Як підключити відеокарту до ноутбука своїми руками, зовнішню через usb, hdmi, райзер,

  1. Підключаємо відеокарту через порт mini PCI Express
  2. Використовуємо «док-станцію»
  3. А чи є толк?

Будь-ноутбук має один істотний недолік. Полягає він в складності, а часом і в неможливості проведення апгрейда. Наприклад, часто на лептопі не можна замінити відеокарту. Через що не виходить запустити сучасні комп'ютерні ігри. Багатьох користувачів даний факт змушує регулярно купувати новий ноутбук. Однак це досить затратно. Чи є інший вихід з ситуації, що склалася? Звичайно. Можна спробувати підключити зовнішню відеокарту до ноутбука. Як це зробити? Про це і піде мова далі.

Про це і піде мова далі

Підключаємо відеокарту через порт mini PCI Express

Підключити «настільну» відеокарту через usb не вийде. Це вам не зовнішній жорсткий диск. Доведеться трохи повозитися і навіть обзавестися додатковим обладнанням. Але про все по порядку.

Для початку зазначимо, що багато ноутбуки не призначені для підключення зовнішніх відеокарт. Але незважаючи на це, у достатнього кількість пристроїв є спеціальний порт. Називається він mini PCI Express. Якраз через нього і можна під'єднати видюху. Потрібно лише знайти порт. Для цього:

  1. Відключаємо ноутбук.
  2. Витягуємо акумулятор.
  3. Далі знімаємо нижню кришку.
  4. Шукаємо порт mini PCI Express. Виглядати він повинен приблизно, як на картинці.

Виглядати він повинен приблизно, як на картинці

Зазвичай порт розташовується поруч з Wi-Fi модулем. Точніше останній і підключений до нього.

Знайшли? Значить, на вашому ноутбуці є порт mini PCI Express. Через нього можна підключити ігрову (або просто більш потужну) відеокарту. Однак знадобиться спеціальний пристрій під назвою EXP GDC. Придбати його можна на Aliexpress і в інших подібних магазинах. Середня вартість - 2-2,5 тисячі рублів. Разом з девайсом в комплекті йдуть два кабелі (один - для підключення до порту, інший - для додаткового харчування), а також адаптер.

Для довідки! Адаптер EXP GDC підходить як для Windows / Linux ноутбуків, так і для всіх MacBook.

Коли ви обзаведетеся переходником EXP GDC, то можна приступати до процесу установки додаткової відеокарти до ноутбука . Відбувається він у такий спосіб:

  1. Повністю знеструмлюємо лептоп. Не забуваємо витягнути батарею.
  2. Відкручуємо і знімаємо кришку відділення. Отримуємо вільний доступ до порту mini PCI Express.
  3. Беремо відповідний кабель, який йшов разом EXP GDC. Підключаємо один його кінець (mPCI-E) до порту на ноутбуці. Інший - через hdmi роз'єм до перехідника.
  4. Далі встановлюємо відеокарту. Для цього використовуємо роз'єм PCI Express на пристрої EXP GDC. Його важко сплутати.
  5. Після чого приступаємо до підключення додаткового живлення. Задіємо другий кабель, який був в комплекті з EXP GDC. У нього з одного боку роз'єм 6 pin, а з іншого 6 + 2 pin.
  6. Під'єднуємо шнур до EXP GDC одиночним роз'ємом 6 pin. Нескладно здогадатися, що до відеокарти - 6 або 8 pin. Тут все залежить від самих гнізд на ній.
  7. На цьому ще не все. Під'єднуємо блок живлення (часто йде разом з EXP GDC, якщо немає, то беремо від ПК). В основному це робиться через 8-піновий коннектор. Буває і так, що для його підключення потрібні різні перехідники, що додаються до EXP GDC.
  8. Включаємо ноутбук. Встановлюємо необхідні драйвера для підключеного відеокарти. При цьому іноді ще потрібно зайти в BIOS, щоб активувати режим «UMA Graphic».
  9. Встановлювати чи назад кришку відділення? Звичайно, тільки акуратно укладіть всі дроти, не допускаючи їх переломлення.

