Огляд Макбук Аїр. Повна історія лінійки тонких ноутбуків від Apple

  1. Що таке MacBook Air?
  2. Коли з'явився перший Макбук Аїр
  3. Подальший розвиток лінійки Air
  4. Моделі MacBook Air 2,1 (2008 - 2009)
  5. Перехідні моделі (кінець 2010 - середина 2011)
  6. Золота середина (2012 - 2015)
  7. Сучасні варіанти (2016 - 2017)
  8. Чим же все ще привабливі для покупки Макбук Аїр

У минулій частині нашої серії статей про ноутбуки Apple MacBook ми розповідали вам про те, що таке MacBook Pro . Про те, як вони вперше з'явилися, якими характеристиками володіли, їх основні плюси і мінуси, а також якими стали моделі через 12 років з випуску першої версії. Сьогодні ж ми продовжимо цю серію слеудющей статтею, в якій розповімо вам все, що потрібно знати про зовсім іншу лінійку ноутбуків від Apple - MacBook Air.

Сьогодні ж ми продовжимо цю серію слеудющей статтею, в якій розповімо вам все, що потрібно знати про зовсім іншу лінійку ноутбуків від Apple - MacBook Air

Що таке MacBook Air?

MacBook Air - це перший супертонкий ноутбук від компанії Еппл з діагоналлю 13,3 дюйма (пізніше стали доступні версії на 11 "), який можна назвати старшим родичем лінійки MacBook 12. Цей ноутбук вийшов трохи пізніше, ніж почали випускатися перші Pro-ноутбуки компанії, і завжди був менш продуктивним останніх. Однак уже 10 років він упевнено тримає свої позиції лідерів на ринку ультрабуків.

Створений ще в 2008 році цей продукт кампанії Apple став потужним сплавом провідних технологій, відмінної якості, вишуканого дизайну, ергономічною надійності і споживчого попиту. Цей ультра-тонкий ноутбук став безпрецедентною заміною портативних потужних комп'ютерів по всіх основних характеристиках. Зведений до мінімум вага ультрабука, товщина і цілісний алюмінієвий корпус, виконаний в техніці Unibody, підсвічена клавіатура в поєднанні з витриманою фірмової класикою дизайну стали основними флагманами популярності у користувачів усіх континентів.

Коли з'явився перший Макбук Аїр

Найперша версія цього пристрою була представлена ​​Стівом Джобсом 15 січня 2008 року на конференції Macworld. Цей ноутбук був визначений, як "найтонший ноутбук у світі". І це не дивно, адже товщина цієї моделі становила всього 1,94 см в самому потовщеному місці. Крім зменшення товщини свого ноутбука, Apple також подбали і про продуктивність. Звичайно, вона була не на рівні "професійних" лептопів компанії, однак була потужнішою багатьох їхніх конкурентів, які не могли похвалитися такою ж компактністю.

Найперші MacBook Air отримали 13-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 1280х800, двоядерний процесор Intel Core 2 Duo з тактовою частотою 1,6 або 1,8 ГГц (в залежності від моделі), 2 ГБ оперативної пам'яті, без можливості розширення, і 80 ГБ HDD (або 60 ГБ SSD). Такий вибір комплектуючих був обумовлений не найпотужнішою системою охолодження пристрою. Не дивлячись на малу товщину, цей ноутбук отримав повнорозмірну клавіатуру і тачпад з підтримкою мультитач-жестів. Перевагами перших MacBook Air можна навзвать:

  • Тонкий і компактний дизайн;
  • Можливість вибору моделі з SSD-накопичувачем, замість звичайного HDD;
  • Наявність зарядного порту Magsafe, який є одним з кращих розробок компанії і на сьогодні.

