Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M) - Notebookcheck-ru.com

  1. Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M) Sebastian Jentsch ( переклад Кочемазов Степан), ...
  2. Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)
  3. Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)
  4. Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)
  5. Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)

Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)

Sebastian Jentsch ( переклад Кочемазов Степан),

Вигідна пропозиція з Geforce. Acer пропонує ноутбук з цікавою начинкою за низькою ціною, яка починається від 699 євро. Новий GeForce GT 540M досі являє собою велику рідкість, та й вісім гігабайт оперативної пам'яті можна зустріти не дуже-то і часто. Велика продуктивність за невеликі гроші?

Коли ми побачили характеристики Aspire 5742G-458G64Mnkk, ми подумали, що це черговий нудний ноутбук з цікавою начинкою і не більше. Старенький Core i5-450M, 8 Гб оперативної пам'яті і потужна відеокарта NVIDIA GeForce GT 540M. Останню доповнює технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє включати дискретний відеоадаптер тільки тоді, коли він потрібен, а в інших випадках працювати з вбудованою Intel HD, і, тим самим, економити енергію.

Ця цілком конкурентна начинка вже зараз лежить на полицях магазинів з цінником в 699 євро. Що це: ідеальний вибір бережливого геймера або надутий бюджетний ноутбук? Як система охолодження такого високопродуктивного апарату справляється з відведенням тепла і наскільки голосно вона це робить? Якщо Acer вкладає додаткові гроші в графіку і оперативну пам'ять, то на чому ж виробник економить? Чи зможе GeForce GT 540 в сучасних іграх обігнати новий Radeon HD 6550M або старіший HD 5650? На ці та інші питання ми відповімо в нашому докладному огляді.

Корпус Aspire 5740G підійде як для роботи на ходу, так і для роботи на столі. Руки стосуються тільки приємних матових текстурованих поверхонь робочої області, непідвладних відбитками пальців. Останні, втім, можуть "розгулятися" на глянцевому рамці дисплея ..

В цілому, корпус даної моделі можна назвати досить міцним. Він справляє гарне враження в сенсі стійкості до зовнішніх впливів, не в останню чергу завдяки однаковим зазорам. Однак нам вдалося злегка зігнути шасі ноутбука двома руками. Палмрест злегка прогинається в правій частині. Зате клавіатура сильно ходить навіть при легкому тиску. В цілому, базову частину корпусу місцями легко можна продавити одним пальцем - особливо в області вентиляційних отворів. Великий люк на днищі апарату відкриває доступ до замінним компонентів. Під ним розташовані жорсткий диск, оперативна пам'ять і WLAN модуль (mini PCIe).

Кришка теж злегка гнеться (якщо взяти її за кути). Однак завдяки приємною для пальців жорсткої обробці вона все одно справляє враження міцної. За рахунок нековзних поверхонь кришка дуже добре підходить для щоденного використання.

Якщо ви постійно використовуєте ноутбук на столі (стаціонарно), батарею цілком можна вийняти. При цьому не утворюється ніякого зазору в робочій області. Також, в силу того, що на батареї немає ніяких ніжок, стійкість ноутбука на рівній поверхні не страждає при витягнутому акумуляторі. Батарея добре сидить на своєму місці, а для її отримання необхідно потягнути її на себе.

Петлі надійно утримують кришку ноутбука в одному положенні і практично не дозволяють їй коливатися. Вони досить тугі, так що для відкриття апарату доведеться використовувати обидві руки. Петлі міцно прикручені до базової частини корпусу. Максимальний кут відкриття кришки складає 160 градусів, чого цілком достатньо для використання 5742G на колінах.

Aspire 5742G володіє досить обмеженим набором інтерфейсів для підключення різної периферії, такий як зовнішні монітори, принтери, роутери, миші або жорсткі диски. На ньому немає eSATA (для швидких зовнішніх накопичувачів), ExpressCard (для різних контролерів і т.п.) або FireWire (камери, зовнішні диски і т.п.)

Зовнішні монітори або навіть телевізори можна підключити до Aspire 5742G через HDMI. На корпусі ноутбука є всього три USB порту. Їх розташування на обох сторонах корпусу не виглядає продуманим. На ділі і лівші і правші знаходяться в однаково невигідному положенні в силу того, що USB кабелі, в поєднанні з HDMI / VGA можуть ускладнити використання миші.

Розташування інтерфейсів на задній грані або хоча б в задніх частинах лівої і правої сторін корпусу як правило виявляється більш зручним для використання ноутбука з великою кількістю підключених пристроїв. Однак, як це часто буває, втоплені в корпус петлі перешкоджають розміщенню портів на задній грані ноутбука. Тому всі роз'єми, включаючи роз'єм для підключення живлення, зібрані на видимих ​​сторонах корпусу.

Інтернет і мережі

Модуль бездротового зв'язку Atheros AR5B97 дозволяє використовувати найсучасніший і швидкий стандарт передачі даних Wi-Fi 802.11n. Однак на відміну від інших ноутбуків він не підтримує Bluetooth 3.0. Якщо ви захочете приєднати цей 15.6-дюймовий апарат до гігабітного концентратора, ви виявите, що його мережева карта (Broadcom NetLink) підтримує Gigabit Ethernet.

Комплект поставки

Користувачеві доведеться створювати DVD диски для відновлення системи самостійно за допомогою утиліти Acer Recovery Manager. В цілому, на ноутбук предустановленно не так вже й багато ПО і посилань (Acer GameZone, магазин аксесуарів, реєстрація, оновлення). Однак постійно спливаючі нагадування від Norton Internet Security і вимоги реєстрації від Acer швидко починають дратувати.

Гарантія

Виробник дає на ноутбук 24 місяці гарантії. За її умовами в разі несправності користувач повинен сам забезпечити доставку апарату в найближчий сервіс центр. Однак, за 90 євро ви можете придбати її розширення під назвою Acer Advantage, тим самим продовживши гарантію на термін до трьох років і отримавши підтримку сервісу ремонту-на-місці, відсутню в стандартній гарантії.

клавіатура

Кнопки клавіатури радують пальці приємно чітким відчуттям натиснення і середнім ходом. Однак, в залежності від розташування, хід кнопок може бути більш-менш в'язким (це найбільш помітно праворуч і ліворуч). Через це відчуття при друку стають гірше ніж могли б бути.

Acer вирішила встановити в Aspire 5742TG повноцінний цифровий блок, тим самим підвищивши зручність його використання для офісної роботи. Цифровий блок значно спрощує введення довгих послідовностей цифр. Незважаючи на те, що клавіші стрілочного блоку мають тільки половинний розмір в порівнянні з стандартними літерними кнопками, вони відокремлені від кнопки shift невеликою відстанню. Ця на перший погляд дрібна деталь значно спрощує сліпу друк.

тачпад

В якості заміни миші в ноутбуці встановлений Elan Smart Pad (v5.2). Він має гладку поверхню, яка дозволяє швидко і точно переміщати курсор. На сенсорної панелі є горизонтальна і вертикальна смуги прокрутки, однак тільки остання має візуальну маркування. Втім, область для горизонтальної прокрутки за замовчуванням активована.

Кнопки тачпада натискаються з досить гучним, але приглушеним кліком. Для їх натискання не потрібно особливого зусилля і вони мають досить гарну тактильну віддачу. В цілому, тачпад, що не втрачає чутливості аж до самих кордонів, справив на нас хороше враження. Однак для ідеальної заміни миші в умовах офісу кнопки занадто тугі і мають короткий хід.

У даній моделі був встановлений глянсовий дисплей від LG (модель: LP156WH2-TLEA) з роздільною здатністю 1366х768 пікселів. Звичайно, WXGA дозвіл замало для 15.6-дюймових апаратів, але в цілому, більш-менш прийнятно. У будь-якому випадку GT 540M навряд чи впорався б з сучасними іграми в більш високому дозволі. Співвідношення сторін екрану - 16: 9. Користувачі, яким потрібен офісний ноутбук, швидше за все віддадуть перевагу апарат з матовим екраном, щоб захистити себе від докучливих віддзеркалень.

Екран від LG за більшістю показників можна назвати не більше ніж середнім. Однак, як правило, саме такі дисплеї і встановлюють в бюджетні мультимедійні ноутбуки. Отже почнемо з контрастності: її рівень дуже низький і становить 178: 1. Візуально, глянсове покриття екрану трохи покращує сприйняття кольорів, проте це мало що змінює. Кольори все одно виглядають не настільки контрастними, соковитими і яскравими як могли б бути, а чорний виглядає скоріше сірим.

Для професійного використання дисплей даної моделі тим більше не підійде через вузького колірного охоплення. Розширений колірний обхват поза досяжністю для нашого екрану. На картинках нижче представлено порівняння колірної гами, яка відображається дисплеєм 5742G з Adobe RGB (прозо.), SRGB (прозо.) І гамою хорошого для споживчого ноутбука екрану Sony Vaio EB3Z1E (прозо.)

226
cd / m² 217
cd / m² 210
cd / m² 221
cd / m² 223
cd / m² 207
cd / m² 225
cd / m² 218
cd / m² 210
cd / m² Рівномірність підсвічування екрану

Gossen Mavo-Monitor

Максимум: 226 cd / m² В середньому: 217.4 cd / m²
Рівномірність підсвічування: 92%
Від батареї: 223 cd / m²
Контрастність: 178: 1 (Рівень чорного: 1.25 cd / m²)

Екран підсвічений дуже рівномірно. Показник рівномірності засвічення складає 92%. Таким чином, відмінності в інтенсивності LED підсвічування в різних частинах екрану практично нереально вловити неозброєним поглядом навіть якщо розглядати однотонне зображення. Середня яскравість дисплея також знаходиться на хорошому рівні і складає 217 кд / м2.

Дисплей 5742G абсолютно не підходить для використання ноутбука на відкритому повітрі. Причиною тому - звичайно, відображення, відразу з'являються на глянсовому екрані в умовах досить яскравого освітлення. Досить висока яскравість ніяк не може "перебороти" їх, хоча і намагається. Зображення на екрані не дуже вицвітає на сонячному світлі, однак глянсова панель заважає його розгледіти.

У горизонтальній площині можна відхилитися на кут до 40 градусів від ідеальної позиції до того, як екран почне темніти, а передача кольору порушуватися. У вертикальній площині цей ефект спостерігається при відхиленні вже на 15 градусів. Після переходу через цю позначку зображення на екрані починає вицвітати, а його кольори інвертуватися. Найбільші обмеження виникають коли ви дивитеся на екран зверху чи знизу і при цьому збоку, тобто, наприклад, якщо кілька людей захочуть подивитися фільм або фотографії за 5742G, у одного або декількох з них можуть виникнути проблеми з тим, щоб побачити нормальне зображення.

Залежно від конфігурації, Acer Aspire 5742G може оснащуватися одним з трьох процесорів: або Intel Core i3-370M (2.4 ГГц), або Core-i5 460M (2.53 ГГц), або i5-450M, як в даній моделі. Стандартна тактова частота i5-450M становить 2.4 ГГц. Коли необхідна додаткова продуктивність, процесор автоматично розганяється до 2.66 ГГц завдяки підтримці Turbo Boost. Підтримка процесором Hyper Threading означає, що він може одночасно виконувати до чотирьох потоків обчислень (кожному з двох фізичних ядер зіставляється два віртуальних). Процесор виробляється по 32-нм тих процесу і має TDP рівний 35 ват.

Дискретний відеоадаптер NVIDIA GeForce GT 540M (1024 Мб) дозволяє грати на ноутбуці в досить сучасні ігри, а також використовувати апаратне прискорення (CUDA, DirectCompute, OpenGL 4.0 і т.п.) Ця мобільна відеокарта поки ще новачок на ринку. У 5742G використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє вбудованої Intel HD і GT 540M працювати в одній зв'язці. На відміну від технологій перемикання графіки від ATI (наприклад, використовуваної в TimelineX 4820TG з HD 6550M), Optimus має перевагу в автоматичному, плавному перемиканні, не припиняється поточний робочий процес.

У осемь гігабайт оперативної пам'яті стандарту DDR3, реалізованої двома планками по 4 Гб і жорсткий диск об'ємом 640 Гб завершують опис нашого мультимедійного апарату.

Інформація про систему: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk

Використовуваний в даній моделі i5-450M наступним чином поводиться в порівнянні з іншими процесорами з аналогічного цінового діапазону: в тесті Cinebench R11.5 (64-бітової версії) 5742G отримав 2.19 бала. Результати систем з 460M також в основному лежать в районі 2.2 балів. 430M в цьому тесті набирає близько 2.0, а i3-330M - близько 1.75 балів.

При обчисленнях на одному ядрі 450M вдається побити повільніший 430M (стандартна частота: 2.26 ГГц, в режимі Turbo Boost: до 2.53 ГГц). Останній в Cinebench R10 Single Core (64 бітової версії) отримує до 3362 очок (Sony Vaio VPC-EB1S1E / BJ). 450M в складі нашої тестової системи набрав в аналогічному тесті 3690 очок. У порівнянні з i5-460M (3830 очок, Samsung QX310-S02DE) 450M програє зовсім небагато - близько 4%.

4.6

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

6.8

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

6.8

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

4.6

Графіка в іграх

3D-графіка

6.6

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

5.9

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

2914

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

6809

Cinebench R10 Shading 32Bit

4710

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit

3690 Points

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit

8136 Points

Cinebench R10 Shading 64Bit

4679 Points

Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit

23.81 fps

Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit

2.19 Points

PCMark Vantage Result 5269 балів

У тестовому пакеті PCMark Vantage наш Aspire 5742G набрав 5269 очок. Цей показник показує, наскільки швидкий працюють додатки в залежності від взаємодіючих компонентів системи: центрального процесора, відеокарти, оперативної пам'яті і жорсткого диска. Таким чином, тестований ноутбук від Acer в зведеній таблиці займає позицію відразу після Sony Vaio VPC-EB3Z1E / BQ (5.603), MSI GE603 (5.574) і Acer Aspire 5820TG (5.745). Всі ці ноутбуки обладнані процесором i5-460M.

3DMark 05 Standard 14077 балів 3DMark 06 Standard 7458 балів 3DMark Vantage P Result 3785 балів 3DMark 11 Performance 958 балів Мін. швидкість передачі даних: 34.2 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 87.5 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 61.8 MB / s
Час випадкового доступу: 17.2 ms
Пікова швидкість: 98.3 MB / s
Використання процесора: 1%
Sequential Read: 80.22 MB / s
Sequential Write: 78.95 MB / s
4K QD32 Write: 0.808 MB / s

У нашому зразку 5742G був встановлений жорсткий диск з 5400 об / хв від Toshiba (MK6465GSX) обсягом 640 Гб. У тесті послідовного читання накопичувач передавав читав дані зі своїх пластин і передавав їх в пам'ять зі швидкістю 61.8 Мб / с. За результатами CrystalDiskMark цей показник склав 80 Мб / с через інший методики проведення тестування. Ця досить низька швидкість проте дозволила ноутбуку отримати досить високий бал в подтестов системи зберігання тестового пакета PCMark Vantage (3701 очко). Можливо, причиною тому є висока швидкість читання даних з кеша диска, яка склала 98.3 Мб / с.

3 Мб / с

У 5742G встановлена ​​одна з перших мобільних відеокарт Nvidia з сімейства 5ххM - це GeForce GT 540M (1024 Мб DDR3). Даний чіп заснований на ядрі GF108 (Fermi), підтримує DirectX 11 і пам'ять GDDR5. Останню, однак, ми навряд чи будемо часто бачити в ноутбуках на увазі її високу ціну.

Смуга пропускання пам'яті, як і у основного конкурента, Radeon HD 6550, має ширину 128 біт. Потенційно, це може обмежити продуктивність карти на високій роздільній здатності, однак екран Aspire 5742G у всіх конфігураціях має однаково низький дозвіл, так що це не проблема. Частота ядра складає 672 МГц, пам'яті - 800 МГц (див. Скріншоти GPU-Z). У характеристиках відеокарти зазначено, що частота пам'яті може дорівнювати і 900 МГц. У ноутбуці використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє відключити дискретну відеокарту і залишити активної лише Intel HD (повністю автоматично і без участі користувача). Спочатку, Optimus досить дивно поводився в деяких іграх - вони запускалися і працювали тільки з вбудованою Intel HD, а включити дискретну відеокарту навіть вручну не виходило. Втім, на нашому тестовому зразку всі три гри, які ми запускали, працювали ідеально.

синтетичні тести

Якщо ви хочете придбати не дуже дорогий ноутбук на якому можна буде пограти в більш-менш сучасні ігри - то вам має сенс придивлятися до моделей, обладнаним AMD HD 6550M, HD 5650 або Nvidia GeForce GT 540M. У більшості синтетичних тестів Fermi виглядає трохи краще. У реальних іграх, втім, спостерігається інша ситуація.

Наш новий представник середнього класу відеокарт від Nvidia пройшов тест 3DMark2006 (+1280 x 1024) c результатом в 7458 очок. HD 6550M (7182) і HD 5650 (6903) можуть конкурувати лише працюючи в зв'язці з процесором рівня i5-460M або могутніше (наприклад, Acer Aspire 5820TG-5464G75Mnks). Результат GT540M в 3DMark Vantage (3785 очок) вище ніж у HD 5650 (3494), проте знаходиться приблизно на одному рівні з HD 6550M (3700).

Однак, на відміну від згаданих вище тестових пакетів, Unigine Heaven і Futuremark 3DMark11 можуть оцінити продуктивність GT 540M в DX11-додатках. У Unigine Heaven 2.1 наша відеокарта видала 13 кадрів в секунду (загальний бал 326), HD 5650 (10 fps) і HD 6550 (11 fps) злегка не дотягують до цієї позначки. 3DMark11 був пройдений з результатом в 958 очок. Тут HD 6550M (1107) і HD 5650 (1024) виглядають трохи переконливіше. Для порівняння, GeForce GTX 460M в тому ж тесті отримує 1789 очок (Medion Erazer X6811-MD97624, i7-740QM). Результати HD 5650 і HD 6550M були отримані в зв'язках з потужними процесорами Intel Core i5-460M і i7-640M відповідно (Acer Aspire 5820TG, Acer Aspire 4820TG).

Отже, останні синтетичні кажуть, що Radeon трохи краще. Що ж скажуть реальні гри?

Risen

Ця фентезійних РПГ, що вийшла в кінці 2009 року, вже давно перестала бути новинкою, проте до цих пір є реальне випробування для мобільних систем. На високій деталізації гра йде не особливо плавно як на обох Radeon-ах з процесорами i5 - 23 fps в рідному дозволі (1366х768 пікселів), так і на GT 540M - 24 fps. Так що в цій грі нова відеокарта на архітектурі Fermi ніяких явних переваг не має.