Звичайно, тільки акуратно укладіть всі дроти, не допускаючи їх переломлення

Як бачите, нічого надприродного не потрібно. Все можна зробити своїми руками, не звертаючись за допомогою до комп'ютерних сервісменам. При цьому найскладніше - акуратно зняти нижню кришку ноутбука, не зламавши і не пошкодивши «ніжні» кріплення.

Для довідки! Врахуйте, що при підключенні до ноутбука відеокарти через порт mini PCI Express перестане працювати модуль Wi-Fi. Якщо тільки на материнській платі немає відразу двох інтерфейсів mini-PCIe.

Використовуємо «док-станцію»

Підключити відеокарту до ноутбука можна і іншим способом. Причому тут також знадобиться спеціальний пристрій. Називається воно «док-станція». Оснащується даний девайс слотом PCI Express, до якого і приєднується видюха. При цьому до ноутбука підключається вона через порт Thunderbolt, який сьогодні має найвищу пропускною спроможністю серед всіх зовнішніх портів (близько 40 Гб / с).

Робиться док-станція зазвичай у вигляді боксу. Чимось нагадує мініатюрний системний блок. При цьому місця в ньому достатньо не тільки для звичайної або ігровий відеокарти, але і для системи охолодження.

Яка вартість док-станції? В середньому за такий пристрій доведеться заплатити близько 250-500 євро. Ціна залежить від потужності блоку живлення, корпуси, різних функцій і ін. При цьому вона порівнянна з вартістю непоганий відеокарти. Це можна вважати одним з недоліків такого рішення.

Це можна вважати одним з недоліків такого рішення

Razer Core

Що стосується найбільш популярних моделей док-станцій для зовнішніх відеокарт, то це:

  • Razer Core
  • Asus ROG XG Station 2
  • Alienware Graphics Amplifier
  • MSI Gaming Dock
  • Gigabyte Aorus GTX 1070 Gaming Box
  • PowerColor Devil Box і ін.

Для довідки! Підключити відеокарту до ноутбука через док-станцію виходить не завжди. Справа в тому, що роз'єм Thunderbolt присутня не в усіх лептопах. Ще деякі бокси мають невеликі габарити. Через що до них можна підключити лише невелику за своїми розмірами видюху. Наприклад, до таких пристроїв можна віднести пауер колор Девіл бокс і райзер корі.

А чи є толк?

З тим, як підключити зовнішню відеокарту, ми розібралися. Однак у багатьох читачів, швидше за все, постало питання - «Наскільки ефективно все це?». Чи буде користь від додаткової відеокарти залежить від безлічі факторів. Наприклад, на підвищення її продуктивності впливає:

  • Потужність процесора;
  • Об'єм оперативної пам'яті ноутбука;
  • Наявність / відсутність в лептопі дискретної відеокарти ;
  • Якість і потужність блоку живлення;
  • Інтерфейсу підключення і мн. ін.

Природно, краще всього розкривається потенціал зовнішньої відеокарти на ноутбуці з потужним процесором. Наприклад, Core i3, i5 і i7 від Intel. Що ще? Якщо на пристрої оперативної пам'яті буде більше 4 Гб, то це також позитивно вплине на результативність апгрейда. Наявність дискретної відеокарти при цьому небажано. Найкраще якщо відеоядро вбудовано в процесор (Intel HD Graphics).

Для довідки! У ряді випадків при підключенні зовнішньої відеокарти до ноутбука через адаптер зображення, що передається на екран лептопа, зовсім не радує користувача своєю якістю. Щоб виправити ситуацію, підключіть відеокарту через hdmi-кабель до телевізора або монітора від комп'ютера. Картинка стане помітно краще, а в іграх підвищитися fps.

Чи є інший вихід з ситуації, що склалася?
Як це зробити?
Знайшли?
Встановлювати чи назад кришку відділення?
Яка вартість док-станції?
А чи є толк?
Однак у багатьох читачів, швидше за все, постало питання - «Наскільки ефективно все це?
Що ще?