Що являє собою роутер Yota?

  1. Налаштування Yota Egg
  2. Основні кроки для здійснення налаштувань
  3. Налаштування роутера Many
  4. Налаштування Yota Quanta

Yota - роутер, який досить популярний в Росії, він випускається не менш популярним оператором мобільного зв'язку. Крім своєї основної функції компанія займається і роутерами, на даний момент вона випускає безліч моделей на найрізноманітніші запити і можливості користувачів. Yota - роутер, який досить популярний в Росії, він випускається не менш популярним оператором мобільного зв'язку

В даний час випускаються безліч моделей Yota - роутера на найрізноманітніші запити і можливості користувачів.

В асортименті є і маленька суміш роутера і 4G-модема, легко поміщається в кишені, і мобільний роутер Yota, непогано підходить як для дому, так і для офісу. До того ж остання модель ділиться на три версії, різні за своїм функціоналом і цінової категорії. Це Йота Egg, Many і Quanta. Як налаштувати всі три види, розглянемо нижче.

Налаштування Yota Egg

Малюнок 1. Yota-роутер добре підходить для дачі, другий квартири та інших місць, де немає інтернету.

Це незвичайна суміш модему з роутером (рис. 1). Такий мобільний роутер Yota добре підійде для користувачів, що працюють, наприклад, з ноутбуком. Зазвичай люди, які віддають перевагу переносні пристрої персонального комп'ютера, не хочуть сидіти за столом, а люблять зручно розташуватися на дивані. Однак роутер, якому необхідний інтернет-кабель, зазвичай чітко закріплений на одному місці, але його потужності не завжди вистачає, і інтернет, наприклад, в спальні, може бути неймовірно слабким. У таких випадках на допомогу і приходить цей маршрутизатор.

Крім того, Yota-роутер добре підходить для дачі, другий квартири та інших місць, де немає інтернету. У порівнянні з модемами цей мобільний Yota-роутер сильно виграє в плані швидкості. Дизайн у нього теж досить приємний і мінімалістичний. Сам пристрій виконано у формі половинки білого яйця, ще воно схоже на велику овальну мишку. На корпусі кілька індикаторів: індикатор рівня заряду акумулятора, який змінює кольори на зелений, жовтий і червоний; індикатор Wi-Fi, який світиться постійно, і індикатор сигналу, який змінює своє забарвлення.

Основні кроки для здійснення налаштувань

Малюнок 2. Роутер Many особливо привабливий для бізнес-центрів, де є тільки один провідний провайдер-монополіст.

Налаштування роутера Yota Egg досить проста. Для цього потрібно:

  1. Включити його і підключитися до своєї мережі в списку.
  2. Набрати в адресному рядку вашого браузера 192.168.1.1.
  3. Почати настройку. Спочатку краще оновити прошивку. Для цього в бічному меню вибрати «Оновлення системи» і навпроти напису «Почати оновлення з сервера» знайти кнопку «Почати». Сам процес не дуже швидкий - близько 5 хвилин.
  4. Перейти в пункт меню «Головна». Написати назва вашої мережі в першому полі. Друге поле краще так і залишити на авто. Захист мережі вибрати WPA, а в його типі вибір непринциповий. Шифрування теж краще не чіпати - цей параметр нехай вибирається роутером самостійно. В «Ключ мережі» введіть пароль доступу до вашої мережі. Це необхідно для того, щоб крім вас ніхто більше не зміг користуватися вашим інтернетом.
  5. Останні два поля відповідають за пароль, за допомогою якого ви зможете всі наступні рази входити у вікно настройки. Поставити його не завадить. Сьогодні є безліч шпигунських програм, які всього в кілька кліків передають іншому користувачеві ваш пароль від Вай-Фай. А маючи в своєму розпорядженні такої інформації, жартівник або зловмисник зможе просто увійти в ваші налаштування та змінити їх. Головне - цей пароль не забути.

Після цього залишиться тільки поставити Yota-роутер в правильне місце. Походіть по кімнаті, орієнтуючись на колір сигналу індикатора. Для посилення сигналу покрутіть роутер навколо своєї осі, можливо, в іншому положенні інтернет стане набагато швидше.

Налаштування роутера Many

Ця модель роутера не надто відрізняється від попередньої (рис. 2). Тут функції роутера залишаються такими ж. Основні відмінності від попередньої моделі в додаткових функціях і комплектації. Крім того, до роутера тепер можна підключатися і по USB, що робить його більш зручним у використанні.

Крім того, до роутера тепер можна підключатися і по USB, що робить його більш зручним у використанні

Малюнок 3. Quanta забезпечує 4G, що і робить її найдорожчою моделлю лінії Yota.