Тонкий і компактний дизайн;   Можливість вибору моделі з SSD-накопичувачем, замість звичайного HDD;   Наявність зарядного порту Magsafe, який є одним з кращих розробок компанії і на сьогодні

З появою Макбук Ейр - портативного комп'ютера принципово нового покоління, - просунутим користувачам довелося вперше зіткнутися з відсутністю вбудованого CD / DVD-приводу і цілим рядом звичних роз'ємів і USB-портів, від яких розробники відмовилися на користь товщини і компактності пристрою. З цього можна скласти недоліки лінійки Макбук Ейр першого покоління:

  • Чи не найбільша потужність ноутбука;
  • Недолік функціональних портів і оптичного приводу.

Однак всі користувачі розуміють, що дані "мінуси" були необхідністю для створення одного з перших ультрабуків в світі, і у Apple це успішно вийшло.

Подальший розвиток лінійки Air

Ми вже розповіли, що перше покоління ультратонких макбуков Аїр мали діагональ екрану 13,3 дюйма і процесор Intel Core 2 Duo. Вони були досить повільні в роботі, однак користувалися великою популярністю серед користувачів, так як володіли солідними можливостями автономної роботи, чудового зручності клавіатурою і екраном оптимального діаметру. Тому нові моделі цієї лінійки вже повинні були вийти незабаром.

Так, в кінці 2008 року, а також в середині 2009 року, любителям продукції Apple була анонсована поліпшені моделі MacBook Air вже з більш швидким процесором і збільшеним об'ємом внутрішнього накопичувача.

Моделі MacBook Air 2,1 (2008 - 2009)

Оновлена ​​модель Макбук Ейр кінця 2008 року володіла двоядерним процесором Intel Core 2 Duo 1,6-1,86 ГГц, в свою чергу новіша модель 2009 року мала "на борту" той же процесор, тільки з тактовою частотою 1,86-2, 13 ГГц. В обох версіях ноутбука присутні звичні 2 ГБ ОЗУ, але збільшився обсяг вбудованої пам'яті - це або 120 ГБ жорсткого диска, або 128 ГБ на твердотільні накопичувачі. Не дивлячись на збільшення обсягу пам'яті, головна зміна, яке отримала лінійка, це була нова графічна карта. Тепер, замість інтегрованої Intel GMA X3100, ноутбуки отримали нову NVIDIA GeForce 9400M з 256 Мб відеопам'яті.

Тепер, замість інтегрованої Intel GMA X3100, ноутбуки отримали нову NVIDIA GeForce 9400M з 256 Мб відеопам'яті

У плані доступних функціональних портів ці макбуков отримали Mini DisplayPort замість Micro DVI, що дозволило виводити зображення на інші джерела в більш високому дозволі (2560х1600). Однак загальна кількість інших портів так і не змінилося: це був все той же USB 2.0 і Mini-Jack.

Перевагами 2,1-версії цих ноутбуків називають:

  • Покращена продуктивність;
  • Оновлена ​​версія MacOS:
  • Збільшений обсяг пам'яті;
  • Автономність.

Недоліком моделі для деяких користувачів залишився так само недостатня кількість функціональних портів і входів.

Перехідні моделі (кінець 2010 - середина 2011)

Досить тривалий час кампанія не вносила ніяких істотних змін в модель, коригуючи лише незначні технічні аспекти пристрою, однак вже через два-три роки після випуску покупці і фанати макбуков Аїр були приємно здивовані новинками від разработчікіков. Основним досягненням, і безумовним перевагою оновлених моделей над аналогами, стало збільшене в рази час автономної роботи, до показників якої ще не наближалися ні в одній технологічній компанії, що створює ноутбуки, а також випуск 11-дюймової моделі. Безумовно, досягти подібного результату Apple вдалося шляхом проб і помилок, постійно покращуючи технічні характеристики пристрою, впроваджуючи спеціально розроблені інженерами Apple технології.

Безумовно, досягти подібного результату Apple вдалося шляхом проб і помилок, постійно покращуючи технічні характеристики пристрою, впроваджуючи спеціально розроблені інженерами Apple технології

Випустивши варіант макбуков з 11-дюймовим екраном, Apple подарували користувачам ще більш компактний варіант свого ультрабука, через що довелося трохи урізати продуктивність. Крім того, компанія вирішила повністю перевести свої ультрабуки на SSD-накопичувачі, залишивши жорсткі диски в минулому.

