Як поміняти відеокарту на ноутбуці

  1. Оцінка можливості заміни відеокарти для вашого пристрою
  2. Розбираємося з сумісністю дискретних відеокарт
  3. Порядок заміни відеокарти ноутбука

Часто користувачі не знають, чи можна замінити відеокарту в ноутбуці або оновити її, якщо остання вийшла з ладу або просто застаріла. Насправді оновити або поміняти карту на більш потужну можна, правда, в основному тільки якщо лептоп оснащується графікою високого рівня, а не вбудованим чіпом «on-board». Далі розповімо, як правильно підібрати і замінити домашніх умовах застарілу або вийшла з ладу відеокарту на мобільному комп'ютері.

Оцінка можливості заміни відеокарти для вашого пристрою

Отже, апгрейд відеочипа може бути відносно легко здійснимо в разі наявності в системі окремої плати, яка підключається за допомогою не занадто сьогодні поширеного слота MXM. Тільки її сьогодні можна міняти самому. В основному в ноутбуках графічне ядро ​​вбудовується в систему наступними способами:

  1. У вигляді інтегрованого модуля, коли за обробку графічних завдань відповідає центральний процесор. На системній платі може бути присутнім і окремий графічний чіп, упаяний в «материнку». Зрозуміло, що ніякої апгрейд для цього модуля неможливий домашніх умовах. Часто користувачі не знають, чи можна замінити відеокарту в ноутбуці або оновити її, якщо остання вийшла з ладу або просто застаріла
  2. В якості окремої карти, яка відповідає за дискретну графіку, також упаяний в системну плату. Апгрейд її можливий виключно в сервісному центрі. Міняти її самостійно без спецобладнання не вийде, так як доведеться випоювати контакти.
  3. У вигляді окремої плати, але не упаяний в «материнку», а підключається через роз'єм, аналогічний десктопних PCI Express.

Саме в останньому випадку варіант самостійної заміни відеочипа можливий, якщо, звичайно, вдасться придбати більш сучасний графічний модуль, сумісний з вашою моделлю лептопа.

Розбираємося з сумісністю дискретних відеокарт

Існує кілька типів роз'ємів для знімних графічних плат ноутбуків. Свого часу, наприклад, в ATI намагалися впровадити в маси стандарт Axion, були свої рішення і у DELL, однак сьогодні більш-менш поширеним можна вважати тільки стандарт MXM - тільки таку карту можна без особливих зусиль відновити або замінити.

Щоб вдалося зробити апгрейд, потрібно знати, які стандарти роз'ємів для дискретної графіки ви можете зустріти, а також як вони сумісні:

  • MXM-I шириною 70 мм і довжиною 68 мм,
  • MXM-II шириною 73 мм, довжиною 78 мм,
  • MXM-III шириною 82 мм і довжиною 100 мм,
  • MXM-HE з тими ж геометричними параметрами.

MXM-I шириною 70 мм і довжиною 68 мм,   MXM-II шириною 73 мм, довжиною 78 мм,   MXM-III шириною 82 мм і довжиною 100 мм,   MXM-HE з тими ж геометричними параметрами

Примітно, що більш нові плати сумісні зі старими версіями - їх можна змінювати. Наприклад, MXM-HE можна поміняти на будь-який стандарт з вищеназваних, а ось MXM-I нічим іншим оновити не можна - апгрейд можливий тільки з використанням відеочипа того ж стандарту. Сьогодні з'явився також MXM-стандарт другого покоління - плати з роз'ємами MXM-A і MXM-B. Перші також не можна міняти ні на які інші, а ось роз'єм з літерою B (він ширше - 105 мм проти 70) можна при необхідності оновити на модуль стандарту MXM-A.

Порядок заміни відеокарти ноутбука

Зазвичай при наявності зазначених слотів для відеочипа доступ до нього досить простий. Проводячи апгрейд, принаймні не доведеться робити повне розбирання пристрою. У більшості випадків оновити графічний модуль можна наступним чином:

  1. Обесточьте лептоп і витягніть батарею.
  2. Зніміть основну кришку ззаду, для чого відкрутіть всі кріплять її гвинти.
  3. Демонтувати систему охолодження - вентилятор з радіатором і теплові трубки до ЦП і до плати відеочипа. Тут також не пропустите кріпильні елементи, здатні фіксувати кулер і теплові подушки над відеокартою і процесором.
  4. MXM-відеокарта також утримується гвинтами, які слід відкручувати вже в останню чергу.
  5. Після демонтажу старої несправної плати зніміть з неї теплопровідні кожух і закріпіть на новій. Проводячи апгрейд, стежте за тим, щоб на кожусі розташування теплових прокладок точно збігалося з місцями, де на платі знаходяться чіпи пам'яті.
  6. Якщо ви використовуєте б / у графічну карту, переконайтеся, що на поверхні відеочипа не залишилося старої засохлої термопасти (її потрібно міняти, акуратно видаливши старий термоінтерфейс, наприклад, канцелярським ластиком). Те саме можна сказати і до центрального процесора.
  7. Нанесіть на них нову термопасту дуже тонким шаром. Розрівнювати його зручно не надто жорсткою пластиковою карткою, використовуючи останню в якості шпателя. Дешева КПТ-8 для ЦП та відеочипа ноутбука не підходить, т. К. Має низьку теплопровідність і схильна до висихання.

Далі залишиться наново змонтувати систему охолодження, закріпивши теплові трубки і радіатор, поставити на місце кришку і батарею. Останній етап - встановити і оновити драйвер для нової графічної карти.

На закінчення відзначимо, що не слід економити на придбанні старих відеокарт, навіть якщо вони в робочому поки стані. Справа в тому, що несправні плати іноді «ремонтуються» методом прожарювання, наприклад, будівельним феном, а в гіршому випадку - в звичайній духовці побутової газової плити. Таким чином вдається на деякий час відновити контакти на чіпі і платі, правда, остаточно вийти з ладу такий пристрій може в будь-який момент.