Risen

Дозвіл Налаштування Значення 1366x768 all on / high, 4xAF 24.1 fps 1024x768 all on / med, 2xAF 35.5 fps 800x600 all off / low, 0xAF 73.2 fps Your browser does not support the canvas element !

Battlefield: Bad Company 2

Цей шутер від першої особи, який вийшов на початку 2010 року, зазвичай вважає за краще відеокарти від AMD. На HD 5650 і HD 6550M навіть при високій деталізації (1366х768) гра працювала досить плавно (32 fps). GT 540M злегка відстає за результатами цього тесту з результатом в 29,6 кадрів в секунду.

Metro 2033

Дозвіл Налаштування Значення 1600x900 High DX10, AAA, 4xAF 18.4 fps 1360x768 Normal DX10, AAA, 4xAF 28.6 fps 800x600 Low DX9, AAA, 4xAF 51.7 fps Your browser does not support the canvas element !

Metro 2033

Зате в останньому тесті з Metro 2033 все виглядає інакше! У ньому GT 540M зміг видати 28.6 fps на середніх налаштуваннях якості. HD 5650 (25) і 6550M (26) тут явно програють.

Metro 2033

Дозвіл Налаштування Значення 1600x900 High DX10, AAA, 4xAF 18.4 fps 1360x768 Normal DX10, AAA, 4xAF 28.6 fps 800x600 Low DX9, AAA, 4xAF 51.7 fps Your browser does not support the canvas element !

Висновок по іграх

Якщо при покупці ноутбука ви ретельно зважує всі "за" і "проти", то вам просто необхідно купити як GT 540M, ТАК І HD 6550 / HD 5650 якщо довіряти тестам і ігор. Жоден із зазначених відеоадаптерів не можна назвати категорично потужнішим. Якщо в деяких тестах чіп від Nvidia показує себе краще (3DMark2006, Unigine Heaven 2.1, Metro 2033), то в інших він програє Radeon-ам (3DMark11, Battlefield). Невраховані варіанти скоріше відносяться до винятків, ніж до правилу (Risen, 3DMark Vantage). Втім, на наш погляд, парочка кадрів в секунду не повинні однозначно визначати вибір ноутбука. У загальному випадку більш раціональним виглядає покупка моделі з відеокартою від Nvidia і технологією Nvidia Optimus, так як вона являє собою більш зручний варіант організації гібридної графіки.

Рівень шуму системи

15.6 - дюймовий апарат від Acer показує себе з кращого боку коли справа доходить до оцінки рівня шуму системи. Під час серфінгу в інтернеті, прослуховування музики або роботи з документами, вентилятор працює на низьких оборотах. Під час тривалих періодів простою він взагалі відключається. Мінімальний рівень шуму при роботі ноутбука в просте відповідно до нашими вимірами склав 31.4 дБ (А). При цьому іноді стає чутно легке клацання жорсткого диска (при зверненні до нього): 32.1 дБ (А). Втім, при навантаженні на процесор і / або відеокарту система охолодження з успіхом заглушає його.

Під час дослідження можливостей відеокарти в трьох ігрових тестах система охолодження зовсім була перевантажена: середній рівень шуму склав 34.7 дБ (А) Максимально гучності роботи системи охолодження - 40.3 дБ (А) - вдалося досягти тільки завантаживши процесор і відеокарту на 100% (Furmark + Prime 95). При етомвентіляторвращался з однаковою швидкістю без будь-яких ненормальних флуктуацій. В цілому, робота системи охолодження справляє гарне враження. Aspire стає досить гучним тільки коли одночасно сильно завантажені і процесор і відеокарта. При звичайній офісній роботі чутно тільки тихе дзижчання, не більше.

рівень шуму

Очікування

31.4 / 32.3 / 32.7 дб

Шум від HDD 32.1 дб Шум від DVD-приводу 35.4 / дб Навантаження 34.7 / 40.3 дб Шум від HDD 32

30 dB
безшумно

40 dB (A)
помітно

50 dB (A)
голосно

температура

При роботі з текстом і серфінгу в інтернеті температура днища ноутбука не перевищує 24 градусів. Палмрест також нагрівається не більше ніж до 24 градусів. Під час тестування за допомогою різноманітних пакетів температура залишалася досить низькою і тільки при стресовому навантаженні на компоненти дійшла до 40 градусів в деяких місцях. Мінус в тому, що частково розігріваються ліва і центральна частина клавіатури і це неминуче зачіпає пальці, особливо при активній роботі. Якщо заглянути всередину, то там все значно гарячіша. Максимальна температура процесора в наших тестах склала 90 градусів. На жаль, з незрозумілих причин температуру ядра відеокарти отримати не вдалося.

39.7 ° C 40.3 ° C 27.2 ° C 41.1 ° C 42.1 ° C 28.1 ° C 30.8 ° C 36.1 ° C 27 ° C Максимум: 42.1 ° C
В середньому: 34.7 ° C 24.1 ° C 30.7 ° C 40 ° C 24.6 ° C 33.3 ° C 39.5 ° C 26.2 ° C 26.6 ° C 32.2 ° C Максимум: 40 ° C
В середньому: 30.8 ° C

Блок живлення (макс) 43.7 ° C | Темп. повітря 19.8 ° C | Voltcraft IR-360

21.7 ° C 22 ° C 21 ° C 22.3 ° C 23.5 ° C 21.6 ° C 21.3 ° C 23.8 ° C 24.3 ° C Максимум: 24.3 ° C
В середньому: 22.4 ° C 21.5 ° C 22.9 ° C 22.7 ° C 21.8 ° C 24.2 ° C 22.2 ° C 24.1 ° C 21.6 ° C 21.7 ° C Максимум: 24.2 ° C
В середньому: 22.5 ° C

Блок живлення (макс) 28.2 ° C | Темп. повітря 18.2 ° C | Voltcraft IR-360

(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 34.7 ° C / 94 F, compared to the average of 30.9 ° C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42.1 ° C / 108 F, compared to the average of 36.5 ° C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 ° C for the class Multimedia.
(±) The bottom heats up to a maximum of 40 ° C / 104 F, compared to the average of 38.8 ° C / 102 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 22.4 ° C / 72 F, compared to the device average of 30.9 ° C / 88 F.
(±) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 36.1 ° C / 97 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of ​​similar devices was 29.1 ° C / 84.4 F (-7 ° C / -12.6 F).

динаміки

У цій секції огляду ми наткнулися на те, про що підозрювали заздалегідь - на ті деталі ноутбука, на яких виробник заощадив. Замість звичайних стереодинамиков, в 5742G під пластиною з перфорованого пластика над клавіатурою встановлено всього один моно динамік. Нас відразу поставило в глухий кут відсутність звичного стікера з логотипом Dolby Home Theater. Як і слід було очікувати, один динамік не може відповідати вимогам, що пред'являються до мультимедійних ноутбуків. Його приглушений звук з випнутими середніми не дозволяє розрізняти розташування джерела звуку (наприклад, в іграх). Більшість поліпшень звуку в налаштуваннях драйвера (наприклад, virtual sound) ніяк не позначаються на якості звучання динаміка.

Максимальний рівень гучності знаходиться на досить хорошому рівні, проте краще не викручувати регулятор настільки, так як при цьому в звучанні з'являються значні спотворення. Загалом, на увазі досить посередньої якості звуку, явно має сенс придбати навушники. При підключенні зовнішнього акустики (Yamaha YST-M20SDP) до 3.5-міліметровому виходу для навушників видається ноутбуком звук був практично вільний від статичних шумів (на слух, без будь-яких вимірювань).

За свої два з половиною години автономної роботи Aspire 5742G не отримує від нас ніяких плюсів. Причиною тому слабка батарея ємністю 48 В * ч, а не високе енергоспоживання, як ми переконаємося далі.

При серфінгу в інтернеті через безпровідну мережу батареї ноутбука вистачає на 2 години і 36 хвилин (156 хвилин). За цей час ми переглянули кілька новинних сайтів і завантажили пару файлів. В принципі, дуже невибагливі користувачі можуть розраховувати на час автономної роботи до 3 годин і 35 хвилин. 215 хвилин - це результат Reader's Test пакета BatteryEater. При його виконанні ноутбук працює без навантаження з мінімальною яскравістю дисплея і відключеними бездротовими модулями.

Перегляд DVD на 5742G доведеться завершити через 160 хвилин (2 години 40 хвилин). Час, який потрібен для того, щоб повністю перезарядити батарею ємністю 4400 мА * год, становить 1 годину і 36 хвилин (96 хвилин).

автономна робота

Без НАВАНТАЖЕННЯ 3часа. 35хв. Інтернет через WiFi 2год. 36мін. Відтворення DVD-фільму 2год. 40хв. Макс. Витрати ЕНЕРГІЇ 1год. 08мін.

При залученні всіх енергозберігаючих функцій і на мінімальній яскравості екрану енергоспоживання ноутбука при роботі без навантаження складає 10.7 Ватт. При цьому, зрозуміло, Optimus відключає GT 540M. У реальності при звичайній офісній роботі без значного навантаження можна розраховувати приблизно на 20 Ватт. Aspire 5742G за цим показником виглядає дуже навіть непогано. Звичайно, є і більш економні апарати при роботі без навантаження, наприклад Aspire 5741G-334G50Mn (i3-330M, HD 5470) споживає всього 10.5 Ватт, а Lenovo Thinkpad L512 (i3-330M, Intel HD) - і того менше - 9.2 Ватт. Однак в обох наведених моделях використовуються менш продуктивні процесори і відеокарти. Nvidia Optimus відмінно виглядає в нашому 5742G, показуючи, що навіть потужні ноутбуки можуть дуже економно витрачати енергію.

Коли GT 540M активований і зайнятий проходженням тесту 3DMark 2006, енергоспоживання зростає до 74.3 Ватт. Максимальне споживання енергії було нами зафіксовано при проходженні ноутбуком стрес тесту (Prime95 + Furmark) і склало 91.7 Ватт. 90-ватна адаптера якраз вистачає навіть при такому навантаженні. Правда, батарею паралельно заряджати він не зможе.

Acer бере недорогий корпус і заповнює його сучасними компонентами. Aspire 5742G-458G64Mnkk надає додаткам користувача досить значні ресурси у вигляді Core i5-450M, 8 Гб оперативної пам'яті (2х4 Гб) і Nvidia GeForce GT 540M. Остання отримує досить високу оцінку (7458) в 3DMark 2006, і може на рівних конкурувати з HD 5650 і HD 6550M від AMD. Також в ноутбуці використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє відключати дискретну відеокарту і працювати з вбудованою Intel HD, і тим самим значно економити енергію.

Система охолодження непогано справляється з охолодженням 35-ватного процесора і при цьому працює досить тихо навіть в іграх. Тільки при одночасній великому навантаженні на процесор і відеокарту нагрів корпусу подекуди сягає 40 градусів. Час автономної роботи також виглядає досить непогано завдяки низькому енергоспоживанню (10.7 Ватт в просте) і використанню Optimus. Однак, слабкою батареї ємністю 48 В * ч не вистачить навіть на більш-менш тривалу поїздку в поїзді. При серфінгу в інтернеті через безпровідну мережу вона виснажується вже через два з половиною години.

Основні мінуси 5742G - це неможливість комфортного використання на відкритому повітрі, слабкі комунікаційні можливості і посередні пристрої введення. HD + дисплей досить яскравий, проте сильні відображення на його поверхні навряд чи комусь сподобаються. Що стосується комунікаційних можливостей - багато, особливо любителі ігор, будуть розчаровані відсутністю eSATA, USB 3.0 і ExpressCard. Клавіатура не дуже добре підходить для тривалої і зручної роботи, так як вона дуже в'язка. Базова частина корпусу не відрізняється особливою міцністю і скрипить при незначних деформаціях. Ну і звичайно, варто згадати посередню якість звуку єдиного динаміка.

Якщо ви хочете придбати ноутбук вартістю до 700 Євро і при цьому вам потрібна висока продуктивність в 3D і не особливо важливі комунікаційні можливості і якість клавіатури і миші, то Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk буде для вас непоганим вибором.

Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)

Sebastian Jentsch ( переклад Кочемазов Степан),

Вигідна пропозиція з Geforce. Acer пропонує ноутбук з цікавою начинкою за низькою ціною, яка починається від 699 євро. Новий GeForce GT 540M досі являє собою велику рідкість, та й вісім гігабайт оперативної пам'яті можна зустріти не дуже-то і часто. Велика продуктивність за невеликі гроші?

Коли ми побачили характеристики Aspire 5742G-458G64Mnkk, ми подумали, що це черговий нудний ноутбук з цікавою начинкою і не більше. Старенький Core i5-450M, 8 Гб оперативної пам'яті і потужна відеокарта NVIDIA GeForce GT 540M. Останню доповнює технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє включати дискретний відеоадаптер тільки тоді, коли він потрібен, а в інших випадках працювати з вбудованою Intel HD, і, тим самим, економити енергію.

Ця цілком конкурентна начинка вже зараз лежить на полицях магазинів з цінником в 699 євро. Що це: ідеальний вибір бережливого геймера або надутий бюджетний ноутбук? Як система охолодження такого високопродуктивного апарату справляється з відведенням тепла і наскільки голосно вона це робить? Якщо Acer вкладає додаткові гроші в графіку і оперативну пам'ять, то на чому ж виробник економить? Чи зможе GeForce GT 540 в сучасних іграх обігнати новий Radeon HD 6550M або старіший HD 5650? На ці та інші питання ми відповімо в нашому докладному огляді.

Корпус Aspire 5740G підійдуть як для роботи на ходу, так і для роботи на столі. Руки стосуються тільки приємних матових текстурованих поверхонь робочої області, непідвладних відбитками пальців. Останні, втім, можуть "розгулятися" на глянцевому рамці дисплея ..

В цілому, корпус даної моделі можна назвати досить міцним. Він справляє гарне враження в сенсі стійкості до зовнішніх впливів, не в останню чергу завдяки однаковим зазорам. Однак нам вдалося злегка зігнути шасі ноутбука двома руками. Палмрест злегка прогинається в правій частині. Зате клавіатура сильно ходить навіть при легкому тиску. В цілому, базову частину корпусу місцями легко можна продавити одним пальцем - особливо в області вентиляційних отворів. Великий люк на днищі апарату відкриває доступ до замінним компонентів. Під ним розташовані жорсткий диск, оперативна пам'ять і WLAN модуль (mini PCIe).

Кришка теж злегка гнеться (якщо взяти її за кути). Однак завдяки приємною для пальців жорсткої обробці вона все одно справляє враження міцної. За рахунок нековзних поверхонь кришка дуже добре підходить для щоденного використання.

Якщо ви постійно використовуєте ноутбук на столі (стаціонарно), батарею цілком можна вийняти. При цьому не утворюється ніякого зазору в робочій області. Також, в силу того, що на батареї немає ніяких ніжок, стійкість ноутбука на рівній поверхні не страждає при витягнутому акумуляторі. Батарея добре сидить на своєму місці, а для її отримання необхідно потягнути її на себе.

Петлі надійно утримують кришку ноутбука в одному положенні і практично не дозволяють їй коливатися. Вони досить тугі, так що для відкриття апарату доведеться використовувати обидві руки. Петлі міцно прикручені до базової частини корпусу. Максимальний кут відкриття кришки складає 160 градусів, чого цілком достатньо для використання 5742G на колінах.

Aspire 5742G володіє досить обмеженим набором інтерфейсів для підключення різної периферії, такий як зовнішні монітори, принтери, роутери, миші або жорсткі диски. На ньому немає eSATA (для швидких зовнішніх накопичувачів), ExpressCard (для різних контролерів і т.п.) або FireWire (камери, зовнішні диски і т.п.)

Зовнішні монітори або навіть телевізори можна підключити до Aspire 5742G через HDMI. На корпусі ноутбука є всього три USB порту. Їх розташування на обох сторонах корпусу не виглядає продуманим. На ділі і лівші і правші знаходяться в однаково невигідному положенні в силу того, що USB кабелі, в поєднанні з HDMI / VGA можуть ускладнити використання миші.

Розташування інтерфейсів на задній грані або хоча б в задніх частинах лівої і правої сторін корпусу як правило виявляється більш зручним для використання ноутбука з великою кількістю підключених пристроїв. Однак, як це часто буває, втоплені в корпус петлі перешкоджають розміщенню портів на задній грані ноутбука. Тому всі роз'єми, включаючи роз'єм для підключення живлення, зібрані на видимих ​​сторонах корпусу.

Інтернет і мережі

Модуль бездротового зв'язку Atheros AR5B97 дозволяє використовувати найсучасніший і швидкий стандарт передачі даних Wi-Fi 802.11n. Однак на відміну від інших ноутбуків він не підтримує Bluetooth 3.0. Якщо ви захочете приєднати цей 15.6-дюймовий апарат до гігабітного концентратора, ви виявите, що його мережева карта (Broadcom NetLink) підтримує Gigabit Ethernet.

Комплект поставки

Користувачеві доведеться створювати DVD диски для відновлення системи самостійно за допомогою утиліти Acer Recovery Manager. В цілому, на ноутбук предустановленно не так вже й багато ПО і посилань (Acer GameZone, магазин аксесуарів, реєстрація, оновлення). Однак постійно спливаючі нагадування від Norton Internet Security і вимоги реєстрації від Acer швидко починають дратувати.

Гарантія

Виробник дає на ноутбук 24 місяці гарантії. За її умовами в разі несправності користувач повинен сам забезпечити доставку апарату в найближчий сервіс центр. Однак, за 90 євро ви можете придбати її розширення за назвою Acer Advantage, тим самим продовживши гарантію на термін до трьох років і отримавши підтримку сервісу ремонту-на-місці, відсутню в стандартній гарантії.

клавіатура

Кнопки клавіатури радують пальці приємно чітким відчуттям натиснення і середнім ходом. Однак, в залежності від розташування, хід кнопок може бути більш-менш в'язким (це найбільш помітно праворуч і ліворуч). Через це відчуття при друку стають гірше ніж могли б бути.

Acer вирішила встановити в Aspire 5742TG повноцінний цифровий блок, тим самим підвищивши зручність його використання для офісної роботи. Цифровий блок значно спрощує введення довгих послідовностей цифр. Незважаючи на те, що клавіші стрілочного блоку мають тільки половинний розмір в порівнянні з стандартними літерними клавішами, вони відокремлені від кнопки shift невеликою відстанню. Ця на перший погляд дрібна деталь значно спрощує сліпу друк.