На відміну від попередньої моделі, цей роутер продається в пластиковій упаковці. Він надійно зафіксований, що робить його транспортування безпечнішою, і менш схильний до деформації. Разом з пристроєм в коробці знаходиться USB-шнур і присоска для кріплення, завдяки їй роутер можна прикріпити в будь-якому місці - не потрібно шукати, де його поставити. Сам роутер досить невеликий, але при цьому вельми помітний, ви його не втратите.

За формою він схожий на тонку пачку сигарет з матовим корпусом. Основні кнопки знаходяться на коротких сторонах роутера, там же розмістився і USB-роз'єм, на одному з довгих боків - кілька індикаторів-лампочок, що показують рівень заряду. Як тільки Many буде включений і знайде своє покриття, синій чоловічок зверху (логотип фірми) почне світитися. Багато користувачів вважають це суттєвим мінусом - постійне світло дратує.

Для того щоб налаштувати цей роутер, необов'язково бути професіоналом. Для цього включіть роутер і підключіться до мережі за допомогою пароля, зазначеного над USB-роз'ємом, потім вбийте в адресний рядок наступне: status.yota.ru. Це запам'ятати легше, ніж цифри. Після цього вам відкриється інтерфейс, що складається з двох вкладок. Якщо вас не влаштовує англійську мову, змініть його на панелі у верхньому правому куті. В першу чергу призначте пароль для подальшого входу сюди, це робиться в графі "Admin password". Більше тут нічого робити не треба, переходите на другу вкладку.

http://antonkozlov.ru/

Там в першому полі ви можете задати інше ім'я мережі. Наступні дві графи рекомендується залишити незмінними. Вони мало що значать для простого користувача, а їх зміна може привести до помилок і некоректної роботи пристрою. В наступному полі введіть свій пароль від мережі. Тепер ви зможете включити або вимкнути автовідключення. Функція автовідключення потрібна в тому випадку, якщо ваш WiFi-роутер втратить покриття, тоді він автоматично відключиться, і наступного разу його доведеться включати вручну. Але це навіть непогано - зайвий раз не буде розряджатися акумулятор.

Налаштування Yota Quanta

Quanta - це одна з найдорожчих моделей лінії Yota (рис. 3). По можливостях вона мало відрізняється від попередньої моделі. Основна відмінність - швидкість, з якою передається інтернет. Quanta забезпечує 4G, що і робить її найдорожчою моделлю лінії Yota. Правда, за таку швидкість доводиться платити безліччю недоліків.

Перш за все, роутер досить крихкий і пошкодити його можна одним необережним рухом. Зарядити його просто так теж не представляється можливим - тільки після повної розрядки акумулятора. Сама ж батарея тримає заряд навіть менше, ніж більш рання модель Yota Egg. До мінусів також можна віднести проблеми зі зв'язком. Крім того, у цій моделі дуже маленький термін гарантійного обслуговування - всього 1 рік. Корпус роутера дуже сильно нагрівається від тривалого користування або від великої кількості пристроїв.

http://antonkozlov.ru/

У підсумку свою ціну цей роутер не виправдовує. Він добре підходить людям, які напевно знають, що у них вдома прекрасна зв'язок. Для походів і поїздок він не призначений. Це губить всю ідею мобільних роутерів Yota, і навіть високої швидкістю інтернету компенсувати це не виходить.

Налаштування цього роутера особливих ускладнень не викликає. Спочатку, як і раніше, надрукуйте в адресному рядку 10.0.0.1. Після цього в якості логіна і пароля введіть "admin". Перша ж цікавить вас вкладка - Wi-Fi. Тут можна змінити ім'я мережі, якщо вас не влаштовує стандартне. Якщо ви працюєте з підключенням по USB і не хочете, щоб ваша мережа зацікавила когось ще, на цій вкладці можна її приховати (3 параметр). Тут же можна включити безпечний режим і призначити для вашої мережі пароль. За замовчуванням він 12345678.

Наступна потрібна вам вкладка - "Управління". Тут, як і в інших роутерах, можна змінити логін і пароль для доступу в налаштуваннях. Пароль необхідно ввести два рази для його підтвердження. Для чого це потрібно, вже було сказано раніше. Через вкладку «Основні настройки» ви в майбутньому будете включати і відключати LTE. На цьому все - роутер налаштований і готовий до використання.

http://antonkozlov.ru/

Роутери від компанії Yota - до сих пір революційне рішення на ринку бездротових маршрутизаторів.

Володіючи всіма перевагами модему, який можна носити з собою в сумці і брати на дачу, він надає хорошу швидкість, як цілком повноцінний роутер. Його інтерфейс відрізняється інтуїтивністю і цілком зрозумілий для пересічного користувача, тому з налаштуванням Вай-Фай проблем ні у кого виникнути не повинно.

Читайте також