівелює переваги 10-нм чіпів в плані енергоспоживання.

Крім того, згаданий документ також містить відомості про підготовлювані 14-нанометрових чіпах на базі мікроархітектури Coffee Lake. Незабаром до настільним рішенням в конструктиві LGA1151 приєднаються 4- і 6-ядерні процесори лінійки Xeon E3, які знайдуть застосування в серверах і робочих станціях.

Незабаром до настільним рішенням в конструктиві LGA1151 приєднаються 4- і 6-ядерні процесори лінійки Xeon E3, які знайдуть застосування в серверах і робочих станціях

Асортимент мобільних CPU від Intel поповниться виробами Coffee Lake-H з шістьма фізичними ядрами, а також енергоефективними процесорами Coffee Lake-U, обладнаними графічною підсистемою GT3 з буферною пам'яттю eDRAM.