Як змусити працювати ноутбук з дискретною відеокартою

  1. Інтегрована, дискретна і зовнішня відеокарта ноутбука - в чому різниця
  2. Як переключитися на дискретну відеокарту ноутбука
  3. Чи можна замінити дискретну відеокарту на ноутбуці
  4. Чи можна підключити до ноутбука зовнішню відеокарту

Після того, як виробники процесорів почали оснащувати їх інтегрованим графічним ядром, сучасні ноутбуки середнього класу і ігрові моделі нерідко мають 2 відеокарти. Одна з них використовується для легких завдань, а друга активується в іграх та інших вимогливих додатках. Також для деяких ноутбуків існують зовнішні відеокарти, що підключаються для роботи та ігор. У чому різниця між інтегрованою, дискретної і зовнішньою відеокартою ноутбука, а також про тонкощі їх використання, розповість наша стаття.

Читайте також: CES 2017: Lenovo Legion - представлений новий бренд ігрових ноутбуків

Інтегрована, дискретна і зовнішня відеокарта ноутбука - в чому різниця

У настільних ПК інтегрованої називають графічну підсистему, розташовану в процесорі або на материнській платі, і не підлягає заміні. Однак в ноутбуках все трохи інакше.

Кордон між інтегрованою і дискретною графікою ноутбука досить умовна. Відеокарта, що використовує окремий чіп, вважається дискретної (окремої), але за мірками ПК вона вважалася б інтегрованої, тому що не від'єднується. Кордон між інтегрованою і дискретною графікою ноутбука досить умовна

Читайте також: Як вибрати жорсткий диск?

Як переключитися на дискретну відеокарту ноутбука

Ноутбуки, оснащені двома відеокартами, використовують для ігор дискретну графіку. Однак буває, що при запуску гри продовжує використовуватися інтегрована графіка. В такому випадку в першу чергу слід перевірити, чи підключений ноутбук до блоку живлення. Справа в тому, що для економії заряду батареї - при роботі від акумулятора постійно використовується вбудоване відеоядро.

Якщо акумулятор заряджається, але все одно гра не перемикає відеокарту на дискретну - потрібно зайти в панель управління Nvidia або Radeon і знайти там список додатків, в яких використовується дискретна графіка. Потрапити в меню можна через значок в правому куті панелі задач (біля годинника) або при натисканні ПКМ на порожній області робочого столу. Якщо акумулятор заряджається, але все одно гра не перемикає відеокарту на дискретну - потрібно зайти в панель управління Nvidia або Radeon і знайти там список додатків, в яких використовується дискретна графіка В налаштуваннях можна вибрати, якою програмою слід працювати з дискретною графікою, а який - з інтегрованою. Якщо навпроти потрібної гри варто автоматичний вибір, потрібно вручну змінити його на «високопродуктивний процесор Nvidia / Radeon».

Якщо меню настройки графічної карти відсутня - слід оновити графічні драйвера. Завантажити їх можна на сайті виробника ноутбука. Якщо в лептопі використовується зв'язка «Intel + Nvidia» - першим слід встановлювати драйвер Intel HD Graphics, і тільки після нього - драйвер Nvidia GeForce. Для ноутбуків процесорами і з графікою AMD варто качати і ставити тільки один драйвер AMD Radeon.

Читайте також: Як дізнатися який процесор стоїть на комп'ютері і 5 інших питань про вашому процесорі

Чи можна замінити дискретну відеокарту на ноутбуці

Одним із дієвих способів апгрейда настільного ПК є заміна відеокарти на більш продуктивну. Тому закономірно виникає питання, чи можна купити дискретну відеокарту для ноутбука, щоб підвищити його швидкодію в іграх, рендеринге, обробці графіки. На жаль, можливості більшості сучасних ноутбуків залежать від тенденцій в дизайні.

