Як включити або перемкнути відеокарту в Біосе?

  1. Включення відеокарти у випадку з настільним комп'ютером
  2. Включення відеокарти у випадку з ноутбуком
  3. висновок

Користувачі іноді можуть зіткнутися з такою ситуацією, коли стає нагальним питання про те, як в Біосе переключити відеокарту або відеоакселератор. Подібна проблема може виникнути не тільки тому, що ваша відеокарта не працює. Вся справа в тому, що сучасні комп'ютери можуть мати не одну відеокарту, як їх попередники, а відразу дві - інтегровану і зовнішню. Однак працювати, як правило, в один момент часу може лише одна з них, і тому часто виникає необхідність в тому, щоб поміняти спосіб виведення відеоінформації на монітор таким чином, щоб він здійснювався з іншого відеокарти. Для цього необхідно одну з відеокарт включити, а іншу, відповідно, відключити.

Для цього необхідно одну з відеокарт включити, а іншу, відповідно, відключити

Зміст статті

Включення відеокарти у випадку з настільним комп'ютером

Якщо ви є власником настільного комп'ютера, то у вас може бути присутнім дві відеокарти: одна - інтегрована в материнську плату, а інша - що встановлюється в роз'єм розширення материнської плати (іноді такі плати називають дискретними). Якщо ви використовуєте вбудовану (інтегровану) відеокарту, а потім придбали дискретну, то ви можете зіткнутися з такою проблемою - як відключити відеокарту в Біосе і поміняти спосіб виведення зображення таким чином, щоб він здійснювався більш потужною дискретною картою.

У більшості випадків серйозних проблем в питанні про те, як в Біосе переключити відеокарту, не виникає - монітор буде працювати з тією відеокартою, до гнізда якої він підключений. Однак таке перемикання в автоматичному режимі можливо далеко не завжди. У деяких BIOS користувач повинен самостійно встановити потрібну відеокарту, а непотрібну відключити. Часто для вирішення цієї проблеми можна використовувати опції BIOS.

Тому варто трохи докладніше розповісти про те, як включити відеокарту в Біосе. Зазвичай ця процедура нескладна. Опції BIOS або UEFI , Що мають бути включені відеоакселератор, можуть носити різні назви. Наприклад, це можуть бути опції Primary Display або Init Display First в розділі, присвяченому налаштування обладнання материнської плати. Можливими значеннями опції можуть бути варіанти Onboard, PCI, AGP або PCI-E (в залежності від того, які шини використовуються на вашій материнській платі). Вибір варіанту опції PCI-E, наприклад, дозволить включити зовнішню відеокарту PCI-Express, а вбудовану - відключити.

Включення відеокарти у випадку з ноутбуком

Багато сучасні ноутбуки, як і настільні комп'ютери, оснащуються двома відеокартами - вбудованою і дискретною. Вбудована відеокарта ноутбука зазвичай розташовується в чіпсеті або навіть в самому процесорі. Ця відеокарта зазвичай володіє низьким енергоспоживанням, але і, в той же час, не може похвалитися високою продуктивністю. Тому дуже часто ноутбуки оснащуються і другий, дискретною відеокартою. Така відеокарта набагато більше підходить для додатків, що пред'являють високі вимоги до графіку, наприклад, для комп'ютерних ігор.

Легко зрозуміти, що через особливості конструкції ноутбука, в якому монітор вбудований в корпус, вибір необхідної відеокарти не може здійснюватися таким же способом, як і в настільному комп'ютері - перемиканням кабелю. Тому цю операцію зазвичай повинен зробити сам користувач. Існують, щоправда, моделі ноутбуків, які здатні автоматично перемикати відеокарти в залежності від завантаження і використовуваних операційною системою додатків, наприклад, включити дискретну відеокарту в разі запуску гри та відключити її в момент запуску звичайного офісного додатка. Але якщо такої можливості у вашому ноутбуці немає, то найчастіше для того, щоб використовувати дискретну відеокарту, користувачеві не залишається нічого іншого, як в Біосе відключити вбудовану відеокарту.

Отже, як відключити відеокарту в Біосе ноутбука? Перш за все, варто відзначити, що далеко не завжди для відключення або включення відеокарти потрібно лізти в BIOS. Справа в тому, що для перемикання відеокарти на ноутбуках часто використовуються спеціальні програмні утиліти. Якщо ноутбук має в своєму складі чіпсет AMD і дискретну карту AТI / AMD, то перемикання може здійснюватися за допомогою програми Catalyst Control Center. Для вибору відеокарти в ноутбуках з процесором Intel і дискретною відеокартою nVidia необхідно використовувати програму «Панель управління nVidia».

Якщо ви використовуєте ноутбук з процесором Intel і дискретної картою AТI / AMD, то для автоматичного перемикання відеокарти в процесі роботи вам потрібно буде вибрати варіант Switchable в опції Display Mode в BIOS. Опція BIOS Display Mode буде незамінна і в тому випадку, якщо ви працює в операційній системі Windows XP, а не в ОС Vista, Windows 7 або 8, оскільки в XP програмні способи управління відеоакселератор, як правило, не працюють. Щоб включити дискретну відеокарту ноутбука з Windows XP, слід встановити значення опції Discrete.

висновок

Включення, виключення або перемикання відеокарти в настільному комп'ютері зазвичай здійснюється автоматично. У тих же випадках, коли перемикання відеокарти неможливо здійснити в автоматичному режимі, а також у разі використання ноутбуків користувачеві необхідно використовувати програмні засоби або опції BIOS. Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам розібратися в питанні про те, як включити відеокарту в Біосе.

Запропонуйте Друзям статтю: