Як охолодити ноутбук? Поради від експертів Алло

  1. зміст
  2. Перегрів: причини і наслідки
  3. Техніка безпеки
  4. Не залишайте ноутбук включеним без необхідності
  5. Дозвольте ноутбука «дихати»
  6. Не користуйтеся ноутбуком на дивані і на колінах
  7. Не використовуйте ноутбук із забрудненою або несправною системою охолодження
  8. Усуваємо підвищені температури
  9. Чистка від пилу
  10. кулер
  11. рідинне охолодження
  12. підсумки

Для багатьох з нас ноутбуки є основним робочим інструментом. З ними зручно подорожувати, вони досить компактні і не займають багато місця. Стомившись від рутинної офісної обстановки, з ноутбуком завжди можна затишно розташуватися будинку або в кафе і продовжити свою роботу.

Ці портативні комп'ютери всерйоз стали нашими «бойовими товаришами», і багатьом вже важко уявити свій день без оного Ці портативні комп'ютери всерйоз стали нашими «бойовими товаришами», і багатьом вже важко уявити свій день без оного. Як і будь-яка інша серйозна техніка, з якою ми працюємо кожен день, ноутбуки потребують постійного догляду та уваги.

У зв'язку з досить щільним розташуванням комплектуючих, основним ворогом подібних пристроїв є перегрів У зв'язку з досить щільним розташуванням комплектуючих, основним ворогом подібних пристроїв є перегрів. Наслідком зазвичай є «підвисання» і «тугодумства», яке з часом призводить до втрати колишньої потужності ноутбука. Тривала ж робота на піку температурних можливостей і зовсім може вивести його з ладу.

У цій статті ми постараємося максимально докладно розповісти, як уберегти свій лептоп від перегріву, і, як наслідок, свій гаманець від зайвих витрат на дорогий ремонт У цій статті ми постараємося максимально докладно розповісти, як уберегти свій лептоп від перегріву, і, як наслідок, свій гаманець від зайвих витрат на дорогий ремонт.

зміст

  1. Перегрів: причини і наслідки
  2. Техніка безпеки
  3. Усуваємо підвищені температури
  4. підсумки

Перегрів: причини і наслідки   Техніка безпеки   Усуваємо підвищені температури   підсумки

Перегрів: причини і наслідки

Щоб зрозуміти, як захистити свій портативний ПК від перегріву, перш за все варто розібратися в принципі роботи системи охолодження.

У більшості випадків система охолодження ноутбуків побудована по одному і тому ж принципу У більшості випадків система охолодження ноутбуків побудована по одному і тому ж принципу. Найбільш «спекотні» елементи на материнській платі (наприклад, процесор, відеочіп і чіпсет) прилягають через спеціальні прокладки до центральної термотрубкі, яка, в свою чергу, одним кінцем сполучена з радіатором. Радіатор має безліч ребер, які виконують роль теплорассеівателей. Ці ребра продуваються потоком повітря, створюваним вентилятором, і гаряче повітря виходить з ноутбука назовні.

Логічно припустити, що чим більше компонентів охолоджуються термотрубкі, тим важче працювати вбудованому кулеру Логічно припустити, що чим більше компонентів охолоджуються термотрубкі, тим важче працювати вбудованому кулеру. Саме тому в деяких особливо потужних (найчастіше - в ігрових) ноутбуках використовується по дві термотрубкі, кожна в парі зі своїм вентилятором.

В ультрапортативних лептопах з невеликою діагоналлю екрану подібну систему охолодження розмістити просто ніде В ультрапортативних лептопах з невеликою діагоналлю екрану подібну систему охолодження розмістити просто ніде. У них використовуються звичайні радіатори (алюмінієві або мідні), які охолоджують основні елементи ультрабука. Така система охолодження називається пасивною, так як в ній не передбачаються рухомі елементи (кулери то пак).

Одним з головних ворогів класичної системи охолодження є пил, яка втягується всередину пристрою вентилятором через отвори для забору повітря Одним з головних ворогів класичної системи охолодження є пил, яка втягується всередину пристрою вентилятором через отвори для забору повітря. Можна було б припустити, що така пил просто Продам кольором і вийде разом з потоком гарячого повітря, але на жаль.

В частинках пилу може міститися жир, масла і інші «липкі» елементи, які, потрапляючи в систему охолодження ноутбука, просто налипають до стінок радіатора. Ще більшим забиває ефектом володіє шерсть домашніх вихованців, ворс і інші великі частки сміття. До того ж і самі пилові частинки можуть легко примагничивается як до металевих поверхонь, так і до пластикових.

При такому стані речей радіатор з часом обростає пластівцями сміття до тих пір, поки не покриється їм повністю При такому стані речей радіатор з часом обростає пластівцями сміття до тих пір, поки не покриється їм повністю. На його стінках виростає своєрідна «шерсть», яка перешкоджає проходженню крізь нього повітря. Таким чином ноутбук починає «задихатися» - кулер вже не справляється з охолодженням оброслого «шубою» радіатора і не може вивести потік гарячого повітря назовні.

