Огляд нетбука Asus Eee PC 1015PEM

Розподіл Ядра. В Eee PC 1015PEM Asus представив свій перший нетбук з новим двоядерним процесором Atom N55 від Intel. Більше потужності за додаткову плату всього 20 євро? Ми тестували нові компоненти і нетбук

Відгукнувшись на створення нового двоядерного процесора Intel Atom N550 (1,5 ГГц), Asus представив нову модель Eee PC 1015P. Грунтуючись на 1015PE, майже ідентична апаратна конфігурація з більш високим стандартом знайшла своє вираження в новому Asus Eee PC 1015PEM. Цей 10-дюймовий нетбук (1024x600 пікселів) на щастя знову має матовий екран.

Інші нововведення, які кидаються в очі з першого погляду це: останній стандарт Bluetooth 3.0, швидкий WLAN 802.11n і можливість вибрати один з п'яти кольорів забарвлення (всього сім моделей) з матовою або високоглянцевий кришкою дисплея.

Інше менш привабливо: Eee PC працює з інтегрованою Intel GMA 3150 graphics unit , Яка не забезпечує приросту продуктивності, жорсткий диск 250 Гб і 1 Гб DDR3 10600s RAM, поруч з новим процесором Intel Atom. Asus не має моделей нетбуків з 2Гб RAM. Також до цього моменту був показаний опціонний модуль UMTS в корпусі. Asus випускає Eee PC 1015PEM за 349 євро вк лючая ПДВ, в семи моделях, який можна придбати як в звичайних так і в онлайнових магазинах.

Asus 'official unboxing video ( link )

Невеликі зміни виявляються в корпусі. Asus свідомо не став вносити великих змін в дизайн. Випробуваний і перевірений корпус «черепашка» Review Asus Eee PC 1015P Netbook Asus Eee PC 1015P / PE був збережений і досить привабливий. Якість виготовлення із пластику відмінне і нам ніде не вдалося знайти ніяких вад.

У порівнянні з меншими моделями з центральним процесором Atom N450 від Intel, Asus не став застосовувати незвичайної текстури на кришці дисплея. Також він обмежився п'ятьма кольорами і двома типами поверхні. Таким чином, кришка дисплея оживлена ​​тільки невеликим логотипом Asus. Моделі з глянсовою кришкою (чорної, білої, рожевої) дуже шикарні, але вони схильні до подряпин, відбитків пальців і пилу. З іншого боку є моделі чорні, білі, сині і червоні з матовою поверхнею і вони виглядають відносно невибагливо. Завдяки цій варіативності користувач має великий вибір опцій, що оцінюється позитивно.

На противагу матовою зовнішньої частини, внутрішня частина зроблена високоглянцевий, що додає красивий акцент. Інша яка приваблює погляд риса - великий тачпад. Він привертає увагу хромової зовнішністю, що добре відповідає зорової концепції.

Стабільність корпусу хороша. Обрамлення дисплея жорстке, але трохи скручується. Розмір 26,2 x 17,8 x 2,5 - 3,6 сантиметрів (Ш x Г x В) і вага 1,25 кілограм (незначна відмінність по вазі) не змінилися в порівнянні з Eee PC 1015P.

Можливості з'єднання відповідають стандарту нетбуків. Але як би там не було, вам доведеться обходитися без спеціальних інтерфейсів і особливостей. На лівій грані розташовуються вихід VGA для підключення монітора або проектора і порт USB 2.0 для периферійних пристроїв.

На іншій стороні знаходиться більше інтерфейсів: крім стандартного 3-в-1 кардридера (SD, SDHC, MMC), аудіо роз'єми (вихід навушників, вхід мікрофона), ще два порти USB 2.0, замок Kensington і RJ-45. Спереду і ззаду інтерфейсів немає. Тут знаходяться тільки світлодіоди стану і досить велика 6-чарункова батарея на 47 втч.

Asus добре розташував інтерфейси. Набір їх, як зазвичай, невеликий, але все-ж прийнятний. У цій стартовій версії, що продається за приблизно 350 євро, немає новітнього порту USB 3.0. Незважаючи на новий процесор Intel Atom N550, тут немає в наявності порту HDMI (платформа Pine Trail).

