Як правильно встановити відеокарту?

  1. Для того щоб встановити нову відеокарту, потрібно:

Відеокарта - один з найголовніших компонентів в комп'ютері Відеокарта - один з найголовніших компонентів в комп'ютері. Без нього ми не зможемо виконати будь-які дії на комп'ютері. Дане твердження особливо справедливо по відношенню до ігрових комп'ютерів і систем, що використовуються для відеомонтажу, перегляду фільмів HD-якості і інших завдань, пов'язаних з переглядом і обробкою відео-файлів. Якщо ви збираєте нову систему або проводите апгрейд свого комп'ютера, знадобиться установка нової або заміна старої відеокарти. У цій статті ми розглянемо, як це робиться.

Що таке відеокарта? В основному, це апаратне розширення, до якого підключається пристрій виведення зображення (монітор). Також відомий як графічний прискорювач, відеоадаптер або відеокарта. Основне завдання цього пристрою полягає в обробці, створенні і трансляції сигналу відео або зображення на монітор. Сучасні відеокарти оснащені додатковими функціональними можливостями, такими як 3D-прискорення, ТВ-тюнером, можливістю з'єднання декількох моніторів і т.д. Ресурсомісткі графічні додатки, такі як 3D-ігри, вимагають, щоб комп'ютер був оснащений досить потужною відеокартою.

Для того щоб встановити нову відеокарту, потрібно:

1. Вибрати відповідну відеокарту
Перший і найочевидніший крок установки нової відеокарти - її покупка! Переконайтеся, що вами обрана модель відеокарти, яка не тільки відповідає материнській платі комп'ютера, але також сумісна з монітором. Обрана вами відеокарта буде працювати на одному з двох слотів - або PCI-E x16, або AGP. Це залежить від того, наскільки застарів ваш комп'ютер. Якщо покупка комп'ютера датується 2004-2005 роком або ще раніше, тоді, швидше за все, на материнській платі буде встановлений порт AGP. Все мало-мальськи сучасні комп'ютери оснащуються слотом PCI-E, так що якщо ваш комп'ютер досить новий, то вам не варто переживати з цього приводу. Що стосується моніторів, то необхідно переконатися, що ви вибираєте відеокарту сумісну з відео-виходу з монітором. Також переконайтеся, що монітор підтримує всі режими відео дозволу, підтримувані відеокартою.

Ще потрібно дізнатися, чи вистачить у блоку живлення встановленого на комп'ютері потужності для нової відеокарти, адже споживана потужність відеокарти може досягати 250Вт і більш. Якщо потужності не вистачає, доведеться міняти і блок живлення.

2. Зніміть стару відеокарту
Ігноруйте цей крок, якщо ви встановлюєте нову відеокарту в перший раз. Крім того, в разі, якщо ваша материнська плата має вбудований відео-чіп, то він не може бути видалений. В цьому випадку ви можете тільки додати до нього автономну відеокарту. Якщо ви збираєтеся замінити стару карту на нову, то почніть з видалення драйверів старої відеокарти. Драйвер є не що інше, як програмне забезпечення, яке забезпечує спілкування операційної системи і апаратних засобів комп'ютера.

Перевірте останню версію драйвера встановлюється відеокарти на сайті виробника пристрою і переконайтеся, що маєте в своєму розпорядженні найсвіжішою версією. Від'єднайте кабель монітора від гнізда відеокарти. Далі зніміть стару відеокарту, попередньо відключивши харчування системного блоку.

3. Установка нової відеокарти
Візьміть нову відеокарту і вставте її в слот для відеокарти. Для того, щоб вона встала на своє місце, злегка натисніть на карту, поки не відчуєте що вона до кінця увійшла в слот і фіксатор розташований на ньому, повністю замикатися. Не натискайте на відеокарту занадто сильно, інакше ви можете пошкодити материнську плату.

4. Підключіть монітор
Тепер підключіть відеокарту до монітора. Більшість відеокарт для підключення до монітора, мають кілька вихідних портів на задній панелі. Відеокарта зазвичай має поєднання вихідних портів VGA (Array Video Graphics) і DVI (Digital Visual Interconnect). Перевірте, що ваш монітор підтримує відповідні підключення.

5. Налаштування BIOS
Якщо ви замінили одну автономну відеокарту іншу, то можете пропустити цей крок. Але, якщо ваш комп'ютер оснащений вбудованою відеокартою і ви встановлюєте нову відеокарту в PCI-E слот, то вам, можливо, доведеться налаштовувати BIOS, щоб відключити або дати нижчий пріоритет інтегрованого апаратного відео чіпу, для того, щоб нова відеокарта могла функціонувати в повній мірі . У більшості посібників з комп'ютерів розповідається, як змінити налаштування BIOS. Як правило, при початковому завантаженні системи, вам потрібно натиснути клавішу F2 або клавішу DEL. З'ясувати, яку клавішу потрібно натискати на вашій системі, можна дізнатися, подивившись на самому початку завантаження наведену інформацію в нижній частині екрана.

6. Встановіть драйвер і програмне забезпечення нової відеокарти
Більшість операційних систем виявить нове обладнання відразу, але попросить вас встановити драйвер, що входить у комплект. У деяких випадках, якщо програмне забезпечення не була надано, операційна система дасть можливість знайти його в Інтернеті. Дотримуйтесь інструкцій майстра установки драйверів, щоб встановити нову відеокарту.

7. Налаштуйте параметри
Останнє, що залишилося зробити, це змінити заводські настройки на свій смак і розсуд. Клацніть правою кнопкою миші на робочому столі і виберіть "Властивості" або "Персоналізація". Використовуйте повзунок дозволу екрану для настройки дозволу до рівня, який відповідає вашому монітору. Встановіть якість кольору як високе (32-біт) і натисніть кнопку "Застосувати". Установка завершена.

Установка відеокарти в ноутбуці є набагато більш складною справою, ніж заміна відеокарти в настільних комп'ютерах. Вам потрібно повністю зняти задню панель, яка закриває внутрішні компоненти, тобто повністю розібрати ноутбук. Врахуйте, що при самостійній заміні відеокарти в ноутбуці високі ризики ушкоджень, також ви можете втратити гарантію, в разі якщо гарантійний термін ще не минув. В основному процес заміни відеокарти в ноутбуці схожий з тим, як це робиться в настільних ПК.

Якщо щось пішло не так, ви завжди можете звернутися за допомогою до комп'ютерних фахівців.

Що таке відеокарта?