Чеські велосипеди пішли нарозхват

Ілюстративне фото: CzechTourism   За даними Чеського статистичного управління, ще в 2004 році сума, отримана від експорту велосипедів, становила 1,3 мільярда крон (близько 46 мільйонів євро), а їх імпорт був здійснений на суму 1,6 мільярда крон (близько 57 мільйонів євро) Ілюстративне фото: CzechTourism За даними Чеського статистичного управління, ще в 2004 році сума, отримана від експорту велосипедів, становила 1,3 мільярда крон (близько 46 мільйонів євро), а їх імпорт був здійснений на суму 1,6 мільярда крон (близько 57 мільйонів євро). У наступні роки, однак, експорт перевищив імпорт.

У 2013 році експорт велосипедів видав рекордні результати, а сума імпорту склала 1,3 мільярда крон (близько 46 мільйонів євро). За статистичними даними Європейської асоціації виробників велосипедів Colibi, в 2012 році чеське виробництво велосипедів знизилося з 361 тисячі до 350 тисяч, і Чехія серед найбільших виробників цього виду транспорту зайняла 11 місце.

Виробництво велосипедів в Чехії значно зменшилася після 1989 року. Якщо в 1989 році воно становило 684.078 велосипедів, то, через три роки, з конвеєрів зійшло вже 478.300 одиниць даного виду продукції. Найбільший криза ця галузь пережила в 2001 і 2002 роках, коли через різке зниження продажів збанкрутувало відразу кілька виробників велосипедів, наприклад, Favorit з Рокицан або Velamos з Соботин.

За деякими даними, в 2002 оду в Чехії було вироблено всього 54 тисячі велосипедів. Ситуація покращилася лише з вступом Чехії до Євросоюзу, коли місцеві виробники отримали захист з введенням антідампінгових мит на імпорт велосипедів з Китаю і В'єтнаму. Виробництво стало поступово зростати, багато в чому, завдяки закордонним фірмам, які робили інвестиції в заводи по збірці, розташовані на території Чехії.

Сьогодні лідируючі позиції з виробництва велосипедів в Чеській Республіці займають компанії Bike Fun International, BPS Bicycle і 4Ever bikes. Їх заводи розташовані в Оломоуцькому і Моравсько-Сілезькому краях, де виробництво велосипедів має багаторічну традицію. Наприклад, компанія BPS Bicycle, яка збирає велосипеди в Шумперк, завдяки виробництву більш дорогих моделей і електровелосипедів в 2012/13 роках збільшила продажі на 27% і досягла рекордних 714 мільйонів крон (25,5 мільйона євро). Щорічно ця компанія виробляє близько 90 тисяч велосипедів і більшу частину своєї продукції реалізують в Німеччині, Австрії та Бельгії.