комунікація

Можливості комунікації досить великі і Eee PC в цьому відношенні навіть може позмагатися з великими за розміром субноутбуками. Крім гігабітного Ethernet (Atheros AR8132), тут є більш швидкий WLAN стандарт 802.11n (Broadcom controller) і Bluetooth 3.0. Цей новий стандарт Bluetooth Special Interest Group (SIG) (теоретично) має у вісім разів більшу швидкість передачі в порівнянні з версією 2.0. В даний час Asus не пропонує модуль 3G UMTS. Однак модель слота вже вбудована.

поставка

Обсяг поставки нетбука, як завжди, скромний. Крім самого нетбука ви знайдете адаптер з кабелем, коротке керівництво, гарантійну карту і 6-комірчасту батарею на 47 втч. Asus має гарантійний період 24 місяці включаючи обслуговування Pickup & Return. Додатково Asus пропонує захисний корпус за 25 євро і кейс для перенесення за 39 євро (обидва за роздрібною ціною, включаючи ПДВ).

клавіатура

Перевірена клавіатура «chiclet» з розміром клавіш 14x14 міліметрів притаманна більш слабкою моделі залишається незмінною. Розташування відповідає німецькому стандарту. Точка натискання і довжина ходу дуже хороші. Ми б вважали за краще, щоб Asus переглянув маленькі клавіші shift, так щоб ергономіка була покращена.

тачпад

Великий тачпад таже був збережений. Він має гарне відчуття завдяки матовою поверхні. Розмір по діагоналі 8,7 сантметров також вражає. Тут немає вертикальної панелі прокрутки. Сучасні жести мультитач спрощують користування нетбуком. Клавіші заміни миші заховані в великою хромованою панелі. Вони також мають хорошу точку натискання.

Asus Eee PC 1015PE обладнаний матовим 10,1-дюймовим м дисплеєм. Він також повинен підходити для використання поза приміщенням. Екран має рідне дозвіл 1024х600 пікселів в форматі 16: 9. Більш високі рівні дозволу (інтерполювання) також зараз застосовуються на нетбуках. Можна вибрати дозвіл 1024x768 і 1152x864 пікселів в преференціях системи.

Крім рівномірного освітлення цей екран зі світлодіодним підсвічуванням має хорошу яскравість. Максимальна яскравість 242 cd / m 2 була виміряна у верхній третині екрану. Однак наш девайс не може зрівнятися з "чудовим екраном" Asus 'Eee PC R101 . Середня величина також оцінюється на "добре" - 228,6 cd / m 2.

224
cd / m² 242
cd / m² 236
cd / m² 228
cd / m² 236
cd / m² 230
cd / m² 223
cd / m² 217
cd / m² 221
cd / m² Рівномірність підсвічування екрану

Gossen Mavo-Monitor

Максимум: 242 cd / m² В середньому: 228.6 cd / m²
Рівномірність підсвічування: 90%
Контрастність: 1073: 1 (Рівень чорного: 0.22 cd / m²)

Освітлення близько 90 відсотків дуже рівномірне. Іншою перевагою екрану є низька величина чорного 0.22 cd / m 2 і виходить в результаті цього висока контрастність 1073: 1. Такі показники добре підходять для використання поза приміщенням. Суб'єктивне враження від кольору, контрастності і фокусування хороше.

Ми оцінювали дисплей інструментом X-Rite i1Display 2 tool, який класифікував його в широкому діапазоні стандартних дисплеїв нетбуків. Однак для професійних працівників він не годиться.

Цей нетбук можна використовувати поза приміщенням завдяки хорошим показаннями дисплея. Контент помітний при падінні прямих сонячних променів, але кольори помітно блякнуть. Непрямий джерело освітлення або поза приміщенням в тіні взагалі не проблема. Зображення добре відображається незважаючи на яскраве оточення. Глянсове обрамлення екрану дратує поза приміщенням тому-що воно має сильну відбивну здатність.

Стабільність кутів огляду, як зазвичай, хороша тільки частково. У горизонтальній площині кути огляду залишаються хорошим до 165 градусів. Тут не відбувається спотворення квітів. Вертикальна площина не надто стабільна. Зображення швидко стає невиразним і кольору змінюються.