тачпад

В якості заміни миші в ноутбуці встановлений Elan Smart Pad (v5.2). Він має гладку поверхню, яка дозволяє швидко і точно переміщати курсор. На сенсорної панелі є горизонтальна і вертикальна смуги прокрутки, однак тільки остання має візуальну маркування. Втім, область для горизонтальної прокрутки за замовчуванням активована.

Кнопки тачпада натискаються з досить гучним, але приглушеним кліком. Для їх натискання не потрібно особливого зусилля і вони мають досить гарну тактильну віддачу. В цілому, тачпад, що не втрачає чутливості аж до самих кордонів, справив на нас хороше враження. Однак для ідеальної заміни миші в умовах офісу кнопки занадто тугі і мають короткий хід.

У даній моделі був встановлений глянсовий дисплей від LG (модель: LP156WH2-TLEA) з роздільною здатністю 1366х768 пікселів. Звичайно, WXGA дозвіл замало для 15.6-дюймових апаратів, але в цілому, більш-менш прийнятно. У будь-якому випадку GT 540M навряд чи впорався б з сучасними іграми в більш високому дозволі. Співвідношення сторін екрану - 16: 9. Користувачі, яким потрібен офісний ноутбук, швидше за все віддадуть перевагу апарат з матовим екраном, щоб захистити себе від докучливих відображень.

Екран від LG за більшістю показників можна назвати не більше ніж середнім. Однак, як правило, саме такі дисплеї і встановлюють в бюджетні мультимедійні ноутбуки. Отже почнемо з контрастності: її рівень дуже низький і становить 178: 1. Візуально, глянсове покриття екрану трохи покращує сприйняття кольорів, проте це мало що змінює. Кольори все одно виглядають не настільки контрастними, соковитими і яскравими як могли б бути, а чорний виглядає скоріше сірим.

Для професійного використання дисплей даної моделі тим більше не підійде через вузького колірного охоплення. Розширений колірний обхват поза досяжністю для нашого екрану. На картинках нижче представлено порівняння колірної гами, яка відображається дисплеєм 5742G з Adobe RGB (прозо.), SRGB (прозо.) І гамою хорошого для споживчого ноутбука екрану Sony Vaio EB3Z1E (прозо.)

226
cd / m² 217
cd / m² 210
cd / m² 221
cd / m² 223
cd / m² 207
cd / m² 225
cd / m² 218
cd / m² 210
cd / m² Рівномірність підсвічування екрану

Gossen Mavo-Monitor

Максимум: 226 cd / m² В середньому: 217.4 cd / m²
Рівномірність підсвічування: 92%
Від батареї: 223 cd / m²
Контрастність: 178: 1 (Рівень чорного: 1.25 cd / m²)

Екран підсвічений дуже рівномірно. Показник рівномірності засвічення складає 92%. Таким чином, відмінності в інтенсивності LED підсвічування в різних частинах екрану практично нереально вловити неозброєним поглядом навіть якщо розглядати однотонне зображення. Середня яскравість дисплея також знаходиться на хорошому рівні і складає 217 кд / м2.

Дисплей 5742G абсолютно не підходить для використання ноутбука на відкритому повітрі. Причиною тому - звичайно, відображення, відразу з'являються на глянсовому екрані в умовах досить яскравого освітлення. Досить висока яскравість ніяк не може "перебороти" їх, хоча і намагається. Зображення на екрані не дуже вицвітає на сонячному світлі, однак глянсова панель заважає його розгледіти.

У горизонтальній площині можна відхилитися на кут до 40 градусів від ідеальної позиції до того, як екран почне темніти, а передача кольору порушуватися. У вертикальній площині цей ефект спостерігається при відхиленні вже на 15 градусів. Після переходу через цю позначку зображення на екрані починає вицвітати, а його кольори інвертуватися. Найбільші обмеження виникають коли ви дивитеся на екран зверху чи знизу і при цьому збоку, тобто, наприклад, якщо кілька людей захочуть подивитися фільм або фотографії за 5742G, у одного або декількох з них можуть виникнути проблеми з тим, щоб побачити нормальне зображення.

Залежно від конфігурації, Acer Aspire 5742G може оснащуватися одним з трьох процесорів: або Intel Core i3-370M (2.4 ГГц), або Core-i5 460M (2.53 ГГц), або i5-450M, як в даній моделі. Стандартна тактова частота i5-450M становить 2.4 ГГц. Коли необхідна додаткова продуктивність, процесор автоматично розганяється до 2.66 ГГц завдяки підтримці Turbo Boost. Підтримка процесором Hyper Threading означає, що він може одночасно виконувати до чотирьох потоків обчислень (кожному з двох фізичних ядер зіставляється два віртуальних). Процесор виробляється по 32-нм тих процесу і має TDP рівний 35 ват.

Дискретний відеоадаптер NVIDIA GeForce GT 540M (1024 Мб) дозволяє грати на ноутбуці в досить сучасні ігри, а також використовувати апаратне прискорення (CUDA, DirectCompute, OpenGL 4.0 і т.п.) Ця мобільна відеокарта поки ще новачок на ринку. У 5742G використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє вбудованої Intel HD і GT 540M працювати в одній зв'язці. На відміну від технологій перемикання графіки від ATI (наприклад, використовуваної в TimelineX 4820TG з HD 6550M), Optimus має перевагу в автоматичному, плавному перемиканні, не припиняється поточний робочий процес.

У осемь гігабайт оперативної пам'яті стандарту DDR3, реалізованої двома планками по 4 Гб і жорсткий диск об'ємом 640 Гб завершують опис нашого мультимедійного апарату.

Інформація про систему: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk

Використовуваний в даній моделі i5-450M наступним чином поводиться в порівнянні з іншими процесорами з аналогічного цінового діапазону: в тесті Cinebench R11.5 (64-бітової версії) 5742G отримав 2.19 бала. Результати систем з 460M також в основному лежать в районі 2.2 балів. 430M в цьому тесті набирає близько 2.0, а i3-330M - близько 1.75 балів.

При обчисленнях на одному ядрі 450M вдається побити повільніший 430M (стандартна частота: 2.26 Ггц, в режимі Turbo Boost: до 2.53 ГГц). Останній в Cinebench R10 Single Core (64 бітової версії) отримує до 3362 очок (Sony Vaio VPC-EB1S1E / BJ). 450M в складі нашої тестової системи набрав в аналогічному тесті 3690 очок. У порівнянні з i5-460M (3830 очок, Samsung QX310-S02DE) 450M програє зовсім небагато - близько 4%.

4.6

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

6.8

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

6.8

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

4.6

Графіка в іграх

3D-графіка

6.6

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

5.9

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

2914

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

6809

Cinebench R10 Shading 32Bit

4710

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit

3690 Points

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit

8136 Points

Cinebench R10 Shading 64Bit

4679 Points

Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit

23.81 fps

Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit

2.19 Points

PCMark Vantage Result 5269 балів

У тестовому пакеті PCMark Vantage наш Aspire 5742G набрав 5269 очок. Цей показник показує, наскільки швидкий працюють додатки в залежності від взаємодіючих компонентів системи: центрального процесора, відеокарти, оперативної пам'яті і жорсткого диска. Таким чином, тестований ноутбук від Acer в зведеній таблиці займає позицію відразу після Sony Vaio VPC-EB3Z1E / BQ (5.603), MSI GE603 (5.574) і Acer Aspire 5820TG (5.745). Всі ці ноутбуки обладнані процесором i5-460M.

3DMark 05 Standard 14077 балів 3DMark 06 Standard 7458 балів 3DMark Vantage P Result 3785 балів 3DMark 11 Performance 958 балів Мін. швидкість передачі даних: 34.2 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 87.5 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 61.8 MB / s
Час випадкового доступу: 17.2 ms
Пікова швидкість: 98.3 MB / s
Використання процесора: 1%
Sequential Read: 80.22 MB / s
Sequential Write: 78.95 MB / s
4K QD32 Write: 0.808 MB / s

У нашому зразку 5742G був встановлений жорсткий диск з 5400 об / хв від Toshiba (MK6465GSX) обсягом 640 Гб. В тесті послідовного читання накопичувач передавав читав дані зі своїх пластин і переказував їх в пам'ять зі швидкістю 61.8 Мб / с. За результатами CrystalDiskMark цей показник склав 80 Мб / с через інший методики проведення тестування. Ця досить низька швидкість проте дозволила ноутбуку отримати досить високий бал в подтестов системи зберігання тестового пакета PCMark Vantage (3701 очко). Можливо, причиною тому є висока швидкість читання даних з кеша диска, яка склала 98.3 Мб / с.

3 Мб / с

У 5742G встановлена ​​одна з перших мобільних відеокарт Nvidia з сімейства 5ххM - це GeForce GT 540M (1024 Мб DDR3). Даний чіп заснований на ядрі GF108 (Fermi), підтримує DirectX 11 і пам'ять GDDR5. Останню, однак, ми навряд чи будемо часто бачити в ноутбуках на увазі її високу ціну.

Смуга пропускання пам'яті, як і у основного конкурента, Radeon HD 6550, має ширину 128 біт. Потенційно, це може обмежити продуктивність карти на високих дозволах, однак екран Aspire 5742G у всіх конфігураціях має одно низький дозвіл, так що це не проблема. Частота ядра складає 672 МГц, пам'яті - 800 МГц (див. Скріншоти GPU-Z). У характеристиках відеокарти зазначено, що частота пам'яті може дорівнювати і 900 МГц. У ноутбуці використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє відключити дискретну відеокарту і залишити активної лише Intel HD (повністю автоматично і без участі користувача). Спочатку, Optimus досить дивно поводився в деяких іграх - вони запускалися і працювали тільки з вбудованою Intel HD, а включити дискретну відеокарту навіть вручну не виходило. Втім, на нашому тестовому зразку всі три гри, які ми запускали, працювали ідеально.

синтетичні тести

Якщо ви хочете придбати не дуже дорогий ноутбук на якому можна буде пограти в більш-менш сучасні ігри - то вам має сенс придивлятися до моделей, обладнаним AMD HD 6550M, HD 5650 або Nvidia GeForce GT 540M. У більшості синтетичних тестів Fermi виглядає трохи краще. У реальних іграх, втім, спостерігається інша ситуація.

Наш новий представник середнього класу відеокарт від Nvidia пройшов тест 3DMark2006 (1280 x тисячі двадцять чотири) c результатом в 7458 очок. HD 6550M (7182) і HD 5650 (6903) можуть конкурувати лише працюючи в зв'язці з процесором рівня i5-460M або могутніше (наприклад, Acer Aspire 5820TG-5464G75Mnks). Результат GT540M в 3DMark Vantage (3785 очок) вище ніж у HD 5650 (3494), проте знаходиться приблизно на одному рівні з HD 6550M (3700).

Однак, на відміну від згаданих вище тестових пакетів, Unigine Heaven і Futuremark 3DMark11 можуть оцінити продуктивність GT 540M в DX11-додатках. У Unigine Heaven 2.1 наша відеокарта видала 13 кадрів в секунду (загальний бал 326), HD 5650 (10 fps) і HD 6550 (11 fps) злегка не дотягують до цієї позначки. 3DMark11 був пройдений з результатом в 958 очок. Тут HD 6550M (1107) і HD 5650 (1024) виглядають трохи переконливіше. Для порівняння, GeForce GTX 460M в тому ж тесті отримує 1789 очок (Medion Erazer X6811-MD97624, i7-740QM). Результати HD 5650 і HD 6550M були отримані в зв'язках з потужними процесорами Intel Core i5-460M і i7-640M відповідно (Acer Aspire 5820TG, Acer Aspire 4820TG).

Отже, останні синтетичні кажуть, що Radeon трохи краще. Що ж скажуть реальні гри?

Risen

Ця фентезійних РПГ, що вийшла в кінці 2009 року, вже давно перестала бути новинкою, проте до цих пір є реальне випробування для мобільних систем. На високій деталізації гра йде не особливо плавно як на обох Radeon-ах з процесорами i5 - 23 fps в рідному дозволі (1366х768 пікселів), так і на GT 540M - 24 fps. Так що в цій грі нова відеокарта на архітектурі Fermi ніяких явних переваг не має.

Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)

Sebastian Jentsch ( переклад Кочемазов Степан),

Вигідна пропозиція з Geforce. Acer пропонує ноутбук з цікавою начинкою за низькою ціною, яка починається від 699 євро. Новий GeForce GT 540M досі являє собою велику рідкість, та й вісім гігабайт оперативної пам'яті можна зустріти не дуже-то і часто. Велика продуктивність за невеликі гроші?

Коли ми побачили характеристики Aspire 5742G-458G64Mnkk, ми подумали, що це черговий нудний ноутбук з цікавою начинкою і не більше. Старенький Core i5-450M, 8 Гб оперативної пам'яті і потужна відеокарта NVIDIA GeForce GT 540M. Останню доповнює технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє включати дискретний відеоадаптер тільки тоді, коли він потрібен, а в інших випадках працювати з вбудованою Intel HD, і, тим самим, економити енергію.

Ця цілком конкурентна начинка вже зараз лежить на полицях магазинів з цінником в 699 євро. Що це: ідеальний вибір бережливого геймера або надутий бюджетний ноутбук? Як система охолодження такого високопродуктивного апарату справляється з відведенням тепла і наскільки голосно вона це робить? Якщо Acer вкладає додаткові гроші в графіку і оперативну пам'ять, то на чому ж виробник економить? Чи зможе GeForce GT 540 в сучасних іграх обігнати новий Radeon HD 6550M або старіший HD 5650? На ці та інші питання ми відповімо в нашому докладному огляді.

Корпус Aspire 5740G підійде як для роботи на ходу, так і для роботи на столі. Руки стосуються тільки приємних матових текстурованих поверхонь робочої області, непідвладних відбитками пальців. Останні, втім, можуть "розгулятися" на глянцевому рамці дисплея ..

В цілому, корпус даної моделі можна назвати досить міцним. Він справляє гарне враження в сенсі стійкості до зовнішніх впливів, не в останню чергу завдяки однаковим зазорам. Однак нам вдалося злегка зігнути шасі ноутбука двома руками. Палмрест злегка прогинається в правій частині. Зате клавіатура сильно ходить навіть при легкому тиску. В цілому, базову частину корпусу місцями легко можна продавити одним пальцем - особливо в області вентиляційних отворів. Великий люк на днищі апарату відкриває доступ до замінним компонентів. Під ним розташовані жорсткий диск, оперативна пам'ять і WLAN модуль (mini PCIe).

Кришка теж злегка гнеться (якщо взяти її за кути). Однак завдяки приємною для пальців жорсткої обробці вона все одно справляє враження міцної. За рахунок нековзних поверхонь кришка дуже добре підходить для щоденного використання.

Якщо ви постійно використовуєте ноутбук на столі (стаціонарно), батарею цілком можна вийняти. При цьому не утворюється ніякого зазору в робочій області. Також, в силу того, що на батареї немає ніяких ніжок, стійкість ноутбука на рівній поверхні не страждає при витягнутому акумуляторі. Батарея добре сидить на своєму місці, а для її отримання необхідно потягнути її на себе.

Петлі надійно утримують кришку ноутбука в одному положенні і практично не дозволяють їй коливатися. Вони досить тугі, так що для відкриття апарату доведеться використовувати обидві руки. Петлі міцно прикручені до базової частини корпусу. Максимальний кут відкриття кришки складає 160 градусів, чого цілком достатньо для використання 5742G на колінах.

Aspire 5742G володіє досить обмеженим набором інтерфейсів для підключення різної периферії, такий як зовнішні монітори, принтери, роутери, миші або жорсткі диски. На ньому немає eSATA (для швидких зовнішніх накопичувачів), ExpressCard (для різних контролерів і т.п.) або FireWire (камери, зовнішні диски і т.п.)

Зовнішні монітори або навіть телевізори можна підключити до Aspire 5742G через HDMI. На корпусі ноутбука є всього три USB порту. Їх розташування на обох сторонах корпусу не виглядає продуманим. На ділі і лівші і правші знаходяться в однаково невигідному положенні в силу того, що USB кабелі, в поєднанні з HDMI / VGA можуть ускладнити використання миші.

Розташування інтерфейсів на задній грані або хоча б в задніх частинах лівої і правої сторін корпусу як правило виявляється більш зручним для використання ноутбука з великою кількістю підключених пристроїв. Однак, як це часто буває, втоплені в корпус петлі перешкоджають розміщенню портів на задній грані ноутбука. Тому всі роз'єми, включаючи роз'єм для підключення живлення, зібрані на видимих ​​сторонах корпусу.

Інтернет і мережі

Модуль бездротового зв'язку Atheros AR5B97 дозволяє використовувати найсучасніший і швидкий стандарт передачі даних Wi-Fi 802.11n. Однак на відміну від інших ноутбуків він не підтримує Bluetooth 3.0. Якщо ви захочете приєднати цей 15.6-дюймовий апарат до гігабітного концентратора, ви виявите, що його мережева карта (Broadcom NetLink) підтримує Gigabit Ethernet.

Комплект поставки

Користувачеві доведеться створювати DVD диски для відновлення системи самостійно за допомогою утиліти Acer Recovery Manager. В цілому, на ноутбук предустановленно не так вже й багато ПО і посилань (Acer GameZone, магазин аксесуарів, реєстрація, оновлення). Однак постійно спливаючі нагадування від Norton Internet Security і вимоги реєстрації від Acer швидко починають дратувати.

Гарантія

Виробник дає на ноутбук 24 місяці гарантії. За її умовами в разі несправності користувач повинен сам забезпечити доставку апарату в найближчий сервіс центр. Однак, за 90 євро ви можете придбати її розширення під назвою Acer Advantage, тим самим продовживши гарантію на термін до трьох років і отримавши підтримку сервісу ремонту-на-місці, відсутню в стандартній гарантії.

клавіатура

Кнопки клавіатури радують пальці приємно чітким відчуттям натиснення і середнім ходом. Однак, в залежності від розташування, хід кнопок може бути більш-менш в'язким (це найбільш помітно праворуч і ліворуч). Через це відчуття при друку стають гірше ніж могли б бути.

Acer вирішила встановити в Aspire 5742TG повноцінний цифровий блок, тим самим підвищивши зручність його використання для офісної роботи. Цифровий блок значно спрощує введення довгих послідовностей цифр. Незважаючи на те, що клавіші стрілочного блоку мають тільки половинний розмір в порівнянні з стандартними літерними кнопками, вони відокремлені від кнопки shift невеликою відстанню. Ця на перший погляд дрібна деталь значно спрощує сліпу друк.

