Як перевірити температуру відеокарти?

  1. Яка нормальна температура для відеокарти?
  2. Програми для вимірювання температури процесора і відеокарти
  3. GPU-Z
  4. Speecy
  5. AIDA64
  6. причини перегріву

Найчастіше на ноутбуці перегрівається відеокарта. Це стає причиною нестабільності в роботі комп'ютера і нерідко призводить до його поломки. За своєю суттю, відеокарта є «найгарячішим» складовим елементом сучасного ПК. Це пов'язано з тим, що на графічний чіп виділяється безлічі тепла під час роботи ноутбука. Чим більше навантаження, тим спекотніше карті.

Інструкції нижче пишуться для всіх відеочіпі. Сюди відносяться продукти NVIDIA, Radeon і багато інших.

Коли варто перевіряти температуру?

Діагностувати перегрів відеокарти досить просто. Якщо на ПК:

  • З'явився графічний «сміття» на зображенні монітора.
  • Знизилася продуктивність відеосистеми.
  • Ви спостерігаєте спотворення текстур, мерехтіння картинки, смуги на екрані під час перегляду відео у високій роздільній здатності або в відеоіграх.

Якщо ви помітили хоча б один з цих пунктів у себе на комп'ютері, то обов'язково необхідно перевірити температуру відеокарти.

Яка нормальна температура для відеокарти?

Що стосується нормальної, робочої температури відеокарти, то конкретних значень для всіх карт не існує. Вони залежать від:

  • моделі;
  • виробника;
  • потужності;
  • Наявності охолоджувальної системи.

Очевидно, що найпотужнішими вважаються ігрові. Саме тому гріються вони в кілька разів сильніше, але і допустимий рівень їх температури трохи вище.

Тепер цифри Тепер цифри. Яка температура повинна бути у відеокарти? Нормальна температура відеокарти в робочому стані: 40-70 градусів за Цельсієм. А ось критичної буде: 85-100.

Варто зауважити, що фанатично перевіряти температуру відеоадаптера кожен день немає необхідності. Досить подивитися температуру один раз на місяць.

Програми для вимірювання температури процесора і відеокарти

Як перевірити температуру відеокарти або процесора? У більшості випадків моніторинг температури процесора і відеокарти робиться за допомогою спеціальних програм. Як вони це роблять? На будь-якому комп'ютері встановлено спеціальні датчики, які відстежують температуру комплектуючих частин. У разі перегріву (100 і більше градусів за Цельсієм) датчики реагують і комп'ютер вимикається. Спеціальні утиліти ж створені таким чином, що можуть зчитувати інформацію з цих датчиків і виводити вже безпосередньо на екран.

GPU-Z

Найпопулярніша програма для визначення температури відеокарти. Крім того, що вона вкаже температуру, утиліта ще й надати повну інформацію про вашому відеоадаптер з докладним описом всіх характеристик. Найпопулярніша програма для визначення температури відеокарти

Завантажити програму можна на офіційному сайті - http://www.techpowerup.com/gpuz/.

Інтуїтивний інтерфейс сприяє тому, що розібратися в програмі буде досить просто навіть не самим просунутим користувачам персонального комп'ютера.

Speecy

Ще одна поширена програма для моніторингу температури відеокарти і процесора. Однак у цієї утиліти більш розширені функції. Вона показує практично всі параметри комп'ютера. Для перегляду температурного значення відеоадаптера необхідно клікнути в «Графічні пристрої». Виглядає це ось так: Ще одна поширена програма для моніторингу температури відеокарти і процесора

Інтерфейс також дуже приємний для ока, тому труднощів при використанні виникнути не повинно.

AIDA64

Відмінна програма перевірки, хоча і не особливо популярна, як дві попередні. Інтерфейс виглядає ось так: Відмінна програма перевірки, хоча і не особливо популярна, як дві попередні

Для перевірки температури відеокарти необхідно зайти в розділ «Комп'ютер» і далі «Датчики».

Відмінною рисою даної програми є те, що можна запустити перевірку стабільності ОС. У розділі «Тест» вибираємо ту систему, стабільність якої ви хочете перевірити.

Саме ці програми рекомендується використовувати для того, щоб дізнатися температуру відеокарти. Деякі з них мають більш широким функціоналом, який буде корисний в інших випадках. Тому вибирати тільки вам.

причини перегріву

  1. Дуже часто в перегрів відеокарти винна система охолодження, яка вийшла з ладу або ж на самому початку володіла недостатньою потужністю.
  2. Ще однією частою причиною критичних показників є засмічення в охолоджувальній системі. Це трапляється через те, що пил проникає в корпус ПК і осідає на радіаторних пластинах і лопатях вентилятора. Це погіршує відведення тепла, що призводить до перегріву.

Як охолодити відеокарту?

Щоб це виправити доведеться або нести комп'ютер в ремонт, або купувати відеоадаптер і міняти його самостійно, якщо ви це вмієте робити.

Охолодити відеокарту можна також шляхом елементарної чистки комп'ютера за допомогою щіточки і пилососа. Перед тим, як чистити відеоадаптер його необхідно вийняти з ПК. Після очищення пристрою від пилу не забудьте нанести термопасту, яка покращує відведення тепла.

Стежити за станом відеочипа необхідно раз або два на місяць і в разі перегріву спробувати знайти причину і швидко усунути її, так як бездіяльність може призвести до повноцінної поломки всього комп'ютера.

Яка нормальна температура для відеокарти?
Коли варто перевіряти температуру?
Яка нормальна температура для відеокарти?
Яка температура повинна бути у відеокарти?
Як вони це роблять?
Як охолодити відеокарту?