Нова, зменшена версія MacBook Air 11 отримала 2-ядерний процесор Core 2 Duo (1,4 або 1,6 ГГц), 2 ГБ оперативної пам'яті (можливо розширити за 4 ГБ) і від 64 до 128 ГБ SSD. У свою чергу, MacBook Air 13 обзавелася більш потужним процесором з тактовою частотою 1,86 або 2,13 ГГц (в залежності від моделі), така ж кількість оперативної пам'яті і 128 - 256 ГБ обсяг SSD. Графіку обидва варіанти ультрабука отримали однакову - NVIDIA GeForce 320M з 256 ГБ відеопам'яті.

Уже через рік модель зазнала чергові зміни і поступила на ринок в новій, удосконалювати модифікації. Так, версія MacBook Air 2011 року почала володіти 4 ГБ оперативної пам'яті (в моделях з 13,3 "), вбудованою графічною картою Intel HD Graphics 3000, а також відрізнялися новими 2-х ядерними процесорами: 1.6 або 1.7 ГГц Intel Core i5 і 1, 8 ГГц Intel Core i7 (в моделі 13,3 "). Стає зрозуміло, що головною зміною стало підвищення продуктивності лінійки, шляхом установки новітніх процесорів Intel Core i5 і Core i7.

З речей, які давно чекали фанати, ще одним оновленням було додавання портів і слотів. Так, в нових версіях ноутбуків Air додався один слот для SD-карт (для 13-дюймової моделі), один слот USB 2.0, а Mini DisplayPort був замінений на Thunderbolt, який знаходиться там і до сьогоднішнього часу.

Переваги моделей 2010 - 2011 року:

  • Перехід на більш сучасні процесори Core i5 і Core i7;
  • Випуск бюджетного 11-дюймового ноутбука;
  • Збільшення кількості функціональних портів.

Недоліком можна назвати брак подстветки кнопок в даній лінійці. Замість цього знаки на клавішах нанесені спеціальною фарбою, а не вигравірувані на них.

Золота середина (2012 - 2015)

Основним нововведенням моделей 2012 року було використання нового роз'єму живлення - Magsafe 2, а також оновлених портів USB 3.0. Крім цього моделі як 11 ", так 13" отримали більш продуктивні процесори Core i5 і Core i7, 4 ГБ оперативної пам'яті, яку можна розширити вже до 8 ГБ, і оновлену інтегровану відеокарту Intel HD Graphics 4000. Крім розширення обсягу ОЗУ в ультрабуках від Apple тепер стало можливо і збільшити обсяг SSD (до 512 ГБ на 13-дюймової моделе).

Крім розширення обсягу ОЗУ в ультрабуках від Apple тепер стало можливо і збільшити обсяг SSD (до 512 ГБ на 13-дюймової моделе)

Через рік, у 2013, користувачам були представлені відразу дві версії оновленого макбуков Ейр, що працюють на економічному процесорі Intel Core i5 і i7 (1,3 і 1,7 ГГц), виконані по архітектурі Haswell. Зниження продуктивності процесора відбулося через збільшення автономної роботи комп'ютера - до 9 і 12 годин роботи без підзарядки, відповідно для 11 "і 13". До всього пристрою отримали чергове оновлення в графіку - Intel HD Graphics 5000.

Макбуки стали оснащені поліпшеними тачпадом з вбудованою здатністю розпізнавати многопальцевость команди користувача. Приховані від очей решітки виведення звуку в динаміках, також вразять здатністю об'ємного звучання володаря MacBook Air. Варто також відзначити акустику, минулий безліч тестів розробниками, охарактеризовану фанатами продукції Apple вище середньої. Ергономічним доповненням до розробки все також залишаються універсальні роз'єми USB-портів, роз'єм для навушників і два мікрофони (один з яких для шумозаглушення), а також регульована підсвічування опціонально поліпшеною клавіатури, яка дозволяє працювати користувача навіть в умовах поганого освітлення.