Центральний процесор Intel Atom N550 заснований на платформі Pine Trail від Intel і проведений з дотриманням процесу 45 нм. Новим тут є тактова частота 1,5 Ггц, 2 ядра (4 потоку), які, як передбачається, повинні особливо збільшувати швидкість в багатозадачності і 1 Мб кеш другого рівня. Збільшення продуктивності відбивається на збільшенні споживання енергії (TDP) яке становить 8,5 W, що на 2 W більше ніж в одноядерному Atom 455. "Super Hybrid Engine" (програма) поставляється Asus не забезпечує більшої продуктивності.

За графіком відповідає Intel GMA 3150 . Графічна карта інкорпорована в процесор, маючи частоту 200МГц, підходить тільки для простих офісних додатків. Говорити про придатність до нових 3D ігор не доводиться незважаючи на двоядерний процесор N550. Також тут є 2,5-дюймовий жорсткий диск від Seagate ємністю 250 Гб, і 1Гб DDR3 10600S RAM (1066МГц). RAM можна легко модернізувати через обслуговуючу кришку внизу (максимум 2Гб). Оновлення жорсткого диска зробити складно, так як до нього немає прямого доступу.

System information: Asus Eee PC 1015PEM Netbook

Для перевірки продуктивності Asus Eee PC 1015PEM ми прогнали його через різні бенчмарки, включаючи ігри та HD відео. Під час цього завжди були включені високий рівень продуктивності Windows 7 і "рівень супер продуктивності - Super Performance Mode" програми Super Hybrid Engine. Розгону ядер не відбувалося і тактова частота обох ядер залишалася 1,5 Ггц.

Ми перевіряли продуктивність в додатках за допомогою PCMark 05, Vantage і CineBench R10. Додатково в якості бази для порівняння використовували Asus Eee PC 1018P з Intel Atom N455 і 1 Гб DDR3 RAM. Обидва як старіший 05, так і більш пізній Vantage варіант PCMark показали хороші результати. Наш тестовий екземпляр (+1633 балів) значно перевершив свого колегу з одноядерним процесором (1053 балів). Таким чином, він належить до групи більш ранніх процесорів ULV в комбінації з графічною картою Intel GMA 4500MHD. Результати CineBench R10 внесли незначні зміни в одноядерному рендірованіі і обчисленні Open GL. Atom N550 показав хорошу міць в багатоядерному рендірованіі (1504 балів), значно відірвавшись від 1018P з процесором N455 (результат: 872 балів).

Новий Intel Atom N550 також далеко відірвався від основної маси нетбуків з одноядерними процесорами в бенчмарке WPrime (1024M, 1995 секунд). Індекс продуктивності Windows 7 також піднявся і зараз становить 3.1 замість 2.4 балів (N455). Показники графічної карти також трохи піднялися з новим процесором.

PCMark 05 Standard 1708 балів PCMark Vantage Result 1663 балів

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

532

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

1504

Cinebench R10 Shading 32Bit

278

3

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

3.1

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

4.5

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

3

Графіка в іграх

3D-графіка

3

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

5.8

3DMark 2001SE Standard 2284 балів 3DMark 03 Standard 670 балів 3DMark 05 Standard 299 балів 3DMark 06 Standard 147 балів

Продуктивність в тривимірній графіці змінилася незначно або зовсім не змінилася так як використовувалася Intel GMA 3150 з тактовою частотою 200 Мгц. В 3DMark 06 наш Asus Eee PC 1015PEM знаходився в діапазоні маси нетбуків з Intel Atom N450 і не може претендувати на переваги. Комбінація сильної графічної карти Nvidia ION 2 , По іншому званої Nvidia GeForce GT 218 і Atom N550 від Intel буде корисною для графічної продуктивності.

Як ЗУ використовується 2,5-дюймовий жорсткий диск від Seagate. Він працює з максимальною швидкістю 5400 об / хв. У нашому випадку наш Momentus 5400 об / хв і мав ємність 250 Гб і конструктивну висоту 9,5 міліметрів. Для визначення продуктивності жорсткого диска ми використовували інструменти "HD Tune Pro 4.6" і "CrystalDiskMark 3.0", Оцінювані швидкості знаходилися на одному рівні - CrystalDiskMark визначив 73,52 Мб / с (послідовне зчитування) і 73,19 Мб / с MB в написанні. Таким чином Seagate Momentus располагаетс я в хорошому середньому діапазоні для дисків зі швидкістю 54 об / хв.