тачпад

В якості заміни миші в ноутбуці встановлений Elan Smart Pad (v5.2). Він має гладку поверхню, яка дозволяє швидко і точно переміщати курсор. На сенсорної панелі є горизонтальна і вертикальна смуги прокрутки, однак тільки остання має візуальну маркування. Втім, область для горизонтальної прокрутки за замовчуванням активована.

Кнопки тачпада натискаються з досить гучним, але приглушеним кліком. Для їх натискання не потрібно особливого зусилля і вони мають досить гарну тактильну віддачу. В цілому, тачпад, що не втрачає чутливості аж до самих кордонів, справив на нас хороше враження. Однак для ідеальної заміни миші в умовах офісу кнопки занадто тугі і мають короткий хід.

У даній моделі був встановлений глянсовий дисплей від LG (модель: LP156WH2-TLEA) з роздільною здатністю 1366х768 пікселів. Звичайно, WXGA дозвіл замало для 15.6-дюймових апаратів, але в цілому, більш-менш прийнятно. У будь-якому випадку GT 540M навряд чи впорався б з сучасними іграми в більш високому дозволі. Співвідношення сторін екрану - 16: 9. Користувачі, яким потрібен офісний ноутбук, швидше за все віддадуть перевагу апарат з матовим екраном, щоб захистити себе від докучливих віддзеркалень.

Екран від LG за більшістю показників можна назвати не більше ніж середнім. Однак, як правило, саме такі дисплеї і встановлюють в бюджетні мультимедійні ноутбуки. Отже почнемо з контрастності: її рівень дуже низький і становить 178: 1. Візуально, глянсове покриття екрану трохи покращує сприйняття кольорів, проте це мало що змінює. Кольори все одно виглядають не настільки контрастними, соковитими і яскравими як могли б бути, а чорний виглядає скоріше сірим.

Для професійного використання дисплей даної моделі тим більше не підійде через вузького колірного охоплення. Розширений колірний обхват поза досяжністю для нашого екрану. На картинках нижче представлено порівняння колірної гами, яка відображається дисплеєм 5742G з Adobe RGB (прозо.), SRGB (прозо.) І гамою хорошого для споживчого ноутбука екрану Sony Vaio EB3Z1E (прозо.)

226
cd / m² 217
cd / m² 210
cd / m² 221
cd / m² 223
cd / m² 207
cd / m² 225
cd / m² 218
cd / m² 210
cd / m² Рівномірність підсвічування екрану

Gossen Mavo-Monitor

Максимум: 226 cd / m² В середньому: 217.4 cd / m²
Рівномірність підсвічування: 92%
Від батареї: 223 cd / m²
Контрастність: 178: 1 (Рівень чорного: 1.25 cd / m²)

Екран підсвічений дуже рівномірно. Показник рівномірності засвічення складає 92%. Таким чином, відмінності в інтенсивності LED підсвічування в різних частинах екрану практично нереально вловити неозброєним поглядом навіть якщо розглядати однотонне зображення. Середня яскравість дисплея також знаходиться на хорошому рівні і складає 217 кд / м2.

Дисплей 5742G абсолютно не підходить для використання ноутбука на відкритому повітрі. Причиною тому - звичайно, відображення, відразу з'являються на глянсовому екрані в умовах досить яскравого освітлення. Досить висока яскравість ніяк не може "перебороти" їх, хоча і намагається. Зображення на екрані не дуже вицвітає на сонячному світлі, однак глянсова панель заважає його розгледіти.

У горизонтальній площині можна відхилитися на кут до 40 градусів від ідеальної позиції до того, як екран почне темніти, а передача кольору порушуватися. У вертикальній площині цей ефект спостерігається при відхиленні вже на 15 градусів. Після переходу через цю позначку зображення на екрані починає вицвітати, а його кольори інвертуватися. Найбільші обмеження виникають коли ви дивитеся на екран зверху чи знизу і при цьому збоку, тобто, наприклад, якщо кілька людей захочуть подивитися фільм або фотографії за 5742G, у одного або декількох з них можуть виникнути проблеми з тим, щоб побачити нормальне зображення.

Залежно від конфігурації, Acer Aspire 5742G може оснащуватися одним з трьох процесорів: або Intel Core i3-370M (2.4 ГГц), або Core-i5 460M (2.53 ГГц), або i5-450M, як в даній моделі. Стандартна тактова частота i5-450M становить 2.4 ГГц. Коли необхідна додаткова продуктивність, процесор автоматично розганяється до 2.66 ГГц завдяки підтримці Turbo Boost. Підтримка процесором Hyper Threading означає, що він може одночасно виконувати до чотирьох потоків обчислень (кожному з двох фізичних ядер зіставляється два віртуальних). Процесор виробляється по 32-нм тих процесу і має TDP рівний 35 ват.

Дискретний відеоадаптер NVIDIA GeForce GT 540M (1024 Мб) дозволяє грати на ноутбуці в досить сучасні ігри, а також використовувати апаратне прискорення (CUDA, DirectCompute, OpenGL 4.0 і т.п.) Ця мобільна відеокарта поки ще новачок на ринку. У 5742G використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє вбудованої Intel HD і GT 540M працювати в одній зв'язці. На відміну від технологій перемикання графіки від ATI (наприклад, використовуваної в TimelineX 4820TG з HD 6550M), Optimus має перевагу в автоматичному, плавному перемиканні, не припиняється поточний робочий процес.

У осемь гігабайт оперативної пам'яті стандарту DDR3, реалізованої двома планками по 4 Гб і жорсткий диск об'ємом 640 Гб завершують опис нашого мультимедійного апарату.

Інформація про систему: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk

Використовуваний в даній моделі i5-450M наступним чином поводиться в порівнянні з іншими процесорами з аналогічного цінового діапазону: в тесті Cinebench R11.5 (64-бітової версії) 5742G отримав 2.19 бала. Результати систем з 460M також в основному лежать в районі 2.2 балів. 430M в цьому тесті набирає близько 2.0, а i3-330M - близько 1.75 балів.

При обчисленнях на одному ядрі 450M вдається побити повільніший 430M (стандартна частота: 2.26 ГГц, в режимі Turbo Boost: до 2.53 ГГц). Останній в Cinebench R10 Single Core (64 бітової версії) отримує до 3362 очок (Sony Vaio VPC-EB1S1E / BJ). 450M в складі нашої тестової системи набрав в аналогічному тесті 3690 очок. У порівнянні з i5-460M (3830 очок, Samsung QX310-S02DE) 450M програє зовсім небагато - близько 4%.

4.6

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

6.8

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

6.8

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

4.6

Графіка в іграх

3D-графіка

6.6

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

5.9

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

2914

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

6809

Cinebench R10 Shading 32Bit

4710

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit

3690 Points

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit

8136 Points

Cinebench R10 Shading 64Bit

4679 Points

Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit

23.81 fps

Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit

2.19 Points

PCMark Vantage Result 5269 балів

У тестовому пакеті PCMark Vantage наш Aspire 5742G набрав 5269 очок. Цей показник показує, наскільки швидкий працюють додатки в залежності від взаємодіючих компонентів системи: центрального процесора, відеокарти, оперативної пам'яті і жорсткого диска. Таким чином, тестований ноутбук від Acer в зведеній таблиці займає позицію відразу після Sony Vaio VPC-EB3Z1E / BQ (5.603), MSI GE603 (5.574) і Acer Aspire 5820TG (5.745). Всі ці ноутбуки обладнані процесором i5-460M.

3DMark 05 Standard 14077 балів 3DMark 06 Standard 7458 балів 3DMark Vantage P Result 3785 балів 3DMark 11 Performance 958 балів Мін. швидкість передачі даних: 34.2 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 87.5 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 61.8 MB / s
Час випадкового доступу: 17.2 ms
Пікова швидкість: 98.3 MB / s
Використання процесора: 1%
Sequential Read: 80.22 MB / s
Sequential Write: 78.95 MB / s
4K QD32 Write: 0.808 MB / s

У нашому зразку 5742G був встановлений жорсткий диск з 5400 об / хв від Toshiba (MK6465GSX) обсягом 640 Гб. У тесті послідовного читання накопичувач передавав читав дані зі своїх пластин і передавав їх в пам'ять зі швидкістю 61.8 Мб / с. За результатами CrystalDiskMark цей показник склав 80 Мб / с через інший методики проведення тестування. Ця досить низька швидкість проте дозволила ноутбуку отримати досить високий бал в подтестов системи зберігання тестового пакета PCMark Vantage (3701 очко). Можливо, причиною тому є висока швидкість читання даних з кеша диска, яка склала 98.3 Мб / с.

3 Мб / с

У 5742G встановлена ​​одна з перших мобільних відеокарт Nvidia з сімейства 5ххM - це GeForce GT 540M (1024 Мб DDR3). Даний чіп заснований на ядрі GF108 (Fermi), підтримує DirectX 11 і пам'ять GDDR5. Останню, однак, ми навряд чи будемо часто бачити в ноутбуках на увазі її високу ціну.

Смуга пропускання пам'яті, як і у основного конкурента, Radeon HD 6550, має ширину 128 біт. Потенційно, це може обмежити продуктивність карти на високій роздільній здатності, однак екран Aspire 5742G у всіх конфігураціях має однаково низький дозвіл, так що це не проблема. Частота ядра складає 672 МГц, пам'яті - 800 МГц (див. Скріншоти GPU-Z). У характеристиках відеокарти зазначено, що частота пам'яті може дорівнювати і 900 МГц. У ноутбуці використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє відключити дискретну відеокарту і залишити активної лише Intel HD (повністю автоматично і без участі користувача). Спочатку, Optimus досить дивно поводився в деяких іграх - вони запускалися і працювали тільки з вбудованою Intel HD, а включити дискретну відеокарту навіть вручну не виходило. Втім, на нашому тестовому зразку всі три гри, які ми запускали, працювали ідеально.

синтетичні тести

Якщо ви хочете придбати не дуже дорогий ноутбук на якому можна буде пограти в більш-менш сучасні ігри - то вам має сенс придивлятися до моделей, обладнаним AMD HD 6550M, HD 5650 або Nvidia GeForce GT 540M. У більшості синтетичних тестів Fermi виглядає трохи краще. У реальних іграх, втім, спостерігається інша ситуація.

Наш новий представник середнього класу відеокарт від Nvidia пройшов тест 3DMark2006 (1280 x тисячі двадцять чотири) c результатом в 7458 очок. HD 6550M (7182) і HD 5650 (6903) можуть конкурувати лише працюючи в зв'язці з процесором рівня i5-460M або могутніше (наприклад, Acer Aspire 5820TG-5464G75Mnks). Результат GT540M в 3DMark Vantage (3785 очок) вище ніж у HD 5650 (3494), проте знаходиться приблизно на одному рівні з HD 6550M (3700).

Однак, на відміну від згаданих вище тестових пакетів, Unigine Heaven і Futuremark 3DMark11 можуть оцінити продуктивність GT 540M в DX11-додатках. У Unigine Heaven 2.1 наша відеокарта видала 13 кадрів в секунду (загальний бал 326), HD 5650 (10 fps) і HD 6550 (11 fps) злегка не дотягують до цієї позначки. 3DMark11 був пройдений з результатом в 958 очок. Тут HD 6550M (1107) і HD 5650 (1024) виглядають трохи переконливіше. Для порівняння, GeForce GTX 460M в тому ж тесті отримує 1789 очок (Medion Erazer X6811-MD97624, i7-740QM). Результати HD 5650 і HD 6550M були отримані в зв'язках з потужними процесорами Intel Core i5-460M і i7-640M відповідно (Acer Aspire 5820TG, Acer Aspire 4820TG).

Отже, останні синтетичні кажуть, що Radeon трохи краще. Що ж скажуть реальні гри?

Risen

Ця фентезійних РПГ, що вийшла в кінці 2009 року, вже давно перестала бути новинкою, проте до цих пір є реальне випробування для мобільних систем. На високій деталізації гра йде не особливо плавно як на обох Radeon-ах з процесорами i5 - 23 fps в рідному дозволі (1366х768 пікселів), так і на GT 540M - 24 fps. Так що в цій грі нова відеокарта на архітектурі Fermi ніяких явних переваг не має.

Risen

Дозвіл Налаштування Значення 1366x768 all on / high, 4xAF 24.1 fps 1024x768 all on / med, 2xAF 35.5 fps 800x600 all off / low, 0xAF 73.2 fps Your browser does not support the canvas element !

Battlefield: Bad Company 2

Цей шутер від першої особи, який вийшов на початку 2010 року, зазвичай вважає за краще відеокарти від AMD. На HD 5650 і HD 6550M навіть при високій деталізації (1366х768) гра працювала досить плавно (32 fps). GT 540M злегка відстає за результатами цього тесту з результатом в 29,6 кадрів в секунду.

Metro 2033

Дозвіл Налаштування Значення 1600x900 High DX10, AAA, 4xAF 18.4 fps 1360x768 Normal DX10, AAA, 4xAF 28.6 fps 800x600 Low DX9, AAA, 4xAF 51.7 fps Your browser does not support the canvas element !

Metro 2033

Зате в останньому тесті з Metro 2033 все виглядає інакше! У ньому GT 540M зміг видати 28.6 fps на середніх налаштуваннях якості. HD 5650 (25) і 6550M (26) тут явно програють.

Metro 2033

Дозвіл Налаштування Значення 1600x900 High DX10, AAA, 4xAF 18.4 fps 1360x768 Normal DX10, AAA, 4xAF 28.6 fps 800x600 Low DX9, AAA, 4xAF 51.7 fps Your browser does not support the canvas element !

Висновок по іграх

Якщо при покупці ноутбука ви ретельно зважує всі "за" і "проти", то вам просто необхідно купити як GT 540M, ТАК І HD 6550 / HD 5650 якщо довіряти тестам і ігор. Жоден із зазначених відеоадаптерів не можна назвати категорично потужнішим. Якщо в деяких тестах чіп від Nvidia показує себе краще (3DMark2006, Unigine Heaven 2.1, Metro 2033), то в інших він програє Radeon-ам (3DMark11, Battlefield). Невраховані варіанти скоріше відносяться до винятків, ніж до правилу (Risen, 3DMark Vantage). Втім, на наш погляд, парочка кадрів в секунду не повинні однозначно визначати вибір ноутбука. У загальному випадку більш раціональним виглядає покупка моделі з відеокартою від Nvidia і технологією Nvidia Optimus, так як вона являє собою більш зручний варіант організації гібридної графіки.

Рівень шуму системи

15.6 - дюймовий апарат від Acer показує себе з кращого боку коли справа доходить до оцінки рівня шуму системи. Під час серфінгу в інтернеті, прослуховування музики або роботи з документами, вентилятор працює на низьких оборотах. Під час тривалих періодів простою він взагалі відключається. Мінімальний рівень шуму при роботі ноутбука в просте відповідно до нашими вимірами склав 31.4 дБ (А). При цьому іноді стає чутно легке клацання жорсткого диска (при зверненні до нього): 32.1 дБ (А). Втім, при навантаженні на процесор і / або відеокарту система охолодження з успіхом заглушає його.

Під час дослідження можливостей відеокарти в трьох ігрових тестах система охолодження зовсім була перевантажена: середній рівень шуму склав 34.7 дБ (А) Максимально гучності роботи системи охолодження - 40.3 дБ (А) - вдалося досягти тільки завантаживши процесор і відеокарту на 100% (Furmark + Prime 95). При етомвентіляторвращался з однаковою швидкістю без будь-яких ненормальних флуктуацій. В цілому, робота системи охолодження справляє гарне враження. Aspire стає досить гучним тільки коли одночасно сильно завантажені і процесор і відеокарта. При звичайній офісній роботі чутно тільки тихе дзижчання, не більше.

рівень шуму

очікування

31.4 / 32.3 / 32.7 дб

Шум від HDD 32.1 дб Шум від DVD-приводу 35.4 / дб Навантаження 34.7 / 40.3 дб Шум від HDD 32

30 dB
безшумно

40 dB (A)
помітно

50 dB (A)
голосно

температура

При роботі з текстом і серфінгу в інтернеті температура днища ноутбука не перевищує 24 градусів. Палмрест також нагрівається не більше ніж до 24 градусів. Під час тестування за допомогою різноманітних пакетів температура залишалася досить низькою і тільки при стресовому навантаженні на компоненти дійшла до 40 градусів в деяких місцях. Мінус в тому, що частково розігріваються ліва і центральна частина клавіатури і це неминуче зачіпає пальці, особливо при активній роботі. Якщо заглянути всередину, то там все значно гарячіша. Максимальна температура процесора в наших тестах склала 90 градусів. На жаль, з незрозумілих причин температуру ядра відеокарти отримати не вдалося.

39.7 ° C 40.3 ° C 27.2 ° C 41.1 ° C 42.1 ° C 28.1 ° C 30.8 ° C 36.1 ° C 27 ° C Максимум: 42.1 ° C
В середньому: 34.7 ° C 24.1 ° C 30.7 ° C 40 ° C 24.6 ° C 33.3 ° C 39.5 ° C 26.2 ° C 26.6 ° C 32.2 ° C Максимум: 40 ° C
В середньому: 30.8 ° C

Блок живлення (макс) 43.7 ° C | Темп. повітря 19.8 ° C | Voltcraft IR-360

21.7 ° C 22 ° C 21 ° C 22.3 ° C 23.5 ° C 21.6 ° C 21.3 ° C 23.8 ° C 24.3 ° C Максимум: 24.3 ° C
В середньому: 22.4 ° C 21.5 ° C 22.9 ° C 22.7 ° C 21.8 ° C 24.2 ° C 22.2 ° C 24.1 ° C 21.6 ° C 21.7 ° C Максимум: 24.2 ° C
В середньому: 22.5 ° C

Блок живлення (макс) 28.2 ° C | Темп. повітря 18.2 ° C | Voltcraft IR-360

(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 34.7 ° C / 94 F, compared to the average of 30.9 ° C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42.1 ° C / 108 F, compared to the average of 36.5 ° C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 ° C for the class Multimedia.
(±) The bottom heats up to a maximum of 40 ° C / 104 F, compared to the average of 38.8 ° C / 102 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 22.4 ° C / 72 F, compared to the device average of 30.9 ° C / 88 F.
(±) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 36.1 ° C / 97 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of ​​similar devices was 29.1 ° C / 84.4 F (-7 ° C / -12.6 F).

динаміки

У цій секції огляду ми наткнулися на те, про що підозрювали заздалегідь - на ті деталі ноутбука, на яких виробник заощадив. Замість звичайних стереодинамиков, в 5742G під пластиною з перфорованого пластика над клавіатурою встановлено всього один моно динамік. Нас відразу поставило в глухий кут відсутність звичного стікера з логотипом Dolby Home Theater. Як і слід було очікувати, один динамік не може відповідати вимогам, що пред'являються до мультимедійних ноутбуків. Його приглушений звук з випнутими середніми не дозволяє розрізняти розташування джерела звуку (наприклад, в іграх). Більшість поліпшень звуку в налаштуваннях драйвера (наприклад, virtual sound) ніяк не позначаються на якості звучання динаміка.