Є ще один фактор, який може перетворити ноутбук в грубку - це, власне, пасивна система охолодження Є ще один фактор, який може перетворити ноутбук в грубку - це, власне, пасивна система охолодження. Якщо в компактних моделях через невисоку продуктивності її використання ще допустимо, то впроваджувати безкулерное рішення в більш продуктивні машини - повне блюзнірство.

Але, на жаль, не всі виробники лептопів підходять до цього питання з належною відповідальністю - в деяких сучасних моделях портативних ПК застосовується і таке спрощене охолодження. Як правило, такі пристрої коштують відчутно дешевше «совісних» конкурентів, але прослужать всього рік-другий в залежності від навантажень.

Але навіть на цьому причини перегріву не закінчуються Але навіть на цьому причини перегріву не закінчуються. Важливий момент - збереження правильної теплопровідності між нагріваються елементами і теплотрубками. За неї відповідає термопаста і термопроладкі. На жаль, з часом вони висихають і вимагають повної заміни, але для цього краще звертатися в сервісний центр.

Тепер давайте розберемося, власне, з наслідками перегріву. Робота пристрою на критичних температурах і є основна причина виходу з ладу головних комплектуючих ноутбука, яка часто проявляється негайно. Відеочіп, наприклад, при перегріванні буде виводити на екран картинку з спотвореннями (так званими графічними артефактами), а процесор - з більшою затримкою відповідати на команди.

Крім того, перегрів може (і буде) негативно відбиватися на роботі лептопа в подальшому Крім того, перегрів може (і буде) негативно відбиватися на роботі лептопа в подальшому. Існує таке поняття, як деградація чіпів, при якій елементи плати починають повільно, але цілком упевнено втрачати свої характеристики. Як наслідок - планомірне танення потужностей ноутбука, аж до повного виходу його з ладу.

Техніка безпеки

Існує ряд простих правил, які допоможуть уберегти лептоп від перегріву і відстрочити необхідність в профілактиці Вашого портативного комп'ютера.

Не залишайте ноутбук включеним без необхідності

Навіть під час простою машина виконує роботу - на ній працює під керуванням операційної система і виконуються фонові процеси. І навіть в такому режимі компоненти ноутбука виділяють тепло, що призводить до вимушеної роботі кулера і швидшому його зносу.

Мобільні лептопи з пасивною системою охолодження зазвичай не мають таких проблем, однак і їх постійний нагрів може привести до небажаних наслідків Мобільні лептопи з пасивною системою охолодження зазвичай не мають таких проблем, однак і їх постійний нагрів може привести до небажаних наслідків. Ви ж не залишаєте автомобіль на стоянці з заведеним двигуном? Так само і з ноутбуками. Рекомендуємо налаштувати автоматичний перехід в сплячий або режим очікування при тривалій відсутності активності користувача. У такому режимі ноутбук не вимикається повністю, але відключить відеочіп, значно знизить активність процесора і зупинить обертання кулера. Це істотно продовжить життя Вашого ноутбука.

Дозвольте ноутбука «дихати»

Система охолодження з вентилятором по суті є проточною повітряною системою. Зазвичай повітря з приміщення забирається через перфоровані отвори в нижній частині ноутбука і, проганяє вентилятором, виходить вже нагрітим через отвори для виходу теплого повітря.

Проблема якраз і полягає в тому, що ці отвори знаходяться на нижній кришці портативного комп'ютера Проблема якраз і полягає в тому, що ці отвори знаходяться на нижній кришці портативного комп'ютера. Стоячи на столі на прогумованих ніжках, ноутбук досить тісно прилягає до поверхні і для забору повітря залишається якихось пару міліметрів. Поставте його на клейончатий стіл і простору для забору повітря не буде зовсім. Завжди уважно стежте за тим, на якій поверхні Ви працюєте і залишається у ноутбука простір для «ковтка свіжого повітря».

Не користуйтеся ноутбуком на дивані і на колінах

Перебуваючи на колінах або, тим паче, на дивані, ноутбука в буквальному сенсі «перекривається кисень» Перебуваючи на колінах або, тим паче, на дивані, ноутбука в буквальному сенсі «перекривається кисень». Але, крім цього, кулер починає ще втягувати в себе пил і ворс. В результаті вентилятор забивається і машина почне перегріватися значно швидше. До речі, подібної «хвороби» зовсім не схильні до лептопи з пасивним охолодженням. Працювати з ними можна практично на будь-яких поверхнях і навіть в запилених приміщеннях.

Не використовуйте ноутбук із забрудненою або несправною системою охолодження

Здавалося б, що це зрозуміло і без розмов, але деякі користувачі тягнуть до останнього. Якщо Ви бачите, що пристрій початок неабияк шуміти, грітися і показувати себе повільніше в роботі, не варто чекати дива. Сама по собі проблема залишається розсмокчеться, тому потрібно в найкоротші терміни зайнятися вирішенням проблеми.