Мін. швидкість передачі даних: 34.4 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 78.1 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 61 MB / s
Час випадкового доступу: 18.3 ms
Пікова швидкість: 108.6 MB / s
Використання процесора: 3.1%

Вердикт HD відео та ігор

На жаль вам доведеться все ж обійтися без відео з 1080р. Вони не гладко проходять ні в інтернеті ні місцево в комп'ютері. Однак завантаження процесора трохи впала. Відео в 1280x720 пікселів (720p) можна переглядати з обмеженнями. Відео YouTube, в нашому випадку HD трейлер з "The Social Network" відтворювався набагато більш гладко ніж в Asus Eee PC 1005PE з Intel Atom N450 і графічною картою Intel GMA 3150, хоча посмикування все ж були. Поки стабільне відтворення 720p можливо тільки в нетбуці локально. В цьому випадку в загальному все проходить трохи більше гладко, але все ж справжнє задоволення від відео можна отримати тільки з HD декодером.

Ми тестували ігрову продуктивність ь різними іграми від 2004 до 2010 років. Швидко стало ясно, що нетбук створений не для цього. Покадровая швидкість залишалася дуже низькою і не відрізнялася від Dell Inspiron Mini 1018 з Intel Atom N455. Тільки TrackMania Nations Forever програвалася досить гладко з мінімальним рівнем деталізації, але це вже не насолода. В даному випадку було б цікавіше використовувати новий процесор Intel Atom N550 і сильнішу графічну карту.

хв.середовищ.вис.макс.

Doom 3 (2004) 5.5 5.1 4.4 fps Counter-Strike Source (2004) 8.4 fps World of Warcraft (2005) 5 3.4 fps Half Life 2 - Lost Coast Benchmark (2005) 5.2 fps World in Conflict - Benchmark (2007) 5 1 fps Trackmania Nations Forever (2008) 12 3.1 fps Left 4 Dead (2008) 2.7 fps Sims 3 (2009) 5.3 fps StarCraft 2 (2010) 3.5 fps

Системні шуми

Asus не став проводити модифікацій системи охолодження, незважаючи на новий процесор. Нетбук працює майже беззвучно при нормальному використанні з максимум 31.0 Дб (А) і його ледь чутно. Жорсткий диск працює з таким же рівнем шуму (31,0 дБ (А)) і таким чином знаходиться в діапазоні дисків з максимальною швидкістю 5400 обертів на хвилину. Коли інтегровані компоненти були завантажені до межі рівень шуму був 33.2 дб (А).

Рівень шуму

очікування

29.9 / 29.9 / 31 дб

Шум від HDD 31 дб Навантаження 31.2 / 33.2 дб Шум від HDD 31 дб Навантаження 31

30 dB
безшумно

40 dB (A)
помітно

50 dB (A)
голосно

У більшості випадків в нетбуках спостерігається наступна закономірність - комбінація хорошою охолоджувальної системи, але дратівливі системні шуми або навпаки. 1015PEM залишається одночасно прохолодним і працює тихо. При нормальному використанні на нижній панелі температура доходить до максимум 31,9 градусів Цельсія. Це хороший показник і нагрів майже не помітний.

Показники підвищуються тільки трохи під навантаженням, але все ж досить прийнятні. Як часто буває, найгарячішим місцем є вентиляційний отвір, тут максимальна температура 33,2 градуси Цельсія. Загалом показники залишаються непомітними для цієї конфігурації.

28.2 ° C 28.8 ° C 26.2 ° C 29.1 ° C 30.4 ° C 26.8 ° C 26.1 ° C 25.1 ° C 23.5 ° C Максимум: 30.4 ° C
В середньому: 27.1 ° C 27.3 ° C 31.4 ° C 33.2 ° C 27.4 ° C 31.9 ° C 32.3 ° C 24.6 ° C 26.5 ° C 27 ° C Максимум: 33.2 ° C
В середньому: 29.1 ° C

Блок живлення (макс) 35.7 ° C | Темп. повітря 21.9 ° C

28.5 ° C 29.1 ° C 26.7 ° C 28.3 ° C 29.3 ° C 27.3 ° C 26.7 ° C 26 ° C 24.7 ° C Максимум: 29.3 ° C
В середньому: 27.4 ° C 28.6 ° C 31.3 ° C 31.8 ° C 28.9 ° C 31.9 ° C 31.2 ° C 25.7 ° C 26.7 ° C 27.8 ° C Максимум: 31.9 ° C
В середньому: 29.3 ° C