Максимальний рівень гучності знаходиться на досить хорошому рівні, проте краще не викручувати регулятор настільки, так як при цьому в звучанні з'являються значні спотворення. Загалом, на увазі досить посередньої якості звуку, явно має сенс придбати навушники. При підключенні зовнішнього акустики (Yamaha YST-M20SDP) до 3.5-міліметровому виходу для навушників видається ноутбуком звук був практично вільний від статичних шумів (на слух, без будь-яких вимірювань).

За свої два з половиною години автономної роботи Aspire 5742G не отримує від нас ніяких плюсів. Причиною тому слабка батарея ємністю 48 В * ч, а не високе енергоспоживання, як ми переконаємося далі.

При серфінгу в інтернеті через безпровідну мережу батареї ноутбука вистачає на 2 години і 36 хвилин (156 хвилин). За цей час ми переглянули кілька новинних сайтів і завантажили пару файлів. В принципі, дуже невибагливі користувачі можуть розраховувати на час автономної роботи до 3 годин і 35 хвилин. 215 хвилин - це результат Reader's Test пакета BatteryEater. При його виконанні ноутбук працює без навантаження з мінімальною яскравістю дисплея і відключеними бездротовими модулями.

Перегляд DVD на 5742G доведеться завершити через 160 хвилин (2 години 40 хвилин). Час, який потрібен для того, щоб повністю перезарядити батарею ємністю 4400 мА * год, становить 1 годину і 36 хвилин (96 хвилин).

автономна робота

Без навантаження 3часа. 35хв. Інтернет через WiFi 2год. 36мін. Відтворення DVD-фільму 2год. 40хв. Макс. Витрати ЕНЕРГІЇ 1год. 08мін.

При залученні всіх енергозберігаючих функцій і на мінімальній яскравості екрану енергоспоживання ноутбука при роботі без навантаження складає 10.7 Ватт. При цьому, зрозуміло, Optimus відключає GT 540M. У реальності при звичайній офісній роботі без значного навантаження можна розраховувати приблизно на 20 Ватт. Aspire 5742G за цим показником виглядає дуже навіть непогано. Звичайно, є і більш економні апарати при роботі без навантаження, наприклад Aspire 5741G-334G50Mn (i3-330M, HD 5470) споживає всього 10.5 Ватт, а Lenovo Thinkpad L512 (i3-330M, Intel HD) - і того менше - 9.2 Ватт. Однак в обох наведених моделях використовуються менш продуктивні процесори і відеокарти. Nvidia Optimus відмінно виглядає в нашому 5742G, показуючи, що навіть потужні ноутбуки можуть дуже економно витрачати енергію.

Коли GT 540M активований і зайнятий проходженням тесту 3DMark 2006, енергоспоживання зростає до 74.3 Ватт. Максимальне споживання енергії було нами зафіксовано при проходженні ноутбуком стрес тесту (Prime95 + Furmark) і склало 91.7 Ватт. 90-ватна адаптера якраз вистачає навіть при такому навантаженні. Правда, батарею паралельно заряджати він не зможе.

Acer бере недорогий корпус і заповнює його сучасними компонентами. Aspire 5742G-458G64Mnkk надає додаткам користувача досить значні ресурси у вигляді Core i5-450M, 8 Гб оперативної пам'яті (2х4 Гб) і Nvidia GeForce GT 540M. Остання отримує досить високу оцінку (7458) в 3DMark 2006, і може на рівних конкурувати з HD 5650 і HD 6550M від AMD. Також в ноутбуці використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє відключати дискретну відеокарту і працювати з вбудованою Intel HD, і тим самим значно економити енергію.

Система охолодження непогано справляється з охолодженням 35-ватного процесора і при цьому працює досить тихо навіть в іграх. Тільки при одночасній великому навантаженні на процесор і відеокарту нагрів корпусу подекуди сягає 40 градусів. Час автономної роботи також виглядає досить непогано завдяки низькому енергоспоживанню (10.7 Ватт в просте) і використанню Optimus. Однак, слабкою батареї ємністю 48 В * ч не вистачить навіть на більш-менш тривалу поїздку в поїзді. При серфінгу в інтернеті через безпровідну мережу вона виснажується вже через два з половиною години.

Основні мінуси 5742G - це неможливість комфортного використання на відкритому повітрі, слабкі комунікаційні можливості і посередні пристрої введення. HD + дисплей досить яскравий, проте сильні відображення на його поверхні навряд чи комусь сподобаються. Що стосується комунікаційних можливостей - багато, особливо любителі ігор, будуть розчаровані відсутністю eSATA, USB 3.0 і ExpressCard. Клавіатура не дуже добре підходить для тривалої і зручної роботи, так як вона дуже в'язка. Базова частина корпусу не відрізняється особливою міцністю і скрипить при незначних деформаціях. Ну і звичайно, варто згадати посередню якість звуку єдиного динаміка.

Якщо ви хочете придбати ноутбук вартістю до 700 Євро і при цьому вам потрібна висока продуктивність в 3D і не особливо важливі комунікаційні можливості і якість клавіатури і миші, то Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk буде для вас непоганим вибором.

Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)

Sebastian Jentsch ( переклад Кочемазов Степан),

Вигідна пропозиція з Geforce. Acer пропонує ноутбук з цікавою начинкою за низькою ціною, яка починається від 699 євро. Новий GeForce GT 540M досі являє собою велику рідкість, та й вісім гігабайт оперативної пам'яті можна зустріти не дуже-то і часто. Велика продуктивність за невеликі гроші?

Коли ми побачили характеристики Aspire 5742G-458G64Mnkk, ми подумали, що це черговий нудний ноутбук з цікавою начинкою і не більше. Старенький Core i5-450M, 8 Гб оперативної пам'яті і потужна відеокарта NVIDIA GeForce GT 540M. Останню доповнює технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє включати дискретний відеоадаптер тільки тоді, коли він потрібен, а в інших випадках працювати з вбудованою Intel HD, і, тим самим, економити енергію.

Ця цілком конкурентна начинка вже зараз лежить на полицях магазинів з цінником в 699 євро. Що це: ідеальний вибір бережливого геймера або надутий бюджетний ноутбук? Як система охолодження такого високопродуктивного апарату справляється з відведенням тепла і наскільки голосно вона це робить? Якщо Acer вкладає додаткові гроші в графіку і оперативну пам'ять, то на чому ж виробник економить? Чи зможе GeForce GT 540 в сучасних іграх обігнати новий Radeon HD 6550M або старіший HD 5650? На ці та інші питання ми відповімо в нашому докладному огляді.

Корпус Aspire 5740G підійде як для роботи на ходу, так і для роботи на столі. Руки стосуються тільки приємних матових текстурованих поверхонь робочої області, непідвладних відбитками пальців. Останні, втім, можуть "розгулятися" на глянцевому рамці дисплея ..

В цілому, корпус даної моделі можна назвати досить міцним. Він справляє гарне враження в сенсі стійкості до зовнішніх впливів, не в останню чергу завдяки однаковим зазорам. Однак нам вдалося злегка зігнути шасі ноутбука двома руками. Палмрест злегка прогинається в правій частині. Зате клавіатура сильно ходить навіть при легкому тиску. В цілому, базову частину корпусу місцями легко можна продавити одним пальцем - особливо в області вентиляційних отворів. Великий люк на днищі апарату відкриває доступ до замінним компонентів. Під ним розташовані жорсткий диск, оперативна пам'ять і WLAN модуль (mini PCIe).

Кришка теж злегка гнеться (якщо взяти її за кути). Однак завдяки приємною для пальців жорсткої обробці вона все одно справляє враження міцної. За рахунок нековзних поверхонь кришка дуже добре підходить для щоденного використання.

Якщо ви постійно використовуєте ноутбук на столі (стаціонарно), батарею цілком можна вийняти. При цьому не утворюється ніякого зазору в робочій області. Також, в силу того, що на батареї немає ніяких ніжок, стійкість ноутбука на рівній поверхні не страждає при витягнутому акумуляторі. Батарея добре сидить на своєму місці, а для її отримання необхідно потягнути її на себе.

Петлі надійно утримують кришку ноутбука в одному положенні і практично не дозволяють їй коливатися. Вони досить тугі, так що для відкриття апарату доведеться використовувати обидві руки. Петлі міцно прикручені до базової частини корпусу. Максимальний кут відкриття кришки складає 160 градусів, чого цілком достатньо для використання 5742G на колінах.

Aspire 5742G володіє досить обмеженим набором інтерфейсів для підключення різної периферії, такий як зовнішні монітори, принтери, роутери, миші або жорсткі диски. На ньому немає eSATA (для швидких зовнішніх накопичувачів), ExpressCard (для різних контролерів і т.п.) або FireWire (камери, зовнішні диски і т.п.)

Зовнішні монітори або навіть телевізори можна підключити до Aspire 5742G через HDMI. На корпусі ноутбука є всього три USB порту. Їх розташування на обох сторонах корпусу не виглядає продуманим. На ділі і лівші і правші знаходяться в однаково невигідному положенні в силу того, що USB кабелі, в поєднанні з HDMI / VGA можуть ускладнити використання миші.

Розташування інтерфейсів на задній грані або хоча б в задніх частинах лівої і правої сторін корпусу як правило виявляється більш зручним для використання ноутбука з великою кількістю підключених пристроїв. Однак, як це часто буває, втоплені в корпус петлі перешкоджають розміщенню портів на задній грані ноутбука. Тому всі роз'єми, включаючи роз'єм для підключення живлення, зібрані на видимих ​​сторонах корпусу.

Інтернет і мережі

Модуль бездротового зв'язку Atheros AR5B97 дозволяє використовувати найсучасніший і швидкий стандарт передачі даних Wi-Fi 802.11n. Однак на відміну від інших ноутбуків він не підтримує Bluetooth 3.0. Якщо ви захочете приєднати цей 15.6-дюймовий апарат до гігабітного концентратора, ви виявите, що його мережева карта (Broadcom NetLink) підтримує Gigabit Ethernet.

Комплект поставки

Користувачеві доведеться створювати DVD диски для відновлення системи самостійно за допомогою утиліти Acer Recovery Manager. В цілому, на ноутбук предустановленно не так вже й багато ПО і посилань (Acer GameZone, магазин аксесуарів, реєстрація, оновлення). Однак постійно спливаючі нагадування від Norton Internet Security і вимоги реєстрації від Acer швидко починають дратувати.

Гарантія

Виробник дає на ноутбук 24 місяці гарантії. За її умовами в разі несправності користувач повинен сам забезпечити доставку апарату в найближчий сервіс центр. Однак, за 90 євро ви можете придбати її розширення під назвою Acer Advantage, тим самим продовживши гарантію на термін до трьох років і отримавши підтримку сервісу ремонту-на-місці, відсутню в стандартній гарантії.

клавіатура

Кнопки клавіатури радують пальці приємно чітким відчуттям натиснення і середнім ходом. Однак, в залежності від розташування, хід кнопок може бути більш-менш в'язким (це найбільш помітно праворуч і ліворуч). Через це відчуття при друку стають гірше ніж могли б бути.

Acer вирішила встановити в Aspire 5742TG повноцінний цифровий блок, тим самим підвищивши зручність його використання для офісної роботи. Цифровий блок значно спрощує введення довгих послідовностей цифр. Незважаючи на те, що клавіші стрілочного блоку мають тільки половинний розмір в порівнянні з стандартними літерними кнопками, вони відокремлені від кнопки shift невеликою відстанню. Ця на перший погляд дрібна деталь значно спрощує сліпу друк.

тачпад

В якості заміни миші в ноутбуці встановлений Elan Smart Pad (v5.2). Він має гладку поверхню, яка дозволяє швидко і точно переміщати курсор. На сенсорної панелі є горизонтальна і вертикальна смуги прокрутки, однак тільки остання має візуальну маркування. Втім, область для горизонтальної прокрутки за замовчуванням активована.

Кнопки тачпада натискаються з досить гучним, але приглушеним кліком. Для їх натискання не потрібно особливого зусилля і вони мають досить гарну тактильну віддачу. В цілому, тачпад, що не втрачає чутливості аж до самих кордонів, справив на нас хороше враження. Однак для ідеальної заміни миші в умовах офісу кнопки занадто тугі і мають короткий хід.

У даній моделі був встановлений глянсовий дисплей від LG (модель: LP156WH2-TLEA) з роздільною здатністю 1366х768 пікселів. Звичайно, WXGA дозвіл замало для 15.6-дюймових апаратів, але в цілому, більш-менш прийнятно. У будь-якому випадку GT 540M навряд чи впорався б з сучасними іграми в більш високому дозволі. Співвідношення сторін екрану - 16: 9. Користувачі, яким потрібен офісний ноутбук, швидше за все віддадуть перевагу апарат з матовим екраном, щоб захистити себе від докучливих віддзеркалень.

Екран від LG за більшістю показників можна назвати не більше ніж середнім. Однак, як правило, саме такі дисплеї і встановлюють в бюджетні мультимедійні ноутбуки. Отже почнемо з контрастності: її рівень дуже низький і становить 178: 1. Візуально, глянсове покриття екрану трохи покращує сприйняття кольорів, проте це мало що змінює. Кольори все одно виглядають не настільки контрастними, соковитими і яскравими як могли б бути, а чорний виглядає скоріше сірим.

Для професійного використання дисплей даної моделі тим більше не підійде через вузького колірного охоплення. Розширений колірний обхват поза досяжністю для нашого екрану. На картинках нижче представлено порівняння колірної гами, яка відображається дисплеєм 5742G з Adobe RGB (прозо.), SRGB (прозо.) І гамою хорошого для споживчого ноутбука екрану Sony Vaio EB3Z1E (прозо.)

226
cd / m² 217
cd / m² 210
cd / m² 221
cd / m² 223
cd / m² 207
cd / m² 225
cd / m² 218
cd / m² 210
cd / m² Рівномірність підсвічування екрану

Gossen Mavo-Monitor

Максимум: 226 cd / m² В середньому: 217.4 cd / m²
Рівномірність підсвічування: 92%
Від батареї: 223 cd / m²
Контрастність: 178: 1 (Рівень чорного: 1.25 cd / m²)

Екран підсвічений дуже рівномірно. Показник рівномірності засвічення складає 92%. Таким чином, відмінності в інтенсивності LED підсвічування в різних частинах екрану практично нереально вловити неозброєним поглядом навіть якщо розглядати однотонне зображення. Середня яскравість дисплея також знаходиться на хорошому рівні і складає 217 кд / м2.

Дисплей 5742G абсолютно не підходить для використання ноутбука на відкритому повітрі. Причиною тому - звичайно, відображення, відразу з'являються на глянсовому екрані в умовах досить яскравого освітлення. Досить висока яскравість ніяк не може "перебороти" їх, хоча і намагається. Зображення на екрані не дуже вицвітає на сонячному світлі, однак глянсова панель заважає його розгледіти.

У горизонтальній площині можна відхилитися на кут до 40 градусів від ідеальної позиції до того, як екран почне темніти, а передача кольору порушуватися. У вертикальній площині цей ефект спостерігається при відхиленні вже на 15 градусів. Після переходу через цю позначку зображення на екрані починає вицвітати, а його кольори інвертуватися. Найбільші обмеження виникають коли ви дивитеся на екран зверху чи знизу і при цьому збоку, тобто, наприклад, якщо кілька людей захочуть подивитися фільм або фотографії за 5742G, у одного або декількох з них можуть виникнути проблеми з тим, щоб побачити нормальне зображення.

Залежно від конфігурації, Acer Aspire 5742G може оснащуватися одним з трьох процесорів: або Intel Core i3-370M (2.4 ГГц), або Core-i5 460M (2.53 ГГц), або i5-450M, як в даній моделі. Стандартна тактова частота i5-450M становить 2.4 ГГц. Коли необхідна додаткова продуктивність, процесор автоматично розганяється до 2.66 ГГц завдяки підтримці Turbo Boost. Підтримка процесором Hyper Threading означає, що він може одночасно виконувати до чотирьох потоків обчислень (кожному з двох фізичних ядер зіставляється два віртуальних). Процесор виробляється по 32-нм тих процесу і має TDP рівний 35 ват.

Дискретний відеоадаптер NVIDIA GeForce GT 540M (1024 Мб) дозволяє грати на ноутбуці в досить сучасні ігри, а також використовувати апаратне прискорення (CUDA, DirectCompute, OpenGL 4.0 і т.п.) Ця мобільна відеокарта поки ще новачок на ринку. У 5742G використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє вбудованої Intel HD і GT 540M працювати в одній зв'язці. На відміну від технологій перемикання графіки від ATI (наприклад, використовуваної в TimelineX 4820TG з HD 6550M), Optimus має перевагу в автоматичному, плавному перемиканні, не припиняється поточний робочий процес.

У осемь гігабайт оперативної пам'яті стандарту DDR3, реалізованої двома планками по 4 Гб і жорсткий диск об'ємом 640 Гб завершують опис нашого мультимедійного апарату.

Інформація про систему: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk

Використовуваний в даній моделі i5-450M наступним чином поводиться в порівнянні з іншими процесорами з аналогічного цінового діапазону: в тесті Cinebench R11.5 (64-бітової версії) 5742G отримав 2.19 бала. Результати систем з 460M також в основному лежать в районі 2.2 балів. 430M в цьому тесті набирає близько 2.0, а i3-330M - близько 1.75 балів.

При обчисленнях на одному ядрі 450M вдається побити повільніший 430M (стандартна частота: 2.26 ГГц, в режимі Turbo Boost: до 2.53 ГГц). Останній в Cinebench R10 Single Core (64 бітової версії) отримує до 3362 очок (Sony Vaio VPC-EB1S1E / BJ). 450M в складі нашої тестової системи набрав в аналогічному тесті 3690 очок. У порівнянні з i5-460M (3830 очок, Samsung QX310-S02DE) 450M програє зовсім небагато - близько 4%.

