Скільки має бути біт у відеокарти?

Дата публікації: 29

Дата публікації: 29.08.2012


Один з найвідоміших і популярних при торгівлі відеокартами параметрів - розрядність шини пам'яті. Питання - «а скільки біт в відеокарті» не дає спокою покупцям і суттєво впливає на ціну прискорювача, що не гребують користуватися продавці. Дамо однозначну відповідь на питання про важливість ширини шини пам'яті відеокарт і наведемо як приклад шкалу.

Дамо однозначну відповідь на питання про важливість ширини шини пам'яті відеокарт і наведемо як приклад шкалу

Для початку перерахуємо всі варіанти по зростанню. У вигляді екзотики з'явилися моделі т.зв. відеокарт, у яких розрядність становить 32 біти 🙂 Так само компанія Nvidia любить робити кратні трьом величини, для створення обрізків, хоча в більшості випадків розрядності завжди є ступенем двійки.

Отже існуючі розрядності шин відеопам'яті: 32, 64, 128, 192, 256, 320, 384, 448, 512.

Так скільки ж ?! Звичайно, чим більше - тим краще! Але ...

Крайні значення дуже рідкісні, як і кратні варіанти, не рахуючи набрала популярність 192-х бітної шини. Правда полягає в тому, що важлива НЕ розрядної шини сама по собі, а підсумкова пропускна здатність пам'яті (далі ПСП). Іншими словами - швидкість доступу до пам'яті в гигабайтах в секунду Гб / с.

ЯК ПОРАХУВАТИ ПСП?

Вважати не потрібно, за вас це зробить маса утиліт, наприклад GPU-Z.

Як бачимо на зображенні - ПСП відеокарти Radeon HD 6790 становить 134 Гб / с. Але якщо утиліти немає або потрібно прикинути самому, то це теж не складно.

ПСП = Бітність * Частоту пам'яті. Частоту пам'яті слід брати ефективну (подвоєне значення DDR2 / DDR3 / DDR4 і учетверенное для DDR5).

Для нашої відеокарти з прикладу це 1050МГц * 4 * 256 = 1075200 Мегабит / с. Для того, щоб отримати байти потрібно розділити на 8 (1 байт = 8 біт).

1075200/8 = 134,4 Гб / с.

Важливо розуміти, що якщо у вас відеокарта з шиною 64 біта або типом пам'яті DDR2, то ПСП високим бути не зможе в принципі. Але 128 біт ще не вирок! Наприклад той же Radeon HD 5770 при шині 128 біт має DDR5 пам'ять з ефективною частотою 4,8ГГц. Це дозволяє йому отримати 76+ Гб / с і з урахуванням досить потужного відеоядра виходить дуже добротна відеокарта. Можна навести й зворотні приклади. Radeon HD 2900 XT має 512 біт! Але частота пам'яті не дуже висока, а відеоядро безнадійно застаріло. Добре пограти не вийде.

ТАБЛИЦЯ ЗНАЧЕНЬ ПСП для відеокарт 2012-го року

ТАБЛИЦЯ ЗНАЧЕНЬ ПСП для відеокарт 2012-го року

Перш ніж коментувати дану таблицю слід а пам'ятати, що продуктивність відеокарти залежить в першу чергу від графічного чіпа , А вже потім від ПС пам'яті. Але, певна залежність все-таки є. Тим більше мало кому приходить в голову на відеокарту з високою ПСП ставити слабкий відеочіп або навпаки. Хоча, бувають і виключення .

Відкрите з ПСП менш 16Гб / с, взагалі кажучи - НЕ відеокарти. Це заглушки, які згодяться тільки для того, щоб увіткнути щось в сокет і підключити монітор. Пограти ви зможете тільки в самі дрімучі гри.

ПСП вище 20 Гб / с мають відеокарти з шиною 128 біт і повільним типом пам'яті. Наприклад GT 430 Nvidia. Погратися можна, але не більше. Ціна їм 50-80 $ за нову.

Вище 37 Гб / с мають відеокарти з шиною не менше 128 біт і ефективною частотою вище 2,3ГГц. Тобто тип пам'яті DDR4 / 5.

Відкрите з ПСП понад 75 Гб / с слід відносити до актуальних ігровим. Цей рівень пропускної здатності пам'яті може бути досягнуто або за рахунок сучасної високочастотної пам'яті DDR5, або шиною в 256 біт і вище. За умови, що використовується сучасний відеочіп, більшість ігор будуть відмінно працювати на налаштуваннях вище середнього за будь-яких дозволах. За таку нову відеокарту попросять близько 160 $, хоча можна знайти варіанти відеокарт за 100 $ .

Планка в 150Гб / с береться за обов'язкової наявності шини не менше 256 біт і сучасному типі відеопам'яті ОДНОЧАСНО. Типове значення ПСП для топових прискорювачах коливається близько 200 Гб / с. це 250+ у.е.

ПСП понад 300 Гб / с можна назвати жахливої! Об'єм жорсткого диска 320 Гб скопіювали б за секунду при такій швидкості. Тут недостатньо найшвидшою пам'яті на частотах в 6ГГц і вище, а так само шини в 256 або 384 біт. Тут необхідний одночасний доступ декількома відеоядрами за власними широким шинам (не менше 256 біт кожна). Таке реалізується в топових двочіпових відкритих, на зразок GTX 690 або HD 7990. Виглядають вони приблизно так ...

У таких відеоприскорювачів жахлива не тільки ПСП, але і ціна
У таких відеоприскорювачів жахлива не тільки ПСП, але і ціна.

У будь-якому випадку не забувайте, що вибір відеокарти починається з типу графічного процесора, бо єдине завдання ПСП - дозволяти відеоядру розкрити свій потенціал. ПСП для ядра, а не навпаки.

ЯК ПОРАХУВАТИ ПСП?