Як дізнатися температуру відеокарти, яка нормальна температура

  1. Температура відеокарти: коли все нормально, а коли варто бити тривогу?
  2. Як перевірити температуру відеокарти?
  3. Як бути, якщо відеокарта перегрівається?

Перегрів відеокарти - досить неприємна і небезпечна для ПК і ноутбука несправність. Вона призводить до різних підвисань пристрої, появи смуг або ряби на екрані, несанкціонованим перезавантаженням і виключення. І це далеко не все. Список можливих проблем, які виникають через перегрів відеокарти, можна перераховувати довго. Тому кожен користувач зобов'язаний знати, яка температура графічного адаптера вважається оптимальною, як можна контролювати цей показник і, звичайно ж, що робити, якщо перевищує допустиму позначку.

Тому кожен користувач зобов'язаний знати, яка температура графічного адаптера вважається оптимальною, як можна контролювати цей показник і, звичайно ж, що робити, якщо перевищує допустиму позначку

Температура відеокарти: коли все нормально, а коли варто бити тривогу?

Перш за все, необхідно зрозуміти, яка температура відеокарти вважається оптимальною. Тут багато залежить від того, навантажуєте ви графічний адаптер. Адже одна справа, якщо ноутбук або ПК просто включені і на екрані відображається один робочий стіл, і зовсім інша, коли запущена сучасна «вимоглива» гра.

Так ось нормальна температура відеокарти, коли пристрій знаходиться в пасивному стані (інтернет-серфінг, робота з Вордом і ін.), Становить приблизно 45-55 ° C. При невеликому навантаженні вона може підвищуватися до 65-70 градусів. Це нормально. Якщо ж температура відеоадаптера частенько досягає позначки 80-90 ° C, то варто задуматися. Швидше за все, несправна або не працює на повну потужність система охолодження.

Що стосується критичної температури відеокарти, то це 100-105 ° C. Причому практично для будь-якої моделі (незалежно від виробника). Допускати, щоб ця важлива комплектує так сильно нагрівалася, ні в якому разі не можна. Крім того, і сама система буде всіляко захищати GPU, якщо він так сильно нагріється. Наприклад, впаде продуктивність і частота або вимкнеться комп'ютер.

Є ще один важливий момент. Слід враховувати, що є таке поняття як максимально допустима температура відеокарти. Вона ніяк не може бути рівною критичної. Зазвичай це 60-90 ° C, а не 100 і тим більше не 105 ° C. При цьому точне значення максимально допустимої температури залежить від:

  • Виробника (наприклад, вважається, що відеокарти Nvidia нагріваються трохи більше, ніж продукція AMD).
  • Виду охолодження (активна - коли використовується вентилятор, пасивне - зайве тепло відводиться через спеціальні трубки).
  • Типу адаптера (інтегрований або дискретний).
  • Режиму роботи (запущені багатофункціональні програми і важкі ігри або просто відкритий робочий стіл).

Як бачите нормальна робоча температура відеокарти досить висока. При цьому вона може і пристойно підвищуватися, якщо користувач навантажує її. Однак якщо показники вище 90 ° C - це вже перегрів. Тому що навіть найпростіші вбудовані відеоадаптери з пасивною системою охолодження при великому навантаженні не повинні в нормі мати такі температурні значення.

Як перевірити температуру відеокарти?

Щоб дізнатися температуру відеокарти в windows 7 або на комп'ютері з більш свіжою версією ОС (в windows 8, 10), рекомендуємо скористатися спеціальним софтом. В інтернеті ви без проблем знайдете безліч програм, які зчитують показники термодатчиків з різних комплектуючих. В тому числі, і у відеокарти. Які програми ми можемо вам порекомендувати? Що ж їх кілька. Тож уявімо невеличкий огляд кожної з них:

GPU-Z

Це безкоштовна не вимагає установки утиліта, що спеціалізується якраз на діагностиці та відображенні різних характеристик відеокарти . З її допомогою можна дізнатися кількість ядер, частоту, версію шейдеров і BIOS, завантаженість пам'яті графічних даних та багато інших. ін. Використовуючи додаток GPU-Z, ви легко зможете побачити і температуру відеокарти. Для цього:

  1. Запускаємо програму.
  2. Відкриваємо вкладку «Sensors». Якщо на пристрої кілька відеоадаптерів, то вибираємо потрібний варіант. Зробити це можна в самому низу віконця.
  3. Звертаємо увагу на пункт «GPUTemperature». Тут ви якраз і побачите температуру відеочіпа. При цьому програма може відобразити мінімальне, максимальне і середнє значення. Щоб вибрати Вас варіант, натисніть на значок перевернутого трикутника поруч з написом «GPUTemperature».

Щоб вибрати Вас варіант, натисніть на значок перевернутого трикутника поруч з написом «GPUTemperature»

До слова, рекомендуємо періодично виставляти значення «Show Highest Reading», а потім запускати якусь гру. Через же хвилин 30-40 перевіряти, яку GPU-Z показує максимальну температуру відеокарти. Якщо вона не перевищуємо 90 градусів, то все в порядку. В іншому випадку варто задуматися, через що відеоадаптер так сильно нагрівається.

AIDA64

Ще одне зручне і функціональне додаток, що дозволяє контролювати температуру відеокарти. Єдиний мінус - програма платна. Однак протягом 30 днів їй можна користуватися вільно. Цілий місяць діє пробний режим.

Аїда 64, як і багато подібних проги, досить проста у використанні. Щоб через неї дізнатися температуру відеокарти, потрібно всього лише:

  1. Запустити програму.
  2. Зліва в деревовидному списку клікнути на «Комп'ютер», потім «Датчики».
  3. Подивитися в праву частину вікна і знайти рядок GPU GT Cores. Тут як раз і буде вказана температура відеоадаптера.

Тут як раз і буде вказана температура відеоадаптера

Speccy

Безкоштовна утиліта, що має версію portable, яка не вимагає установки. Користуватися нею ще простіше. Завантажуємо і відкриваємо додаток. Уже в основному меню можна подивитися температуру відеочіпа. Як правило, цікавить вас інформація знаходиться в самому нижньому розділі, який називається Graphics. Тут буде вказана модель відеокарти і поточна температура (причому цифри виділені жовтим кольором).

Як бути, якщо відеокарта перегрівається?

На жаль, на будь-якому ПК або ноутбуці температура графічного адаптера може перевищити допустимі значення. Тому потрібно уважно стежити за цим показником. При цьому рекомендуємо не зволікати до того моменту, коли пристрій почне зависати і вимикатися через перегрів відеокарти або при запуску комп'ютерних ігор і важких додатків ви помітите так звані ефекти троттлінга. Просто регулярно перевіряйте температуру графічного адаптера, користуюся будь-який з перерахованих вище програм.

Але що ж робити, якщо відеокарта перегрівається? Є кілька простих, але дієвих рішень:

Якщо нічого не допомагає, то залишається лише одне - звернутися в сервісний центр. Головне, не зволікати. Перегрів відеокарти може надовго вивести пристрій з ладу і вдарити по вашому гаманцю!

Температура відеокарти: коли все нормально, а коли варто бити тривогу?
Як перевірити температуру відеокарти?
Як бути, якщо відеокарта перегрівається?
Температура відеокарти: коли все нормально, а коли варто бити тривогу?
Як перевірити температуру відеокарти?
Які програми ми можемо вам порекомендувати?
Як бути, якщо відеокарта перегрівається?
Але що ж робити, якщо відеокарта перегрівається?