4.6

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

6.8

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

6.8

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

4.6

Графіка в іграх

3D-графіка

6.6

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

5.9

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

2914

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

6809

Cinebench R10 Shading 32Bit

4710

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit

3690 Points

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit

8136 Points

Cinebench R10 Shading 64Bit

4679 Points

Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit

23.81 fps

Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit

2.19 Points

PCMark Vantage Result 5269 балів

У тестовому пакеті PCMark Vantage наш Aspire 5742G набрав 5269 очок. Цей показник показує, наскільки швидкий працюють додатки в залежності від взаємодіючих компонентів системи: центрального процесора, відеокарти, оперативної пам'яті і жорсткого диска. Таким чином, тестований ноутбук від Acer в зведеній таблиці займає позицію відразу після Sony Vaio VPC-EB3Z1E / BQ (5.603), MSI GE603 (5.574) і Acer Aspire 5820TG (5.745). Всі ці ноутбуки обладнані процесором i5-460M.

3DMark 05 Standard 14077 балів 3DMark 06 Standard 7458 балів 3DMark Vantage P Result 3785 балів 3DMark 11 Performance 958 балів Мін. швидкість передачі даних: 34.2 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 87.5 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 61.8 MB / s
Час випадкового доступу: 17.2 ms
Пікова швидкість: 98.3 MB / s
Використання процесора: 1%
Sequential Read: 80.22 MB / s
Sequential Write: 78.95 MB / s
4K QD32 Write: 0.808 MB / s

У нашому зразку 5742G був встановлений жорсткий диск з 5400 об / хв від Toshiba (MK6465GSX) обсягом 640 Гб. У тесті послідовного читання накопичувач передавав читав дані зі своїх пластин і передавав їх в пам'ять зі швидкістю 61.8 Мб / с. За результатами CrystalDiskMark цей показник склав 80 Мб / с через інший методики проведення тестування. Ця досить низька швидкість проте дозволила ноутбуку отримати досить високий бал в подтестов системи зберігання тестового пакета PCMark Vantage (3701 очко). Можливо, причиною тому є висока швидкість читання даних з кеша диска, яка склала 98.3 Мб / с.

3 Мб / с

У 5742G встановлена ​​одна з перших мобільних відеокарт Nvidia з сімейства 5ххM - це GeForce GT 540M (1024 Мб DDR3). Даний чіп заснований на ядрі GF108 (Fermi), підтримує DirectX 11 і пам'ять GDDR5. Останню, однак, ми навряд чи будемо часто бачити в ноутбуках на увазі її високу ціну.

Смуга пропускання пам'яті, як і у основного конкурента, Radeon HD 6550, має ширину 128 біт. Потенційно, це може обмежити продуктивність карти на високій роздільній здатності, однак екран Aspire 5742G у всіх конфігураціях має однаково низький дозвіл, так що це не проблема. Частота ядра складає 672 МГц, пам'яті - 800 МГц (див. Скріншоти GPU-Z). У характеристиках відеокарти зазначено, що частота пам'яті може дорівнювати і 900 МГц. У ноутбуці використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє відключити дискретну відеокарту і залишити активної лише Intel HD (повністю автоматично і без участі користувача). Спочатку, Optimus досить дивно поводився в деяких іграх - вони запускалися і працювали тільки з вбудованою Intel HD, а включити дискретну відеокарту навіть вручну не виходило. Втім, на нашому тестовому зразку всі три гри, які ми запускали, працювали ідеально.

синтетичні тести

Якщо ви хочете придбати не дуже дорогий ноутбук на якому можна буде пограти в більш-менш сучасні ігри - то вам має сенс придивлятися до моделей, обладнаним AMD HD 6550M, HD 5650 або Nvidia GeForce GT 540M. У більшості синтетичних тестів Fermi виглядає трохи краще. У реальних іграх, втім, спостерігається інша ситуація.

Наш новий представник середнього класу відеокарт від Nvidia пройшов тест 3DMark2006 (1280 x тисячі двадцять чотири) c результатом в 7458 очок. HD 6550M (7182) і HD 5650 (6903) можуть конкурувати лише працюючи в зв'язці з процесором рівня i5-460M або могутніше (наприклад, Acer Aspire 5820TG-5464G75Mnks). Результат GT540M в 3DMark Vantage (3785 очок) вище ніж у HD 5650 (3494), проте знаходиться приблизно на одному рівні з HD 6550M (3700).

Однак, на відміну від згаданих вище тестових пакетів, Unigine Heaven і Futuremark 3DMark11 можуть оцінити продуктивність GT 540M в DX11-додатках. У Unigine Heaven 2.1 наша відеокарта видала 13 кадрів в секунду (загальний бал 326), HD 5650 (10 fps) і HD 6550 (11 fps) злегка не дотягують до цієї позначки. 3DMark11 був пройдений з результатом в 958 очок. Тут HD 6550M (1107) і HD 5650 (1024) виглядають трохи переконливіше. Для порівняння, GeForce GTX 460M в тому ж тесті отримує 1789 очок (Medion Erazer X6811-MD97624, i7-740QM). Результати HD 5650 і HD 6550M були отримані в зв'язках з потужними процесорами Intel Core i5-460M і i7-640M відповідно (Acer Aspire 5820TG, Acer Aspire 4820TG).

Отже, останні синтетичні кажуть, що Radeon трохи краще. Що ж скажуть реальні гри?

Risen

Ця фентезійних РПГ, що вийшла в кінці 2009 року, вже давно перестала бути новинкою, проте до цих пір є реальне випробування для мобільних систем. На високій деталізації гра йде не особливо плавно як на обох Radeon-ах з процесорами i5 - 23 fps в рідному дозволі (1366х768 пікселів), так і на GT 540M - 24 fps. Так що в цій грі нова відеокарта на архітектурі Fermi ніяких явних переваг не має.

Risen

Дозвіл Налаштування Значення 1366x768 all on / high, 4xAF 24.1 fps 1024x768 all on / med, 2xAF 35.5 fps 800x600 all off / low, 0xAF 73.2 fps Your browser does not support the canvas element !

Battlefield: Bad Company 2

Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)

Sebastian Jentsch ( переклад Кочемазов Степан),

Вигідна пропозиція з Geforce. Acer пропонує ноутбук з цікавою начинкою за низькою ціною, яка починається від 699 євро. Новий GeForce GT 540M досі являє собою велику рідкість, та й вісім гігабайт оперативної пам'яті можна зустріти не дуже-то і часто. Велика продуктивність за невеликі гроші?

Коли ми побачили характеристики Aspire 5742G-458G64Mnkk, ми подумали, що це черговий нудний ноутбук з цікавою начинкою і не більше. Старенький Core i5-450M, 8 Гб оперативної пам'яті і потужна відеокарта NVIDIA GeForce GT 540M. Останню доповнює технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє включати дискретний відеоадаптер тільки тоді, коли він потрібен, а в інших випадках працювати з вбудованою Intel HD, і, тим самим, економити енергію.

Ця цілком конкурентна начинка вже зараз лежить на полицях магазинів з цінником в 699 євро. Що це: ідеальний вибір бережливого геймера або надутий бюджетний ноутбук? Як система охолодження такого високопродуктивного апарату справляється з відведенням тепла і наскільки голосно вона це робить? Якщо Acer вкладає додаткові гроші в графіку і оперативну пам'ять, то на чому ж виробник економить? Чи зможе GeForce GT 540 в сучасних іграх обігнати новий Radeon HD 6550M або старіший HD 5650? На ці та інші питання ми відповімо в нашому докладному огляді.

Корпус Aspire 5740G підійде як для роботи на ходу, так і для роботи на столі. Руки стосуються тільки приємних матових текстурованих поверхонь робочої області, непідвладних відбитками пальців. Останні, втім, можуть "розгулятися" на глянцевому рамці дисплея ..

В цілому, корпус даної моделі можна назвати досить міцним. Він справляє гарне враження в сенсі стійкості до зовнішніх впливів, не в останню чергу завдяки однаковим зазорам. Однак нам вдалося злегка зігнути шасі ноутбука двома руками. Палмрест злегка прогинається в правій частині. Зате клавіатура сильно ходить навіть при легкому тиску. В цілому, базову частину корпусу місцями легко можна продавити одним пальцем - особливо в області вентиляційних отворів. Великий люк на днищі апарату відкриває доступ до замінним компонентів. Під ним розташовані жорсткий диск, оперативна пам'ять і WLAN модуль (mini PCIe).

Кришка теж злегка гнеться (якщо взяти її за кути). Однак завдяки приємною для пальців жорсткої обробці вона все одно справляє враження міцної. За рахунок нековзних поверхонь кришка дуже добре підходить для щоденного використання.

Якщо ви постійно використовуєте ноутбук на столі (стаціонарно), батарею цілком можна вийняти. При цьому не утворюється ніякого зазору в робочій області. Також, в силу того, що на батареї немає ніяких ніжок, стійкість ноутбука на рівній поверхні не страждає при витягнутому акумуляторі. Батарея добре сидить на своєму місці, а для її отримання необхідно потягнути її на себе.

Петлі надійно утримують кришку ноутбука в одному положенні і практично не дозволяють їй коливатися. Вони досить тугі, так що для відкриття апарату доведеться використовувати обидві руки. Петлі міцно прикручені до базової частини корпусу. Максимальний кут відкриття кришки складає 160 градусів, чого цілком достатньо для використання 5742G на колінах.

Aspire 5742G володіє досить обмеженим набором інтерфейсів для підключення різної периферії, такий як зовнішні монітори, принтери, роутери, миші або жорсткі диски. На ньому немає eSATA (для швидких зовнішніх накопичувачів), ExpressCard (для різних контролерів і т.п.) або FireWire (камери, зовнішні диски і т.п.)

Зовнішні монітори або навіть телевізори можна підключити до Aspire 5742G через HDMI. На корпусі ноутбука є всього три USB порту. Їх розташування на обох сторонах корпусу не виглядає продуманим. На ділі і лівші і правші знаходяться в однаково невигідному положенні в силу того, що USB кабелі, в поєднанні з HDMI / VGA можуть ускладнити використання миші.

Розташування інтерфейсів на задній грані або хоча б в задніх частинах лівої і правої сторін корпусу як правило виявляється більш зручним для використання ноутбука з великою кількістю підключених пристроїв. Однак, як це часто буває, втоплені в корпус петлі перешкоджають розміщенню портів на задній грані ноутбука. Тому всі роз'єми, включаючи роз'єм для підключення живлення, зібрані на видимих ​​сторонах корпусу.

Інтернет і мережі

Модуль бездротового зв'язку Atheros AR5B97 дозволяє використовувати найсучасніший і швидкий стандарт передачі даних Wi-Fi 802.11n. Однак на відміну від інших ноутбуків він не підтримує Bluetooth 3.0. Якщо ви захочете приєднати цей 15.6-дюймовий апарат до гігабітного концентратора, ви виявите, що його мережева карта (Broadcom NetLink) підтримує Gigabit Ethernet.

Комплект поставки

Користувачеві доведеться створювати DVD диски для відновлення системи самостійно за допомогою утиліти Acer Recovery Manager. В цілому, на ноутбук предустановленно не так вже й багато ПО і посилань (Acer GameZone, магазин аксесуарів, реєстрація, оновлення). Однак постійно спливаючі нагадування від Norton Internet Security і вимоги реєстрації від Acer швидко починають дратувати.

Гарантія

Виробник дає на ноутбук 24 місяці гарантії. За її умовами в разі несправності користувач повинен сам забезпечити доставку апарату в найближчий сервіс центр. Однак, за 90 євро ви можете придбати її розширення під назвою Acer Advantage, тим самим продовживши гарантію на термін до трьох років і отримавши підтримку сервісу ремонту-на-місці, відсутню в стандартній гарантії.

клавіатура

Кнопки клавіатури радують пальці приємно чітким відчуттям натиснення і середнім ходом. Однак, в залежності від розташування, хід кнопок може бути більш-менш в'язким (це найбільш помітно праворуч і ліворуч). Через це відчуття при друку стають гірше ніж могли б бути.

Acer вирішила встановити в Aspire 5742TG повноцінний цифровий блок, тим самим підвищивши зручність його використання для офісної роботи. Цифровий блок значно спрощує введення довгих послідовностей цифр. Незважаючи на те, що клавіші стрілочного блоку мають тільки половинний розмір в порівнянні з стандартними літерними кнопками, вони відокремлені від кнопки shift невеликою відстанню. Ця на перший погляд дрібна деталь значно спрощує сліпу друк.

тачпад

В якості заміни миші в ноутбуці встановлений Elan Smart Pad (v5.2). Він має гладку поверхню, яка дозволяє швидко і точно переміщати курсор. На сенсорної панелі є горизонтальна і вертикальна смуги прокрутки, однак тільки остання має візуальну маркування. Втім, область для горизонтальної прокрутки за замовчуванням активована.

Кнопки тачпада натискаються з досить гучним, але приглушеним кліком. Для їх натискання не потрібно особливого зусилля і вони мають досить гарну тактильну віддачу. В цілому, тачпад, що не втрачає чутливості аж до самих кордонів, справив на нас хороше враження. Однак для ідеальної заміни миші в умовах офісу кнопки занадто тугі і мають короткий хід.

У даній моделі був встановлений глянсовий дисплей від LG (модель: LP156WH2-TLEA) з роздільною здатністю 1366х768 пікселів. Звичайно, WXGA дозвіл замало для 15.6-дюймових апаратів, але в цілому, більш-менш прийнятно. У будь-якому випадку GT 540M навряд чи впорався б з сучасними іграми в більш високому дозволі. Співвідношення сторін екрану - 16: 9. Користувачі, яким потрібен офісний ноутбук, швидше за все віддадуть перевагу апарат з матовим екраном, щоб захистити себе від докучливих віддзеркалень.

Екран від LG за більшістю показників можна назвати не більше ніж середнім. Однак, як правило, саме такі дисплеї і встановлюють в бюджетні мультимедійні ноутбуки. Отже почнемо з контрастності: її рівень дуже низький і становить 178: 1. Візуально, глянсове покриття екрану трохи покращує сприйняття кольорів, проте це мало що змінює. Кольори все одно виглядають не настільки контрастними, соковитими і яскравими як могли б бути, а чорний виглядає скоріше сірим.

Для професійного використання дисплей даної моделі тим більше не підійде через вузького колірного охоплення. Розширений колірний обхват поза досяжністю для нашого екрану. На картинках нижче представлено порівняння колірної гами, яка відображається дисплеєм 5742G з Adobe RGB (прозо.), SRGB (прозо.) І гамою хорошого для споживчого ноутбука екрану Sony Vaio EB3Z1E (прозо.)

226
cd / m² 217
cd / m² 210
cd / m² 221
cd / m² 223
cd / m² 207
cd / m² 225
cd / m² 218
cd / m² 210
cd / m² Рівномірність підсвічування екрану

Gossen Mavo-Monitor

Максимум: 226 cd / m² В середньому: 217.4 cd / m²
Рівномірність підсвічування: 92%
Від батареї: 223 cd / m²
Контрастність: 178: 1 (Рівень чорного: 1.25 cd / m²)

Екран підсвічений дуже рівномірно. Показник рівномірності засвічення складає 92%. Таким чином, відмінності в інтенсивності LED підсвічування в різних частинах екрану практично нереально вловити неозброєним поглядом навіть якщо розглядати однотонне зображення. Середня яскравість дисплея також знаходиться на хорошому рівні і складає 217 кд / м2.

Дисплей 5742G абсолютно не підходить для використання ноутбука на відкритому повітрі. Причиною тому - звичайно, відображення, відразу з'являються на глянсовому екрані в умовах досить яскравого освітлення. Досить висока яскравість ніяк не може "перебороти" їх, хоча і намагається. Зображення на екрані не дуже вицвітає на сонячному світлі, однак глянсова панель заважає його розгледіти.

У горизонтальній площині можна відхилитися на кут до 40 градусів від ідеальної позиції до того, як екран почне темніти, а передача кольору порушуватися. У вертикальній площині цей ефект спостерігається при відхиленні вже на 15 градусів. Після переходу через цю позначку зображення на екрані починає вицвітати, а його кольори інвертуватися. Найбільші обмеження виникають коли ви дивитеся на екран зверху чи знизу і при цьому збоку, тобто, наприклад, якщо кілька людей захочуть подивитися фільм або фотографії за 5742G, у одного або декількох з них можуть виникнути проблеми з тим, щоб побачити нормальне зображення.

Залежно від конфігурації, Acer Aspire 5742G може оснащуватися одним з трьох процесорів: або Intel Core i3-370M (2.4 ГГц), або Core-i5 460M (2.53 ГГц), або i5-450M, як в даній моделі. Стандартна тактова частота i5-450M становить 2.4 ГГц. Коли необхідна додаткова продуктивність, процесор автоматично розганяється до 2.66 ГГц завдяки підтримці Turbo Boost. Підтримка процесором Hyper Threading означає, що він може одночасно виконувати до чотирьох потоків обчислень (кожному з двох фізичних ядер зіставляється два віртуальних). Процесор виробляється по 32-нм тих процесу і має TDP рівний 35 ват.

Дискретний відеоадаптер NVIDIA GeForce GT 540M (1024 Мб) дозволяє грати на ноутбуці в досить сучасні ігри, а також використовувати апаратне прискорення (CUDA, DirectCompute, OpenGL 4.0 і т.п.) Ця мобільна відеокарта поки ще новачок на ринку. У 5742G використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє вбудованої Intel HD і GT 540M працювати в одній зв'язці. На відміну від технологій перемикання графіки від ATI (наприклад, використовуваної в TimelineX 4820TG з HD 6550M), Optimus має перевагу в автоматичному, плавному перемиканні, не припиняється поточний робочий процес.

У осемь гігабайт оперативної пам'яті стандарту DDR3, реалізованої двома планками по 4 Гб і жорсткий диск об'ємом 640 Гб завершують опис нашого мультимедійного апарату.

Інформація про систему: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk

Використовуваний в даній моделі i5-450M наступним чином поводиться в порівнянні з іншими процесорами з аналогічного цінового діапазону: в тесті Cinebench R11.5 (64-бітової версії) 5742G отримав 2.19 бала. Результати систем з 460M також в основному лежать в районі 2.2 балів. 430M в цьому тесті набирає близько 2.0, а i3-330M - близько 1.75 балів.

При обчисленнях на одному ядрі 450M вдається побити повільніший 430M (стандартна частота: 2.26 ГГц, в режимі Turbo Boost: до 2.53 ГГц). Останній в Cinebench R10 Single Core (64 бітової версії) отримує до 3362 очок (Sony Vaio VPC-EB1S1E / BJ). 450M в складі нашої тестової системи набрав в аналогічному тесті 3690 очок. У порівнянні з i5-460M (3830 очок, Samsung QX310-S02DE) 450M програє зовсім небагато - близько 4%.

