Огляд підставки для нетбука Merlin Netbook Dock

  1. Дизайн, можливості
  2. Експлуатація, ефективність
  3. підсумки

Грунтовно розігрітий іграми і важкою роботою ноутбук хороший взимку, коли про його клавіатуру можна погріти змерзлі долоні, а ось зараз торкатися до чого-небудь більш теплого, ніж запітнілий стакан з прохолодним соком немає ніякого бажання

Грунтовно розігрітий іграми і важкою роботою ноутбук хороший взимку, коли про його клавіатуру можна погріти змерзлі долоні, а ось зараз торкатися до чого-небудь більш теплого, ніж запітнілий стакан з прохолодним соком немає ніякого бажання. На щастя, остудити гарячу вдачу вашого мобільного помічника досить легко - достатньо придбати підставку з активним охолодженням. Так що сьогодні в рамках боротьби з глобальним потеплінням ми розглянемо модель Merlin Netbook Dock, яка крім банального охолодження пропонує користувачам нетбуків вбудований привід оптичних дисків і кишеню для додаткового жорсткого диска.

Дизайн, можливості

Дизайн, можливості

Підставка Merlin Netbook Dock поставляється в невеликій картонній коробці з перерахуванням технічних характеристик і маркетингових переваг.

Підставка Merlin Netbook Dock поставляється в невеликій картонній коробці з перерахуванням технічних характеристик і маркетингових переваг

У комплект входить власне підставка, мережеве зарядний пристрій (5В / 2А), кабель USB / mini-USB і оптичний диск з ПО. До нас на тестування потрапила базова модифікація підставки, при бажанні можна придбати набір, укомплектований жорстким диском на 320, 500 або 750 ГБ і вбудованим Bluetooth-модулем.

До нас на тестування потрапила базова модифікація підставки, при бажанні можна придбати набір, укомплектований жорстким диском на 320, 500 або 750 ГБ і вбудованим Bluetooth-модулем

Підставка виконана з білого глянсового пластика, який не збирає відбитки пальців, але при цьому досить швидко покривається дрібними подряпинами. Розміри Merlin Netbook Dock складають 251x186x36 мм, вага в конфігурації без вінчестера - 440 грам. Про дизайн узагалі не йдеться, це типовий «китайський» продукт з відповідною якістю збірки.

Про дизайн узагалі не йдеться, це типовий «китайський» продукт з відповідною якістю збірки

На основній панелі знаходяться грати відвідного тепло вентилятора і ще одна фальшрешітки, додана чи з міркувань симетричності оформлення, то чи з метою уніфікації з більш потужною двухвентіляторной версією. Нижня панель оформлена точно в такому ж стилі - з однієї реальної і з одного псевдорешеткой. Невеликий повзунок з написом PUSH використовується для вилучення HDD з відведеного йому відсіку.

Невеликий повзунок з написом PUSH використовується для вилучення HDD з відведеного йому відсіку

Очевидно, що можливість підключення вінчестера до підставці Merlin Netbook Dock в першу чергу зацікавить власників нетбуків з жорсткими дисками невеликого обсягу. Для збільшення сховища даних можна використовувати і зовнішні HDD, однак придбання "внутрішнього" 2,5-дюймового жорсткого диска обійдеться дешевше. В глибині вінчестерного кишені, розміщеного на лівій боковині підставки, знаходиться стандартний SATA-роз'єм для підключення жорсткого диска. Під час першого підключення до ноутбука, Windows 7 самостійно встановила необхідні драйвера, так що комплектний диск з ПО не знадобився.

Під час першого підключення до ноутбука, Windows 7 самостійно встановила необхідні драйвера, так що комплектний диск з ПО не знадобився

На правій боковині підставки розміщений пишучий привід оптичних дисків TSST TS-L663C - ще одне приємне доповнення для тих, кому з якихось причин досі доводиться користуватися оптичними дисками.

На правій боковині підставки розміщений пишучий привід оптичних дисків TSST TS-L663C - ще одне приємне доповнення для тих, кому з якихось причин досі доводиться користуватися оптичними дисками

Передня грань підставки містить вентиляційні отвори і пару світлодіодів для індикації режимів роботи. Ззаду знаходиться ще одна зона перфорації, а також гніздо зарядного пристрою, порт mini-USB і два роз'єми USB 2.0. Два перших гнізда використовуються для харчування підставки (вентилятора, приводу, вінчестера), причому Merlin Netbook Dock нормально функціонує і від блоку живлення і при підключенні до нетбуку. Пара портів USB 2.0 виконують роль хаба, однак для їх роботи необхідно зайняти один з USB-портів нетбука кабелем mini-USB / USB, таким чином в результаті ви отримуєте всього-лише один додатковий USB.

Експлуатація, ефективність

Підставки для ноутбуків і нетбуків зазвичай використовуються для посиленого охолодження в літній період або ж з метою підвищення зручності використання. У випадку з Merlin Netbook Dock на перше місце виходить функціональність: привід оптичних дисків, кишеню для вінчестера, USB-хаб, проте не варто недооцінювати і її першочергові обов'язки.

Почнемо з ергономіки. Через те, що в підставці довелося передбачити місце не тільки для вентилятора, але і для вінчестера з приводом оптичних дисків її товщина становить чималі 3,5 см. Відповідно, долоні доведеться утримувати на вазі, що не всім і не завжди зручно. "Ергономічний" нахил клавіатури присутній, але він занадто малий, щоб помітно вплинути на втому ваших зап'ясть.

Площа верхньої панелі Merlin Netbook Dock відповідає розмірам 10-дюймових нетбуків, а ось досить поширені 11,6-дюймові моделі будуть «нависати» над боковинами підставки, що ускладнює експлуатацію приводу. Відзначимо й те, що регулярно користуватися USB-портами на задній грані підставки також не дуже зручно - єдиним достоїнством такої компоновки є те, що дроти не будуть плутатися під руками.

Тепер кілька слів про охолоджуючих можливості даної підставки. По-перше, пластиковий корпус слабо відводить тепло від днища нетбука, алюмінієва "робоча поверхня" була б помітно ефективніше. По-друге, єдиний 60-міліметровий вентилятор (2300 rpm, 25 dB max) розміщений в лівій верхній частині підставки і якщо в вашому нетбуці процесор знаходиться в іншому місці корпусу, то вентилятор буде працювати практично вхолосту.

А тепер перейдемо до вимірювань, в яких використовувався досить "гарячий" AMD-ноутбук Acer Aspire тисячі п'ятсот п'ятьдесят-один і утиліта AIDA 64, що видає дані температурного датчика процесора AMD Athlon II Neo K325.

Отже, процесор в установленому на стіл ноутбуці нагрівався до 84 градусів в офісному режимі і до 92 градусів по закінченню 10-хвилинного стрес-тесту.

Після установки на підставку Merlin Netbook Dock (вентилятор вимкнений) ноутбук показав результат 79 і 92 градуса відповідно. Як бачимо, температура в робочому режимі знизилася на 5 градусів за рахунок більш вільного доступу повітря до гарячого днищу ноутбука, а ось при серйозному навантаженні температура доходить до тих же 92 градусів, що і без підставки.

І фінальний тест, в якому ми задіємо вентилятор. Різниця з попереднім тестом становить практично непомітний 1 градус в робочому режимі, але при максимальному навантаженні вентилятор таки не дає нагрітися ноутбука до типових 92 градусів, зупинивши криву температури на 86 градусах. Таким чином, радикально охолодити ваш ноутбук Merlin Netbook Dock не зможе, але при вдалому збігу обставин зможе трохи допомогти штатної системі охолодження.

підсумки

У підсумку, підставку Merlin Netbook Dock варто рекомендувати до покупки лише тим користувачам, які хочуть отримати один-єдиний аксесуар з кишенею для жорсткого диска і приводом оптичних дисків. Як охолоджуюча підставка дана модель малоефективна, з точки зору ергономіки до неї є помітні претензії, ну а жорсткий диск і DVD-привід для нетбука можна купити і окремо, причому обійдеться такий набір дешевше, ніж Merlin Netbook Dock - переконайтеся в цьому, відвідавши розділи Hotline.ua підставки для ноутбуків , жорсткі диски і дисководи DVD, CD, Blu-ray .

сподобалося

+ Привід оптичних дисків, кишеню для HDD, пара додаткових USB-портів

Не сподобалося

- дизайн і якість виготовлення на тлі високої вартості

- через солідної товщини підставки долоні незручно тримати на столі

- невисока ефективність охолодження

- немає регулювання швидкості обертання вентилятора або можливості його відключення

Продукт наданий на тестування компанією Merlin Digital, www.merlin-digital.com.ua