Це стосується і несправності з кольором, у якого відламалася одна з лопатей або він і зовсім перестав працювати Це стосується і несправності з кольором, у якого відламалася одна з лопатей або він і зовсім перестав працювати. Не варто вичавлювати з нього останні соки - ні до чого хорошого це не призводить.

Усуваємо підвищені температури

Всього кілька хитрощів здатні «остудити запал» Вашого лептопа. Ось найпопулярніші з них.

Економія енергії

Для того, щоб під час роботи ноутбука виділялося менше тепла, в настройках операційної системи можна задати режим харчування. Для ОС Windows це можна зробити в меню «Електроживлення» на панелі управління. Вам буде доступно кілька варіантів, тому, якщо Ви не використовуєте серйозне програмне забезпечення або не грати в ігри, радимо зупинитися на «Збалансований» або «Рекомендоване» режимі електроживлення.

Там же можна налаштувати і яскравість дисплея, що допоможе заощадити заряд батареї при активному використанні лептопа від акумулятора Там же можна налаштувати і яскравість дисплея, що допоможе заощадити заряд батареї при активному використанні лептопа від акумулятора. Існує для деяких моделей і рідне заводське програмне забезпечення, що дозволяє більш гнучко налаштовувати продуктивність ноутбука в залежності від виконуваних на ньому завдань.

Чистка від пилу

Чистка від пилу - це найважливіша і необхідна частина профілактики ноутбука. Саме чистка допоможе запобігти передчасні поломки, пов'язані з перегрівом пристрою.

На сьогоднішній день більшість моделей ноутбуків збираються таким чином, що дістатися до кулера системи охолодження не представляється можливим без повного розбирання пристрою На сьогоднішній день більшість моделей ноутбуків збираються таким чином, що дістатися до кулера системи охолодження не представляється можливим без повного розбирання пристрою. Завдання не з найпростіших. Щоб акуратно розібрати ноутбук, потрібно дуже скрупульозно від'єднати близько десятка шлейфів, викрутити не один десяток різних болтів і найголовніше - не забути послідовність розбирання, щоб правильно зібрати ноутбук після чистки.

Серед усього іншого, чистка від пилу передбачає також і заміну основних терморегулювальних компонентів - термопрокладок і термопасти Серед усього іншого, чистка від пилу передбачає також і заміну основних терморегулювальних компонентів - термопрокладок і термопасти. Наполегливо радимо не займатися цією процедурою самостійно, а довірити справу професіоналам. Ми радимо проводити обслуговування ноутбука приблизно раз на рік.

кулер

У спекотні літні дні або в задушливих приміщеннях при активній роботі ноутбука навіть хороша система охолодження може працювати на межі. Природно, це призводить до перегрівання і роботі ноутбука на граничних зусиллях. Для вирішення цієї проблеми давно вже існують спеціальні охолоджуючі підставки для ноутбука .

Настільні моделі здебільшого виконані у вигляді листа перфорованого металу з вбудованими вентиляторами Настільні моделі здебільшого виконані у вигляді листа перфорованого металу з вбудованими вентиляторами. Але існують і більш масивні моделі для роботи на дивані, які замінюють робочий стіл і попутно сприяють охолодженню ноутбука. Вони можуть мати рухомі (шарнірні або навіть телескопічні) ніжки, щоб налаштувати підставку для максимального комфорту користувача, і виконуються із пластику, металу або навіть дерева.

Лептоп при цьому обдувається вентиляторами, встановленими на підставці Лептоп при цьому обдувається вентиляторами, встановленими на підставці. Таке рішення дуже непогано справляється з перегрівом і допомагає внутрішньої системі охолодження ноутбука відчувати себе комфортніше. Подібних охолоджуючих штуковин зараз проводиться чимало, тому можна вибрати як невелику і лаконічну підставку, так і справжнього «монстра» з безліччю кольорів.

рідинне охолодження

Системи рідинного охолодження застосовувати в ноутбуках стали зовсім недавно Системи рідинного охолодження застосовувати в ноутбуках стали зовсім недавно. Звичайно ж, вони дають незаперечну перевагу перед своїми повітряними аналогами і є куди більш продуктивними. Однак СВО використовується як додатковий модуль, що підключається до строго певної моделі портативного ПК, для якого вона і була розроблена. Таких моделей на ринку зовсім небагато і ні про яку портативності в такому випадку говорити не доводиться - вага таких систем часом буває більше, ніж у самого охолоджуваного пристрою.

підсумки

Звичайно ж, ноутбук, як і будь-яка техніка, вимагатиме періодичного уваги з Вашої сторони Звичайно ж, ноутбук, як і будь-яка техніка, вимагатиме періодичного уваги з Вашої сторони. Як то кажуть, чистота - запорука здоров'я. Важливо розуміти, що в більшості випадків термін служби ноутбука буде залежати саме від Вас - від правильної експлуатації і вчасно проведеної профілактики.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть зберегти бойовий дух Вашого ноутбука на довгий час.

Ви ж не залишаєте автомобіль на стоянці з заведеним двигуном?