Блок живлення (макс) 35 ° C | Темп. повітря 21.3 ° C

(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 27.1 ° C / 81 F, compared to the average of 29.8 ° C / 86 F for the devices in the class Netbook.
(+) The maximum temperature on the upper side is 30.4 ° C / 87 F, compared to the average of 33 ° C / 91 F, ranging from 21.6 to 53.2 ° C for the class Netbook.
(+) The bottom heats up to a maximum of 33.2 ° C / 92 F, compared to the average of 36.6 ° C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.4 ° C / 81 F, compared to the device average of 29.8 ° C / 86 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 26.7 ° C / 80.1 F and are therefore cool to the touch.
(+) The average temperature of the palmrest area of ​​similar devices was 29.3 ° C / 84.7 F (+2.6 ° C / 4.6 F).

Надбавка в продуктивності Intel Atom N550 позначається на споживанні енергії і таким чином на часі роботи від батареї. Новий двоядерний процесор має споживання (TDP) 8.5 ват. Intel Atom N455 вимагає приблизно на 2 ват менше при 6.5 ватт (TDP). В ідеальному режимі наш тестовий екземпляр споживає між 7.6 і 11.6 ват. Це споживання при навантаженні зростає до максимальних 16.1 ват. Тут стає явною різниця в порівнянні з Asus Eee PC 1018P з Intel Atom N455, так як він вимагає максимально 11, 4 ват. Для компенсації більшого споживання, нетбук йде з 6-комірчастої батареєю, яка має ємність 47 втч, замість 44 втч.

динаміки

Asus використовує два стерео динаміка, які розташовуються попереду внизу. Динаміки відтворюють в основному високі частоти і баси не існують. Нетбук для програвання має 3,5-мм стерео вихід. Він передає гарне звучання на зовнішні динаміки або навушники.

Тест BatteryEater's "Classic Test" симулює максимальне завантаження. Для цього у нас були задіяні комплексні обчислення Open GL з максимальною яскравістю дисплея і включені мобільні технології. Додатково були активними високий профіль продуктивності Windows 7 і "режим супер продуктивності» Super Hybrid Engine від Asus. Нетбук зміг протриматися 3 години 42 хвилини. Якщо ви будете тільки займатися електронною поштою і серфінгом в інтернеті, то батареї вам вистачить на хороших 6 годині 48 хвилин . У цьому сценарії реального споживання Asus Eee PC 1015PEM втрачає близько 35 хвилин в порівнянні з Eee PC 1018, який має більш слабке обладнання.

Найменше навантаження на устаткування показує тест "Reader's Test". Для цього яскравість дисплея встановлюється на мінімум і відключаються всі мобільні технології. Більш того застосовуються енергозберігаючі функції Windows 7 і Super Hybrid Engine. Процесор при цьому знижує частоту майже до 1 Ггц. У цьому сценарії двоядерний нетбук може змагатися з «простими» колегами і він забезпечує дуже хороший час роботи від батареї - 9 годин 56 хвилин.

Автономна робота

Без навантаження 9часов. 56мін. Інтернет через WiFi 6 год. 48мін. Макс. витрата енергії 3часа. 42мін.

Asus Eee PC 1015PEM залишає гарне враження. Новий Intel Atom N550 значно прискорює роботу простих офісних завдань і продуктивність Windows 7 Starter. Але він не може забезпечити достатньо продуктивності для ігор і HD відео. Якщо ж ви захочете насолоджуватися HD відео або іграми, то тоді вам потрібно буде пошукати HD декодер або сильнішу графічну карту.

Тут були збережені Преимущества 1015P. Таким чином тут ви можете знайти дуже хороший 10,1-дюймовий дисплей з матовою поверхнею, великий тачпад і дуже тиху і одночасно ефективну систему охолодження. Інший позитивний аспект - можливість вибору кольору з двома видами покриття (матове або глянсове).

Час роботи від батареї трохи менше ніж у одноядерних нетбуків, з огляду на більш високе споживання енергії. Проте цей показник також залишається привабливим 6 - 7 годин практичної роботи. Загалом Asus 1015PEM - це привабливий стартовий девайс з N550 зі звичайним обладнанням, хорошою офісної продуктивністю і розумною ціною 349 євро з ПДВ (рекомендована роздрібна ціна).

Більше потужності за додаткову плату всього 20 євро?