4.6

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

6.8

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

6.8

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

4.6

Графіка в іграх

3D-графіка

6.6

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

5.9

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

2914

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

6809

Cinebench R10 Shading 32Bit

4710

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit

3690 Points

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit

8136 Points

Cinebench R10 Shading 64Bit

4679 Points

Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit

23.81 fps

Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit

2.19 Points

PCMark Vantage Result 5269 балів

У тестовому пакеті PCMark Vantage наш Aspire 5742G набрав 5269 очок. Цей показник показує, наскільки швидкий працюють додатки в залежності від взаємодіючих компонентів системи: центрального процесора, відеокарти, оперативної пам'яті і жорсткого диска. Таким чином, тестований ноутбук від Acer в зведеній таблиці займає позицію відразу після Sony Vaio VPC-EB3Z1E / BQ (5.603), MSI GE603 (5.574) і Acer Aspire 5820TG (5.745). Всі ці ноутбуки обладнані процесором i5-460M.

3DMark 05 Standard 14077 балів 3DMark 06 Standard 7458 балів 3DMark Vantage P Result 3785 балів 3DMark 11 Performance 958 балів Мін. швидкість передачі даних: 34.2 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 87.5 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 61.8 MB / s
Час випадкового доступу: 17.2 ms
Пікова швидкість: 98.3 MB / s
Використання процесора: 1%
Sequential Read: 80.22 MB / s
Sequential Write: 78.95 MB / s
4K QD32 Write: 0.808 MB / s

У нашому зразку 5742G був встановлений жорсткий диск з 5400 об / хв від Toshiba (MK6465GSX) обсягом 640 Гб. У тесті послідовного читання накопичувач передавав читав дані зі своїх пластин і передавав їх в пам'ять зі швидкістю 61.8 Мб / с. За результатами CrystalDiskMark цей показник склав 80 Мб / с через інший методики проведення тестування. Ця досить низька швидкість проте дозволила ноутбуку отримати досить високий бал в подтестов системи зберігання тестового пакета PCMark Vantage (3701 очко). Можливо, причиною тому є висока швидкість читання даних з кеша диска, яка склала 98.3 Мб / с.

3 Мб / с

У 5742G встановлена ​​одна з перших мобільних відеокарт Nvidia з сімейства 5ххM - це GeForce GT 540M (1024 Мб DDR3). Даний чіп заснований на ядрі GF108 (Fermi), підтримує DirectX 11 і пам'ять GDDR5. Останню, однак, ми навряд чи будемо часто бачити в ноутбуках на увазі її високу ціну.

Смуга пропускання пам'яті, як і у основного конкурента, Radeon HD 6550, має ширину 128 біт. Потенційно, це може обмежити продуктивність карти на високій роздільній здатності, однак екран Aspire 5742G у всіх конфігураціях має однаково низький дозвіл, так що це не проблема. Частота ядра складає 672 МГц, пам'яті - 800 МГц (див. Скріншоти GPU-Z). У характеристиках відеокарти зазначено, що частота пам'яті може дорівнювати і 900 МГц. У ноутбуці використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє відключити дискретну відеокарту і залишити активної лише Intel HD (повністю автоматично і без участі користувача). Спочатку, Optimus досить дивно поводився в деяких іграх - вони запускалися і працювали тільки з вбудованою Intel HD, а включити дискретну відеокарту навіть вручну не виходило. Втім, на нашому тестовому зразку всі три гри, які ми запускали, працювали ідеально.

синтетичні тести

Якщо ви хочете придбати не дуже дорогий ноутбук на якому можна буде пограти в більш-менш сучасні ігри - то вам має сенс придивлятися до моделей, обладнаним AMD HD 6550M, HD 5650 або Nvidia GeForce GT 540M. У більшості синтетичних тестів Fermi виглядає трохи краще. У реальних іграх, втім, спостерігається інша ситуація.

Наш новий представник середнього класу відеокарт від Nvidia пройшов тест 3DMark2006 (1280 x тисячі двадцять чотири) c результатом в 7458 очок. HD 6550M (7182) і HD 5650 (6903) можуть конкурувати лише працюючи в зв'язці з процесором рівня i5-460M або могутніше (наприклад, Acer Aspire 5820TG-5464G75Mnks). Результат GT540M в 3DMark Vantage (3785 очок) вище ніж у HD 5650 (3494), проте знаходиться приблизно на одному рівні з HD 6550M (3700).

Однак, на відміну від згаданих вище тестових пакетів, Unigine Heaven і Futuremark 3DMark11 можуть оцінити продуктивність GT 540M в DX11-додатках. У Unigine Heaven 2.1 наша відеокарта видала 13 кадрів в секунду (загальний бал 326), HD 5650 (10 fps) і HD 6550 (11 fps) злегка не дотягують до цієї позначки. 3DMark11 був пройдений з результатом в 958 очок. Тут HD 6550M (1107) і HD 5650 (1024) виглядають трохи переконливіше. Для порівняння, GeForce GTX 460M в тому ж тесті отримує 1789 очок (Medion Erazer X6811-MD97624, i7-740QM). Результати HD 5650 і HD 6550M були отримані в зв'язках з потужними процесорами Intel Core i5-460M і i7-640M відповідно (Acer Aspire 5820TG, Acer Aspire 4820TG).

Отже, останні синтетичні кажуть, що Radeon трохи краще. Що ж скажуть реальні гри?

Risen

Ця фентезійних РПГ, що вийшла в кінці 2009 року, вже давно перестала бути новинкою, проте до цих пір є реальне випробування для мобільних систем. На високій деталізації гра йде не особливо плавно як на обох Radeon-ах з процесорами i5 - 23 fps в рідному дозволі (1366х768 пікселів), так і на GT 540M - 24 fps. Так що в цій грі нова відеокарта на архітектурі Fermi ніяких явних переваг не має.

Risen

Дозвіл Налаштування Значення 1366x768 all on / high, 4xAF 24.1 fps 1024x768 all on / med, 2xAF 35.5 fps 800x600 all off / low, 0xAF 73.2 fps Your browser does not support the canvas element !

Battlefield: Bad Company 2

Огляд ноутбука Acer Aspire 5742G (GT 540M)

Sebastian Jentsch ( переклад Кочемазов Степан),

Вигідна пропозиція з Geforce. Acer пропонує ноутбук з цікавою начинкою за низькою ціною, яка починається від 699 євро. Новий GeForce GT 540M досі являє собою велику рідкість, та й вісім гігабайт оперативної пам'яті можна зустріти не дуже-то і часто. Велика продуктивність за невеликі гроші?

Коли ми побачили характеристики Aspire 5742G-458G64Mnkk, ми подумали, що це черговий нудний ноутбук з цікавою начинкою і не більше. Старенький Core i5-450M, 8 Гб оперативної пам'яті і потужна відеокарта NVIDIA GeForce GT 540M. Останню доповнює технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє включати дискретний відеоадаптер тільки тоді, коли він потрібен, а в інших випадках працювати з вбудованою Intel HD, і, тим самим, економити енергію.

Ця цілком конкурентна начинка вже зараз лежить на полицях магазинів з цінником в 699 євро. Що це: ідеальний вибір бережливого геймера або надутий бюджетний ноутбук? Як система охолодження такого високопродуктивного апарату справляється з відведенням тепла і наскільки голосно вона це робить? Якщо Acer вкладає додаткові гроші в графіку і оперативну пам'ять, то на чому ж виробник економить? Чи зможе GeForce GT 540 в сучасних іграх обігнати новий Radeon HD 6550M або старіший HD 5650? На ці та інші питання ми відповімо в нашому докладному огляді.

Корпус Aspire 5740G підійде як для роботи на ходу, так і для роботи на столі. Руки стосуються тільки приємних матових текстурованих поверхонь робочої області, непідвладних відбитками пальців. Останні, втім, можуть "розгулятися" на глянцевому рамці дисплея ..

В цілому, корпус даної моделі можна назвати досить міцним. Він справляє гарне враження в сенсі стійкості до зовнішніх впливів, не в останню чергу завдяки однаковим зазорам. Однак нам вдалося злегка зігнути шасі ноутбука двома руками. Палмрест злегка прогинається в правій частині. Зате клавіатура сильно ходить навіть при легкому тиску. В цілому, базову частину корпусу місцями легко можна продавити одним пальцем - особливо в області вентиляційних отворів. Великий люк на днищі апарату відкриває доступ до замінним компонентів. Під ним розташовані жорсткий диск, оперативна пам'ять і WLAN модуль (mini PCIe).

Кришка теж злегка гнеться (якщо взяти її за кути). Однак завдяки приємною для пальців жорсткої обробці вона все одно справляє враження міцної. За рахунок нековзних поверхонь кришка дуже добре підходить для щоденного використання.

Якщо ви постійно використовуєте ноутбук на столі (стаціонарно), батарею цілком можна вийняти. При цьому не утворюється ніякого зазору в робочій області. Також, в силу того, що на батареї немає ніяких ніжок, стійкість ноутбука на рівній поверхні не страждає при витягнутому акумуляторі. Батарея добре сидить на своєму місці, а для її отримання необхідно потягнути її на себе.

Петлі надійно утримують кришку ноутбука в одному положенні і практично не дозволяють їй коливатися. Вони досить тугі, так що для відкриття апарату доведеться використовувати обидві руки. Петлі міцно прикручені до базової частини корпусу. Максимальний кут відкриття кришки складає 160 градусів, чого цілком достатньо для використання 5742G на колінах.

Aspire 5742G володіє досить обмеженим набором інтерфейсів для підключення різної периферії, такий як зовнішні монітори, принтери, роутери, миші або жорсткі диски. На ньому немає eSATA (для швидких зовнішніх накопичувачів), ExpressCard (для різних контролерів і т.п.) або FireWire (камери, зовнішні диски і т.п.)

Зовнішні монітори або навіть телевізори можна підключити до Aspire 5742G через HDMI. На корпусі ноутбука є всього три USB порту. Їх розташування на обох сторонах корпусу не виглядає продуманим. На ділі і лівші і правші знаходяться в однаково невигідному положенні в силу того, що USB кабелі, в поєднанні з HDMI / VGA можуть ускладнити використання миші.

Розташування інтерфейсів на задній грані або хоча б в задніх частинах лівої і правої сторін корпусу як правило виявляється більш зручним для використання ноутбука з великою кількістю підключених пристроїв. Однак, як це часто буває, втоплені в корпус петлі перешкоджають розміщенню портів на задній грані ноутбука. Тому всі роз'єми, включаючи роз'єм для підключення живлення, зібрані на видимих ​​сторонах корпусу.

Інтернет і мережі

Модуль бездротового зв'язку Atheros AR5B97 дозволяє використовувати найсучасніший і швидкий стандарт передачі даних Wi-Fi 802.11n. Однак на відміну від інших ноутбуків він не підтримує Bluetooth 3.0. Якщо ви захочете приєднати цей 15.6-дюймовий апарат до гігабітного концентратора, ви виявите, що його мережева карта (Broadcom NetLink) підтримує Gigabit Ethernet.

Комплект поставки

Користувачеві доведеться створювати DVD диски для відновлення системи самостійно за допомогою утиліти Acer Recovery Manager. В цілому, на ноутбук предустановленно не так вже й багато ПО і посилань (Acer GameZone, магазин аксесуарів, реєстрація, оновлення). Однак постійно спливаючі нагадування від Norton Internet Security і вимоги реєстрації від Acer швидко починають дратувати.

Гарантія

Виробник дає на ноутбук 24 місяці гарантії. За її умовами в разі несправності користувач повинен сам забезпечити доставку апарату в найближчий сервіс центр. Однак, за 90 євро ви можете придбати її розширення під назвою Acer Advantage, тим самим продовживши гарантію на термін до трьох років і отримавши підтримку сервісу ремонту-на-місці, відсутню в стандартній гарантії.

клавіатура

Кнопки клавіатури радують пальці приємно чітким відчуттям натиснення і середнім ходом. Однак, в залежності від розташування, хід кнопок може бути більш-менш в'язким (це найбільш помітно праворуч і ліворуч). Через це відчуття при друку стають гірше ніж могли б бути.

Acer вирішила встановити в Aspire 5742TG повноцінний цифровий блок, тим самим підвищивши зручність його використання для офісної роботи. Цифровий блок значно спрощує введення довгих послідовностей цифр. Незважаючи на те, що клавіші стрілочного блоку мають тільки половинний розмір в порівнянні з стандартними літерними кнопками, вони відокремлені від кнопки shift невеликою відстанню. Ця на перший погляд дрібна деталь значно спрощує сліпу друк.

тачпад

В якості заміни миші в ноутбуці встановлений Elan Smart Pad (v5.2). Він має гладку поверхню, яка дозволяє швидко і точно переміщати курсор. На сенсорної панелі є горизонтальна і вертикальна смуги прокрутки, однак тільки остання має візуальну маркування. Втім, область для горизонтальної прокрутки за замовчуванням активована.

Кнопки тачпада натискаються з досить гучним, але приглушеним кліком. Для їх натискання не потрібно особливого зусилля і вони мають досить гарну тактильну віддачу. В цілому, тачпад, що не втрачає чутливості аж до самих кордонів, справив на нас хороше враження. Однак для ідеальної заміни миші в умовах офісу кнопки занадто тугі і мають короткий хід.

У даній моделі був встановлений глянсовий дисплей від LG (модель: LP156WH2-TLEA) з роздільною здатністю 1366х768 пікселів. Звичайно, WXGA дозвіл замало для 15.6-дюймових апаратів, але в цілому, більш-менш прийнятно. У будь-якому випадку GT 540M навряд чи впорався б з сучасними іграми в більш високому дозволі. Співвідношення сторін екрану - 16: 9. Користувачі, яким потрібен офісний ноутбук, швидше за все віддадуть перевагу апарат з матовим екраном, щоб захистити себе від докучливих віддзеркалень.

Екран від LG за більшістю показників можна назвати не більше ніж середнім. Однак, як правило, саме такі дисплеї і встановлюють в бюджетні мультимедійні ноутбуки. Отже почнемо з контрастності: її рівень дуже низький і становить 178: 1. Візуально, глянсове покриття екрану трохи покращує сприйняття кольорів, проте це мало що змінює. Кольори все одно виглядають не настільки контрастними, соковитими і яскравими як могли б бути, а чорний виглядає скоріше сірим.

Для професійного використання дисплей даної моделі тим більше не підійде через вузького колірного охоплення. Розширений колірний обхват поза досяжністю для нашого екрану. На картинках нижче представлено порівняння колірної гами, яка відображається дисплеєм 5742G з Adobe RGB (прозо.), SRGB (прозо.) І гамою хорошого для споживчого ноутбука екрану Sony Vaio EB3Z1E (прозо.)

226
cd / m² 217
cd / m² 210
cd / m² 221
cd / m² 223
cd / m² 207
cd / m² 225
cd / m² 218
cd / m² 210
cd / m² Рівномірність підсвічування екрану

Gossen Mavo-Monitor

Максимум: 226 cd / m² В середньому: 217.4 cd / m²
Рівномірність підсвічування: 92%
Від батареї: 223 cd / m²
Контрастність: 178: 1 (Рівень чорного: 1.25 cd / m²)

Екран підсвічений дуже рівномірно. Показник рівномірності засвічення складає 92%. Таким чином, відмінності в інтенсивності LED підсвічування в різних частинах екрану практично нереально вловити неозброєним поглядом навіть якщо розглядати однотонне зображення. Середня яскравість дисплея також знаходиться на хорошому рівні і складає 217 кд / м2.

Дисплей 5742G абсолютно не підходить для використання ноутбука на відкритому повітрі. Причиною тому - звичайно, відображення, відразу з'являються на глянсовому екрані в умовах досить яскравого освітлення. Досить висока яскравість ніяк не може "перебороти" їх, хоча і намагається. Зображення на екрані не дуже вицвітає на сонячному світлі, однак глянсова панель заважає його розгледіти.

У горизонтальній площині можна відхилитися на кут до 40 градусів від ідеальної позиції до того, як екран почне темніти, а передача кольору порушуватися. У вертикальній площині цей ефект спостерігається при відхиленні вже на 15 градусів. Після переходу через цю позначку зображення на екрані починає вицвітати, а його кольори інвертуватися. Найбільші обмеження виникають коли ви дивитеся на екран зверху чи знизу і при цьому збоку, тобто, наприклад, якщо кілька людей захочуть подивитися фільм або фотографії за 5742G, у одного або декількох з них можуть виникнути проблеми з тим, щоб побачити нормальне зображення.

Залежно від конфігурації, Acer Aspire 5742G може оснащуватися одним з трьох процесорів: або Intel Core i3-370M (2.4 ГГц), або Core-i5 460M (2.53 ГГц), або i5-450M, як в даній моделі. Стандартна тактова частота i5-450M становить 2.4 ГГц. Коли необхідна додаткова продуктивність, процесор автоматично розганяється до 2.66 ГГц завдяки підтримці Turbo Boost. Підтримка процесором Hyper Threading означає, що він може одночасно виконувати до чотирьох потоків обчислень (кожному з двох фізичних ядер зіставляється два віртуальних). Процесор виробляється по 32-нм тих процесу і має TDP рівний 35 ват.

Дискретний відеоадаптер NVIDIA GeForce GT 540M (1024 Мб) дозволяє грати на ноутбуці в досить сучасні ігри, а також використовувати апаратне прискорення (CUDA, DirectCompute, OpenGL 4.0 і т.п.) Ця мобільна відеокарта поки ще новачок на ринку. У 5742G використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє вбудованої Intel HD і GT 540M працювати в одній зв'язці. На відміну від технологій перемикання графіки від ATI (наприклад, використовуваної в TimelineX 4820TG з HD 6550M), Optimus має перевагу в автоматичному, плавному перемиканні, не припиняється поточний робочий процес.

У осемь гігабайт оперативної пам'яті стандарту DDR3, реалізованої двома планками по 4 Гб і жорсткий диск об'ємом 640 Гб завершують опис нашого мультимедійного апарату.

Інформація про систему: Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk

Використовуваний в даній моделі i5-450M наступним чином поводиться в порівнянні з іншими процесорами з аналогічного цінового діапазону: в тесті Cinebench R11.5 (64-бітової версії) 5742G отримав 2.19 бала. Результати систем з 460M також в основному лежать в районі 2.2 балів. 430M в цьому тесті набирає близько 2.0, а i3-330M - близько 1.75 балів.

При обчисленнях на одному ядрі 450M вдається побити повільніший 430M (стандартна частота: 2.26 ГГц, в режимі Turbo Boost: до 2.53 ГГц). Останній в Cinebench R10 Single Core (64 бітової версії) отримує до 3362 очок (Sony Vaio VPC-EB1S1E / BJ). 450M в складі нашої тестової системи набрав в аналогічному тесті 3690 очок. У порівнянні з i5-460M (3830 очок, Samsung QX310-S02DE) 450M програє зовсім небагато - близько 4%.