Версії MacBook Air 2014 роки не отримали особливих поліпшень і нововведень: оновлений процесор Intel Core i5 в обох версіях. А ось в 2015 році процесори даних макбуков отримали оновлену архітектуру - Broadwell, а також вбудовану графіку Intel HD Graphics 6000. Це дозволило виводити зображення ноутбука на інше джерело з дозволом до 3840х2160.

Узагальнюючи всі моделі, що виходили в ці роки, можна визначити такі плюси:

  • Оновлений тачпад з мульти-жестами;
  • Збільшена автономна робота;
  • Введення здвоєних мікрофонів;
  • Підсвічування клавіатури.

Мінусом, і досить спірним, цих ноутбуків можна назвати перехід на оновлений роз'єм MagSafe 2. Даний роз'єм багато користувачів назвали "кроком назад" розробок компанії Apple, так як він був менш зручним попередньої версії і більше піддавався пошкоджень.

Сучасні варіанти (2016 - 2017)

Улюблене мільйонами споживачів «світиться яблучко» все так само традиційно присутній на кришці і моделі MacBook Air 2017 року, чого вже неможливо сказати про новіших моделях інших лінійок ноутбуків Apple. Однак компанії довелося відмовитися від виробництва 11-дюймових ультрабуків, надаючи користувачам вибір тільки з 13-дюймових моделей.

Однак компанії довелося відмовитися від виробництва 11-дюймових ультрабуків, надаючи користувачам вибір тільки з 13-дюймових моделей

Існує два стандартних варіанти макбуков Аїр 2017: 2-ядерний процесор Intel Core i5 з тактовою частотою 1,6 ГГц і 2-ядерний процесор Intel Core i7 з тактовою частотою 2,2 ГГц. Обсяг «оперативки» в обох інтерпретаціях 8 ГБ. Вони мають по одному порту Thunderbolt 2, по два роз'єми USB 3.0, по виходу для карт SDXC, роз'єм MagSafe 2 і вихід для навушників. В іншому, дана модель повністю ідентична лінійці 2015 року.

Якщо ви вирішили придбати собі новий Макбук Ейр 2016 або 2017 року, то в нашому інтернет-магазині ви зможете знайти саме такі моделі:

З огляду на, що вже до 2018 року комп'ютери макбук Ейр не потерпіла глобальних змін і поліпшень, багато хто вважає, що дані ноутбуки будуть останніми з приставкою "Air" від Apple. Все це пов'язано з виходом новіших версій "ультрабуків" компанії - MacBook 12, про які ми поговоримо в наступній статті. Однак Apple можливо і вирішать продовжити "життя" цієї лінійки, випустивши нову модель в недалекому майбутньому.

З переваг цієї, швидше за все, останній лінійки - це все та ж компактність, автономність і ціна, яка є найнижчою серед всіх актуальних ноутбуків від Епл. Однак так, як ці пристрої не набули майже нічого нового, то можуть здаватися вже застарілими, особливо порівнюючи з 12-дюймовими аналогами, а також своїх "професійних" версій.

Чим же все ще привабливі для покупки Макбук Аїр

Всі моделі лінійки макбуков Аїр є найдоступнішими за вартістю продуктами кампанії Apple. Крім фірмового шику вони володіють прекрасними параметрами роботи для людей з обмеженим бюджетом, які потребують постійної роботи в офісних додатках або монтажу невеликих відео, високою портативністю і надзвичайної ємністю батареї. Якщо ви часто перебуваєте в дорозі і гостро потребуєте безперервній роботі потужного мобільного комп'ютера під рукою - Масвоок Аіr для вас.

Однак, з ходом удосконалення лінійки варто визнати, що грань відмінності MacBook Air від MacBook 12 стрімко розмивається і вже зовсім скоро, що ймовірно, порівняно бюджетні «повітряні яблука» грунтовно поступляться ринок більш потужному побратимові з серії Pro або ж більш компактному MacBook 12.

Що таке MacBook Air?
Що таке MacBook Air?