Дискретна відеокарта: що це таке?

Для початку давайте згадаємо, що таке відеокарта - це пристрій, що перетворює графічний образ, що зберігається як вміст пам'яті комп'ютера (або самого адаптера), у форму, придатну для подальшого виведення на екран монітора

Для початку давайте згадаємо, що таке відеокарта - це пристрій, що перетворює графічний образ, що зберігається як вміст пам'яті комп'ютера (або самого адаптера), у форму, придатну для подальшого виведення на екран монітора.

У комп'ютерах або ноутбуках обов'язково використовується відеокарта, адже, як ми з'ясували трохи вище, вона необхідна для виведення зображення на екран. Але не всі користувачі знають, що існує два види відеокарт - дискретна і інтегрована. Що це означає?

Інтегрована відеокарта - це пристрій, який вбудовано в процесор або чіпсет материнської плати. Мінус полягає в тому, що оновити (замінити) такий відеоадаптер неможливо - тільки разом з процесором або ж материнською платою .

Мінус полягає в тому, що оновити (замінити) такий відеоадаптер неможливо - тільки разом з процесором або ж   материнською платою

Дискретна відеокарта - це відеокарта на окремій платі, яка встановлюється в окремий слот материнської плати і купується за додаткові кошти, наприклад, якщо ви збираєте комп'ютер самостійно.

Дискретна відеокарта - це відеокарта на окремій платі, яка встановлюється в окремий слот материнської плати і купується за додаткові кошти, наприклад, якщо ви збираєте комп'ютер самостійно

Багато процесори, які випускаються в даний час, оснащені інтегрованою графікою і в це є свій плюс - якщо ви не плануєте найближчим часом грати в якусь потужну іграшку або використовувати графічні редактори, то цілком вистачить і такої відеокарти.

Що стосується ноутбуків, то в них, залежно від призначення моделі, так само часто встановлюють вбудовану відеокарту з метою здешевлення виробництва і зниження шумів.

До речі, варто відзначити, що між вбудованою і дискретною відеокартою користувач може легко переключитися в будь-який момент, причому для цього навіть не потрібно перезавантажувати комп'ютер.

Кожен з цих двох відеоадаптерів має свої плюси. Що краще в даному випадку - вирішувати тільки вам.

Плюси дискретних відеокарт:

  • Відмінна продуктивність. Наприклад, якщо ви хочете пограти в якусь потужну іграшку, яка щойно вийшла, на максимальних налаштуваннях, то в разі з вбудованою відеокартою зробити це навряд чи вийде. А ось з дискретною - будь ласка. Правда, вартість такого відеоадаптера легко переступає позначку в кілька десятків тисяч рублів і це не межа.
  • Дискретну відеокарту завжди можна замінити на іншу. У випадку з ПК досить лише зняти кришку системного блоку і вийняти пристрій з гнізда.
  • Дискретні відеоадаптери підтримують роботу з декількома моніторами. Вбудовані відеокарти таке рішення підтримують не завжди.
  • Нарешті, ви можете використовувати кілька дискретних відеокарт одночасно в межах одного комп'ютера.

Плюси інтегрованих відеокарт:

  • Істотна економія на вартості комп'ютера, оскільки, як ми з'ясували вище, дискретна відеокарта може коштувати дорожче самого комп'ютера в зборі.
  • Практично повна відсутність шуму безпосередньо від інтегрованої відеокарти. Це пов'язано з тим, що вона не вимагає установки додаткового кулера.
  • Економія на електроспоживанні. Це важливо для власників ноутбуків, які вважають за краще працювати не від мережі, а від акумулятора.

Що це означає?