4.6

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

6.8

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

6.8

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

4.6

Графіка в іграх

3D-графіка

6.6

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

5.9

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

2914

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

6809

Cinebench R10 Shading 32Bit

4710

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit

3690 Points

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit

8136 Points

Cinebench R10 Shading 64Bit

4679 Points

Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit

23.81 fps

Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit

2.19 Points

PCMark Vantage Result 5269 балів

У тестовому пакеті PCMark Vantage наш Aspire 5742G набрав 5269 очок. Цей показник показує, наскільки швидкий працюють додатки в залежності від взаємодіючих компонентів системи: центрального процесора, відеокарти, оперативної пам'яті і жорсткого диска. Таким чином, тестований ноутбук від Acer в зведеній таблиці займає позицію відразу після Sony Vaio VPC-EB3Z1E / BQ (5.603), MSI GE603 (5.574) і Acer Aspire 5820TG (5.745). Всі ці ноутбуки обладнані процесором i5-460M.

3DMark 05 Standard 14077 балів 3DMark 06 Standard 7458 балів 3DMark Vantage P Result 3785 балів 3DMark 11 Performance 958 балів Мін. швидкість передачі даних: 34.2 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 87.5 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 61.8 MB / s
Час випадкового доступу: 17.2 ms
Пікова швидкість: 98.3 MB / s
Використання процесора: 1%
Sequential Read: 80.22 MB / s
Sequential Write: 78.95 MB / s
4K QD32 Write: 0.808 MB / s

У нашому зразку 5742G був встановлений жорсткий диск з 5400 об / хв від Toshiba (MK6465GSX) обсягом 640 Гб. У тесті послідовного читання накопичувач передавав читав дані зі своїх пластин і передавав їх в пам'ять зі швидкістю 61.8 Мб / с. За результатами CrystalDiskMark цей показник склав 80 Мб / с через інший методики проведення тестування. Ця досить низька швидкість проте дозволила ноутбуку отримати досить високий бал в подтестов системи зберігання тестового пакета PCMark Vantage (3701 очко). Можливо, причиною тому є висока швидкість читання даних з кеша диска, яка склала 98.3 Мб / с.

3 Мб / с

У 5742G встановлена ​​одна з перших мобільних відеокарт Nvidia з сімейства 5ххM - це GeForce GT 540M (1024 Мб DDR3). Даний чіп заснований на ядрі GF108 (Fermi), підтримує DirectX 11 і пам'ять GDDR5. Останню, однак, ми навряд чи будемо часто бачити в ноутбуках на увазі її високу ціну.

Смуга пропускання пам'яті, як і у основного конкурента, Radeon HD 6550, має ширину 128 біт. Потенційно, це може обмежити продуктивність карти на високій роздільній здатності, однак екран Aspire 5742G у всіх конфігураціях має однаково низький дозвіл, так що це не проблема. Частота ядра складає 672 МГц, пам'яті - 800 МГц (див. Скріншоти GPU-Z). У характеристиках відеокарти зазначено, що частота пам'яті може дорівнювати і 900 МГц. У ноутбуці використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє відключити дискретну відеокарту і залишити активної лише Intel HD (повністю автоматично і без участі користувача). Спочатку, Optimus досить дивно поводився в деяких іграх - вони запускалися і працювали тільки з вбудованою Intel HD, а включити дискретну відеокарту навіть вручну не виходило. Втім, на нашому тестовому зразку всі три гри, які ми запускали, працювали ідеально.

синтетичні тести

Якщо ви хочете придбати не дуже дорогий ноутбук на якому можна буде пограти в більш-менш сучасні ігри - то вам має сенс придивлятися до моделей, обладнаним AMD HD 6550M, HD 5650 або Nvidia GeForce GT 540M. У більшості синтетичних тестів Fermi виглядає трохи краще. У реальних іграх, втім, спостерігається інша ситуація.

Наш новий представник середнього класу відеокарт від Nvidia пройшов тест 3DMark2006 (1280 x тисячі двадцять чотири) c результатом в 7458 очок. HD 6550M (7182) і HD 5650 (6903) можуть конкурувати лише працюючи в зв'язці з процесором рівня i5-460M або могутніше (наприклад, Acer Aspire 5820TG-5464G75Mnks). Результат GT540M в 3DMark Vantage (3785 очок) вище ніж у HD 5650 (3494), проте знаходиться приблизно на одному рівні з HD 6550M (3700).

Однак, на відміну від згаданих вище тестових пакетів, Unigine Heaven і Futuremark 3DMark11 можуть оцінити продуктивність GT 540M в DX11-додатках. У Unigine Heaven 2.1 наша відеокарта видала 13 кадрів в секунду (загальний бал 326), HD 5650 (10 fps) і HD 6550 (11 fps) злегка не дотягують до цієї позначки. 3DMark11 був пройдений з результатом в 958 очок. Тут HD 6550M (1107) і HD 5650 (1024) виглядають трохи переконливіше. Для порівняння, GeForce GTX 460M в тому ж тесті отримує 1789 очок (Medion Erazer X6811-MD97624, i7-740QM). Результати HD 5650 і HD 6550M були отримані в зв'язках з потужними процесорами Intel Core i5-460M і i7-640M відповідно (Acer Aspire 5820TG, Acer Aspire 4820TG).

Отже, останні синтетичні кажуть, що Radeon трохи краще. Що ж скажуть реальні гри?

Risen

Ця фентезійних РПГ, що вийшла в кінці 2009 року, вже давно перестала бути новинкою, проте до цих пір є реальне випробування для мобільних систем. На високій деталізації гра йде не особливо плавно як на обох Radeon-ах з процесорами i5 - 23 fps в рідному дозволі (1366х768 пікселів), так і на GT 540M - 24 fps. Так що в цій грі нова відеокарта на архітектурі Fermi ніяких явних переваг не має.

Risen

Дозвіл Налаштування Значення 1366x768 all on / high, 4xAF 24.1 fps 1024x768 all on / med, 2xAF 35.5 fps 800x600 all off / low, 0xAF 73.2 fps Your browser does not support the canvas element !

Battlefield: Bad Company 2

Цей шутер Від першої особи, Який Вийшов на качана 2010 року, зазвічай считает за краще відеокарті від AMD. На HD 5650 и HD 6550M даже при вісокій деталізації (1366х768) гра працювала Досить плавно (32 fps). GT 540M злегка відстає за результатами цього тесту з результатом в 29,6 кадрів в секунду.

Metro 2033

Дозвіл Налаштування Значення 1600x900 High DX10, AAA, 4xAF 18.4 fps 1360x768 Normal DX10, AAA, 4xAF 28.6 fps 800x600 Low DX9, AAA, 4xAF 51.7 fps Your browser does not support the canvas element !

Metro 2033

Зате в останньому тесті з Metro 2033 все виглядає інакше! У ньому GT 540M зміг видати 28.6 fps на середніх налаштуваннях якості. HD 5650 (25) і 6550M (26) тут явно програють.

Metro 2033

Дозвіл Налаштування Значення 1600x900 High DX10, AAA, 4xAF 18.4 fps 1360x768 Normal DX10, AAA, 4xAF 28.6 fps 800x600 Low DX9, AAA, 4xAF 51.7 fps Your browser does not support the canvas element !

Висновок по іграх

Якщо при покупці ноутбука ви ретельно зважує всі "за" і "проти", то вам просто необхідно купити як GT 540M, ТАК І HD 6550 / HD 5650 якщо довіряти тестам і ігор. Жоден із зазначених відеоадаптерів не можна назвати категорично потужнішим. Якщо в деяких тестах чіп від Nvidia показує себе краще (3DMark2006, Unigine Heaven 2.1, Metro 2033), то в інших він програє Radeon-ам (3DMark11, Battlefield). Невраховані варіанти скоріше відносяться до винятків, ніж до правилу (Risen, 3DMark Vantage). Втім, на наш погляд, парочка кадрів в секунду не повинні однозначно визначати вибір ноутбука. У загальному випадку більш раціональним виглядає покупка моделі з відеокартою від Nvidia і технологією Nvidia Optimus, так як вона являє собою більш зручний варіант організації гібридної графіки.

Рівень шуму системи

15.6 - дюймовий апарат від Acer показує себе з кращого боку коли справа доходить до оцінки рівня шуму системи. Під час серфінгу в інтернеті, прослуховування музики або роботи з документами, вентилятор працює на низьких оборотах. Під час тривалих періодів простою він взагалі відключається. Мінімальний рівень шуму при роботі ноутбука в просте відповідно до нашими вимірами склав 31.4 дБ (А). При цьому іноді стає чутно легке клацання жорсткого диска (при зверненні до нього): 32.1 дБ (А). Втім, при навантаженні на процесор і / або відеокарту система охолодження з успіхом заглушає його.

Під час дослідження можливостей відеокарти в трьох ігрових тестах система охолодження зовсім була перевантажена: середній рівень шуму склав 34.7 дБ (А) Максимально гучності роботи системи охолодження - 40.3 дБ (А) - вдалося досягти тільки завантаживши процесор і відеокарту на 100% (Furmark + Prime 95). При етомвентіляторвращался з однаковою швидкістю без будь-яких ненормальних флуктуацій. В цілому, робота системи охолодження справляє гарне враження. Aspire стає досить гучним тільки коли одночасно сильно завантажені і процесор і відеокарта. При звичайній офісній роботі чутно тільки тихе дзижчання, не більше.

рівень шуму

Очікування

31.4 / 32.3 / 32.7 дб

Шум від HDD 32.1 дб Шум від DVD-приводу 35.4 / дб Навантаження 34.7 / 40.3 дб Шум від HDD 32

30 dB
безшумно

40 dB (A)
помітно

50 dB (A)
голосно

температура

При роботі з текстом і серфінгу в інтернеті температура днища ноутбука не перевищує 24 градусів. Палмрест також нагрівається не більше ніж до 24 градусів. Під час тестування за допомогою різноманітних пакетів температура залишалася досить низькою і тільки при стресовому навантаженні на компоненти дійшла до 40 градусів в деяких місцях. Мінус в тому, що частково розігріваються ліва і центральна частина клавіатури і це неминуче зачіпає пальці, особливо при активній роботі. Якщо заглянути всередину, то там все значно гарячіша. Максимальна температура процесора в наших тестах склала 90 градусів. На жаль, з незрозумілих причин температуру ядра відеокарти отримати не вдалося.

39.7 ° C 40.3 ° C 27.2 ° C 41.1 ° C 42.1 ° C 28.1 ° C 30.8 ° C 36.1 ° C 27 ° C Максимум: 42.1 ° C
В середньому: 34.7 ° C 24.1 ° C 30.7 ° C 40 ° C 24.6 ° C 33.3 ° C 39.5 ° C 26.2 ° C 26.6 ° C 32.2 ° C Максимум: 40 ° C
В середньому: 30.8 ° C

Блок живлення (макс) 43.7 ° C | Темп. повітря 19.8 ° C | Voltcraft IR-360

21.7 ° C 22 ° C 21 ° C 22.3 ° C 23.5 ° C 21.6 ° C 21.3 ° C 23.8 ° C 24.3 ° C Максимум: 24.3 ° C
В середньому: 22.4 ° C 21.5 ° C 22.9 ° C 22.7 ° C 21.8 ° C 24.2 ° C 22.2 ° C 24.1 ° C 21.6 ° C 21.7 ° C Максимум: 24.2 ° C
В середньому: 22.5 ° C

Блок живлення (макс) 28.2 ° C | Темп. повітря 18.2 ° C | Voltcraft IR-360

(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 34.7 ° C / 94 F, compared to the average of 30.9 ° C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42.1 ° C / 108 F, compared to the average of 36.5 ° C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 ° C for the class Multimedia.
(±) The bottom heats up to a maximum of 40 ° C / 104 F, compared to the average of 38.8 ° C / 102 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 22.4 ° C / 72 F, compared to the device average of 30.9 ° C / 88 F.
(±) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 36.1 ° C / 97 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of ​​similar devices was 29.1 ° C / 84.4 F (-7 ° C / -12.6 F).

динаміки

У цій секції огляду ми наткнулися на те, про що підозрювали заздалегідь - на ті деталі ноутбука, на яких виробник заощадив. Замість звичайних стереодинамиков, в 5742G під пластиною з перфорованого пластика над клавіатурою встановлено всього один моно динамік. Нас відразу поставило в глухий кут відсутність звичного стікера з логотипом Dolby Home Theater. Як і слід було очікувати, один динамік не може відповідати вимогам, що пред'являються до мультимедійних ноутбуків. Його приглушений звук з випнутими середніми не дозволяє розрізняти розташування джерела звуку (наприклад, в іграх). Більшість поліпшень звуку в налаштуваннях драйвера (наприклад, virtual sound) ніяк не позначаються на якості звучання динаміка.

Максимальний рівень гучності знаходиться на досить хорошому рівні, проте краще не викручувати регулятор настільки, так як при цьому в звучанні з'являються значні спотворення. Загалом, на увазі досить посередньої якості звуку, явно має сенс придбати навушники. При підключенні зовнішнього акустики (Yamaha YST-M20SDP) до 3.5-міліметровому виходу для навушників видається ноутбуком звук був практично вільний від статичних шумів (на слух, без будь-яких вимірювань).

За свої два з половиною години автономної роботи Aspire 5742G не отримує від нас ніяких плюсів. Причиною тому слабка батарея ємністю 48 В * ч, а не високе енергоспоживання, як ми переконаємося далі.

При серфінгу в інтернеті через безпровідну мережу батареї ноутбука вистачає на 2 години і 36 хвилин (156 хвилин). За цей час ми переглянули кілька новинних сайтів і завантажили пару файлів. В принципі, дуже невибагливі користувачі можуть розраховувати на час автономної роботи до 3 годин і 35 хвилин. 215 хвилин - це результат Reader's Test пакета BatteryEater. При його виконанні ноутбук працює без навантаження з мінімальною яскравістю дисплея і відключеними бездротовими модулями.

Перегляд DVD на 5742G доведеться завершити через 160 хвилин (2 години 40 хвилин). Час, який потрібен для того, щоб повністю перезарядити батарею ємністю 4400 мА * год, становить 1 годину і 36 хвилин (96 хвилин).

автономна робота

Без НАВАНТАЖЕННЯ 3часа. 35хв. Інтернет через WiFi 2год. 36мін. Відтворення DVD-фільму 2год. 40хв. Макс. Витрати ЕНЕРГІЇ 1год. 08мін.

При залученні всіх енергозберігаючих функцій і на мінімальній яскравості екрану енергоспоживання ноутбука при роботі без навантаження складає 10.7 Ватт. При цьому, зрозуміло, Optimus відключає GT 540M. У реальності при звичайній офісній роботі без значного навантаження можна розраховувати приблизно на 20 Ватт. Aspire 5742G за цим показником виглядає дуже навіть непогано. Звичайно, є і більш економні апарати при роботі без навантаження, наприклад Aspire 5741G-334G50Mn (i3-330M, HD 5470) споживає всього 10.5 Ватт, а Lenovo Thinkpad L512 (i3-330M, Intel HD) - і того менше - 9.2 Ватт. Однак в обох наведених моделях використовуються менш продуктивні процесори і відеокарти. Nvidia Optimus відмінно виглядає в нашому 5742G, показуючи, що навіть потужні ноутбуки можуть дуже економно витрачати енергію.

Коли GT 540M активований і зайнятий проходженням тесту 3DMark 2006, енергоспоживання зростає до 74.3 Ватт. Максимальне споживання енергії було нами зафіксовано при проходженні ноутбуком стрес тесту (Prime95 + Furmark) і склало 91.7 Ватт. 90-ватна адаптера якраз вистачає навіть при такому навантаженні. Правда, батарею паралельно заряджати він не зможе.

Acer бере недорогий корпус і заповнює його сучасними компонентами. Aspire 5742G-458G64Mnkk надає додаткам користувача досить значні ресурси у вигляді Core i5-450M, 8 Гб оперативної пам'яті (2х4 Гб) і Nvidia GeForce GT 540M. Остання отримує досить високу оцінку (7458) в 3DMark 2006, і може на рівних конкурувати з HD 5650 і HD 6550M від AMD. Також в ноутбуці використовується технологія перемикання графіки Nvidia Optimus, яка дозволяє відключати дискретну відеокарту і працювати з вбудованою Intel HD, і тим самим значно економити енергію.

Система охолодження непогано справляється з охолодженням 35-ватного процесора і при цьому працює досить тихо навіть в іграх. Тільки при одночасній великому навантаженні на процесор і відеокарту нагрів корпусу подекуди сягає 40 градусів. Час автономної роботи також виглядає досить непогано завдяки низькому енергоспоживанню (10.7 Ватт в просте) і використанню Optimus. Однак, слабкою батареї ємністю 48 В * ч не вистачить навіть на більш-менш тривалу поїздку в поїзді. При серфінгу в інтернеті через безпровідну мережу вона виснажується вже через два з половиною години.

Основні мінуси 5742G - це неможливість комфортного використання на відкритому повітрі, слабкі комунікаційні можливості і посередні пристрої введення. HD + дисплей досить яскравий, проте сильні відображення на його поверхні навряд чи комусь сподобаються. Що стосується комунікаційних можливостей - багато, особливо любителі ігор, будуть розчаровані відсутністю eSATA, USB 3.0 і ExpressCard. Клавіатура не дуже добре підходить для тривалої і зручної роботи, так як вона дуже в'язка. Базова частина корпусу не відрізняється особливою міцністю і скрипить при незначних деформаціях. Ну і звичайно, варто згадати посередню якість звуку єдиного динаміка.

Якщо ви хочете придбати ноутбук вартістю до 700 Євро і при цьому вам потрібна висока продуктивність в 3D і не особливо важливі комунікаційні можливості і якість клавіатури і миші, то Acer Aspire 5742G-458G64Mnkk буде для вас непоганим вибором.

Велика продуктивність за невеликі гроші?
Що це: ідеальний вибір бережливого геймера або надутий бюджетний ноутбук?
Як система охолодження такого високопродуктивного апарату справляється з відведенням тепла і наскільки голосно вона це робить?
Якщо Acer вкладає додаткові гроші в графіку і оперативну пам'ять, то на чому ж виробник економить?
Що ж скажуть реальні гри?
Велика продуктивність за невеликі гроші?
Що це: ідеальний вибір бережливого геймера або надутий бюджетний ноутбук?
Як система охолодження такого високопродуктивного апарату справляється з відведенням тепла і наскільки голосно вона це робить?
Якщо Acer вкладає додаткові гроші в графіку і оперативну пам'ять, то на чому ж виробник економить?
Що ж скажуть реальні гри?