Дві відеокарти в комп'ютері, що потрібно знати?

  1. Чи вигідно це?
  2. Про що слід пам'ятати?

Відеокарта - це найважливіший елемент комп'ютера кожного гравця. Хоча мало мати ефективну відеокарту, щоб насолодитися найвищими налаштуваннями в кожній назві, це має величезне значення. Не завжди потрібно купувати абсолютно нову модель, щоб поліпшити продуктивність всього комплекту. Для багатьох користувачів найкращим вибором буде покупка другої відеокарти.

Відеокарта відповідає за створення графіки. Чим вона продуктивніше, тим більше інформації в змозі обробити, що призводить до поліпшення якості. Тому це дуже важливий елемент для комп'ютера. Як правило, кожні 2-3 роки відеоадаптер вимагає заміни новою моделлю. Але чи обов'язково додаткова карта повинна бути дорогою? Адже можна купити відеокарту набагато дешевше, і додасть до нього примірнику, що вже є.

Виробники відеокарт - Nvidia і AMD, створили власні технології, які дозволяють з'єднання двох, трьох, і навіть чотирьох відеокарт. У разі Nvidia це SLI (Scalable Link Interface), а AMD має взаємозв'язок з Crossfire. Хоча основні принципи такі ж, це, однак, обидва рішення значно відрізняються один від одного.

Перш за все, Nvidia SLI вимагає спеціальної материнської плати, яка підтримує дану технологію. Без цього набір з декількох відеокарт не працюватиме. Крім того, з'єднувати можна тільки однакові відеокарти, наприклад GTX 970. Більш того, рекомендується, щоб це були точно такі ж моделі, того ж виробника.

AMD Crossfire також вимагає певної плати. У багатьох інструкціях можна знайти інформацію про те, що набір з двох карт буде працювати на будь-якій материнській платі з двома роз'ємами PCI-Express.

Однак на практиці існує безліч моделей, які підтримують SLI. Але за це рішення AMD не вимагає підключення однакових карт. Це повинні бути моделі сумісні один з одним, але не обов'язково ідентичні.

Crossfire дозволяє використовувати, наприклад, для карт R9 270 і R9 270X, але потрібно пам'ятати, що в такій ситуації комплект буде працювати як поєднання двох слабких моделей, тобто в даному випадку R9 270.

Чи вигідно це?

Підключення двох відеокарт ніколи не дасть подвійного приросту продуктивності. Це дуже важливий аспект, про який забувають багато гравців. Як правило, кількість кадрів в секунду в різних іграх формується на рівні приблизно 40-60 відсотків вище, ніж у випадку однієї карти, що і так є хорошим результатом. Друга відеокарта теж не подвоїть відеопам'яті. Якщо кожна з карт має по 3 ГБ пам'яті RAM, це разом буде працювати так, як, 3 ГБ. Такі обмеження обох технологій.

Потрібно також пам'ятати про те, що одна, але дуже потужна відеокарта (наприклад, geforce GTX 1070 або GTX 1080) буде працювати краще, ніж дві, але набагато менш продуктивно (наприклад, GTX 750Ti).

Поєднання двох карт в SLI або Crossfire вигідно, перш за все, людям, які не можуть дозволити собі нову і дорогу відеокарту. Хорошою альтернативою для них може стати ігрова префікс . Другий тип користувачів - це, навпаки люди, охочі з'єднати між собою дорогі високопродуктивні системи.

Про що слід пам'ятати?

Перш за все, відеокарта - це вузол, який споживає більше енергії. Якщо ми хочемо встановити другу модель, то буде потрібно замінити процесор. Але тільки знадобиться модель потужністю до 800-900, але теж хорошої якості. Без цього блок живлення не впорається з двома картами. Крім того, ви повинні також забезпечити належну циркуляцію повітря всередині корпусу. Дві відеокарти будуть генерувати дуже багато тепла, і ви повинні його контролювати.

Чи вигідно це?
Про що слід пам'ятати?
Але чи обов'язково додаткова карта повинна бути дорогою?
Про що слід пам'ятати?