Так як останнім часом спостерігається тенденція до зменшення товщини і маси лептопів, виробники прагнуть робити компоновку деталей більш тісною. Наявність роз'єму для знімною відеокарти в корпусі, товщиною менше 2 см, малоймовірно. Тільки ігрові ноутбуки все ще оснащуються роз'ємами для дискретної графіки. У масових моделях до 15 "навіть процесори все частіше распаиваются прямо на основній платі і не підлягають заміні.

Читайте також: Як вибрати відеокарту для ігор: нюанси підбору, бюджет, кращі моделі

Замінити дискретну відеокарту на ноутбуці можна тільки в тому випадку, якщо його системна плата обладнана слотом MXM для графічного прискорювача. Це - спеціальний роз'єм, який поєднує лінії PCI-Express і висновки для зображення, через які картинка транслюється на екран. Існує кілька типорозмірів слотів MXM, тому перед пошуком і покупкою нової відеокарти важливо переконатися, що вона підійде. Замінити дискретну відеокарту на ноутбуці можна тільки в тому випадку, якщо його системна плата обладнана слотом MXM для графічного прискорювача

Відкрите MXM, що використовуються в ноутбуках, рідко зустрічаються в роздрібному продажі. Крім того, їх вартість вище, ніж у настільних аналогів. Тому заміна дискретної відеокарти в ноутбуці виглядає не дуже доцільною. Часто простіше і вигідніше продати ноутбук, щоб додати грошей і купити новий, більш потужний, ніж займатися його апгрейдом.

Чи можна підключити до ноутбука зовнішню відеокарту

З появою інтерфейсу Thunderbolt ноутбуки отримали можливість використовувати його для створення високошвидкісного підключення до зовнішніх пристроїв. Одним з таких пристроїв є зовнішня відеокарта. Першими таку можливість отримали Apple Macbook , А за ними й інші почали обладнувати свої ноутбуки портами Thunderbolt. З появою інтерфейсу Thunderbolt ноутбуки отримали можливість використовувати його для створення високошвидкісного підключення до зовнішніх пристроїв

Незважаючи на популяризацію інтерфейсу Thunderbolt, все ще трохи ноутбуків мають його. До таких моделей можна підключити зовнішню відеокарту, однак її вартість досить висока (порівнянна з ціною ноутбука). Існують як готові рішення, так і комплекти для самостійної установки відеокарти. Вони складаються з корпусу для підключення звичайної відеокарти для настільного ПК і блоку живлення.

Читайте також: Як прокачати домашній ПК. 7 способів Читайте також:   Як прокачати домашній ПК

Для ноутбуків, позбавлених Thunderbolt, можливість підключення зовнішньої відеокарти є лише умовно. Звичайно, всередині кожного лептопа є порт MiniPCI-E, в який встановлений Wi-Fi адаптер, а замість нього реально підключити плату-перехідник під звичайний PCI-E x16 роз'єм. Але для цього доведеться розбирати ноутбук, або навіть допрацьовувати його конструкцію, щоб зберегти мобільність. Також важливим є те, що зовнішня відеокарта не завжди зможе виводити картинку на екран ноутбука, а тільки на монітор або телевізор.

На практиці підключення зовнішньої відеокарти до звичайного ноутбука - для більшості користувачів неможливо. Зробити це можна тільки при наявності належного рівня знань і вміння працювати з паяльником. Також при цьому доведеться забути про гарантії, так як все робиться на свій страх і ризик.

Читайте також: Кращий ноутбук 2016 року: рейтинг моделей і поради щодо вибору

The following two tabs change content below. The following two tabs change content below

Прихильник здорової конкуренції на ринку електроніки, шанувальник якісної китайської техніки, любитель екранів високої якості і дозволу. Володіє талантом висловити невдоволення смартфоном за допомогою одного слова «пікселі». Цікавиться всім, що працює на напівпровідниках, їздить, літає або живиться від електроенергії. Любить подорожі автостопом і на велосипеді, power-metal і літо. Не любить Samsung, зиму і Windows Phone.