Вибір і облаштування люстри вентилятора, огляд моделей

  1. Огляд переваг і недоліків
  2. Рекомендації по облаштуванню
  3. Як зробити правильний вибір?
  4. огляд моделей

Стельовий світильник, оснащений вентилятором, поєднує в собі дві важливі функції: створює рух повітря, тим самим трохи знижуючи температуру в приміщенні і забезпечуючи обдув тіла людини; висвітлює кімнату.

Люстра такого типу може включатися за допомогою шнура, настінного вимикача і пультом управління. Світильник з вентилятором частіше оснащується 3-6 лопатями і декількома джерелами світла.

Огляд переваг і недоліків

Використовують освітлювальні прилади з можливістю обдування там, де з різних причин немає можливості встановити кондиціонер.

Але й така люстра має свої переваги:

  • можливість установки власними силами, що важко в порівнянні з спліт-системою;
  • простота управління, особливо, якщо світильник оснащений пультом;
  • привабливий і незвичайний зовнішній вигляд освітлювального приладу завдяки комбінації підсвічування і лопатей вентилятора;
  • помітно менший рівень енергоспоживання в порівнянні з кондиціонером;
  • люстра з вентилятором сприяє більш ефективної циркуляції повітря, але при цьому не виникає протягів;
  • створюється більш прийнятний мікроклімат в кімнаті, що особливо важливо в літній час;
  • якщо правильно підібрати джерела світла по характеристикам, такий світильник забезпечить достатній рівень яскравості світла.

Але головна перевага освітлювального приладу з лопатями полягає в поєднанні двох функцій: обдув кімнати і освітлення. Недоліки також маються, наприклад, незначна зміна температурного режиму приміщення, тоді як кондиціонер впорався б краще з цим завданням.

У іншому ж, якщо правильно підібрати освітлювальний прилад даного виду, з урахуванням його габаритів, конфігурації і типу ламп, то можна отримати не менш ефективний світильник, ніж стандартний варіант конструкції, не оснащений вентилятором.

Рекомендації по облаштуванню

Люстра з лопатями використовується як всередині приміщення, так і зовні (зона відпочинку на ділянці, альтанка). Її можна встановити в приватному будинку, квартирі або на об'єктах іншого цільового призначення. Наприклад, в комерційних приміщеннях, кафе, ресторанах, офісі, на базах відпочинку, в театрах і т. Д. Вентилятор є кращим варіантом кліматичної техніки, якщо не рекомендується установка спліт-системи або конфігурація і розміри приміщення не дозволяють цього зробити.

Нерідко світильник з лопатями монтується в кімнаті, де вже є кондиціонер Нерідко світильник з лопатями монтується в кімнаті, де вже є кондиціонер. Якщо окремо кожен з цих приладів вирішує певні завдання, то разом вони дозволять створити більш комфортний мікроклімат в приміщенні.

Справа в тому, що кондиціонер охолоджує повітря, тоді як стельовий вентилятор сприяє більш ефективної циркуляції. А значить, холодне повітря буде рівномірно розподілятися по кімнаті.

Корпус люстри може бути виконаний в різному дизайні, а також мати різну конфігурацію. Крім того, такі освітлювальні прилади виготовляються з пластика, металу, скла, а деякі моделі мають елементи, виконані з тканини. Це дозволяє підібрати виріб під певні вимоги: дизайн інтер'єру, його особливості, колірна гамма.

Стельовий світильник з лопатями підійде для кухни, так як сприяє циркуляції повітря, завдяки чому жар в процесі приготування їжі відчувається помітно менше. Такі прилади можуть бути ефективними в вітальні, спальні, дитячої.

При облаштуванні системи освітлення за допомогою люстри з лопатями потрібно пам'ятати про те, що в деяких приміщеннях (невеликою площею) рекомендується уникати установки центрального освітлювального приладу. Це може вплинути на зорове сприйняття кімнати, зокрема, вона буде здаватися ще менше.

Як зробити правильний вибір?

Один з головних критеріїв - діаметр лопатей. Цей параметр залежить від площі обдування. При стелях не більше 3 му рекомендується вибирати стельові освітлювальні прилади, діаметр лопатей яких приблизно в 2,5 рази менше зони обдування. Важливо також враховувати зовнішні характеристики вентилятора, зокрема, відтінок основних конструкційних елементів. Вентилятор може бути оснащений різною кількістю лопатей: від 1 до 8. Найбільш поширений варіант з 3-6 елементами.

Щоб забезпечити потрібний рівень освітлення, слід звертати увагу на кількість ламп, їх тип і параметри (світловий потік, колірна температура, потужність, тип цоколя). Береться до уваги і конфігурація світильника: розташування плафонів, загальні габарити люстри. Ще один критерій - спосіб управління приладом.

Щоб спростити собі задачу і отримати можливість змінювати режим роботи дистанційно, рекомендується вибирати світильник з пультом. Деякі моделі оснащені лампами різних типів і забезпечують різнокольорову підсвітку.

огляд моделей

Одні з найбільш відомих виробників освітлювальних приладів з вентилятором є: Faro, Globo, Rolling Star, Soler & Palau, Vento. Ціна варіюється в межах вiд 6 000 до 41 000 руб. Найбільш дорога продукція марки Vento. Це дизайнерські люстри, які мають незвичайну конфігурацію.

На вартість впливає рівень функціональності приладу: кількість режимів швидкостей руху лопатей, спосіб управління, наприклад, моделі з пультом дистанційного керування обійдуться дорожче.

Найбільш затребувані світильники середньої цінової категорії (7 000-10 000 тис. Руб.), Зокрема, Nordik Decor White, Nordik Decor Wood, HTD, Antic Star, Maris Star. Вибір моделей дуже широкий. Щоб зорієнтуватися, потрібно враховувати особливості приміщення, в тому числі і дизайн інтер'єру.

Наприклад, модель Antic Star виконана під старовину. Для цього корпус покритий позолотою, яка штучно состарена. Є стельові освітлювальні прилади в сільському стилі, хай-тек, модерн.

У класичному і сучасному виконанні

Залежно від конструкції люстра може красти простір, тому при невеликій площі приміщення і низьких стелях рекомендується підбирати більш компактну модель, яка буде розташовуватися максимально близько до стелі. Від розмірів приміщення залежить, який діаметр лопатей підійде. Чим функціональніша і ефективніше світильник, тим дорожче він обійдеться.

Оцінка статті:

Поділитися з друзями:

Як зробити правильний вибір?